2 Fast 2 Furious (2003) - arvosteluOhjaus: John Singleton
Pääosissa: Paul Walker, Tyrese Gibson,
Eva Mendes, Cole Hauser, Ludacris, Jin Au-Yeung,
Thom Barry, James Remar, Devon Aoki
Genre: Toiminta, Seikkailu, Rikos
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia

Miellyttävän ensimmäisen osan uudelleenkatastuksen jälkeen olikin aika hurjasella ensimmäisen jatko-osan pariin, joka kyllä tuo yhtä paljon muistoja mukanaan, kuin edellinenkin osa. Kuten mainitsinkin edellisessä The Fast and the Furious -arvostelussa, tämä elokuvasarja on ollut minulle hyvin rakas nuorempana. Uudelleenkatsastukset tuntuvat täten hyvin nostalgisilta ja miellyttäviltä kokemuksilta kaiken kaikkiaan. Vaikka puhunkin näistä elokuvista suurimmaksi osaksi positiiviseen sävyyn, se ei tarkoita missään nimessä automaattisesti sitä, ettei siinä olisi ongelmia, sillä uskokaa minua - näissä elokuvissa on paljonkin ongelmia.


Brian on lopettanut entisessä työpaikassaan poliisina ja lähtenyt kokeilemaan uusia teitä Floridaan, päästettyään Dominic Toretton karkuun pitkän peiteoperaation päätteeksi. Syyllistyneenä vakavaan työrikokseen hän joutuu karkumatkalle ja pääseekin aurinkoisen Miamin turvaan takomaan rahaa katukisaajana. Eräänä päivänä Brian kuitenkin jää kiinni poliisien pistotarkastuksen päätteeksi yksittäisen katukisan loputtua, eikä onnistu pääsemään karkuun poliisien kehittyneen teknologian sabotoidessa hänen autonsa toimintakyvyttömäksi.

Agentit Markham ja Bilkins antavat miehelle kuitenkin mahdollisuuden tyhjentää oman mittavaksi kasvaneen rikoshistoriansa ja varmistaa oman vapautensa vain, jos tämä suostuu suorittamaan uuden peiteoperaation heidän alaisuudessaan. Brian suostuu pyyntöön, mutta vaatii vanhan tuttunsa Roman Pearcen apurikseen. Tämä suostuu pyyntöön, mutta vain samojen ehtojen täyttyessä. Kaksikko lähtee varjostamaan menestyksekästä huumekauppiasta Carter Veronea yrittämällä päästä tämän kuriirikaksikoksi. Valitettavasti operaatiosta tulee hyvin monimutkainen ja vaikea suunnitelmien muuttuessa lennosta jatkuvalla syötöllä. Onnistuuko kaksikko päihittämään Veronen tämän omassa mukautuvassa pelissään?


On hienoa nähdä, että Fast & Furious -elokuvasarjan ensimmäinen jatko-osa ei lähde tähtäämään ihan liian korkealle oman toteutuksensa puolesta. Aina ei tarvitse tähdätä astetta suurempaan ja näyttävämpään kokonaisuuteen, vaikka toki nousujohteisuutta on kehityksessä tehtävä. Miellyttävästi elokuvan konsepti pysyy pienikokoisena ja efektiivisenä kokonaisuutena alusta loppuun asti. Joillain osa-alueilla tämä elokuva on ehdottomasti jopa parempi kuin edeltäjänsä, etenkin teknisten seikkojen suhteen, mutta osa rakenteellisista yksityiskohdista eivät oikein tunnu osuvan maaliinsa.

Jälleen kerran tarina koostuu pienestä kompaktista ideasta, jota seurataan hyvin keskittyneellä tavalla. Vaikka se pyrkiikin vaihtamaan asetelmaa ja maisemaa saadakseen kokonaisuuden erottumaan edeltäjästään, kaavamaista toteutustapaa se ei kuitenkaan onnistu peittämään helpolla. Valitettavasti hahmojen pohjustamiseenkaan ei käytetä tarpeeksi aikaa, jotta olisimme täysin investoituneita heidän operaatioonsa ja vastoinkäymisiinsä, mutta kuitenkin juuri sen verran, että voisimme pitää kiinnostuksemme edes jonkin verran yllä heidän suhteen.


Tällä kertaa peitetehtävänä on paljastaa huumekauppiaan Cole Hauserin esittämän Carter Veronen rikolliset toimet kuljettaen tämän likaiset rahat määränpäähänsä ajoissa, jotta illuusio uskottavuudesta pysyisi yllä loppuun asti. Briania ja Romania varjostetaan ja painostetaan autenttisuutensa ja luotettavuutensa nojalla, joten he pakostakin joutuvat mukautumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen selvitäkseen operaatiosta edes hengissä.

Ei ainoastaan, että tilanteet alkavat muuttumaan hyvin vaarallisiksi, kun kaksikko suorittaa tehtäväänsä vastapuolen tiukassa otteessa, mutta panokset nousevat hyvin korkealle etenkin viimeisen kolmanneksen aikana, joka pitää huolen siitä, että itse jännitys ja intensiteetti pysyvät tarpeeksi korkealla loppuun asti. Kaksikon välillä on keskeneräisiä asioita, joita he tuntuvat aina silloin tällöin selvittelevän keskenään hyvin räjähtävinkin tavoin, mutta pian he löytävät yhteisen sävelen ja alkavat keskittymään itse tehtävään.


Aina tunteet eivät luonnollisestikaan pysy asioissa, vaan he nahistelevat ja kuittailevat toisilleen useasti operaation aikana aiheuttaen hiukan kireyttä kahden epätoivoisen miehen välille, jotka haluavat vain päästä vapaaksi siteistään. Tyrese Gibson Roman Pearcena tuo elokuvasarjaan hieman veikeämpää huumoria, jota ei ensimmäisessä elokuvassa paljoa nähtykään. Se toimi mainiosti vauhdikkaan toiminnan kaverina tasapainotellen myös kevyehköä tunnelmaa pitkin elokuvaa.

Teknisesti elokuva onnistuu nostamaan tasoaan jonkin verran viime osasta, mutta sopii kyllä muistaa myös, että nämä elokuvat ovat oman aikansa tuotoksia, jotka eivät ole kestäneet aikaa kovin kummoisesti. Visuaaliset efektit ovat miellyttävän kekseliäitä, mutta hyvin erottuvia muusta materiaalista. Vaikka nämä elokuvat eivät visuaalisten efektien suhteen välttämättä enää yllä nykypäivän normeihin, niissä on edelleen jotain erityistä, mikä vetää katsojia edelleenkin puoleensa.


2 Fast 2 Furious on yllättävän toimiva jatko-osa, joka ei sorru mahtailevampaan ja ylilyövempään toteutustapaan. Mihin se kuitenkin sortuu on tarinan kaavamaisuus ja sen pohjalta kumpuava ennalta-arvattavuus, joka hieman syö muuten hienosti rakennettua jännitystä ja intensiivisyyttä. Koomisuutta se kuitenkin tarjosi tällä kertaa enemmän kokonaisuudessaan kuin viimeksi, mikä on ihan positiivinen asia, sillä tunnelma hyötyi tästä veikeydestä erityisen paljon. Vakavempi lähestymistapa olisi luultavasti vain muodostanut hyvin yksitoikkoisen ja pitkäveteisen kokonaisuuden kaiken kaikkiaan.

Hahmot voisivat mielestäni saada enemmänkin aikaseksi, sillä nyt jäimme hiukan puolitiehen sen suhteen, että välitämmekö oikeasti mitä heille tapahtuu vai emmekö. Paljon potentiaalia löytyisi, mutta lopulta ensimmäinen jatko-osa jää kuin jääkin edellisen osan tapaan samaiselle keskitasolle. Seuraavaksi etenemmekin Hurjapäät: Tokyo Drift -elokuvan pariin, joka kuuluu kannattajien mukaan elokuvasarjan häntäpäähän. Katsotaan mitä uudelleenkatsastus saa aikaiseksi...


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.2.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit