Sabrina: Pimeällä puolella | Chilling Adventures of Sabrina | Osa 2 (2019) - arvosteluLuoja: Roberto Aguirre-Sacasa
Pääosissa: Kiernan Shipka, Miranda Otto, Lucy Davis, Chance Perdomo,
Michelle Gomez, Gavin Leatherwood, Richard Coyle, Ross Lynch, Jaz Sinclair,
Lachlan Watson, Tati Gabrielle, Adeline Rudolph, Abigail Cowen
Genre: Fantasia, Kauhu
Jaksoja: 9

Sabrina: Pimeällä puolella on yhdysvaltalainen Roberto Aguirre-Sacasan luoma kauhupainoitteinen fantasiasarja, jota Netflix näyttäisi mielellään tuottavan. Se perustuu vuonna 2014 alkaneeseen Archie Comicsin sarjakuvaan ''Chilling Adventures of Sabrina'', joka on sarjan myötä saanut yhä enemmän ja enemmän huomiota. En tiennyt alkuperäismateriaalista mitään ennakkoon, minkä vuoksi alkuun oli vaikea odottaa sarjalta mitään erikoista.

Ensimmäisen tuotantokauden toimiessa vakuuttavana aloituksena, odotukseni jatkoa kohtaan nousivat jopa yllättävän korkealle. Toivoinkin, että toinen tuotantokausi pitäisi korkeahkon tason yllä ja avaisi maailmaa entistä selkeämmäksi, sillä olihan siinä vielä paljon yksityiskohtia, jotka jäivät hiukan auki yksityiskohtiensa puolesta. Onnistuiko sarjan luoja Roberto Aguirre-Sacasa kumppaneineen jatkamaan lupaavaa lentoaan ja viedä tarinan aivan uusiin korkeuksiin?


Otettuaan pimeydenkasteen vastaan ja kirjoitettuaan nimensä Pedon kirjaan, Sabrinan opiskelut jatkuvat akatemiassa, jossa hänen uraauurtava matkansa kehittyy noituuden äärellä. Uuden opiskeluvuoden vaihtuessa, uudet tuulet puhaltavat ja Sabrina pyrkii toimimaan uutena suunnannäyttäjänä sekä noidille, että velhoille. Itse Saatanan otteeseen livennyt naisenalku joutuu todellisen testin eteen, kun hänen ja hänen läheistensä tulevaisuudet jäävät suurimman paholaisen sorkkiin odottamaan tuomiotaan.

Sabrina: Pimeällä puolella -sarjan toinen tuotantokausi lähtee avartamaan mielenkiintoista maailmaa entisestään ja viemään tarinakokonaisuuttaan seuraavalle tasolle. Tarina keskittyy päätoimisesti sarjan fantasiapainoitteiseen maailmaan, jossa Sabrina viettää suurimman osan ajastaan. Greendalen kaupunki jää täten hiukan taka-alalle, kuten myös siellä toimivat hahmotkin. Ensimmäisestä kaudesta alkaen sarja on ollut hyvin rohkea ja räikeä materiaalinsa suhteen, mutta toinen kausi pyrkii todellakin ylittämään asettamansa korkean rajan yhä aikuismaisemmilla ja ajankohtaisemmilla teemoillaan.


Toisella tuotantokaudella se alkaa nimittäin puskemaan ajankohtaisempaa agendaansa tasa-arvosta, naisten asemasta yhteiskunnassa ja vähemmistöjen oikeuksista. Etenkin kauden alkupäässä sarja tuntuu keskittyvän näihin aiheisiin niin vannoutuneesti ja intohimoisesti, että se unohtaa seurata hetkellisesti oman kokonaisvaltaisen tarinansa jatkuvuutta. Sabrinaan ja akatemiaan keskittyvä päätarina tuppaa hetkellisesti jäämään taka-alalle, kun Greendalen tapahtumia pusketaan väkisinkin esille.

Tämä ratkaisu ei onneksi ihan liian ylilyövältä tai saarnaavalta tunnu, vaikka hiukan ehkä päälleliimattuna ja puskevana yksityskohtana aika ajoin toimiikin. Sabrina on itsessään mielestäni oikein loistava päähahmo, jonka koettelemuksiin pystyy katsojana investoitumaan helposti ja vaivattomasti. Siitä huolimatta olen edelleenkin sitä mieltä, että hän kokeilee onneaan liikaa, sillä suurin osa ongelmista johtuvat hänen omasta impulsiivisuudestaan ja hätiköidyistä päätöksistään.


Nuori noita aiheuttaa omatoimisesti lukuisia ongelmia, jotka asettavat samalla myös perheenjäsenet ja läheiset ystävät jatkuvan vaaran alle. Sarja turvautuu useasti myös Sabrinan naiivisuuteen ja kokemattomuuteen, jotka paistavat hänestä selkeästi läpi. Tämän vuoksi jaksottaiset tarinakaaret osaavat olla hyvin ennalta-arvattavia perimmiltään. Sabrinaa esittävä Kiernan Shipka on kuin luotu hahmonsa esittäjäksi. Ei ainoastaan, että näyttelijä onnistuu välittämään hahmolle tyypilliset maneerit näytön toiselle puolelle, mutta hänen omistautumisensa tekee hahmosta entistä varteenotettavamman vastaanotettavan.

Ensimmäisellä kaudella esitelty velho Nicholas Scratch pelaa toisella tuotantokaudella paljon suuremman roolin ja hän toimiikin loistavasti tasapainottavana hahmona räikeälle ja räjähtävälle Sabrinalle, joka löytää nuoresta miehestä läheisen ystävän. Pitkin kautta Sabrinaa painostetaan sillä, että voiko hän todellisuudessa luottaa Nicholasiin ja tämän tuntemattomiin motiiveihin millään tasolla. Tällä mahdollisella riskillä nuorta puolinoitaa pompotellaankin tarinan aikana jatkuvasti samaan aikaan, kun tämä löytää yllättäen suurempia tunteita nuorta velhoa kohtaan.


Sarja on ottanut jokseenkin uuden tyylin tarinankerronnallisesta näkökulmasta katsottuna. Se ei nimittäin enää toimi yhtä monipuolisena ja muuntautuvana kokonaisuutena kuin edellisellä kaudella. Ensimmäinen kausi tarjosi ikään kuin Goosebumps-tyyliä mukailevan viikottaisen hirviöjakson, jonka aikana keskityttiin aina yksittäiseen tapahtumaketjuun, joka yhdistyi sitten jälkeenpäin suurempaan tarinakokonaisuuteen. Sabrina: Pimeällä puolella -sarjan toinen tuotantokausi onkin paljon yhtenäisempi ja klassisempi toteutus tarinankerronnallisesti puhuen.

Toki kaudella on parikin yksittäistä omaperäistä jaksoa, joita voi pitää erillisinä kokonaisuuksina, mutta suuremmassa mittakaavassa se tuntuu kuitenkin paljon yhtenäisemmältä jatkuvuutensa suhteen. En ole kuitenkaan varma, että tekeekö se sarjalle hyvää ollenkaan, sillä sen luonne rakentui uniikin ensimmäisen kauden ympärille, joka tarjosi lukuisia fantastisia tarinakokonaisuuksia ja ideoita katsojansa kokemaksi. Vaikka sarja tunnelmallisesti onnistuukin yltämään ensimmäisen tuotantokauden fantastisuuteen ja eeppisyyteen, ei se kuitenkaan ole tarpeeksi monipuolinen materiaalinsa suhteen etenkään ensimmäisen puoliskon aikana, joka tuntuu ajoittain jopa puuduttavalta seurattavalta.


Toinen puolisko taas palaa takaisin eeppiselle tasolle, jota kaipasimme jo alusta asti. Vaikka sarjan dynamiikka onkin muuttunut astetta yhtenäisemmäksi ja pitkäjänteisemmäksi, siitä puuttuu tietyn sortin episodimaisuus, mikä teki edellisestä kaudesta niin muuntautuvan ja omaperäisen kokonaisuuden. Toinen kausi tuntuukin alkuun hiukan itseään toistavalta, minkä vuoksi sarja menettääkin jonkin verran sitä taianomaisuutta ja tuttua rakennetta, mikä teki ensimmäisestä kaudesta niin muistettavan.

Sabrina: Pimeällä puolella -sarjan toinen tuotantokausi on hyvä jatko kiehtovalle edelliskaudelle, joka syventää itse maailmaansa entistä mielenkiintoisemmaksi ja moniulotteisemmaksi. Vaikka kausi ajaakin asiansa tarinan jatkeena, sillä on pieniä ongelmia saada tarinakaaret takaisin liikkeelle. Toinen puolisko onnistuu pelastamaan kauden pettymykseltä, mutta kolmatta kautta ajatellen alkoivat pienet epäilykset jo vaanimaan, minkä vuoksi onkin kiehtovaa nähdä, mitä tekijät päättävät tehdä jatkon suhteen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit