The Addams Family - Perhe Addams | The Addams Family (1991) - arvostelu

 

Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Pääosissa: Anjelica Huston, Raul Julia, Christopher Lloyd,
Christina Ricci, Jimmy Workman, Judith Malina, Carel Struycken,
Christopher Hart, John Franklin, Elizabeth Wilson
Genre: Komedia, Fantasia
Kesto: 1 tuntia 39 minuuttia

The Addams Family - Perhe Addams on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut fantasiapainoitteinen mustan huumorin elokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Barry Sonnenfeld. Teos pohjautuu pilapiirroksiin erikoistuneen Charles Addamsin töihin ja vuonna 1964 julkaistuun samannimiseen televisiosarjaan. The Addams Family - Perhe Addams on elokuva, jonka monet muistavat varmasti lapsuudestaan, mutta minun tapauksessani ei näin kuitenkaan asia ollut. Kuulin siitä ensimmäistä kertaa vasta vanhemmalla iällä, joten oli kiehtovaa nähdä, miksi se on niin pidetty elokuvien rakastajien keskuudessa.


On kulunut jo kaksikymmentäviisivuotta siitä, kun Fester Addams katosi kantamattomiin. Isä Gomezin toivo veljensä löytymisestä on alkanut jo kaikkoamaan ja hän tuntee syvää syyllisyyttä tapahtuneesta, sillä heidän välinen riitansa oli se seikka, mikä sai Festerin lähtemään omille teilleen. Gomezin lakimies Tully Alford sinnittelee tiukasti kiinni asiakkaassaan kasvavien rahaongelmiensa vuoksi, sillä hän on pahasti velkaantunut Abigail Craven -nimiselle koronkiskurinaiselle. Selvittäessään nykyistä rahatilannettaan mies huomaa yllättäen, etttä Abigailin poika, Gordon, muistuttaa kovasti Gomezin kadonnutta veljeä.

Kaksikko päättää leikkiä kohtalollaan ja lähettää Gordonin muodonmuutoksen kera Addams-perheen kartanoon esittämään kadonnutta Festeriä päästäkseen käsiksi heidän aarteista tulvivaan holviinsa. Yllättyneinä paluusta perheenjäsenet iloitsevat Festerin paluusta, mutta huomaavat hänen muuttuneen ajan saatossa. Hän ei nimittäin muista paljoakaan menneisyydestään ja tuntuu kammoksuvan perheen tavanomaista arkea. Epäilykset nousevat pintaan ja Addamsit alkavat pääsemään jyvälle miehen keinotekoisuudesta. Abigail ei kuitenkaan luovuta helpolla ja ottaa kohtalon omiin käsiinsä viedäkseen riskialttiin tehtävänsä loppuun.


The Addams Family - Perhe Addams on yllättävän toimiva halloween-elokuva, joka onnistuu vakuuttavasti upottamaan katsojan fantasiapainoitteiselta vaikuttavaan maailmaan. Uteliaisuus ottaa väkevästi vallan ja katsojana sitä todellakin kiinnostuu käsiteltävästä materiaalista. Addams-perhe on itsessäänkin poikkeuksellinen kiehtova tapaus perimmiltään. Raul Julian esittämä Gomez-isä on eksentrinen mies, joka huolettomalla luonteellaan nauttii leikkimielisestä miekkailusta ja pitää perheen puolia loppuun asti elämänsäkin nojalla. Anjelica Hustonin esittämä Morticia-äiti taas on hyvin huolehtivainen ja tyrmäävän ylhäinen nainen, joka jumaloi miestään ja pitää koko perhettä pystyssä.
 
Perheeseen kuuluu myös kaksi lasta. Christina Riccin esittämä Wednesday on tavalliselle ihmiselle ehkä poikkeuksellisen vinksahtanut tapaus, mutta perheen arvojen valossa häntä pidetään varsin nerokkaana ja aikaansaavana tyttönä. Utelias tyttö loistaa joukosta alakuloisella luonteellaan, eikä anna kenenkään kohdella tätä kaltoin. Jimmy Workmanin esittämä Pugsley taas on hitaanpuoleinen jekuttaja, joka ei välttämättä aivojen kapasiteetilla erotu joukosta, mutta joka miellyttää murhanhimoisella vietillään ja vankkumattomalla tunnollisuudellaan. On kiehtovaa seurata, kuinka erikoisesti perhe toimii tavallisissa arjen tilanteissa.
 

Ei ainoastaan, että Addamsit nauttivat suuresti siitä, mitä pidetään tavallisten ihmisten keskuudessa sopimatttomana ja vääränä, mutta he ovat omaksuneet outoutensa osaksi itseään. Kaikki mielipuoliset yksityiskohdat sivuun siirrettynä, perhe vaikuttaa yhtä toimivalta kuin mikä tahansa muukin tavallinen perhe. He jakavat samoja arvoja ja tapoja tavallisten ihmisten kanssa, mutta itse mieltymykset ovat vain poikkeuksellisen radikaaleja ja tavanomaisesta poikkeavia. On miellyttävää seurata, kuinka toimiva perhedynamiikka onkaan kaikista yllämainituista erikoisuuksista huolimatta. Vasta puolella taas on Craven-perhe, joka ''tavallisuudestaan'' huolimatta pitää sisällään korruptoituneen ja välinpitämättömän perhesiteen.
 
Elizabeth Wilsonin esittämä Abigail Craven on itsekäs ja läpeensä paha äiti, joka miettii vain rahaa ja stabiilia elämäänsä. Vaikka nainen esittääkin välittävänsä asioista, puskee hänen itsekeskeinen ja kärsimätön luonteensa vakuttavasti esille. Christopher Lloyd taas esittää Abigailin poikaa, Gordonia, joka haluaa tehdä kaikkensa manipuloivan äitinsä eteen ja antaa tämän laiminlyödä häntä, sekä hyväksikäyttää tätä henkisesti omien päämääriensä saavuttamiseksi. Abigail pakottaa Gordonin soluttautumaan Addams-perheeseen kadonneena setänä, jotta hän pääsisi käsiksi heidän rikkauksiinsa. Tilanne alkaa kuitenkin pikkuhiljaa kääntymään tätä vastaan, kun rankalta näyttänyt ulkokuori ei vastaakaan odotuksia.
 

Vaikka päällepäin ei sitä välttämättä uskoisikaan, on elokuvan tarinakin varsin toimiva toteutukseltaan. Seuraamme sen aikana, kuinka pahaa-aavistamattomat Addamsit alkavat pikkuhiljaa ihmettelemään kadonneen setänsä erikoislaatuista ja jopa epäilyttävää luonnetta. Ajan kanssa tämä onnistuu kuitenkin vakuuttamaan heidät varteenotettavuudestaan ja perhe tuntuu olevan taas koossa. Festerinä esiintyvä Gordon alkaa pitämään uudesta arjestaan, mikä repiikin häntä sisältäpäin kahtia. Kaikista varoitteluista huolimatta perhe on nimittäin ottanut hänet vastaan poikkeuksellisen hyvin. Tätä vankkumatonta ja kyseenalaistamatonta rakkautta mies on aina kaivannutkin elämältään, eikä ole saanut sitä omassa toimintakyvyttömässä perheessään.

Elokuva erottuu puolekseen fantastisesta esillepanostaan, joka on kieltämättä upeaa seurattavaa näin katsojan näkökulmasta katsottuna. Goottisia yksityiskohtia nostetaan vaikuttavalla tavalla esille tunnelman nostattamiseksi ja se toimiikin vallan mainiosti. Ei ainoastaan, että maailma herää uskottavasti eloon, mutta se uhkuu epämiellyttävän miellyttäviä piirteitä, jotka vain korostavat konseptin mustaa luonnetta. Toki, elokuva ajoittain lyö yli yksittäisillä ratkaisuillaan ja viittauksillaan, jotka eivät tunnu ihan istuvan muuten juohevaan kokonaisuuteen, mutta kyse onkin vain pienistä asioista. Sydäntä elokuva tarjoaa kuitenkin riittävästi, minkä vuoksi sen äärelle voi aina palata uudestaan ja uudestaan.
 

The Addams Family - Perhe Addams on oikein mainio koko perheen elokuva, joka osaa viihdyttää katsojaa leikkisällä komediallaan ja tuonpuoleisella fantasiallaan. Hahmoja käsitellään hyvin huolellisesti pitkin elokuvaa, minkä vuoksi heidän koettelemuksiinsa pystyy investoitumaan vaivattoman helposti. Alakuloisesta esillepanostaan huolimatta elokuva tarjoaa paljon valoa ja iloa, joka pitää huolen siitä, että kokemus jäisi mieleen miellyttävänä tapauksena. Sen sanomakin on hyvin merkityksellinen perimmiltään. Ulkokuoreen ei ole katsomista, ellei tiedä varsinaista sisältöä. Kirjaa ei lueta kannen perusteella. Erilaisuus ei ole pahasta. Näitä kyllä riittää. Mikä tärkeintä, se rohkaisee katsojaa olemaan oma itsensä riippumatta muiden mielipiteistä ja ennakko-odotuksista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.10.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit