The English Game | Kausi 1 (2020) - arvosteluOhjaus: Tim Fywell, Birgitte Stærmose
Pääosissa: Edward Holcroft, Kevin Guthrie, Charlotte Hope,
Niamh Walsh, Craig Parkinson, James Harkness, Ben Batt,
Gerard Kearns, Henry Lloyd-Hughes, Kerrie Hayes
Genre: Draama, Historia, Urheilu
Jaksoja: 6

Jalkapallo on maailman suosituin joukkueurheilumuoto ja syystäkin, vaikka monet varmasti haluaisivatkin väittää muuta. Se inspiroi ihmisiä, yhdistää heitä ja viihdyttää kauneudellaan, kun kaksikymmentäkaksi pelaajaa astelevat viheriölle ja mittelöivät taidoillaan paremmuudestaan. Itselleni jalkapallo on elokuvien ja sarjojen lisäksi kaikki kaikessa elämässäni. Ennen elokuvataiteiden pariin siirtymistä, tämä mukaansatempaava peli vei minut mennessään isäni pelatessa jalkapalloa ammattimaisesti Venäjällä, kuin myös myöhemmin Suomessa.

Kovin monet eivät välttämättä tiedä tätä minusta, mutta olen itse pelannut peliä koko elämäni ajan monellakin tasolla, joten tiedän tasan tarkkaan kuinka paljon taitoa, tahdonvoimaa ja intohimoa se vaatii jokaiselta pelaajalta, joka haluaa pyrkiä lajin huipulle. Kun näin yllättäen Netflixin julkaisevan uuden jalkapalloaiheisen draamasarjan, kiinnostukseni nousi pilviin. Odotukseni olivat pidättäytyväiset, mutta hyvin toiveikkaat. Oli kiehtovaa nähdä, kuinka sarja visualisoisi jalkapallon alkuaikoja ja sen kulisseissa tapahtuvia riskialttiita siirtoja, jotka kasvattaisivat pelin lopulta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.


Tarina kertoo englantilaisen jalkapallon murroksesta, jossa luokkaerottelut alkavat katoamaan kuvasta työväen joukkueiden noustessa parrasvaloihin ja pelin kehittyessä paljon moniuloitteisemmaksi kokonaisuudeksi. Ennen joukkueet koostuivat ainoastaan yläluokan herrasmiehistä, mutta suosion noustessa pilviin, myös työväen ihmiset saivat mahdollisuuden osallistua suureen FA Cup -turnaukseen, jossa otettaisiin kaikista Englannin amatöörijoukkueista mittaa.

Kun skotlantilaiset Fergus Suter ja Jimmy Love siirtyvät Darwenin työväen joukkueeseen, jalkapallo muuttuu ja kehittyy kilpailuhenkisemmäksi, sekä vakavammaksi herrasmiespeliksi. Arthur Kinnairdin yläluokan joukkueen Old Etoniansin kompastuessa ensimmäistä kertaa Darwenin yllättävän laadukkaaseen työväen joukkueeseen, rajummat otteet alkavat hiipiä kuvaan kulissien takana. Sarja perustuu historiallisiin tositapahtumiin, joita on ymmärrettävästi hiottu filmatisointiystävällisemmäksi kokonaisuudeksi.


Tarina itsessään on kiehtova ja paikoitellen jopa yllättävän moniuloitteinen. Vaikka se ottaakin kantaa jalkapallon lisäksi moniin muihin yhteiskunnallisiin konflikteihin ja käsittelee syvällisiä teemoja kentän ulkopuolella, tarinan ydin löytyy kuitenkin jalkapallosta ja sen merkityksestä ihmisille. Ajoittain keskittyminen tuntuu kuitenkin herpaantuvan jopa turhankin usein sivuraiteille, mikä tekee katsastuksesta paikoitellen puuduttavan koettavan.

Sivujuonet tuovat kiintoisaan kokonaisuuteen kyllä oman lisämausteensa, mutta samalla ne tuntuvat myös riistävän mahdollisuuksia mukaansatempaavammasta kokemuksesta keskittyessään liian keskeisesti asiasta poikkeaviin seikkoihin. Lyhyestä kestostaan huolimatta, sarjassa sattuu paljon konflikteja ja vastakkainasetteluja, jotka osaavat olla uskottavia ja osuvia. Seuraamme kahta valaisevaa näkökulmaa samoista eettisistä ongelmista, jotka joillekin saattavat tuntua pieniltä kompastuskiviltä, kun toisille ne voivat tarkoittaa kirjaimellisesti elämän loppua.


Sarjan päähenkilöinä toimivat Englannin jalkapalloliiton FA:n entinen presidentti ja yksi jalkapallohistorian ensimmäisistä tähtipelaajista Edward Holcroftin esittämä Arthur Kinnaird, sekä yksi samaisen historian ensimmäisistä ammattipelaajista Kevin Guthrien esittämä Fergus Suter. Miehet edustavat kahden eri luokan, sekä aikakauden, jalkapalloideologiaa ja -kulttuuria.

Arthur edustaa vanhan ajan jalkapallokulttuuria, jolloin peli oli etuoikeutetusti kehitetty yläluokan järjestämäksi harrastukseksi, kun taas Fergus edustaa jalkapallon modernisempaa murrosta, jolloin peli muuttui niin sanotusti ammattityöksi. Tämä uudistava liike aloitti massiivisen kehityksen jalkapallossa, jonka voimme tänä päivänä todistaa ammattilaispelaajien täysin mielipuolisten tienestien muodossa.


Näiden kahden aikakauden ja ideologian mittelöä, sekä jonkin sortin fuusiota, seurataankin sarjan aikana kiivaasti sekä viheriöllä, että kulissien takaa. Päähahmot erottuvat sarjassa puolekseen. Vaikka siinä meneekin hetki, pystymme kuitenkin lopulta investoitumaan heihin ja heidän läpikäymiin koettelemuksiinsa. Hitaasti, mutta varmasti pääsemme jyvälle tarinan todellisesta luonteesta ja sanomasta, joka on ehdottomasti hyvin inspiroivaa koettavaa itsessäänkin.

Vaikka päähahmot ovatkin asiansa ajavia ja kannattelevat tarinaa olkapäillään, sivuhahmot tuntuvat jäävän väkisinkin heidän jalkoihinsa, vaikka keskittyminen olisikin sillä hetkellä yksinomaan heissä. Sivuhahmot väläyttelevät potentaaliaan useasti, mutta lyhyen sarjan aikana ei suuria kehittäviä harppauksia kuitenkaan valitettavasti heidän puolestaan nähdä, minkä vuoksi sarja tuntuukin ajoittain alisuorittavan.


Ajankulkuun ei sarjan aikana viitata sen kummemmin, minkä vuoksi se saattaa välillä tuntua hyvinkin nopeatempoiselta ja pinnalliselta, mutta samaan aikaan sillä ei varsinaisesti ole tarvettakaan alleviivata sitä, kun tärkeimmät tapahtumat ja käänteet onnistutaan ujuttamaan näppärästi rajusti ajassa hyppivään kokonaisuuteen sekaan. Tarina on lyhykäisyydestään huolimatta rakennettu ja tahditettu hyvin luontevalla tavalla, minkä vuoksi se tuntuukin varteenotettavalta ja uskottavalta.

The English Game on positiivinen yllätys, joka onnistuu käsittelemään jalkapallokulttuurin alkutekijöitä ja sen taustalla muhivia yhteiskunnallisia teemoja, jotka muuttaisivat rakastamamme pelin lopullisesti maailmaa yhdistäväksi ilmiöksi. Pelin aiheuttamat tuntemukset ja palava intohimo paistavat kirkkaasti dramaattisesta, mutta innostavasta kuoresta, joka tarjoaa etenkin jalkapalloa rakastaville tahoille miellyttäviä ja sydäntä lämmittäviä hetkiä. Olisi mahtavaa, jos aiheesta saisi joskus lisääkin irti samantapaisten sarjojen muodossa, sillä inspiroivia ja moniuloitteisia tarinoita olisi paljon jaettavaksi ja koettavaksi jalkapallon massiivisessa historiassa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.4.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit