Frozen 2 | Frozen II (2019) - arvosteluOhjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Pääosissa: Idina Menzel, Kristen Bell,
Jonathan Groff, Josh Gad, Sterling K. Brown,
Alan Tyduk, Evan Rachel Wood, Alfred Molina
Genre: Animaatio, Seikkailu, Komedia
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia

Oikein menevän, hyvin menestyksekkään ensimmäisen osan jälkeen on aika jatkaa tarinaa eteenpäin ja syventyä maailmaan vielä enemmän. Tämä elokuva on siitä erikoinen alkuunkin, että se ei välttämättä ollut kenenkään katsojan tarvelistalla, mutta ottaen huomioon sen aiheuttaman suosion aallon muutamaa vuotta aiemmin, jatko-osa oli odotettavissa.


Animaatioelokuva on myös siitä erityinen tapaus, että se taitaa olla Disneylle vasta toinen jatko-osa ''Räyhä-Ralf valloittaa Internetin'' -elokuvan jälkeen, joka on saanut teatterilevityksensä. Suurimmaksi osaksi jatko-osat ovat nimittäin olleet halpoja ''suoraan DVD:lle'' -materiaaleja, joita ei edes varsinaisesti lasketa Disneyn virallisille elokuvalistoille ja ihan ymmärrettävistä syistä

Lähdin katsomaan elokuvaa suurella varauksella, sillä en oikein tiennyt mitä sillä voisi olla tarjottavanaan mainion ensimmäisen osan jälkeen. Toivoin vain, että se onnistuisi keksimään jotain kaavasta poikkeavaa ja mytologiaa syventävää materiaalia, jotta kiinnostukseni pysyisi koholla. Oli sanomattakin selvää, ettei tämä elokuva tulisi koskaan yltämään samaan suosioon kuin edeltäjänsä, mutta varmasti tulisi herättämään kiinnostusta katsojissaan. Miten Frozenin jatko-osa toimi sitten käytännössä?


Uusi seikkailu odottaa ja ryhmän täytyy selvittää mysteerisen äänen alkuperä ja kadotetun mytologian suurimmat salat. Elokuvan tapahtumat alustetaan edellisen elokuvan tapaan muistojen ja takaumien muodossa, jossa palaamme Elsan ja Annan lapsuuteen tiedustelemaan Arandellen vieressä majailevasta lumousta metsästä, joka on vuosien ajan ollut synkän sumun peitossa ja piilossa maailmalta. Seuraamme kuinka sisarusten arki on sujunut ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen, kunnes Elsa kuulee aavemaisen äänen kutsuvan.

Hyvän jatko-osan tapaan Frozen 2 ottaa aiemmin rakennetun maailman ja syventää sitä entisestään hyvin vakuuttavalla otteella. Elokuva käsittelee painavempia teemoja ja vakavempia aiheita tarinansa aikana, jotka maksavat myös itsensä yllättävänkin efektiivisesti myöhemmässä vaiheessa, jossa kahden elokuvan aikana rakennettu emotionaalinen paine puretaan tunteikkaasti. Tutkimusmatka muuttuukin lopulta hyvin kutkuttavaksi totuuden etsimiseksi, joka pitää katsojan jopa yllättävän tiukasti kiinni tarinassa.


Vaikka elokuvassa keskitytäänkin luonnollisesti enemmän Elsan ja Annan perheen alkuperään ja historiaan, sekä lumotun metsän mysteeriin, muutkin hahmot pyörivät ringissä mukana, vaikka eivät välttämättä kovin tarpeellisina lisäyksinä. Kristoff painii parisuhdeongelmien koukeroissa, eikä palvele muuta tarkoitusta elokuvassa, mikä on mielestäni hiukan pettävää. Hänestä tehdään väkinäisesti naurun kohde ja lopulta hänet kylmän viileästi vain unohdetaan syrjään.  Olaf taas toimii päinvastoin tunnelman keventäjänä ja tarkoituksellisena sellaisena. Hän ei ainoastaan pysyttele Annan ja Elsan vauhdissa mukana, mutta muistaa aina silloin tällöin naurattaa väkevän draaman keskellä.

Tarinassa on miellyttävä tahditus, joka pitää katsojan kiinnostuneena sekä uteliaana alusta asti ja melkein loppuun asti. Viimeinen kolmannes nimittäin tuntuu jokseenkin antiklimaattiselta kahden aiemman rakentaessa elokuvaa hyvin mukaansatempaavalla ja kiehtovalla tavalla. Elokuva on myös emotionaalisesti astetta latautuneempi kokonaisuus, kun otetaan huomioon edellisenkin elokuvan rakentamat teemat ja syventämiset. Yksi erikoinen ratkaisu tapahtuu mielestäni elokuvan loppupäässä, mikä vie tarinan hieman hätäilevästi alisuorittavaan finaaliinsa.


Yhden hahmon moraalisesti ristiriitainen ratkaisu ratkaisee kyllä elokuvan aikana muodostuneen vastakkainasettelun ja selvittää perimmäisen vaaran, mutta maksettava hinta on kuitenkin alustavasti niin järkyttävän massiivinen ja itse hahmon käyttäytymisen tuntevana osapuolena on hiukan epäuskottavaa ajatella hänen oikeasti ratkaisevan ongelmia näin radikaalilla tavalla. Ei siinä muuten mitään, mutta kun tämä rohkea päätös lopulta kumotaan toisella osapuolella, minkä jälkeen katsojalle tulee kieltämättä sellainen tunne, ettei hahmoille voi tapahtua mitään ja jos voikin, niin sillä ei ole välttämättä suurta merkitystä, koska kaikki on tässä maailmassa mahdollista.

Teknisesti elokuva on törkeän vaikuttava kokonaisuus, joka säväyttää kyllä kaikin puolin ja ehdottomasti nostaa tasoaan jo erinomaisesta edeltäjästään seuraavalle tasolle. Animaatio on ensiluokkaista ja jopa hävyttömän upean näköistä kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että he onnistuvat tekemään hyvin hienoja visuaalisia ratkaisuja maailmansa suhteen mutta itse yksityiskohdat ja ovat niin tarkkoja ja aitoja, että on erittäin vaikeaa kuvitella parempaa laatua animaatioelokuvalta.


Musiikki toimi edellisen elokuvan yhtenä ehkä suurimpana vetonaulana, joten oli hyvin kiinnostavaa nähdä ja kuulla, että onnistuisivatko muusikot yltämään samoihin korkeuksiin edeltäjänsä vierelle vai oliko se vain mahdotonta jo. Tämän elokuvan musiikkiraidat ovat yllättäen hyvin vaikuttavia, vaikka eivät välttämättä jäisikään ihan samalla tavalla mieleen soimaan viikkoja myöhemmin. Yksi kappale kuitenkin toimii tällaisena korvamatona, kun muut ovat vain oivia lisäyksiä elokuvaan. Idina Menzelin ja AURORA:n esittämä ''Into the Unknown'' toimii jatko-osan ''Let It Go:na'' ja toimii myös erittäin hyvinkin siinä roolissa.

Frozen 2 on oiva lisäys kiehtovan taianomaiseen maailmaan, joka onnistuu syventämään perimmäistä mytologiaa ja hahmojen varsinaisia alkuperiä viemällä ne hyvin kokeilevalle tielle. Jatko-osa toimii Disneyn kaavasta poikkeavana elokuvana, jonka ratkaisu saattaa tuntua valitettavan antiklimaattiselta aiemman materiaalin kukkiessa laadukkaasti omaperäisyydellään, mutta siitäkin huolimatta elokuva onnistuu kuitenkin lopulta kertomaan tarinansa ja syventämään hahmoja entisestään vakuuttavasti. Kaikki eivät ole tästä tykänneet ja se on ihan ymmärrettävää, mutta mielestäni se teki juuri sen mitä siltä vaadittiinkin, vaikka lopussa se hiukan kadottaakin otteensa. Toista jatko-osaa odotellessa...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 27.12.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit