Angry Birds -elokuva | The Angry Birds Movie (2016) - arvosteluOhjaus: Clay Kaytis, Fergal Reilly
Pääosissa: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph,
Bill Hader, Peter Dinklage, Sean Penn
Genre: Animaatio, Komedia
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia

Angry Birds -elokuva oli kieltämättä sellainen tuotos, jonka olemassaoloa ennen katsastustani vähän ihmettelin, mutta ottaen huomioon konseptin maailmanlaajuisen suosion, tämä oli ihan odotettavissakin. Kyseinen elokuva perustuu suomalaisen peliyhtiön Rovion samannimiseen videopelisarjaan, joka sai alkunsa mobiilialustalla rakettimaiseen nousuun lähteneen älypuhelinpelin muodossa.

Se ylsi maailmanlaajuiseksi sensaatioksi ja aikanaan myös kaikkien aikojen myydyimmäksi mobiilipeliksi mikä on erittäin vaikuttavaa. Rovion jättihitti on itsessäänkin massiivinen saavutus monesta eri näkökulmasta katsoen, mutta voiko lentokyvyttömistä ja vihaisista linnuista tehdä vielä kelpo elokuvan, kun peleistä ei kovinkaan paljoa voi saada irti tarinallisia hyötyjä?


Lintujen saarella kaikki linnut elävät onnellisissa tunnelmissa ja sulassa sovussa - tai ainakin suurin osa niistä. Red-niminen lintu ei nimittäin tunnu saavan mistään tarpeeksi mielihyvää ja hänen vihanhallinta ongelmien vuoksi, tämä ei myöskään oikein tunnu vetävät puoleensa paljon huomiota ystävien muodossa. Tämän äkillisen suuttumisen riskin nojalla Red ajautuukin täysin odotetustikin ongelmiin, jonka vuoksi hänet komennetaan vihanhallintakurssille opettelemaan rauhallisuuden ja tyyneyden perusasioita nopean Chuckin ja räjähtävän Bombin kanssa.

Yllättäen saarelle lainehtivat possut massiivisella laivallaan ja pistävät heti epäilyttävästi Redin silmään. Onko hän vain vainoharhainen yrittäessään saada huomiota muilta vai vaaniiko muukalaisissa mahdollinen piilevä vaara? Onnistuuko Red uusien ystäviensä avustuksella selvittämään possujen vierailun oikeat motiivit?


Heti alusta asti voin sanoa, että vaikka elokuva on pääosin lapsille suunnattu, se soveltuu yhtälailla vanhemmillekin sukupolville katsastettavaksi. Siitä voi löytää yllättävänkin paljon aikuisille tarkoitettuja piiloviestejä sekä pop-kulttuurisia viittauksia, jotka onnistuvat yllättämään läsnäolollaan ja ajoittain osuvat nappiin tietyissä tapauksissa. Elokuvassa jatkuvasti letkautellaan selkeillä sanaväännöksillä sekä viittauksilla, jotka ovat ajoittain yllättävänkin nokkelia ja ikään kuin ovelasti piilotettuja näkyville.

Elokuvan tarina on aika ennalta-arvattava ja alkeellisella tavalla kypsennetty kokonaisuus, mutta päähahmomme Redin hahmon kasvu, koko elokuvan visuaalinen olemus ja innovatiivisen erikoisesti väännetyt maalaisjärjelliset tavanomaisuudet ovat sen verran erottuvia kohokohtia kaikesta muusta, että ne onnistuvat pitämään katsojan joka tapauksessa elokuvan kyydissä, vaikka ei paljoa ennennäkemätöntä materiaalia tarjoakaan etenkään tarinansa puolesta.


Yhteen elokuvan hahmoon pystyy investoitumaan kokonaisvaltaisesti, kun taas muut tuntuvat enemmän tai vähemmän kierrätystavaralta. Päähenkilönä toimiva Red on elokuvan sielu. Hän ei ainoastaan ole - ainakin omasta mielestäni - vain samaistuttavin hahmo koko elokuvassa, vaan hänelle on onnistuttu elokuvan aikana vakuuttavasti rakentamaan hyvin toimivan tarinakaaren ja sen mukana tuoman kasvun.

Redin tausta on surullinen ja jossain määrin jopa traaginen, kun asiaa katsoo eri silmillä. Hänen oletetulla aikuisiällä esiin puskeva töykeäksi noteerattu käyttäytyminen heijastuu näiden surullisten muistojen ja menneisyyden pohjalta kaikkeen tekemiseen, sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Redin matka kiusatusta hylkiöstä lintuyhteisön suurimmaksi toivoksi on yllättävän hyvin laadittu sekä rakenteellisesta, että emotionaalisesta näkökulmasta katsoen, vaikka toki seuraakin aika kierrätettyä kasvamisen kaavaa etenkin niiden tärkeimpien painopisteiden ja käänteiden puolesta.


Varsinaista peliä on hyödynnetty yllättävän viisaasti elokuvassa, vaikka siitä ei paljoa ulkonäköä ja vastakkainasettelua pidemmälle pystytykään hyödyntämään. Oli kuitenkin hyvin vaikuttavaa, että tekijät saivat niin pienestä ja rajatusta konseptista luotua täysin uniikin ja toimivan maailman yllättävän järkeenkäyvällä logiikalla, vaikka siinä on tosiaan muutamia ääripään muutoksia tavanomaiseen oletukseen kyllä pakon tarpeessa tehty.

Sekin itsessään, että linnut ovat tässä maailmassa lentokyvyttömiä eläimiä, avaa katsojalle selkeästi sen, että konseptin muunnellut maalaisjärjelliset lait sekä itse dynamiikka ovat täysin oma juttunsa kaikessa uniikkiudessaan. Lintujen yhteisö ja heidän tapansa ovat kiehtovan innovatiivisia ja kekseliäitä ideoidensa puolesta, vaikka ne mukailevat hyvin pitkälti ihmismäisiä yksityiskohtia. Niitä on vain onnistuttu hiukan persoonallistamaan muutamin pienin muutoksin tehden niistä hyvin toimivia konsepteja jo meille tuttujen asioiden ja toimien pohjalta.


Vaikka elokuvassa onkin erityisen hyviäkin puolia tarjottavanaan, se turhan usein turvautuu tarinankerronnallisiin kliseisiin sekä käänteisiin, jotka eivät yllätä katsojaa missään määrin. Visuaalisestihan elokuva on oikein mainio monipuolisen värimaailman, innovatiivisen miljöön rakentamisen sekä hahmojen varsinaisen eloontuomisten kanssa, jotka osuvat nappiin lähes jokaisella osa-alueella. Pidin myös siitä kuinka ilmaisevia hahmojen kasvot ja eleet olivat tunteidensa puolesta.

Komedia on jossain määrin osuvaa. Yksi puolisko komediasta pohjautuu hyvin tulkinnanvaraisista yksityiskohdista ja letkautuksista, jotka ajoittain paljastuvat olemaan hiukan häiritseviäkin, jos oma mielikuvitus laukkaa vaadittua pidemmälle. Toinen puolisko taas vetää tilanteet aivan katolleen ylilyövän imelillä vitseillään sekä olemuksellaan. Osa vitseistä osuvat moitteettomasti maaliinsa, kun taas toiset alisuorittavat ikävän paljon väsyneillä ideoilla ja primitiivisyyksillään.


Angry Birds -elokuva on kokonaisuudessaan hyvin keskitasoinen teos, kun sitä katsoo hieman isommalta skaalalta. Se yllättää sekä artistisella kyvykkyydellään ja osittaisella emotionaalisella latauksellaan, että pettää hieman ennalta-arvattavan kaavamaisella tarinallaan ja imelillä liukuhihnavitseillään, muodostaen lopulta hyvin ristiriitaisen yhdistelmän. Vaikka pidinkin siitä enemmän tämän uusintakatsastukseni aikana, elokuvan ongelmat paistovat kuitenkin valitettavan selkeästi kaiken alta.

Tämän elokuvan tahkoessa vakuuttavaa tuottoa saimme piakkoin myös varmistuksen siitä, että elokuva saisi jatko-osan parin vuoden päähän, enkä oikein tiennyt miten suhtautuisin siihen. Se voisi olla joko uhka tai sitten piilevä mahdollisuus, mutta sitä emme voi vielä varmuudella sanoa. Sinne tiemme kuitenkin seuraavaksi vie, sillä uppoudumme lentokyvyttömien ja vihaisten lintujen maailmaan kertaalleen Angry Birds -elokuva 2:n muodossa...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.8.2019
Lähteet: kansikuva ja elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit