Happy Death Day (2017) - arvostelu

 

Ohjaus: Christopher Landon
Pääosissa: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine,
Charles Aitken, Laura Clifton, Jason Bayle, Rob Mello, Rachel Matthews,
Ramsey Anderson, Brady Lewis, Phi Vu, Tenea Intriago
Genre: Kauhu, Komedia, Jännitys
Kesto: 1 tunti 36 minuuttia

Tällä kertaa palaammekin Blumhousen tuotannon pariin, kun vuoroon asettuu vuoden 2017 julkaistu kauhukomediaelokuva Happy Death Day. Olen nähnyt tämän Christopher Landonin ohjaaman tuotoksen kerran aiemmin ja se ei tuolloin minua vakuuttanut varteenotettavuudellaan. Päätin antaa sille kuitenkin uuden mahdollisuuden, sillä konsepti itsessään on täynnä potentiaalia. Onnistuiko Happy Death Day kääntämään skeptisyyteni ympäri ja vakuuttamaan minut kekseliäisyydellään?


Itsekeskeinen opiskelijatyttö murhataan kampuksella. Hän yllättäen herää päivän alusta ja joutuu elämään kuolinpäivänsä yhä uudelleen ja uudelleen. Ainut keino päästä pois kuolettavasta oravanpyörästä on selvittää murhaajan henkilöllisyys. Jos tämä ei onnistu vaativassa tehtävässään, joutuu hän elämään kammottavaa painajaistaan siihen asti, kunnes murhaaja on paljastettu. Riittääkö nuorella naisella kantti etsimään ulospääsyä vai onko hän jo tuhoon tuomittu alusta asti?

Elokuva alustaa asetelmansa hyvin selkeästi ja mielenkiintoisesti. Treenä tunnettu Theresa Gelbman toimii päähenkilönämme, jonka rankkaa taivalta seuraamme eturivistä. Alusta asti tulee hyvin selkeäksi se, että tämä nuori opiskelijatyttö on täynnä itseään itsekeskeisen ja välinpitämättömän luonteensa vuoksi. Emme katsojina todellakaan pidä hahmosta ihmisenä, mikä asettaakin meidät hyvin epätavalliseen asemaan. Kun tilanne vihdoin eskaloituu, alkaa suhtautumisemmekin Treehen muuttumaan tapahtumien mukana.


Kun Tree murhataan, hän herää uudestaan henkiin pävän alusta. Päähahmo on ymmärrettävästikin katsojan lailla hämmennyksessä siitä, mitä hänen ympärillään oikein tapahtuu. Samat tapahtumat toistuvat kerta toisensa jälkeen ja outo tilanne alkaa toden teolla karmimaan. Tree joutuu helvetilliseen oravanpyörään, joka alkaa toden teolla käymään tämän hermoille. Kun hän huomaa mistä aikasilmukassa on oikeasti kyse, alkaa hän epätoivoisesti etsimään vastauksia kuolettavan syöksykierteen pysäyttämiseksi.

Hänen painostava ahdinkonsa saa katsojankin piinaavan tunnelman kesyttämäksi ja kiehtova konsepti pitää tämän jatkuvasti etsimässä vihjeitä pienistäkin yksityiskohdista. Tree alkaa pikkuhiljaa muuttumaan siedettävämmäksi hahmoksi, kun hän ymmärtää, että kuinka ilkeä ja välinpitämätön hän on ollut läheisilleen ja tuntemattomille. Tämän muutoksen tuloksena hahmo onnistuu voittamaan katsojan puolelleen ja toivomme hänen selvittävän hirveän tlanteensa ajoissa pitääkseen mielenterveytensä pystyssä.


Tarina on hyvin mielenkiintoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Vaikka seuraammekin samaa päivää yhä uudelleen ja uudelleen, materiaali ei tunnu laisinkaan yksitoikkoiselta. Tilanne itseasiassa muuttuu jatkuvasti, kun Tree yrittää vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Elokuva on teknisesti hyvin kekseliäs ja toteutukseltaan innovatiivinen tapaus kaiken kaikkiaan. Visuaalisesti se tempaa mukaans monipuolisuudellaan ja tarjoaa lukuisia miellyttäviä ratkaisuja katsojan vastaanotettavaksi.

Vaikka roolisuoritukset saattavatkin paikoitellen yliampua muutamien hahmojen kohdalla, ne ajavat kuitenkin asiansa mainiosti - etenkin kun kyseessä on näinkin kevytmielinen elokuva. Sen ehdottomana supertähtenä toimii päähahmoa esittävä Jessica Rothe, joka todellakin säväyttää monipuolisella roolisuorituksellaan. Tämä lahjakas nuori naisnäyttelijä onnistuu upeasti tuomaan hahmonsa näytölle ja vangitsee katsojan pauloihinsa muovautuvalla roolisuorituksellaan.


Happy Death Day on jopa yllättävän mainio kevytmieliseksi kauhuelokuvaksi, joka säväyttää kekseliäisyydellään ja innovatiivisuudellaan. Juonenkäänne on ihan kiehtova, vaikka murhaajan motiivit itsessään ovatkin hyvin yliampuvat ja koomiset perimmiltään. Päiväni murmelina -elokuvaa hävyttömästi mukaileva Happy Death Day vakuuttaa mukaansatempaavalla tarinallaan ja toimii ehdottomana nappiosumana Blumhousen tuotantoyhtiölle. Näitä positiivisia yllätyksiä voisi tulla mielellään useamminkin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 1.10.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit