Time Trap (2017) - arvosteluOhjaus: Mark Dennis, Ben Foster
Pääosissa: Andrew Wilson, Cassidy Gifford, Brianne Howey,
Reiley McClendon, Olivia Draguichevich, Max Wright, Sabin Smith,
Rich Skidmore, Chris Sturgeon, Hans Marrero, Troy Dillinger
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Kesto: 1 tunti 27 minuuttia

Selatessani taannoin uusia mielenkiintoisia elokuvia katsottavaksi, päädyin tarkastelemaan pienelle huomiolle jääneitä indie-tuotoksia. Löysin listalta yllättäen muutaman vuoden takaisen Time Trap -elokuvan, jonka konsepti vaikutti kyllä hyvin kiinnostavalta ennakkoon. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat maltilliset, enkä ollut aiemmin kuullutkaan siitä puhuttavan juuri missään. Oli siis kiinnostavaa lähteä sokkona katsastamaan elokuvaa enempää ihmettelemättä. Oliko se mistään kotoisin?


Professori Hopperilla on pakkomielle löytää kadonneet vanhempansa tuntemattomista luolaverkostoista, joita hän on jo pitkään yrittänyt löytää. Lopulta etsiskely johtaa hänet hyvin erikoislaatuisen luolan kitaan, johon hänkin katoaa pariksi päiväksi. Huolissaan olevat opiskelijat Cara, Jackie ja Taylor lähtevät etsimään professoriaan samaisesta luolasta ja huomaavat pian, että aika kuluu luolassa eri tavalla kuin maan pinnalla. Mistä on kyse?

Täytyy kyllä sanoa heti alkuun, että vaikka konseptin idea kuulostaakin ennakkoon hyvinkin kiehtovalta, ensimmäisen kolmanneksen aikana potentiaali alkaa hälvenemään radikaalisti. Ei ainoastaan, että elokuvan alustus on järkyttävän pinnallinen ja teennäinen, mutta valittu lähestymistyyli tarinaan ei itsessäänkään herätä paljoakaan lupaavuutta. Jo ensimmäisten minuuttien aikana tunsin jo, ettei elokuva välttämättä olisikaan edes siedettävällä tasolla, puhumattakaan uskottavuudesta.


Elokuvassa seuraamme viisihenkistä ryhmää, joka lähtee etsimään Andrew Wilsonin esittämää professoria, Hopperia, tämän kadottua pari päivää aiemmin luolaverkostoihin. Mies ei lupauksistaan huolimatta palaakaan takaisin, joten opiskelijat pakkaavat kamppeensa ja lähtevät huolestuneina selvittämään syitä katoamiselle. Matkaan lähtevät viisi ihmistä, joista kaksi ovat kyllä hyvinkin kyseenalaisia lisäyksiä.

Cassidy Giffordin esittämä Cara, Brianne Howeyn esittämä Jackie ja Reiley McClendonin esittämä Taylor lähtevät etsimään kadonnutta professoriaan, kun taas heitä puolet nuoremmat Olivia Draguichevichin esittämä Veeves ja Max Wrightin esittämä Furby muuten vain liittyvät mukaan ihmettelemään opiskelijoiden touhua. Hyvin heikot pohjustukset ja perusteet saavat hahmot tuntumaan etäisiltä ja epäuskottavilta, mikä taas hankaloittaa katsojan investoitumista tarinaan. Toivoin elokuvan olevan edes keskivertoisella tasolla rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna, mutta ensimmäisen kolmanneksen aikana sain jättää tämän toiveen suosiolla unholaan.


Elokuvan maalaisjärjellinen logiikkakin pistää kyllä katsojan kuin katsojan pudistamaan päätään hyvin absurdien ja suoraan sanottuna idioottimaisien ratkaisujen myötä. Jos kerran professori katoaa jäljettömiin poikkelehtiessaan tuntemattomissa luolaverkostoissa, miksi ihmeessä nämä maalaisjärjen kadottaneet opiskelijat ottavat lapsia mukaansa vaaralliselle pelastusoperaatiolleen? Miksi ihmeessä he eivät ilmoita katoamisesta viranomasille ennen kuin lähtevät omin avuin etsintöihin? Miksi hahmot eivät mieti aivoillaan?

Teos on muutenkin hyvin ristiriitainen tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka rakenteellisesti se onkin jopa yllättävän kehno kokonaisuus, konsepti itsessään osaa olla erittäin mielenkiintoinen ja säväyttääkin alkuperäisyydellään. Luolaverkostossa aika kuluu eri tavalla kuin maan pinnalla. Kun nuoret laskeutuvat luolaan, he tuntevat ajan kulkevan normaalisti, mutta pian heille kuitenkin selviää, että pinnalla on samaan aikaan eletty paljon nopeampaa elämää. Pari sekuntia luolassa vastaa päivää pinnalla ja kun ryhmäläiset huomaavat olleensa siellä monen tunnin ajan, hyvin merkittäviä muutoksia alkaa tapahtumaan.


Sanotaanko nyt näin, että Time Trap -elokuvaa haukkaa paljon isomman palan, kuin mitä se voi todellisuudessaan edes pureskella. Se on kyllä valitettavan surullista koettavaa näin katsojan näkökulmasta katsottuna. Konsepti vaikuttaa paperilla hyvinkin laadukkaalta, mutta kun jälki on alusta asti järkyttävän alkeellisella tasolla, ei lopulta materiaaliltakaan voi odottaakaan sen suurempia tason nostoja. Elokuvan ensimmäinen kolmannes asettaa riman jopa naurettavan alas, joten siitä on vaikea lähteä potkimaan itseään ylöspäin, kun tarve sitä vaatisi.

Elokuvan hahmot ovat hyvin teennäisiä, tarina on juosten pilattu ja maalaisjärki tuntuu olevan alusta asti täysin hukassa. Järkyttävän huono dialogi ja heikot näyttelijäsuoritukset kertovat jo itsessäänkin paljon elokuvan tasosta ja pelkoni tuotoksen luokattomuudesta kävivät toteen hyvin nopeasti aloituksen jälkeen. Se turvautuu jatkuvasti kertomaan itsestäänselviä asioita ja ratkaisuja tarinansa aikana, jotka jopa hiukan hitaammanpuoleisetkin katsojat luultavasti ymmärtävät mainitsemattakin.


Loppua kohden Time Trap tuo hyvin kiehtovia yksityiskohtia ajan erikoisesta käyttäytymisestä pinnalle ja mielenkiinto herääkin hetkellisesti horroksestaan, mutta kun rakenteelliset seikat ovat täysin luokattomia, on vaikeaa näistä ratkaisuista saada mitään iloa irti. Elokuvalla on myös lukuisia mahdollisuuksia edetä ja eskaloida tarinaansa kestonsa aikana, mutta näitä ideoita ei koskaan oikein onnistuta syventämään tai avaamaan järkevästi, jotta niihin voisi kunnolla edes investoitua.

Kysymyksiä herää elokuvan aikana lukuisia, mutta varsinaisia vastauksia niihin se ei kuitenkaan tunnu koskaan tarjoavan. Elokuva etenee omalla nojallaan, eikä se tunnu välittävän ollenkaan, mihin lopulta päätyykään. Monet ratkaisut tuntuvatkin siltä, että ne keksittäisiin lennosta mukaan ja siltä se myös vaikuttaakin. Kaikki tuntuu vain niin pinnalliselta ja välinpitämättömältä. Ohjaajilla Mark Dennisillä ja Ben Fosterilla on hyvin potentiaalinen konsepti käsissään, jota eivät itsekään valitettavasti osaa käsitellä tai välittää näytön toiselle puolelle, ja jälki onkin sen mukaista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 20.8.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

Lähetä kommentti