After We Collided (2020) - arvosteluOhjaus: Roger Kumble
Pääosissa: Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard,
Dylan Sprouse, Candice King, Charlie Weber, Max Ragone, Selma Blair,
Shane Paul McGhie, Rob Estes, Karimah Westbrook, Samuel Larsen
Genre: Romantiikka, Draama
Kesto: 1 tunti 45 minuuttia

On aika palata teiniromantiikan pariin ja vuorossa on etenkin nuorten keskuudessa kuumeisesti odotettu After We Collided. Elokuva perustuu vuoden 2014 julkaistuun Anna Toddin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin, joka toimii samalla ensimmäisenä jatko-osana suuremmalle kirjasarjalle. Hyvin heikon ensimmäisen elokuvan jälkeen onkin aika katsoa, mitä jatko-osa toisi tullessaan. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat minimaaliset, mutta kuitenkin toivoin salaa, että elokuvan tekijät oppisivat aiemmista virheistään ja pyrkisivät ainakin kertomaan jotain omaperäisempää. Onnistuivatko he siinä?

Hyvin kivikkoisen parisuhteen lopetuksen jälkeen Tessa ja Hardin ovat enemmän tai vähemmän edenneet elämässään eteenpäin. Pidemmän hiljaiselon jälkeen nuorten tiet yllättäen risteävät ja heidän välillään alkaa taas kipinöimään. Vaikka heidän yhteinen menneisyytensä kummitteleekin takaraivossa, he päättävät antaa tilanteen eskaloitua omalla nojallaan. Onko Hardin vihdoin oppinut hirvittävästä virheestään vai jatkuuko hänen ailahtelevaisuutensa muuttumattomana? Voiko Tessa antaa hänelle uutta mahdollisuutta vai onko se ajatus liian kaukaa haettu?


Josephine Langfordin esittämä Tessa saa harjoittelupaikan kustannusalalta hyvin arvostetusta firmasta. Hän alkaa palaamaan takaisin entiselleen syrjähyppynsä jäljltä ja Hardin tuntuu olevan vain kadonnut muisto menneisyydestä. Hero Fiennes Tiffinin esittämä Hardin taas rypee epätoivossaan, eikä ole missään vaiheessa onnistunut pääsemään yli tapahtuneesta. Hän on yrittänyt ottaa yhteyttä Tessaan tämän hiljaiselon aikana, mutta vastauksia ei tunnu kuitenkaan helpolla heruvan.

Ymmärtäessään tehneensä ehkäpä suurimman virheensä elämässään, Hardin yrittää kuumeisesti löytää vaadittavat ratkaisut saadakseen tämän takaisin elämäänsä. Tällä kertaa tehtävästä tulee kuitenkin astetta vaikeampi, sillä vastapuolen luottamus ei luonnollisestikaan ole enää entisellään. Kun tiet erkanivat niin järkyttävissä olosuhteissa, oli kiehtovaa nähdä, kuinka Hardin pelaisi seuraavat korttinsa määränpäänsä saavuttamiseksi. Onko nuorella parilla enää toivoakaan paremmasta tulevaisuudesta vai siivittääkö ensimmäinen ero tulevaankin epäonneen?


Alkuun täytyy kyllä sanoa, että toiveet omaperäisyydestä voi unohtaa heti kättelyssä. Vaikka elokuvaan lähtisikin kuinka avoimin mielin tahansa, se ei tunnu edes yrittävän ottaa mahdollisuudestaan koppia, vaan sama vanha virsi jatkuu jatkumistaan jatko-osankin muodossa. Jatko-osan tarina on hävytön kopio edeltäjästään ja se näkyy kilometrien päähän. Samaa vanhaa kaavaa noudattaen ohjaaja Roger Kumble vie Tessan ja Hardinin yhteistä tarinaa eteenpäin, mutta elokuva tuntuu jatkuvasti astuvan samoihin juonenkäänteisiin ja asetelmiin, joita edellisessäkin elokuvassa näimme taukoamatta.

En tiedä onko elokuvan ohjaajalla ongelmia alkuperäismateriaalin adaptoimisessa vai onko itse kirjasarja vain yksinkertaisesti niin toistelevan yksitoikkoinen, mutta kumpikaan vaihtoehto ei palvele elokuvaa lopulta millään tavalla. Ensimmäisen osan tapaan After We Collided sortuu samoihin rakenteellisiin ongelmiin ja epäuskottaviin seikkoihin kuin edeltäjänsäkin, eikä puuduttavan luokaton tarinankerrontakaan helpota teoksen seuraamista myöskään.


Ihan kuin ensimmäisen elokuvan kaava olisi revitty pois päineen ja asetettu uuteen muottiin. Järkyttävän laiska ratkaisu tekijöiltä, kun miettii, mitä jatko-osan kuuluisi oikeasti tehdä tilanteessa. Elokuvan asetelma itsessään luo päähahmoille päänvaivaa. Uskottavasti Hardin joutuu ponnistelemaan toden teolla päästäkseen edes puheväleihin Tessan kanssa, kun taas Tessa ei halua kuulla entisestä poikaystävästään mitään, vaikka aika ajoin muisteleekin tätä mielessään. Vaikka tämä asetelma vaikuttaisi paperilla pitävän sisällään paljon draamaa ja kyyneliä, sitä se ei kuitenkaan tarjoa näytölle ollenkaan.

Ainoa asia, josta elokuvan pitäisi pitää kiinni kaksin käsin saadakseen hahmoistaan jotain merkityksellistä irti, sysätään brutaalisti sivuun ja raivostuttavan laiskasti nämä hahmot ajetaan takaisin yhteen sekoilemaan identtisten ongelmiensa kanssa yhä uudestaan ja uudestaan. Kun tarinalla ei ole mitään uutta tai järkevää kerrottavanaan, ei elokuvalla itselläkään ole tai tule olemaankaan mitään tarkoitusperää, vaikka tilannetta kuinka paljon tahansa väännettäisiinkin tutuin metodein. Kun hahmoja ei haasteta millään uudella tavalla - puhumattakaan edes katsojasta - ei tarinalta voi odottaakaan mitään ihmeellistä alkuunkaan.


After We Collided on jopa turhauttavan luokaton jatko-osa hyvin heikolle ensimmäiselle elokuvalle. Vaikka elokuvalla olisi mahdollisuus ottaa kiehtovasta asetelmastaan kaikki merkityksellinen irti, sitä mahdollisuutta jopa tietoisesti vältellään loppuun asti, mikä tekeekin siitä puuduttavan pinnallisen ja turhauttavan yksitoikkoisen seurattavan. Uudet lisäykset eivät tuo elokuvaan mitään uutta tai innostavaa, eikä elokuvaan pysty oikein millään tasolla investoitumaan emotionaalisesta näkökulmasta katsottuna.

Jos jotain positiivista voisin elokuvasta sanoa, niin sen, että parin yllättävän toimivan komediapainoitteisen kohtauksen vuoksi elokuva säilyttää tasonsa edeltäjänsä rinnalla. Fantasioidensa ympäröimät nuoret varmasti nauttivat elokuvasta, mutta mitään merkityksellistä se ei kuitenkaan heille opeta elämästä, saatika elokuvista, joten olisiko vain aika pistää pillit jo pussiin ja siirtyä tekemään niitä oikeita elokuvia?


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 6.9.2020
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit