Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä | Knives Out (2019) - arvosteluOhjaus: Rian Johnson
Pääosissa: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas,
Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson,
Toni Collette, LaKeith Stanfield, Christopher Plummer
Genre: Komedia, Rikos, Mysteeri
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia

Viime vuosien aikana ei ole kovin paljon salapoliisitarinoilla juhlittu elokuvien muodossa, vaikka yksittäisiä yrityksiä olisikin matkan varrella ollutkin. Nyt oli kuitenkin pöytä katettu jopa järkyttävän nimekkäällä näyttelijälistalla ja kiinnostavalla ohjaaja-käsikirjoittajalla Rian Johnsonilla, joka on saanut ylilyövästi lokaa niskaansa viimeisen projektinsa Star Wars; The Last Jedin yhteydessä. Nyt hänelläkin oli mahdollisuus näyttää epäilijöilleen, mihin hän on kykenevä ohjaajan puikoissa.

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat odotetustikin hyvin pidättyväiset, sillä en rehellisesti sanoen halunnut missään nimessä innostua liikaa mahdollisen pettymyksen valossa. Tähtisikermä pitää kuitenkin sisällään aivan mielettömän laadukkaita näyttelijöitä, minkä vuoksi oli hyvin vaikeaa uskoa alkuunkaan, että kyseinen elokuva voisi mennä täysin mönkään. Lähdin kuitenkin avoimin mielin seuraamaan tätä murhamysteeriä ja salaa toivoin, ettei se pettäisi.


Ökyrikas Harlan Trombley löydetään kuolleena tämän kahdeksankymmentäviisi-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen ja koko suku kutsutaan paikalle rikostutkintaa varten. Hyvin hienostunut ja utelias salapoliisi Benoit Blanc värväytyy ratkaisemaan tätä mysteerisen eriskummallista tapahtumaa komisario Elliottin avustuksella. Hän rupeaa pikkuhiljaa avaamaan vajaatoimintaista sukua läpi päästäkseen perille kaikista tapahtuman päälle kasvaneista seiteistä ja koukeroista. Kuka murhasi Harlan Trombleyn?

Elokuvan painopiste on kokonaan rikostutkinnassa, mikä pitää huolen siitä, ettei keskittyminen herpaannu hetkeksikään toissijaisiin seikkoihin. Vaikka erikoiseen asetelmaan tottumisessa meneekin jokunen hetki, pääsemme katsojana yllättymään sen mukaansatempaavasta tarinankerronnasta, jopa kaikesta hidastempoisuudestaankin huolimatta. Elokuva pyrkii parhaansa mukaan avata kiehtovaa ''agathachristiemäistä'' asetelmaansa sekä tuomaan aivan uudenlaisen näkökulman jo läpikoluttuun muottiin.


Tämän eriskummallisen mysteerin ratkaiseminen on yllättävän avointa ja selkeää katsojan näkökulmasta katsottuna. Hyvin aikaisessa vaiheessa jo tiedämme, että kuka teki mitäkin tilanteen sattuessa, mutta tilanne hengittää ja elää uskomattomalla tavalla pitkin elokuvaa. Tapahtumien eskaloituminen ei siis tässä tarinassa koskaan tarkoita sitä, että olisimme jonkin olennaisen vihjeen jäljillä, vaan ohjaaja Rian Johnson tuntuu rakastavan katsojan harhaanjohtamista paljonkin.

Elokuvan hahmot ovat hyvin monipuolisia ja kiehtovia itsessäänkin. Tämän vuoksi onkin hiukan ikävää, etteivät he kaikki onnistukaan täyttämään potentiaaliaan hyvin vähäisen keskittymisen ja osallistumisensa vuoksi. On ihan ymmärrettävää, etteivät kaikki hahmot saa ruutuaikaa tarpeeksi puhjetakseen kukkaan näinkin massiivisessa asetelmassa, mutta se automaattisesti lukee pois monia mahdollisia syyllisiä matkan varrella, mikä helpottaa katsojaa oikean syyllisen selvittämisessä.


Vaikka elokuva leikkiikin ajatuksella kaikkien olevan potentiaalisesti syyllisiä, vain kourallinen heistä lopulta ovat uskottavasti ehdolla tuolle pallille. Motiivit ovat hyvin selkeät lähes kaikkien hahmojen kohdalla ja on ymmärrettävää, miksi jokaikinen suvun jäsen voisi olla epäiltynä tapahtuneeseen rikokseen. Trombleyn suvun dynamiikka on itsessäänkin hyvin koominen ja räikyvä. Kaikki tuntuvat vihaavan ja syyttelevän toisiaan tapahtuneesta, mutta samanaikaisesti janoavat menehtyneen Harlanin omaisuuden perään.

Roolisuoritukset ovat ennakoidustikin erittäin vakuuttavia kaikin puolin ja jotkut onnistuvat täydellisesti hahmojensa esillepanossa. Vaikka voisinkin puhua jokaisesta erikseen ylistävällä otteella, haluaisin nostaa Daniel Craigin tällä kertaa kirkkaimpaan valokeilaan. Hänellä on nimittäin hyvin yllättävä ja kiinnostava lähestymistapa salapoliisihahmoonsa Benoit Blanciin, joka aluksi tuntuu hiukan ylilyövältä ja häiritsevän päälleliimatulta muihin sivullisiin verrattuna.


Mitä pidemmälle elokuvassa kuitenkin edetään, sitä vakuuttuneemmaksi se minut sai hahmon uskottavuudesta. Tämän hahmon avustuksella Daniel Craig onnistuu myös irtautumaan selkeästi usein nähdyn James Bond -roolistaan ja näyttää kaikille pystyvänsä muuhunkin kuin vakavan viettelevään roolisuoritukseen. Hän nimittäin sai minut ainakin nauramaan monta kertaa elokuvan aikana sanoinkuvaamattoman hulvattomalla otteellaan.

Elokuva elää aivan omalla nojallaan, eikä välitä alkuunkaan mistään tavanomaisista tarinankerronnallisista kaavoista. Se lainehtii hienostellen näkökulmasta toiseen mahdollistaen monen lopputuloksen toteutumisen. Vaikka se suurimmaksi osaksi paljasteleekin asetelmaansa ja mahdollisia käänteitään ennakkoon, se onnistuu kuitenkin pitää syvästä mysteeristään kiinni samanaikaisesti leikkien jatkuvasti katsojan odotuksilla mielellään. Elokuvaa saa nimittäin katsojan jatkuvasti kyseenalaistamaan omia veikkauksiaan.


Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä on yllättävän kevyt, hulvattoman hauska ja mukaansatempaava elokuva, joka tiedostaa tasan tarkkaan mitä se yrittää perimmiltään olla, mutta onnistuu siinä ohessa yllättämään katsojansa monilla kiehtovilla ideoillaan ja käänteillään. Elokuvassa on myös veikeä tunnelma, joka tekee siitä paljon koomisemman, kuin mitä ennakkoon olettaa saattaisi. Teknisesti elokuva on rauhoittavan kaunista katsottavaa kamera-ajoista värimaailmaan ja sen tekemät visuaaliset ratkaisut sivelevät silmää omaperäisyydellään. Erittäin viihdyttävä ja toimiva paketti kokonaisuudessaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 29.11.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit