Rocky Balboa (2006) - arvostelu

 

Ohjaus: Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Burt Young,
Antonio Tarver, Milo Ventimiglia, Geraldine Hughes,
James Francis Kelly III, Tony Burton, Pedro Lovell
Genre: Draama, Urheilu
Kesto: 1 tunti 42 minuuttia

''Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done!''

Rocky-elokuvasarja löysi kuin löysikin oman paikkansa elokuvahistoriassa jättäen samalla kannattajiin oman muistettavan jälkensä. Vaikka viides osa sukelsikin rajusti turmioonsa aiempiin osiin verrattuna, oli Rockyllä vielä viimeinen tarina kerrottavanaan. Rocky Balboa on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut draamaelokuva, jonka ohjaukseta vastaa jälleen kerran tähänkin asti käsikirjoittajana ja päätähtenä toiminut Sylvester Stallone. Rocky V jäi painamaan tukevasti miehen mieleen epäonnistumisena julkaisun jälkeen. Stallone pahoittelikin asiaa kannattajilta ja alkoi pikkuhiljaa työstämään uutta viimeistä elokuvaa muuten menestyksekkäälle elokuvasarjalleen.


Se ei ollut kuitekaan mitään kukilla tanssimista, sillä Stallonen ura itsessäänkin tuntui olevan jo tiensä päässä. Miehellä ei enää ollut samanlaista valtaa päättää asioista, eivätkä rahoittajat lämmenneet samalla tavalla uudelle projektille kuin ennen vanhaan. Siitä huolimatta Stallone päätti puskea eteenpäin saadakseen rauhan mielelleen ja ansaitun lopetuksen Rockyn vivahteikkaalle uralle. Asiat alkoivat pikkuhiljaa kääntymään parempaan päin ja yleisön huhut antoivat voimaa, sekä lupaavia odotusarvoja elokuvalle ensi-illan lähestyessä. Elokuva menestyi edeltäjäänsä verrattuna paremmin lippuluukuilla ja se otettiin vastaan yllättävän lämpimästi katsojien keskuudessa. Onko Rocky Balboa vihdoin se ansaittu lopetus elokuvasarjalle?

Kuusikymmentävuotias Rocky Balboa on tätä nykyä eläköitynyt huippunyrkkeilijä, joka elää hiljaista elämää leskenä menetettyään Adrian-vaimonsa syövälle neljä vuotta takaperin. Hän pyörittää pientä, mutta menestyvää, vaimonsa mukaan nimitettyä italialaista ravintolaa, jossa hän viihdyttää asiakkaitaan lukuisten tarinoiden muodossa. Rocky taistelee valitettavasti samalla myös henkilökohtaisia demoneitaan vastaan. Adrianin traaginen menetys ja rappeutunut suhde Robert-poikaan alkavat kaivamaan ikävällä tavalla miehen mieltä, minkä vuoksi hän elääkiin menneisyydessään ravintolansa kautta. Rocky haluaa löytää viimeisen palon päästääkseen sisäisen petonsa lopullisesti ulos häkistään.


Samaan aikaan Mason Dixon hallitsee ammattinyrkkeilyn raskaansarjan titteliään voittamattomana ja ylivoimaisena mestarina. Media on kuitenkin kääntynyt täysin miestä vastaan, koska hän ei ole koskaan taistellut todellista haastajaa vastaan uransa aikana, vaan hän on valinnut tielleen vain täytenyrkkeilijöitä pysyäkseen lajinsa huipulla koskemattomana. Dixonia pilkataan rajusti ringin ulkopuolella, eikä promoottoreiden varmistelutaktiikkakaan helpota asiaa enempää. Mies päättääkin palata takaisin juurilleen vanhalle kuntosalilleen löytämään sisäisen palonsa ja intohimonsa uudemman kerran, jotta tämä voisi näyttää maailmalle todellisen luonteensa.

Hurjan kritiikin tuloksena ESPN-teleivisiokanava päättää luoda tietokonesimulaation, jonka tarkoituksena on pistää entisajan ja nykyhetken mestarit vastakkain leikkimieliseen mestaruusotteluun. Nuoremman Rocky Balboan ja Mason Dixonin välinen ottelu päättyy nopeasti elävän legendan kiistanalaiseen tyrmäysvoittoon, mikä saa nykyisen mestarin ymmärrettävästikin ärsyyntymään. Simulaatio saa samanaikaisesti Rockyn inspiroitumaan nyrkkeilystä uudemman kerran ja Masonin tavoittelemaan varteenotettavampaa haastajaa. Dixonin promoottorit esittävätkin suunnitelmansa hyväntekeväisyysottelun järjestämiseksi miesten välillä. Yllätyksekseen konkari hyväksyy haasteen ja yrittää kaikkien aikojen hurjinta temppuaan.


Rocky Balboa -elokuva on nimikkohahmonsa lailla ollut alusta asti altavastaajan asemassa. Ei ainoastaan, että sen tuominen valkokankaille alkoi poikkeuksellisen haastavalla tavalla, mutta ymmärrettävä skeptisyys ympäröi projektia ensimmäisistä julkistuksista asti. Elokuvan oli löydettävä se alkuperäinen sydän ja intohimo, jotta se pystyisi realistisesti edes jollain tasolla herättämään elokuvasarjan eloon vielä kerran uuden lopetuksen merkeissä. Sanotaanko näin, että kaikki odotuksia vastaan se onnistui siinä - yllättävää kuin onkin. Rocky Balboa palaa takaisin juurilleen - tällä kertaa oikeasti - kertoakseen viimeisen tarinan kaikkien rakastamasta legendasta, joka on onnistunut motivoimaan miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Elokuva hyppää kaavasta poikkeavalla tavalla monta vuotta eteenpäin. Rockyn elämä on muuttunut rajusti viime näkemän jälkeen, vaikka miehen ylpeä asenne ei olekaan muuttunut vuosien saatossa. On hienoa nähdä, että kaikkien näiden tarinoiden jälkeen Stallone onnistuu jälleen kerran repäisemään uuden dilemman päähahmolle, jonka äärelle asettua. Rocky joutuu nyt elämään yksinäisyydessä vailla Adrianin tukea ja turvaa, joka piti miehen elämän kasassa. Kun oma poikakin kaartaa tätä kaukaa, on ymmärrettävää miksi hän alkaakin murtumaan sisältäpäin tunteiden kasaantuessa yhä suuremmaksi taakaksi. Mies törmää yllättäen vanhaan tuttuunsa, joka tarjoaakin juuri niitä asioita, mitä hän on kaivannut elämässään.


Stallone nojaa elokuvassaan vahvasti väkevään draamaan ja hahmovetoisuuteen, mikä teki esimerkiksi ensimmäisestä osasta niin monumentaalisen. Keskitymme keskeisesti hahmoihin ja heidän välisiin suhteisiin, jotka syventyvät ja avartuvat silmiemme edessä yhä pidemmälle ja pidemmälle. Emme ainostaan välitä heistä, mutta pääsemme todella käsiksi heidän läpikäymiin koettelemuksiinsa ja niiden herättämiin tunteisiin. Onhan asetelma kieltämättä absurdi ja epärealistinen etenkin nykyurheilun näkökulmasta katsottuna, mutta se mikä tekee elokuvasta yllättävän toimivan, on sen maanläheinen luonne ja hyvin osuva tunnelma. Elokuva pyrkii nimittäin käyttämään vanhoja konstejaan tarinansa eloonherättämiseksi ja suurimmilta osin se siinä onnistuukin efektiivisesti.

Elokuva jättää kevytmielisen pullistelun historiaan ja sukeltaa tomeralla tavalla kohti painostavaa draamaa. Vaikka paikoitellen se tuntuukin toistelevan samoja asioita ja teemoja perimmäisen viestinsä alleviivaamiseksi, on se kokonaisuudessaan ihan toimivasti toteutettu näin katsojan näkökulmasta katsottuuna. Nostalgiaa ei voi elokuvassa väistää juuri millään tasolla, sillä monet yksityiskohdat ovat niin keskeisellä tavalla nidottu tarinan ytimeen. Tämä ei kuitenkaan ole pahitteeksi, sillä se onnistuneesti yhdistää koko elokuvasarjan yhteen viimeiseen mittelöön, joka määrittelee Rockyn hahmona ja itse kokonaisuuden merkityksen sellaisenaankin.


Rocky Balboa on miellyttävä lopetus rakastetulle elokuvasarjalle, joka on joutunut kiipeämään suurimpien vuorien yli nauttiakseen suosion kirkkaimmista antimista. Vaikka elokuva ei täydellinen olekaan, antaa se Rockyn uralle sen viimeisen kruununjalokiven, jota Stallone on tavoitellut sitten viidennen osan sukelluksen. Kun puhutaan altavastaajatarinasta, mieleen tulee ensimmäisenä Rocky ja ymmärrettävistä syistä. Ei ainoastaan, että hahmo on voittanut kaikki vastakertoimet, mutta Sylvester Stallone on noussut itsekin kanveesista aina vain takaisin voitokkaana. Rocky Balboa sinetöikin miehen ''nyrkkeilyuran'' juhlavasti säästelemättä ylpeyttään alkuunkaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 1.3.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit