Werewolf by Night (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Michael Giacchino
Pääosissa: Gael García Bernal, Laura Donnelly, Harriet Sansom Harris,
Kirk R. Thatcher, Eugenie Bondurant, Leonardo Nam, Daniel J. Watts
Al Hamacher, Richard Dixon, Carey Jones
Genre: Fantasia, Jännitys
Kesto: 52 minuuttia

Tällä kertaa otamme käsittelyyn Marvel Cinematic Universen ensimmäisen spesiaalipresentaation, joka jakaa saman pitkäkestoisen universumin elokuvien ja sarjojen kanssa. Disney+:n Werewolf by Night on vuonna 2022 julkaisunsa saanut erikoisjakso, joka pohjautuu samannimiseen sarjakuvahahmoon. Erikoisesti tuotoksesta vastaa enemmän säveltäjänä tunnettu yhdysvaltalainen Michael Giacchino, joka on aiemmin ohjaajana tehnyt Monster Challenge -lyhytelokuvan, sekä yhden jakson Star Trek: Short Treks -sarjaan. On siis kiehtovaa nähdä, mitä mies saisi aikaan suuremmalla budjetilla ja paremmilla työkaluilla. Onko Werewolf by Night katsomisen arvoinen teos?


Petojen ja hirviöiden legendaarisena saalistajana toimiva Ulysses Bloodstone kohtaa yllättäen kuolemansa. Hänen sureva leskensä kutsuu koolle viisi parasta saalistajaa nimekkääseen sukukartanoon osallistumaan kilpailulliseen metsästykseen, jonka päämäränä on nimetä uusi johtaja voimakkaan verikiven omistajaksi. Lukuisia tappoja nimissään pitävät saalistajat aloittavat metsästyksensä kartanon sokkelomaisen tontin sisällä havitellakseen haluttua palkintoa. Kun vastassa ovat sekä massiivinen hirviö, että muut motivoituneet osallistujat, voi meno muuttua varsin armottomaksi.

Werewolf by Night on kieltämättä hyvin kiehtova idea perimmiltään. Selkeästi 1930- ja 1940-luvun kauhusta inspiroitunut jakso pitää sisällään mielenkiintoisen asetelman ja virkistäviä lisäyksiä jatkuvasti kasvavaan hahmokatalogiin. Seuraammekin sen aikana, kuinka osallistujat lähtevät havittelemaan himoittua palkintoa kartanon labyrinttimäiseen ''puutarhaan'', mutta asetelma ei olekaan niin yksinkertainen kuin mitä päällepäin ehkä uskoisi. Kaikki osallistujat eivät nimittäin jaa samanlaista päämäärää keskenään, mikä luo kiehtovan mysteerin katsojan vastaanotettavaksi.


Vaikka konsepti onkin kiehtova paperilla, on toteutus etenkin rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna liian pintapuolinen ja ennalta-arvattava kokonaisuudessaan. Voi sitä toki argumentoida, ettei näin lyhyessä ajassa ole mahdollista saada tarinalla paljoakaan aikaiseksi, mutta monet sarjat ovat onnistuneesti paljastaneet väitteen vääräksi pitkin historiaa. Vaikka käsikirjoitus onkin yksinkertainen perimmiltään, seuraa se turhan laskelmoidusti tarinansa läpivientiä. Tarinaa viedäänkin eteenpäin ymmärrettävästi nopeaan tahtiin, minkä vuoksi emme pääse kunnolla pinnan alle käsiksi käsiteltäviin hahmoihin kuin viirun verran.
 
Jännittäväksi näytelmäksi kaavailtu projekti ei kovin jännittävä lopulta ole, vaikka se pitääkin sisällään kauhun genrelle tavanomaisia piirteitä ja hahmoja. Se tosin mukailee vahvasti kauhupainoitteisten klassikkoelokuvien tunnelmaa. Jos jotain tuotoksesta voi erityisen hyvää mainita, niin nostaisin esille ehdottomasti sen tuotannollisen työpanoksen. Mustavalkoisuus ja entisajalle tavanomaiset pienet elokuvalliset yksityiskohdat tuovat näytölle hyvin aistikkaan ja tunnelmallisen elämyksen, joka herättää jossain määrin nostalgisia väreitä katsojassa. Toteutuksesta uhkuu klassisten hirviöelokuvien kaikua, joka saa etenkin kokeneemman elokuvarakastajan suupielet ylöspäin.


Werewolf by Night on asiansa ajava erikoisjakso, joka sopii vallan mainiosti yhteisiin halloween-karkeloihin. Vaikka jakso ei välttämättä raakuudestaan tai intensiivisyydestään erotukaan puolekseen, ei se ihan koko perheen katseluhetkeksi istu muottiinsa. Harmaalla verellä nimittäin mässäillään loppua kohden jonkin verran. Tarinallisesta näkökulmasta katsottuna katsojalle jää paljon kysymyksiä ilmoille, joihin emme oikein saa missään vaiheessa vastauksia. Jakso pitää kuitenkin vakuuttavasti pintansa tunnelmansa ja esillepanonsa puolesta, jotka tuovat varmasti muistoja menneisyydestä kokeneemmille katsojille. On kiehtovaa nähdä mihin suuntaan tämä kauhupainoitteinen maailma lähtee eskaloitumaan ja mitä se tarkoittaa Marvel Cinematic Universen tulevaisuudelle. Se on kuitenkin varmaa, että odotamme sitä innolla.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 9.10.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit