Puhdistuksen yö | The Purge (2013) - arvostelu

 

Ohjaus: James DeMonaco
Pääosissa: Ethan Hawke, Lena Headey, Max Burkholder,
Adelaide Kane, Rhys Wakefield, Arija Bareikis, Edwin Hodge,
Tony Oller, Tom Yi, Chris Mulkey, Tisha French, Dana Bunch
Genre: Kauhu, Jännitys, Toiminta
Kesto: 1 tunti 25 minuuttia

Blumhousen tuottama Puhdistuksen yö on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut dystopinen kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastaa enemmän käsikirjoittajana alalla tunnettu yhdysvaltalainen James DeMonaco. Nimen itselleen tämän elokuvasarjan kautta tehnyt mies ei ennakkoon suuria odotuksia herättänyt, mutta odotin kuitenkin maltillisella innolla näkeväni tuotokselta jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Sanotaanko näin, että ensimmäisellä katselukerralla elokuva oli suuri pettymys ja syystäkin. Epäilen uusintakatsastuksen tekevän merkittäviä muutoksia arviooni, mutta lähdin katsomaan sitä kuitenkin avoimin mielin ja annoin sille uuden mahdollisuuden todistaakseen minut vääräksi. Onko Puhdistuksen yö loistava vain idean pohjalta vai onko se toteutukseltaankin väärinymmärretty teos?


Vuonna 2014 poliittinen puolue viralliselta nimeltään "New Founding Fathers of America", eli Amerikan uudet perustajaisät, äänestetään hallituksen jäseniksi maan taloudellisen romahduksen jälkeen. Tämän myötä he onnistuvat puskemaan kyseenalaiseksi todetun Puhdistus-nimisen lain, joka sallii vuosittain pidettäväksi sanktiovapaan ja rikollisuuden täyttämän yön kahdeksitoista tunniksi. Täten ihmiset pääsevät ratkomaan ongelmiaan laillisesti katsomatta moraalisia sääntöjä ja hätäpalvelut katkotaan väliaikaisesti tapahtuman ajaksi. Vuoteen 2022 mennessä Yhdysvaltojen sanotaan tulevan rikollisvapaaksi maaksi, jonka työttömyysastekin pysyttelee alle prosentin luokassa.

James Sandin on onnistunut tienaamaan uudistuksen myötä itselleen järkälemäisen omaisuuden myyden kehittyneitä turvallisuusjärjestelmiä kotitalouksiin. Mies palaa töistä takaisin perheensä luokse valmistautumaan vuosittaiseen puhdistuksen yöhön. Vaikutusvaltaisuus tuo mukanaan suuria riskitekijöitä, minkä vuoksi James päättääkin varustautua ylilyövästi tapahtumaan asentaen kaikki viimeisimmät laitteistot ja kehikot estääkseen turhat yllätykset. Yö osoittautuukin nopeasti todelliseksi jännitysnäytelmäksi, kun vartiointi lipsuu käsistä. Kun turvalliseksi luultu ympäristö onkin kriitttisen uhan alla, mitä perhe voi keksiä selvitäkseen yön yli naarmuitta?


Puhdistuksen yö on konseptiltaan poikkeuksellisen kiehtova ja ajatuksia herättävä tapaus kaiken kaikkiaan. Seuraamme elokuvassa, kuinka tämä painajaismaiselta fantasialta tuntuva idea alkaa kypsymään ja eskaloitumaan silmiemme edessä. Vaikka paperilla tuotos onkin mielenkiintoinen, ei toteutus tunnu koskaan yltävän lupaavaan potentiaaliinsa. Puhdistuksen yön ideana on minimalisoida rikokset ja niistä koituvat yhteiskunnalliset ongelmat, jotka ovat riepotelleet maata vuosikymmenten ajan. Amerikan uusien perustajaisien mukaan kyseisen tapahtuman pitäisi vaikuttaa positiivisella tavalla ihmisten henkiseen hyvinvointiin.

Idea kieltämättä kuulostaa perimmiltään aika hurjalta ja suoraan sanottuna mielipuoliselta tavalta ratkoa yhteiskunnallisia pulmia, mutta tässä sitä kuitenkin taas ollaan. Rivien välistä pystyy omassa päässään pohtia uuden lain mahdollisia vaikutuksia ja hyötyjä, jotka levittäytyvät hyvin pitkälle alkuperäisestä ideasta. Ottaen huomioon, että kaiken takana on kaikkivoipainen hallitus, tuntuu tapahtuman luominen hyvin laskelmoidulta liikkeeltä. Ei ainoastaan, että siinä voi ottaa huomioon sen perimmäisen humanitaarisen vaikutuksen, mutta esimerkiksi myös sen selkeän taloudellisen hyödyn, jota hallitus voi hyväksikäyttää manipuloidakseen maan vaikutusvaltaisuutta maailman markkinoilla.


Tämä kaikki kuulostaa varsin kiehtovalta tähän asti, eikö? No, voin sen verran valaista asiaa, että vaikka tulkinnallisesti elokuvan konseptia voikin venyttää vaikka mihin suuntaan, eivät tekijät tunnu olevan kiinnostuneita ideansa suurimmista mahdollisuuksista. Tuotos nimittäin ottaa idean käteensä, heiluttelee sitä vähän ja nakkaa sen laiskimpaan mahdolliseen suuntaan, minkä voi tämänkaltaiselle konseptille valita. Asetelma keskittyy oikeastaan kokonaisuudessaan vain Sandin-perheeseen ja heidän pyristelyihinsä yön aikana. Eikä siinäkään mitään ongelmaa ole. On hyvä, että tekjät pidättäytyvät pienimuotoisessa asetelmassaan, mutta kun siihenkään ei tunnuta kunnolla panostavan, niin lopputulos on odotetustikin järkyttävä pannukakku.

Elokuvan suurimpina vihollisina toimivat sen laiska käsikirjoitus ja aivan idioottimaisia ratkaisuja tekevät hahmot. Tarina itsessäänhän vaikuttaa ihan yksinkertaiselta ja asiansa ajavalta sivusta katsottuna, mutta kun toteutusta väkisin monimutkaistetaan teennäisen eripuran luomiseksi, muuttuu materiaali nopeasti hyvin turruttavaksi ja raivostuttavan ennalta-arvattavaksi. Hahmot käyttäytyvät niin keinotekoisesti elokuvan aikana, että on vaikeaa asettua heidän asemaansa edes alkeellisella tasolla - puhumattakaan henkevistä siteistä. Juonenkäänteet määräytyvät pääosin heidän ratkaisujensa mukaan, minkä vuoksi onkin helppoa nähdä jo aikaisessa vaiheessa, mihin elokuvan tapahtumat ovat loppupeleissä suuntaamassa.


Kauhuelokuvaksi Puhdistuksen yö on jopa yllättävän laimea kokonaisuus. Materiaali nojaa pääpainoitteisesti halpoihin hyppysäikäytyksiin, jotka eivät edes onnistu äänekkäästä luonteestaan huolimatta hetkauttamaan katsojaansa. Kun konseptin varsinainen ''kauhu'' kohdistuu sen perimmäiseen ideaan ja häiritsevältä vaikuttavaan luonteeseen, on yllättävää, että tekijät päättävät jättää mahdollisuuden käyttämättä kokonaan. Olisi nimittäin tuossa tapauksessa elokuva voinut olla jopa ihan pätevä kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Nyt jäämme nuolemaan näppejämme halvan kauhun kera, joka yllättää vain inspiroimattomuudellaan ja laimealla keveydellään.

Puhdistuksen yö on valitettavan huono elokuva, joka pitää sisällään kyllä loistavan idean ja alkeellisen yhteiskunnallisen näkökulman tapahtumiin. Vaikka konsepti kiehtookin monimuotoisuudellaan ja absurdiudellaan, jää toteutus järkyttävän laiskaksi ja ennalta-arvattavaksi mateluksi. Elokuva näyttää kuitenkin ihan pätevältä visuaalisesta näkökulmasta katsottuna. Muutoin materiaali on kuitenkin laimeahkoa seurattavaa, minkä vuoksi pelkokerroinkin jää hyvin alhaiseksi. Jos jotain hyvää elokuvasta on nostettava esiin, niin se olisi ehdottomasti sen ajatuksiaherättävä idea, joka pistää kyllä miettimään jälkikäteen. Vaikka käteen jääkin luu, voi mielessään luoda kuvia paremmasta elokuvasta.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.10.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit