Kadonnut maailma - Jurassic Park | The Lost World: Jurassic Park (1997) - arvostelu

 

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite,
 Vince Vaughn, Arliss Howard, Richard Attenborough, Vanessa Chester,
Peter Stormare, Harvey Jason, Richard Schiff, Thomas F. Duffy
Genre: Seikkailu, Toiminta
Kesto: 2 tuntia 9 minuuttia

Vuonna 1993 Steven Spielbergin mestarillinen Jurassic Park -elokuva päätyi suoraan elokuvarakastajien sydämiin ja inspiroi monia alalla toimivia tähtäämään korkeammalle parhaimman työpanoksen saavuttamiseksi. Laajamittaisen menestyksen johdosta vannoutunut fanikunta onnistui vakuuttamaan Michael Crichtonin kirjoittamaan romaanilleen jatko-osan, josta studio oli ymmärrettävästikin kiinnostunut tekemään toisen elokuvasovituksen.
 
Vaikka ohjaajana toiminut Spielberg ei alkuun näyttänyt kiireidensä keskeltä kerkeävän uuteen projektiin, onnistuttiin hänetkin palkkaamaan takaisin puikkoihin Kadonnut maailma - Jurassic Park -jatko-osaa varten. Minulla itselläni on ollut hyvin ristiriitainen suhde kyseistä elokuvaa kohtaan. Ei sen takia, etten olisi tykännyt siitä, vaan pikemminkin minusta tuntui siltä kuin se olisi alisuorittanut rajusti upean ensimmäisen osan jälkeen. Vaikeaahan se on tuolle tasolle palata jatko-osan muodossa, mutta jokin tökki pahasti. Onnistuiko uusintakatsastus muuttamaan mieleni?


Neljä vuotta on ehtinyt kulua Isla Nublarin katastrofaalisista tapahtumista, mutta asiasta edelleenkin puidaan InGen-yhtiön sijoittajien ja johtokunnan kesken. Johdossa pitkään toiminut tohtori John Hammond hyllytetään työtehtävistään tapauksen vuoksi, mutta hänen toivonsa elää edelleenkin toisen saaren, Isla Sornan, eksoottisessa ympäristössä, jossa dinosaurukset elävät vapaassa ympäristössä vailla sen ihmeellisempiä rajoituksia. Nyt kun ajasta tulee suurin vihollinen, lähettää Hammond nelipäisen tutkimusryhmän ikuistamaan dinosaurusten kukkivaa yhteiskuntaa, joka voisi pelastaa puistohankkeen ahneilta sijoittajilta. Toistaako historia itseään jälleen kerran vai onko operaatiossa perää?

Jos ensimmäinen Jurassic Park ällistytti katsojia hurjalla ideallaan, niin jatko-osa enemmänkin kiehtoo alkuasetelmansa puolesta. Edeltävän osan aikana kaikki tuntui niin satumaiselta ja pysäyttävän upealta ennen ''kuolettavaa myrskyä'', kun taas tällä kertaa tiedämme tasan tarkkaan minkälaiseen ympäristöön hahmot ovat seuraavaksi ajautumassa. Onkin kiehtovaa ajatella, että jos viimeksi ihmisten turvana olivat rakennukset ja muut turvatoimet, nyt he ovat täysin luonnon armoilla vailla kaivattua lisäturvaa. Onko heillä mitään jakoa esihistoriallisia eläimiä vastaan, kun kotikentälläkin meinasivat jäädä täysin jyrän alle?


Jeff Goldblumin esittämä matemaatikko ja kaaosteoriareetikko Ian Malcolm on joutunut viime vuosien ajan todellakin taistelemaan omasta maineestaan paljastaessaan totuuden Hammondin mielipuolisesta kokeilusta ja sen hämärästä tulevaisuudesta. InGen on onnistunut kuitenkin selviämään takaiskusta vähin menetyksin vaikutusvaltaisten suhteiden avustuksella heittäen samalla Ianin kuoppaan prosessissa. Vaikka molempien osapuolien näkökulmat ovatkin ymmärrettävissä, toiselta puolelta tuntuu puuttuvan se tarvittava moraali, joka motivoi kuuluisaa kaaosteoriareetikkoa pysäyttämään luonnolla kontrolloimaton leikkiminen.

Hänen mukaansa saarelle lähtevät myös Julianna Mooren esittämä eläinten käyttäytymistä tutkiva paleontologi tohtori Sarah Harding, Vince Vaughnin esittämä kokenut dokumentaristi ja luonnonsuojelija Nick Van Owen, sekä Richard Schiffin esittämä kenttävarustuksen asiantuntija Eddie Carr. Ianin ristiriitaista mukaanlähtöä motivoi myös se, että Sarah on hänen tyttöystävänsä, jonka mukanaolosta hän ei ollut alunperin tietoinen. Tämä tuo soppaan lisää mausteita, sillä panokset alkavat nousemaan entistä siedettämättömiksi ja kinkkisemmiksi.


Kadonnut maailma - Jurassic Park on monella tapaa onnistunut jatko-osa, vaikka hartioilla painavatkin massiiviset paineet edellisestä osasta. Alkuasetelma kiehtoo monimuotoisuudellaan ja yksinkertaisella perusteellisuudellaan, jota ei onneksi tarvitse kauaa vatvoa alustuksen aikana. Motiivit ja määränpäät heitetään tarjottimelle hyvin selkeällä asenteella, eikä jälkeen jää turhia epäjohdonmukaisuuksia roikkumaan. Vaikka toki hahmot tekevätkin ajoittain kyseenalaisia ratkaisuja eskaloidakseen tilannetta entisestään, ei ylilyövyys satuta kokonaiskuvaa liikaa.

Elokuva on selkeästi ensimmäistä osaa toimintapainoitteisempi. Ei ainoastaan, että sekaan heitetään armeijakalustoa ja sitä operoivaa iskuryhmää, mutta ympäristön rajattomat mahdollisuudet antavat tilaa astetta näyttävämmille ja riskialttiimmille kohtauksille. Jos edellisessä osassa ihmeteltiin ihmisten tapaa käsitellä omaa teknologista kehitystä ja sen tarjoamia vaaroja, niin jatko-osassa painotus kääntyy ahneuteen ja epämoraaliseen ajatusmaailmaan, joka valitettavasti on vain osa ihmisluontoa enemmän tai vähemmän. Rahan ympärillä pyörivä maailma kallistuu useammin pahantekoon, minkä vuoksi tilanteet yleensä lähtevätkin käsistä.


Kuten Ian Malcolm elokuvassa sanoikin osuvasti: ''Te ette tee samoja virheitä, vaan luotte vain uusia''. Intohimo ja mahdottoman tavoittelu on aina motivoinut ihmisiä tähtäämään korkeammalle, vaikka panokset olisivatkin suuret. Jos nämä piirteet kuitenkin kohoavat äärimmäisyyksiin, on kokonaiskuvan kontrolloiminen astetta vaikeampaa. Nyt kun pelissä on kaksi osapuolta, ajavat eriävät määränpäät kohti kahta täysin toisistaan eroavaa virhettä. Jatko-osaa voi kuvaillakin kontekstuaalisesti vaurioiden minimalisoinniksi, jolla toinen osapuoli ottaa pienemmän riskin kontrolloidakseen tilanteen, kun taas toinen lähtee kylmäpäisesti hakemaan lottovoittoa koko ihmiskunnan tulevaisuus hartioillaan.

Kadonnut maailma - Jurassic Park on oikein toimiva jatko-osa mestarilliselle ensimmäiselle osalle, joka avartaa hieman enemmän käsiteltävää maailmaa ja sen ristiriitaisia moraalisia yksityiskohtia. Toimintapainoitteisuus tuo konseptille lisäpuhtia, vaikka jotkut tilanteet joudutaankin ajoittain väkisin vääntämään rautalangasta hahmojen idioottimaisten ratkaisujen muodossa. Teknisesti elokuva pitää edelleen pintansa, sekä visuaalisesta, että käytännöllisestä näkökulmasta katsottuna. John Williamsin sävellyksistä mainitaan mielestäni liian vähän tästä tuotoksesta puhuttaessa. Se onkin mielestäni poikkeuksellisen loistava jatkumo ensimmäisen elokuvan musiikille, joka tuo oman lisänsä tunnelmallisesti eroavalle jatko-osalle.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.6.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit