Rockyn uusintaottelu | Rocky II (1979) - arvostelu

 

Ohjaus: Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young,
Carl Weathers, Burgess Meredith, Tony Burton, Sylvia Meals,
Seargeoh Stallone, Joe Spinell, Paul J. Micale
Genre: Draama, Urheilu
Kesto: 1 tunti 59 minuuttia

''You're gonna have to go through hell, worse than any nightmare you've ever dreamed. But when it's over, I know you'll be the one standing. You know what you have to do.''
 
Vuonna 1976 ensi-iltansa saanut Rocky-elokuva onnistui kuin onnistuikin yllättämään kaikki katsojat ja kriitikot moniulotteisella tarinallaan ja inspiroivalla luonteellaan. Teosta pidetäänkin tätä nykyä urheiluelokuvien merkkipaaluna, joista monet elokuvantekijät ovat aktiivisesti yrittäneet ottaa mallia vuosien saatossa. Menestyksen myötä jatko-osa oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Vaikka sitä kaavailtiinkin alustavasti vain villeimmissä huhuissa, eivät tuottajat olleet kovinkaan varmoja sen kannattavuudesta, minkä vuoksi sen varmistuksessa meni tovi ja toinenkin.
 
Ottaen huomioon, että edellisen osan ohjannut John G. Avildsen ei pystynyt kiireidensä vuoksi palaamaan ohjaajan ruoriin, näytti jatko-osa kuihtuvan vääjäämättömästi toiveajattelun tasolle. Hetkessä tähteyteen noussut Sylvester Stallone päätti kuitenkin vakuuttaa tuottajat ja studion kääntämään päänsä elokuvan suhteen asettuen samalla itse ehdolle myös ohjaajan pallille. Hetkittäisen empimisen jälkeen mies lobbattiin onnistuneesti sisään ja jatko-osan teko saatiin vihdoin käyntiin. Elokuva sai julkaisunsa ja se otettiin myös avosylin vastaan lippuluukuilla lähes identtisellä voittomarginaalilla edellisosaan nähden.


Raskaansarjan nyrkkeilyn maailmanmestari Apollo Creedin ja haastaja Rocky Balboan välinen mestaruusottelu päättyy jaettuun päätökseen Apollon hyväksi, mikä ei ennakkoon pitänyt olla edes mahdollista villeimmissä unissakaan. Mestaruusvyö jää toki odotetusti miehen haltuun, mutta loppuun asti viedystä ottelusta hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen. Apollo pukeekin asian todelliseksi ihmeeksi, jonka ei pitänyt edes tapahtua. Ottelun jälkeisen sairaalakäynnin yhteydessä Rocky saa tietää, että hänen oikea silmänsä on saanut sen verran kovaa kohtelua, että seuraava osuma voi kostautua sokeuden muodossa.
 
Italialainen ori päättää päättää ammattilaisuransa keskittyäkseen elämäänsä täysillä, kun taas Apollo jää nuolemaan näppejään kostonhimo silmissään. Jätettyään nyrkkeilyn taakseen, alkaa Rocky pistää tulevaisuuttaan pikkuhiljaa lukkoon naimalla Adrianin. Kun elämä hymyilee, tuntuu se hymyilevän avokätisesti. Ensimmäinen lapsikin on nimittäin tuloillaan, mikä taas pakottaa Rockyn työelämän äärelle perheen elättäjän rooliin. Valitettavasti tarjonta ja omat valmiudet ovat kuitenkin sen verran heikolla tasolla, että mies joutuu harkitsemaan paluuta rinkiin. Apollo alkaakin käyttämään ala-arvoisia taktiikoita uusintaottelun varmistamiseksi.


Lähdin katsomaan elokuvaa pienellä varauksella, sillä en tiennyt sen sisällöstä juuri mitään ennakkoon. Ottaen huomioon, että monet ensimmäiset jatko-osat ovat niin sanotusti tappaneet lupaavia elokuvasarjoja alkutekijöihinsä, oli sopivaa olla odottamatta liikoja tulevalta. Rockyn uusintaottelu onnistuu kuitenkin vakuuttamaan katsojan jälleen kerran varteenotettavuudellaan. Toki, päällepäin jatko-osa ei paljoakaan edeltäjästään eroa, mutta kokonaisvaltaista tarinaa onnistutaan siitä huolimatta viedä eteenpäin vakuuttavasti ja hahmot alkavat saamaan syvyyttä samaistuttaviin maneereihinsa ja olemuksiinsa.

Elokuvan ohjaajana, käsikirjoittajana, sekä päätähtenä toimiva Sylvester Stallone ottaa edellisosasta ikoniseksi muodostuneen vastakkainasettelun ja vie sen kiehtovalla tavalla uudelle tasolle. Rocky Balboa ja Carl Weathersin esittämä Apollo Creed saavat niin sanotusti paljon enemmän lihaa luiden ympärille jatko-osan aikana. Emme tällä kertaa pääse ainoastaan näkemään Rockyn näkökulmaa tapahtumiin, vaan saamme myös selkeämmän kuvan siitä, minkälainen hänen vastustajana toimiva Apollo Creed on miehiään perimmiltään. Apollo ja Rocky eroavatkin monella tapaa toisistaan, vaikka he jakavatkin saman intohimon nyrkkeilyn muodossa.


Apollo keskittyy elämässään enemmän omaan kiillotettuun imagoonsa ja urheilulliseen perintöönsä kuin perhe-elämäänsä, joka tuntuu nuokkuvan kulissimaisen luonteensa vuoksi pahasti paitsion puolella. Mies on hyvin koulutettu, laskelmoiva mieleltään ja ylpeä saavutuksistaan, vaikka pieni pakkomielteisyys ja epävarmuus paistaakin hänen ylläpidettävän mediamaskinsa läpi. Rocky taas on täydellinen vastakohta Apollolle. Häntä ei pintakiillot juurikaan kiinnosta, eikä medialla kikkailu tunnu muulta kuin vieraannuttavalta tuttavuudelta. Miehen elämän täyttyy läheisestä ja rakastavasta ilmapiiristä, joka tuo paljon onnea ja iloa hänen arkeensa.

Vaikka Rocky haluaisikin jättää perinnön jälkeensä intohimonsa muodossa, arvostaa hän enemmän elämän merkityksellisempiä asioita, joita ilman ei voi tuntea oloaan täyteläiseksi. Kilpailu on kuitenkin raakaa, mikä tuo mukanaan monia epätoivottuja asioita elämään. Vaikka Rocky onkin löytänyt tiensä ihmisten sydämiin nyrkkeilijänä, on hänen haluttomuutensa ja epäaktiivisuutensa ajanut hänet takaisin jonkin tason hylkiön asemaan yhteiskunnassa. Halvat solvaukset ja muut ärsykkeet seuraavat tätä kuin Creedin vaino konsanaan. Pakon edessä hän lopulta joutuukin takaisin nyrkkeilykehään Apollon kanssa, sillä elämä tuntuu potkivan monen onnekkaan kuukauden jälkeen taas päähän.


Rockyn uusintaottelu on yllättäen edeltäjäänsä tunteikkaampi elokuva, joka onnistuu pitämään tason vakuuttavasti yllä. Stallone sukeltaa varteenotettavasti käsiteltävien hahmojen tapahtumarikkaan arjen keskelle, joka pitää sisällään monenlaisia tunteita, sisua ja vankkumatonta asennetta. Ensimmäiset jatko-osat eivät yleisesti koskaan vastaa laadullisesti edeltäviä osia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö niistä voisi siitä huolimatta kyhätä laadukasta materiaalia. Rockyn uusintaottelu toimiikin varsin oivana jatko-osana erinomaiselle ensimmäiselle osalle ja tekee sen tyylikkäästi. Ei ainoastaan, että materiaali seuraa tunnollisesti edeltävän osan ottamaa suuntaa, mutta sen sisältö todellakin yllättää monimuotoisuudellaan.
 
Elokuvan teemat ovat poikkeuksellisen syviä ja ajankohtaisia edelleenkin etenkin urheilullisesta näkökulmasta katsottuna. On esimerkiksi ikävää lukea jatkuvia uutisia entisistä urheilijoista, jotka joutuvat vararikkoon omien tuhlailevien tapojensa vuoksi. Tässä elokuvassa siihen nojataankin jossain määrin hyvin kirjaimellisella tasolla. Myös median massiivista roolia painotetaan hurjasti brändidiilien ja mainosten muodossa, jotka ovat etenkin nykyään suuri osa huippu-urheilijoiden arkea. Suositut ja tunnetut naamat tuppaavat vain myyvän kaikkea astetta paremmin, sillä tavalliset ihmiset haluavat tuntea ylemmyyden tunnetta käyttäessään esimerkiksi lempiurheilijan sponsoiroimaa puhelinta tai hajuvettä.
 

Rockyn uusintaottelu tarjoaa myös mielestäni astetta eeppisemmän ottelun, joka nostattaa suurimmankin skeptikon selkäkarvat pystyyn jännityksestä. En odottanut sen yltävän edeltäjän tasolle, mutta se onnistui mielestäni jopa nousemaan sen yläpuolelle etenkin elämyksenä. Elokuvana jatko-osa jää kuitenkin hieman edeltäjänsä varjoon, mikä on sääli huomata, sillä se on varsin pätevä jatko Rockyn tarinalle. Se herättää aitoja tunteita ja inspiraatiota, joita tarvitsemme elämäämme aina aika ajoin ollessamme allapäin. Rocky-elokuvasarja tuntuu ensimmäisen kahden osan myötä saavan hyvin tunnollisen ja hyväsydämisen pohjan mukaansatempaavalle tarinalle, joka on yksityiskohdiltaan varsin merkityksellisen ja inspiroiva tapaus kaiken kaikkiaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.2.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit