Jumanji: Welcome to the Jungle (2017) - arvosteluOhjaus: Jake Kasdan
Pääosissa: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan,
Alex Wolff, Ser'Darius Blain, Madison Iseman,
Morgan Turner, Rhys Darby, Bobby Cannavale
Genre: Toiminta, Seikkailu, Komedia
Kesto: 1 tunti 59 minuuttia

Jatko-osa alkuperäiselle Jumanjille oli vuosien mittaan ollut hyvin kauan vireillä ja niin se vain lopulta onnistuttiin vihdoin tuomaan näytölle pitkääkin pidemmän odotuksen jälkeen. Kun asiasta ilmoitettiin alustavasti ihmisille ennakkoon, se herätti alkuperäisen elokuvan kannattajien keskellä hyvin paljon keskustelua ja spekulaatiota sekä itse konseptista, että varsinaisesta alustavasta asetelmasta. Muistan liiankin hyvin, kuinka itse olin pelon täyttämin tuntein liikenteessä kyseisen elokuvan suhteen ja minulla oli syytäkin olla peloissani, kun näitä jo muodiksi muutuneita turhia jatko-osia ja uudelleenkäynnisyksiä pusketaan klassisille elokuville kuin liukuhihnalta.

Tässä nimenomaan oli suuri riski ajautua tarpeettoman jatko-osan tielle, jos vain käsikirjoitus ja varsinainen sisällöllinen ideointi olisi jäänyt laiskaksi ja turhan varmistelevaksi. Voin onneksi jälkeenpäin innolla sanoa, että kun saimme Jumanji: Welcome to the Junglen ensimmäisen trailerin koettavaksemme, saimme kyllä huokaista helpotuksesta, sillä konseptille oli onnistuttu kehittämään aivan oma käänteensä, joka tuntuisi perimmiltään hyvin tuoreelta ja luontevalta suunnalta kyseiselle elokuvasarjalle. Alkuperäisen Jumanji-elokuvan käsitellessä yliluonnollista lautapeliä, Jumanji: Welcome to the Junglessa lautapeli muuttuu ovelasti taas omasta tahdostaan vanhanaikaiseksi videopeliksi.


Jumanji-lautapeli löytyy vuosien hiljaiselon jälkeen ja se onnistuu kehittymään ajan saatossa videopeliksi erikoisen evoluution seurauksena. Neljä nuorta teiniä Spencer, Fridge, Bethany ja Martha joutuvat jälki-istuntonsa aikana siivouspuuhiin. Siivotessaan kellaria, he löytävät sen uumenista vanhanaikaisen pelikonsolin, joka herättää tylsistyneiden teinien huomion. Uteliaisuus kuitenkin osoittautuu petolliseksi, kun videopeli imaisee heidät sisäänsä. Ainoa ulospääsy avautuu pelin loputtua, mutta siihen asti he kuitenkin joutuvat erimielisyyksistään huolimatta löytämään yhteisen sävelen selvitäkseen haastavista tehtävistä ja tasoista. Pääsevätkö nuorukaiset ulos ehjinä vai onko viidakon kauhut heille henkisesti liikaa?

Elokuvan hahmot ovat heti kättelyssä hyvin kiehtovia tapauksia kaiken kaikkiaan. Ei ainoastaan, että he ovat niin erilaisia toisistaan, mutta he muodostavat odottamattaankin hyvin epätodennäköisen ryhmän nuoria, jotka löytävät toisistaan piilevän ystävyyden. Alex Wolffin esittämä Spencer, Ser'Darius Blainin esittämä Fridge, Madison Isemanin esittämä Bethany ja Morgan Turnerin esittämä Martha ottavat pelihahmojensa olomuodot ja ulkonäöt jouduttuaan videopelin vangiksi.


Spencer valitsi itselleen tutkimusmatkailija Smolder Bravestonen hahmon, jota esittää Dwayne Johnson, Fridge valitsi lyhytkasvuisen zoologin Franklin Finbarin, jota näyttelee Kevin Hart, Bethany valitsi ylipainoisen miespuolisen kartanlukijan Sheldon Oberonin, jota näyttelee Jack Black ja Martha sai omaksi hahmokseen itsepuolustuslajien osaajan Ruby Roundhousen, jota esittää Karen Gillan. Heidän täytyy pelastaa Jumanji kiroukselta, jotta he pääsisivät itse takaisin kotiin ehjin nahoin, mutta ajautuvat järkyttävän koomisiin tilanteisiin yrittäessään saada selkoa kaikesta ympärillään tapahtuvasta.

Tasosta toiseen hahmot yrittävät selvitä lukuisista vaativista haasteista, mutta heidän yhteistyönsä ei kuitenkaan aina pelaa hyvin yhteen. Viettäessään aikaa keskenään, nuorukaiset käsittelevät omia keskenäisiä ongelmiaan ja itsevarmuuteen liittyviä empimisiään, jotka ajavatkin heidät jatkuvasti erilaisiin ongelmatilanteisiin ja konflikteihin. Heillä ei ole kuitenkaan varaa pelleilyyn, sillä jokaiselle hahmolle jaetaan vain kolme elämää ja kun ne loppuvat - he menettävät henkensä.


Hahmot muuttuvat ajan kanssa massiivisesti mitä pidemmälle tarinassa edetään. Samanaikaisesti he löytävät itsestään jatkuvasti uusia piileviä piirteitä, jotka sytyttävät heidän luonteenomaisen olemuksensa eloon. Ainoa suuri ohilyönti hahmojen osalta oli mielestäni antagonistin Bobby Cannavalen esittämän Van Peltin muodossa, joka on perimmiltään hyvin teennäinen ja yksitoikkoinen. Vaikka hän onkin aiheuttamassa hiukan paineita nuorukaisille, hän ei koskaan tunnu todelliselta uhalta tai varteenotettavalta vastustajalta tällaisessa toimintaseikkailupelissä.

Tuore idea vanhasta konseptista säväyttää ja onnistuu yllättämään katsojan posiitiivisesti, vaikka onkin ajoittain hiukan ylilyövän imelä huumorinsa suhteen. Komedia itsessään on suurmmaksi osaksi nasevaa ja maaliinsa upottavaa, mutta ajoittain vitsit tuntuvat menevän hiukan yli hilseen naurettavuudessaan. Toki pelimaailma itsessäänkin pitää sisällään hyvin päivänselviä yksityiskohtia, joita revitään kappaleiksi elokuvan aikana, mutta onneksi elokuva tiedostaa olevansa hieman kieli poskessa tehty kokonaisuus.


Elokuva on visuaalisesti hyvin miellyttävä. Vietämme aikaa suurimmaksi osaksi viidakossa, joka tuppaa puskemaan upeaa värimaailmaa näytölle kaikessa vehreydessään. Kovin paljon variaatiota tämän asian suhteen emme elokuvan aikana koe muuten kuin pimeän tultua, mutta toisaalta se ei haittaa ollenkaan, sillä itse näytöllä tapahtuvat tapahtumat osaavat olla hyvin erilaisia ja monipuolisia. Vaikka efekteissä onkin ajoittain hiukan luonnottomuutta aistittavissa etenkin eläinten liikkeiden puolesta, ne onnistuvat siitäkin huolimatta myymään elokuvan uskottavasti katsojalleen.

Jumanji: Welcome to the Jungle on yllättävän onnistunut jatko-osa, joka ei sorru alkuperäisen elokuvan toistamiseen, vaan pyrkii löytämään oman kultaisen keskitiensä alkuperäisen konseptin pohjalta. Ei ainoastaan, että ideana tämä on nerokas evoluutio pelille, mutta se onnistuu vakuuttavasti ja rohkeasti olla täysin oma juttunsa. Näyttelijät ovat hyviä rooleissaan. Heistä selkeästi näkee ja aistii, että he todellakin pitävät hauskaa näytöllä ja nauttivat työstään paljon. Se välittyy näytön toiselle puolelle ja tempaa katsojan mukaansa toimintatäytteiseen seikkailuun. Seuraavaksi matkamme jatkuukin seuraavaan Jumanji: The Next Level -jatko-osaan...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.12.2019
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit