Predator 2 - Saalistaja | Predator 2 (1990) - arvostelu

 

Ohjaus: Stephen Hopkins
Pääosissa: Danny Glover, Kevin Peter Hall, Gary Busey,
Ruben Blades, Maria Conchita Alonso, Bill Paxton, Lilyan Chauvin,
Robert Davi, Adam Baldwin, Kent McCord, Steve Kahan
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 1 tunti 48 minuuttia

Vuonna 1987 valkokankaille ilmestynyt Predator - saalistaja menestyi maailmalla ihailtavalla tavalla. Ei ainoastaan, että suosio oli julkaisun jälkeen korkealla, mutta oli itse elokuvakin monella tapaa loistava saavutus. Nyt olikin aika syventyä sitten elokuvasarjan ensimmäisen jatko-osan pariin - Predator 2 - Saalistajaan, jonka ohjauksesta vastaa jamaikassa syntynyt brittiläis-australialainen Stephen Hopkins. Hiukan inspiroimattomasti suomennettu jatko-osa sai ensi-iltansa vuonna 1990 ja noin vuotta myöhemmin se löysi tiensä Suomen elokuvateattereihin. Alkuun elokuva otettiin vastaan varsin nihkeästi, mutta vuosien varrella se on saanut itselleen arvostetun kulttimaineen. Onko se maineensa ansainnut?

Lämpöaallon ryöpyttelemä Los Angeles on ajautunut kaaoksen partaalle kaduilla riehuvan huumesodan vuoksi. Vaikka kolumbialaiset ja jamaikalaiset huumeparonit tekevätkin kaikkensa pelastaakseen kallisarvoiset varastonsa ja omat nahkansa, painostaa virkavalta heitä vimmatusti. Sota osoittautuukin ongelmista vähäisimmäksi, kun tuntematon uhka soluttautuu Los Angelesin kaupunkiympäristöön. Uppiniskainen luutantti Harrigan päättää ottaa kohtalon omiin käsiinsä, mutta huomaa yllättäen sukeltavan liian syvälle tiedostamattomaan. Voiko näkymätöntä saalistajaa edes pysäyttää vai toimiiko ihmiskunta muukalaisen seisovana pöytänä?


Predator 2 - Saalistaja -elokuva on valitettavan ristiriitainen tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka konsepti itsessään viedäänkin tuoreempaan suuntaan, tuntuu toteutus jättävän katsojan vähän kylmäksi. Arvaamaton viidakkoasetelma on vaihdettu meille astetta tutumpaan kaupunkiympäristöön, jossa muukalaisuhka pääsee täyttämään yksinkertaista elämäntarkoitustaan. Nostan hattua tekijöille siitä, vaikka elokuva muuten onkin järkyttävän ailahteleva perimmiltään. Mistä syystä kriitikot, sekä tavalliset katsojat eivät tykänneet näkemästään? Lähdetään selvittämään sitä...

Seuraamme elokuvassa Danny Gloverin esittämää luutnantti Mike Harrigania, joka työskentelee epäjärjestystä ja sisäisiä ongelmia tulvivassa Los Angelesin poliisilaitoksessa. Ei ainoastaan, että kaduilla kukkiva rikollisuus ja huumesota pitää miehen jatkuvasti varpaillaan, mutta lisääntyneet yhteenotot muiden yksiköiden edustajien kanssa aiheuttaa kokeneelle miehelle jatkuvasti harmaita hiuksia. Huumepoliisiyksikkö DEA lähettää viimeisenä oljenkortena Gary Buseyn esittämän erikoisagentin Peter Keyesin selvittämään kaaoksen, ennen kuin huumejengit saavat lopullisen kontrollin kaupungista.


Harrington ei tietenkään ilahdu kuulemastaan, vaan aikoo omassa itsepäisessä olemuksessaan seurata tapahtumia salaa saadakseen yliotteen tutkimuksista. Valitettavasti mies ei ole kykeneväinen ymmärtämään sitä, että minkälaisesta uhasta on tällä kertaa kyse. Kun brutaalisti auki nyljetyt ruumiit pakkautuvat kasoiksi ja sodan molemmat osapuolet alkavat menettämään suurimpia pelinappuloitaan, alkaa epäilys epäluonnollisen ylivertaisesta saalistajasta nousemaan pinnalle. Jos poliisiyksiköt eivät ole tarpeeksi kykeneväisiä pysäyttämään yhtä muukalaista, niin mitä sitten tapahtuu, kun he ovat poissa pelistä?

Elokuvaa yritetään rakentaa alkutekijöistä asti mahdollisimman huolellisella ja harkitulla tavalla, mutta koko ajan katsojasta tuntuu kuitenkin siltä, ettei mikään näytöllä tapahtuva tarraa tätä mukaansa. Vaikka materiaali ajaakin asiansa vähintäänkin alkeellisella tasolla, juuri minkäänlaisia tunteita ei tuotos tunnu herättävän katsojassaan, mikä on sääli huomata. Elokuvan poliittinen asetelma mukailee uskottavasti oikean elämän tapahtumia tuohon aikakauteen peilaten, mistä pisteet menevät kyllä tekijöille. Predator 2 - Saalistaja yrittää parhaansa mukaan keskittyä mysteerin luomiseen, vaikka mysteeri onkin jo heti kättelyssä selvillä. Siitä ei voi tekijöitä tosin syyttää, sillä olemme nähneet edellisen osan paljastavan konseptin idean varsin selkeästi.
 

Siitä huolimatta se syö vähän sitä kaivattua jännitystä, mikä saattaisi saada katsojan enemmän investoituneeksi näytöllä tapahtuvaan. Elokuvan suurin ongelma on sen järkyttävä tekninen totetus, joka saa sen tuntumaan ajoittain kuin halvalta tv-tuotannolta konsanaan. Ette ymmärräkään, kuinka monta kertaa pyörittelin silmiäni sen amatöörimäiselle äänieditoimiselle ja -miksaamiselle, jotka yhteistuumin tuntuvat tarkoituksella vetävän elokuvan laatua alas. Ei ainoastaan, että jälkikäteen dubattu dialogi ei vastaa ollenkaan näyttelijöiden suorituksia, mutta monet ääniefektitkin kuulostavat kumpuavan pelkkiä ilmaiskatalogeja, joita kuulee useinmiten vain pienen budjetin elokuvissa.

Tunnelmallisesti elokuva on vahvimmillaan, vaikka tosiaan tiedämmekin, että minkälainen olio veristen tapahtumien takana onkaan. Mysteeriin yritetään painottaa suhteellisen efektiivisellä tavalla ja edellisestä elokuvasta tuttua videopelimäistä ''ensimmäinen persoona'' -näkökulmaa käytetään edelleenkin varsin mielyttävällä tavalla. Saalistajaan liittyvät kohtaukset ovat kevyesti elokuvan parasta antia ja se johtuu siitä, ettemme välitä paperinohuista ihmishahmoista alkuunkaan. Vaikka toivommekin jollain alkeellisella tasolla luutnantti Harringtonin onnistumista, tunnumme enemmän olevan muukalaisen puolella. Haluamme, että muukalainen pistää paikat maan tasalle valloittaakseen maailman, vaikka ohjaaja ei sitä yritäkään hakea.
 

Näyttelijäsuoritukset kärsivät pahasti elokuvan hirveästä äänityöstä, minkä takia tuntuukin jatkuvasti siltä, että he joko yli- tai alinäyttelevät kohtauksissaan. Tämä luonnoton poukkoileminen alkaa jossain vaiheessa turruttamaan sen verran katsojaa, että sitä vain odottaa lopputekstien alkamista. Aitoja tunteita ei heistä kuitenkaan pysty lukemaan, niin onko sillä lopulta niinkään väliä. Muutamat epäjohdonmukaiset ja hieman naiivisti toteutetut tapahtumat pistävät katsojan hieromaan päätään ihmetyksestä. On merkillistä huomata, kuinka vapaasti ihmiset tekevät tiettyjä asioita joutumatta ongelmiin vain sen vuoksi, että katsoja pääsisi lähemmäs ''salaissa pidettäviä'' tapahtumia. Tarina tuntuu itsessäänkin välillä turhan naiivilta ja sopivalta leikkikentältä ohkaisten hahmojen käytettäväksi, minkä vuoksi maailman uskottavuus katoaa.

Predator 2 - Saalistaja on varsin keskinkertainen elokuva, joka kompastelee jatkuvalla syötöllä pitkin kestoaan, mutta onnistuu siitäkin huolimatta pelastamaan nahkansa erinomaisella lopetuksella. Jos emme olisi saaneet tuota pientä katsausta muukalaisten mytologiaan ja kiehtovaan arvomaailmaan, olisi tuotos jäänyt varsin mitäänsanomattomaksi kokonaisuudeksi. Elokuva tuntuu siitä huolimatta pääosin vain ulkokuorelta vailla syvempää tarkoitusta, mutta senhän vuoksi monet kannattajat ovatkin tykästyneet siihen jälkikäteen. Itse en vain ymmärrä sitä, miten näin lupaavat alkuasetelmat on onnistuttu tyrimään ja suoraan sanottuna tuhlaamaan tuotannon aikana. Elokuvan katsoo kyllä, mutta kovin paljoa ei sekään kestä uusintakatsastamista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.7.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit