Creed II (2018) - arvosteluOhjaus: Steven Caple Jr.
Pääosissa: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson,
Phylicia Rashad, Dolph Lundgren, Florian Munteanu, Wood Harris,
Russell Hornsby, Milo Ventimiglia, Andre Ward
Genre: Draama, Urheilu
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia
 
''You know, there’s only three steps into that ring. Just three. And tonight, it’s going to look as high as a mountain. And when you climb through them ropes, it’s going to be the loneliest place in the world because you’re going to be in there with another fighter who wants to take you out. So now, you got to ask yourself, are you here to prove something to other people, or prove something to yourself''

Rocky
-elokuvasarjan tulevaisuus näytti olevan hyvässä käsissä ensimmäisen Creed-elokuvan ensi-illan myötä. Elokuva otettiin vastaan yllättävän positiivisesti, eikä lippuluukkutulotkaan jääneet kuiviksi, mikä poikikin sitten odotetusti jo seuraavaa jatko-osaa. Creed II on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut draamaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa tällä kertaa yhdysvaltalainen Steven Caple Jr. Alunperin edellisen osan ohjannut Ryan Coogler oli tyrkyllä jatko-osan kapellimestariksi, mutta aikataulun kanssa tulleiden konfliktien vuoksi vastuu siirrettiin Sylvester Stallonelle.
 
Elokuvasarjan isänä toimiva Stallone kirjoitti käsikirjoituksen elokuvalle vuoden 2017 loppuun mennessä ja hehkutti tulevia lisäyksiään isolla kädellä. Valitettavasti pesti ei pitänyt, vaan Stallonen tilalle palkattiin Steven Caple Jr. jatkamaan legendan urakkaa. Creed II ilmestyi lopulta valkokankaille ja se menestyikin asiansa ajavasti lippuluukuilla. Vastaanotto oli hiukan haikeampi edeltäjään verrattuna, mutta siitä huolimatta se jäi mittarin lukemiin positiivisen puolelle. Onnistuuko elokuva pitämään pintansa jatkoa ajatellen vai alkavatko domino-palikat niin sanotusti kaatuilemaan omia menojaan?


Kaksi vuotta Ricky Conlanin ottelun jälkeen, Adonis Creed on petrannut otteitaan hurjasti voittaen kuusi peräkkäistä otteluaan Rockyn valmennuksen alaisuudessa. Voittoputki huipentui Danny Wheelerin mittelöön, joka teki kuin tekikin miehestä vihdoin raskaansarjan hallitsevan maailmanmestarin. Maailmanlaajuiseksi tähdeksi noussut Adonis päättää edetä elämässään seuraavaan vaiheeseen kosien musiikkibisnestä parhaillaan valloittavaa tyttöystäväänsä, Biancaa. Tämä suostuu ja elämän virkistämiseksi hän ehdottaa muuttoa aurinkoiseen Los Angelesiin, mutta Adonis kuitenkin epäröi asian kanssa tovin. Hän haluaisi jäädä Philadelphiaan Rocky-setänsä luokse pitääkseen yllä omaa voittamatonta virettään ja välit läheisinä entiseen maailmanmestariin.
 
Samaan aikaan Ukrainan maaperällä Ivan Drago, entinen Neuvostoliiton nyrkkeilijä, on elänyt vuosikymmeniä köyhyydessä hävittyään Rocky Balboalle tuomiollisessa mittelössä. Nyt mies haluaa kuitenkin saada kunniansa takaisin. Ivan valmentaa pojastaan, Viktorista, pysäyttämättömän järkäleen, jonka olisi määre hallita maailmanmestaruutta jonain päivänä. Kun promoottori Buddy Marcelle törmää Viktoriin, päättää hän tuoda kaksikon Yhdysvaltoihin järjestääksen superottelun, joka avaisi vanhat haavat ja herättäisi koko maailman seuraamaan historiallista ottelua. Toistaako historia itseään uudemman kerran vai onnistuuko Adonis tyrmäämään menneisyyden haamut kertaheitolla kanveesiin?
 

On todettava heti alkuun, että Creed II ottaa suuren, mutta laskelmoidun riskin tarinansa suhteen. Elokuvasarja palaa nimittäin takaisin hyvin suositun Rocky IV -elokuvan alustamaan pahamaineiseen vastakkainasetteluun, joka herättää varmasti tunteita puolin, jos toisinkin. Apollo Creedin ja Ivan Dragon välinen ottelu loppui kuin loppuikin traagiseen käänteeseen, joka pysäytti maailman hetkeksi. Nyt Drago palaa takaisin kuvioihin jälkikasvunsa muodossa, joka lähtee maailmanvalloitusretkelleen haastamaan nykyistä maailmanmestaria, Adonis Creediä. Elokuva yrittää selkeästi sulkea ympyrää konseptillaan, enkä tiedä onko se välttämättä hyvä asia.

Onhan se kaunis ajatus, että kannattajat saavat lisää eloa menneisyyden muistoihinsa ja hahmot tunnetta suurten panosten peliinsä. Mielestäni tämä konsepti olisi siltikin ehkä toiminut paremmin trilogian päättävänä osana, joka olisi mahdollisesti pistänyt koko tarinakokonaisuuden nippuun. Se käsittelee nimittäin elokuvasarjan traagisimpia tapahtumia ja niiden muovaamia lopputulemia, jotka sopisivat ehkä enemmän niin sanotun klimaattisen crescendon muotoon. Asiat nyt tuntuvat vain tapahtuvan ehkä turhan nopeasti. Jätetään se asia nyt kuitenkin sikseen ja keskitytään olennaiseen. Onko Creed II hyvä elokuva ja jatkaako se edeltäjän lennokasta liitoa uusiin korkeuksiin?


Rakenteellisesti elokuva on pääosin vakuuttava kokonaisuus, vaikka ajoittain sen varmistelu nojaakin turhan paljon ennalta-arvattaviin ja jo entuudestaan tuttuihin kierrätettyihin ratkaisuihin. Tarina on perimmiltään hyvin syväluotaava ja moniulotteinen kaikkine siteineen, mikä antaa sille runsaasti lisäarvoa etenkin tunnelmallisesta näkökulmasta katsottuna. Pääsemme hienosti käsiksi elokuvan tarjoamaan vastakkainasetteluun ja sen petollisiin koukeroihin, jotka koettelevat Adonista toden teolla. Emotionaalisella tasolla elokuva yltää vaatimustasoonsa, mitä voi vain arvostaa katsojana. Historia paistaa vahvasti rivien välistä ja sen herättämät tunteet räiskyvät näytölle uskottavalla tavalla.

Vaikka tunnepuoli onkin kunnossa, tuntuu Creed- ja Creed II -elokuvien välissä olevan enemmän lihaa luiden päällä, jota olisi ehkä voinut ensin kaivertaa esille. Hyppäämme nimittäin suoraan tärkeän maailmanmestaruusottelun pariin, jonka olisi rehellisesti pitänyt toimia jonkin sortin elokuvan loppukliimaksina. Nyt kun se ahdetaan elokuvan alkuun, emme saa siitä juuri mitään tunnetta irti, minkä vuoksi tapahtuma tuntuukin niin antiklimaattiselta. Asia vain tapahtuu ja se siitä. Tämän jälkeen elokuva alkaa kuitenkin vihdoin löytämään sen kaivatun kontrollin ja kärsivällisyyden, jota olimme kaivanneet koko ensimmäisen kolmanneksen aikana.


Ohjaaja alkaa keskittymään olennaiseen, eli Florian Munteanun esittämän Viktor Dragon ja Michael B. Jordanin esittämän Adonis Creedin sähköisen vastakkainasettelun purkamiseen. Adonis joutuu käsittelemään isänsä menetystä uudemman kerran tunteiden noustessa takaisin pinnalle. Hän läpikäy samalla suuria muutoksia elämässään, jotka vaatisivat hänen läsnäoloaan kriittisellä tasolla. Ollessaan kuitenkin omissa maailmoissaan keskittymisen ohjautuessa Dragon paluuseen, alkavat perhesiteet hieman järkkymään jatkuvan laiminlyömisen vuoksi. Dolph Lundgrenin esittämä Ivan Drago saa vihdoin ansaitsemansa syvyyden, jota vähän kaipailtiin jo Rocky IV -elokuvan aikana.
 
Ei ainoastaan, että pystymme ymmärtämään miehen ärtymykseen ja turhautumiseen vaikuttavat syyt, mutta pystymme myös tuntemaan jotain tätä järkälettä kohtaan, jota pidettiin ennen vain tunteettomana ihmiskoneena. Hänen poikansa, Viktor, on taas isänsä vihan muovaama veistos, jolla tämä yrittää kostaa omat tappionsa ja katkeruutensa. Elokuvan loppuun mennessä hahmot läpikäyvät kuitenkin hyvin miellyttävän tarinakaaren, joka jättää jälkeensä hyvin lämpimän ja hyvän kokonaiskuvan. Sylvester Stallonen esittämä Rocky taas joutuu uudemman kerran traumojensa äärelle seuraamaan väistämätöntä kohtaloa, joka kuitenkin kummittelee mielen perukoilla negatiivisessa mielessä.


Creed II on perimmiltään poikkeuksellisen rohkea veto tekijöiltä, joka suurimmilta osin kannattaa. Ei ainoastaan, että tarina yllättää monimuotoisuudellaan ja emotionaalisuudellaan, mutta Rocky IV -elokuvan aloittamat tarinakaaret saadaan vihdoin puitua läpi syvällisten ja vauhdikkaiden tapahtumien merkeissä. Vaikka olenkin sitä mieltä, että tämä tarina olisi kannattanut säästää myöhempään vaiheeseen elokuvasarjassa, toimii se sellaisenaankin varsin mainiona jatkona kokonaisvaltaiselle tarinalle. Elokuva yltää tuotannollisesti vaatimustasoonsa, eikä tekninen toteutuskaan ole todellakaan huonoimmasta päästä. Creed II mukailee vahvasti edeltäjänsä tyyliä, mutta ei ihan yllä kuitenkaan sen jouhevuuden ja laadukkuuuden tasolle kokonaiskuvassa.
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.3.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Hyvä arvostelu taas kerran! Pieni pettymys ekan upean Creedin jälkeen, mutta oikein hyvä elokuva silti, etenkin Dragojen ansiosta. Sinun täytyy kyllä katsoa Rockyt jossain kohtaa. Creed II:han lähestulkoon vaatii Rocky IV:n näkemisen, jotta tämän leffan panokset käyvät kunnolla selväksi (vaikka Rocky IV onkin koko sarjan ylivoimaisesti kehnoin osa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta tuntui kanssa, ettei kyllä missään nimessä onnistunut yltämään ensimmäisen Creedin tasolle, mutta ihan menevä jatko lopulta oli! Rockyt täytyy kyllä ehdottomasti katsastaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi!

      Poista

Lähetä kommentti