Tiedän mitä teit viime kesänä | I Know What You Did Last Summer (1997) - arvostelu

 

Ohjaus: Jim Gillespie
Pääosissa: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar,
Ryan Philippe, Freddie Prinze Jr, Bridgette Wilson, Anne Heche,
Muse Watson, Johnny Galecki, Stuart Greer
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

Tiedän mitä teit viime kesänä, tai englantilaisittain I Know What You Did Last Summer, on vuonna 1997 ensi-iltansa saanut mysteeripainotteinen slasher-elokuva, jonka ohjauksesta vastaa brittiläinen Jim Gillespie. Yhdysvaltalainen Kevin Williamson nousi raketin lailla alansa halutuimpien tekijöiden listoille vaikuttavan Scream-elokuvan käsikirjoituksensa myötä, jonka menestyksekkään teatterikierroksen ja kriittisen vastaanoton jälkeen miehen aiemmin lähettämä luonnos Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvalle puskettiin välittömästi tuotantoon.

Teos perustuu löyhästi vuonna 1973 julkaistuun Lois Duncanin kirjoittamaan samannimiseen novelliin. Vaikka pääpiirteittäin tarinan idea onkin pysynyt suhteellisen samana, on elokuvaan tehty muutamia käänteentekeviä muutoksia. Tuotanto sujui ongelmitta ja materiaali saatiin purkitettua nopeasti julkaisua varten. Markkinointipuoli aiheutti kuitenkin harmaita hiuksia, sillä studio joutui oikeuden eteen vastaamaan riskialttiista ratkaisustaan. Tiedän mitä teit viime kesänä julkaistiin elokuvateattereihin lopulta ajallaan ja se menestyi poikkeuksellisen hyvin, vaikka vastaanotto olikin ristiriitaista.


Vuonna 1996 pienessä Southport-nimisessä kaupungissa Julie James ja hänen ystävänsä Ray Bronson, Helen Shivers ja Barry Cox ajavat rannalle viettääkseen viimeisiä iltojaan keskenään ennen kuin tiet erkanevat eri suuntiin. Ajaessaan pitkin rannikkotietä he törmäävät vahingossa tielle eksyneeseen jalankulkijaan, joka jää makaamaan elottomana tien varteen. Barry ja Helen painostavat ryhmää heittämään ruumiin veteen vannoen samalla toisilleen, ettei tapahtuneesta keskustella enää missään muodossa tai asiayhteydessä.

Vuotta myöhemmin Julie palaa yliopistosta takaisin kotikulmilleen viettämään kesälomaansa perheensä ja tuttujensa kanssa. Alkuperäisestä ystäväporukasta kukaan ei ole juurikaan onnistunut pääsemään elämässään halutulle tielleen, sillä syyllisyys tapahtuneesta tuntuu painavan mielen perukoilla edelleenkin. Julie saa pian saapumisensa jälkeen kirjeen tuntemattomalta taholta. Se pitää sisällään viestin: ''Tiedän mitä teit viime kesänä!'' Nuori naisenalku päättää kerätä ystäväporukan takaisin kasaan selvittääkseen kirjeen lähettäjän, mutta verinen kissa-hiiri -leikki on jo alkanut...


Muistan katsoneeni kyseisen elokuvan ainakin kerran nuorena pojannulikkana, vaikka muistot siitä olivatkin jo ehtineet painua unholaan. Johtui se sitten materiaalin unohdettavuudesta tai mistä tahansa muusta, oli korkea aika palautella muistoja takaisin pinnalle. Odotukseni sitä kohtaan olivat varautuneet, sillä en rehellisesti tuntunut muistavan siitä mitään muuta kuin sen mysteerisen alkuasetelman. Onnistuiko Tiedän mitä teit viime kesänä vakuuttamaan varteenotettavuudestaan vai oliko se painunut unohduksiin ihan hyvästä syystäkin?

Sanotaanko näin alkuun, että elokuva onnistui kuin onnistuikin vakuuttamaan minut monesta näkökulmasta katsottuna. Vaikka laadukkuus ei välttämättä kuvaile elokuvaa kovinkaan osuvasti, voin myöntää sen verran, etten rehellisesti odottanut sen olevan ihan näinkin toimiva paketti kokonaisuudessaan. Kauhun lajityypille ominaisiksi muodostuneet yksityiskohdat ja rakenteelliset ratkaisut ovat nimittäin hyvin läsnä materiaalissa, mutta se pitää siitäkin huolimatta sisällään kiehtovan konseptin, joka alkutekijöidensä puolesta herättää mielenkiinnon vakuuttavasti.


Seuraamme tarinassa nelihenkistä ystäväporukkaa, johon kuuluvat Jennifer Love Hewittin esittämä Julie, Sarah Michelle Gellarin esittämä Helen, Ryan Philippen esittämä Barry, sekä Freddie Prinze Jr:n esittämä Ray. Ystävykset juhlistavat valmistumistaan porukalla ja päättävät lähteä rannalle viettämään laatuaikaa keskenään. Valitettavasti tilanne lähtee nopeasti käsistä, kun matkallaan kotiin he törmäävät pahaa-aavistamattomaan jalankulkijaan. Kohtauksessa läpikäydyt tapahtumat toimivatkin kontekstin kannalta elokuvan merkittävimpinä hetkinä.

Kun kyse on tärkeistä valinnoista, saa tämänkaltainen este varmasti jokaisen hieman tolaltaan. Seuraavat ratkaisut tulevat nimittäin vaikuttamaan tulevaisuuteen jollain tapaa. Joko otetaan vastaan seuraamukset rehellisesti tai sitten annetaan asian kummitella mielen perukoilla loppuiän. On kieltämättä kiehtovaa ajatella, että mitä itse tekisi kyseisessä tilanteessa. Ajattelisiko siinä vain omaa napaa taatakseen itselleen tulevaisuuden vai tekisikö sen mikä on oikein, vaikka mielenrauha maksaisikin valtavan hinnan? Lupaavan alustuksen jälkeen tarina hyppää ajassa vuodella eteenpäin.


Tämän jälkeen pallo pistetäänkin kunnolla liikkeelle, kun joku alkaa painostamaan ystäväporukkaa totuudella. Vainoharha, sekä turvattomuus kasvaa tilanteen edetessä ja syystäkin, sillä kalastuskoukkua esittelevä mysteerimurhaaja on tullut viedäkseen asian itseironisesti hautaan. Alkukantaisesta luonteestaan, sekä karikatyyrimäisistä hahmoistaan huolimatta elokuva onnistuu jollain ihmeen kaupalla pitämään mysteerinsä sen verran miellyttävänä ja mukaansatempaavana, että sitä katsojana investoituu tapahtumiin tunnollisesti.

Vaikka tarina ei välttämättä itsessään herätäkään suuria tunteita, onnistuu se kiehtomaan ja viihdyttämään oikukkaalla otteellaan. Tunnelmallisesti elokuva miellyttää mysteerisyydellään, vaikka kovinkaan paljon pelkoa ei se välttämättä materiaalillaan aiheuta. Jännityksen tynkää se kuitenkin onnistuu tarjoilemaan aina aika ajoin. Jatkuvasti lähestyvänä vaarana koukkumurhaaja edustaa vaikuttavalla tavalla kasvavaa syyllisyyden tunnetta, joka vaanii aina mielemme perukoilla. Jos asioita ei vie loppuun asti, jäävät ne kummittelemaan tavalla tai toisella vaikuttaen mielenterveyteen.


Tiedän mitä teit viime kesänä on elokuva, jolla ei ole mitään oikeutta toimia näin hyvin käytännössä. Vaikka peruspilarit ovatkin varsin tunnistettavat kauhun lajityypin normien näkökulmasta katsottuna, onnistuu se silti ajamaan asiansa ongelmitta sekä konseptuaalisesti, että viihdearvollisesti. Mysteeri tempaa mukaansa helposti ja tappokohtaukset vaikuttavat yksinkertaisella luonteellaan, vaikka elokuva välillä tuntuukin ajautuvan melodramaattisille teille ottaessaan itsensä turhankin vakavasti. Tiedän mitä teit viime kesänä ei välttämättä tule vakuuttamaan jokaista katsojaa aikaansaannoksillaan, mutta sen kekseliästä ideaa ja alkuasetelmaa ei voi täysin sivuuttaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 27.10.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit