Mulan (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Niki Caro
Pääosissa: Yifei Liu, Donnie Yen, Li Gong, Jet Li,
Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma, Rosalind Chao, Pei-Pei Cheng,
Xana Tang, Ron Yuan, Jun Yu, Chen Tang, Doua Moua
Genre: Toiminta, Seikkailu, Draama
Kesto: 1 tunti 55 minuuttia

Jatkamme Disney+ -striimauspalvelun tutkimista, kun vuoroon asettuu uusi näytelty uudelleenfilmatisointi klassisesta piirretystä Mulanista. Mulan kuuluu ehdottomasti Disneyn piirrettyjen aateliin, joten on kiinnostavaa nähdä, kuinka hyvin tekijät onnistuvat adaptoimaan tarinan näytölle vaikuttamatta Leijonakuningas-elokuvan tapaan sieluttomalta kopiolta. Kuulemma tämä uudelleenfilmatisointi tulisi pitämään sisällään enemmän muutoksia ja uusia yksityiskohtia sitten viime vuotisen Dumbon. Valitettavasti kyseisten uudelleenfilmatisointien kanssa Disneyn ongelmana on ollut inspiroimattomuus ja sieluttomuus.
 
Vaikka konseptit ja tarinakaaret pitäisivätkin sisällään paljon kiehtovia teemoja ja hahmoja käsiteltäväksi, elokuvat tuntuvat valitsevan vain turvallisimman ja matalimman aidan ylitettäväksi. Kaikista aiemmista yrityksistä valehtelematta vain yksi tai kaksi elokuvaa jäivät mieleen positiivisina yllätyksinä. Kaikki muut yritykset ovat olleet enemmän tai vähemmän pettymyksiä, joten odotukseni Mulaniakaan kohtaan eivät olleet kovin korkeat. Onnistuiko ohjaaja Niki Caro kuitenkin uuden lähestymistapansa avulla löytämään menestyksen avaimen Disney-uudelleenfilmatisointien saralla vai olivatko ne aina olleet tuhoon tuomittuja ideoita?


Hua Mulan, seikkailunhaluinen ja lujatahtoinen nainen on oman tiensä kulkija, joka vanhempiensa pettymykseksi ei tunnu oikein millään sopivan kiinalaisen kulttuurin välittämään tavanomaiseen naiskuvaan. Hän epäonnistuu sulhasen hankkimisessa, mikä tuo automaattisesti häpeää perheen nimelle. Epäonnistumisten pakkautuessa uudet riskit kurkistelevat kulmien takaa. Keisarillinen armeija vierailee kylästä kylään rekrytoiden jokaisesta perheestä yhden miespuolisen sotilaan joukkoihinsa taistellakseen uhkaavasti voimistuvia rouraneita vastaan.
 
Huan perhettä on siunattu ainoastaan tyttärien voimin, minkä vuoksi Mulanin isä Hua Zhou joutuu ilmoittautumaan armeijan alaisuuteen. Zhou on rampautunut sotaveteraani, joka ei pysty enää kävelemäänkään ilman tukea. Tämän vuoksi Mulan päättää anastaa isänsä haarniskan, miekan ja hevosen pelastaakseen tämän hengen varmalta kuolemalta. Armeijaan ei naispuolisia sotureita palkata ja lähes kaikista sääntörikkomuksista joutuu maksamaan joko hengellään tai nimellään. Pystyykö nuori nainen pitämään riskialtista illuusiota yllä tarpeeksi pitkään päästäkseen suojelemaan keisarikuntaansa ja perhettään vai onko tämä vain puhdas itsemurhatehtävä?


Valitettavasti minun on todettava jo tässä vaiheessa, että Mulan on hyvin ristiriitainen elokuva kaiken kaikkiaan. Se alustetaan hyvin nopealla ja psykedeelisellä tavalla, vailla minkäännäköistä selkeää tasapainoa. Hyppäämme käytännössä suoraan asiaan, eikä hahmojen keskeiset yksityiskohdat tai motiivit pääse oikeastaan missään vaiheessa oikeuksiinsa, koska niiden emotionaalinen pohjustaminen jätetään täysin minimiin. Ne keskeisimmät kohtaukset, jotka määrittävät Mulanin hahmon alkuperäisessä piirretyssä on joko leikelty käyttökelvottomiksi, pinnallisiksi täytekohdiksi tai jätetty kokonaan pois kokonaiskuvasta.

Heikon pohjustamisen tuloksena elokuva ei tunnu herättävän katsojassaan mitään todellisia tunteita ja investoituminen emotionaalisella tasolla jää kuin jääkin pinnallisen käsittelyn vuoksi vain haaveeksi. Jo alkumetreistä asti tuotoksesta huokuu Disneyn uusintafilmatisoinneille tuttu sieluttomuus ja puuttuu selkeä tasapaino, mikä pitäisi elokuvan edes jollain tasolla jouhevana kokonaisuutena. Ei ainoastaan, että se tuntuu keskittyvän enemmän tuotannollisiin seikkoihin ja visuaaliseen esillepanoon, mutta sen omaperäinen lähestymistapa ei edes vakuuta loppupeleissä sen enempää heikon rakenteellisen toteutuksen tuloksena.


Ajoittain tuntuu siltä kuin Mulan juoksisi tarinansa läpiviemisessä ja ajoittain se matelee puuduttavasti kohtauksesta toiseen. Elokuva turvautuu myös jatkuvasti selittelemään jo näytettyjä tapahtumia ja hahmojen ajatuksia kyseisistä tapahtumista. Kun puhutaan visuaalisesta tarinankerronnasta, niin tässä elokuvassa sitä ei tunnu oikein olevan millään tasolla. Yksinkertaisia asioita kerrotaan ja jo itsestäänselviä yksityiskohtia kuvaillaan kuin päänsä päälle puusta pudonneelle taliaivolle, minkä vuoksi on vaikea ottaa elokuvan käsikirjoitusta edes tosissaan.

Elokuva ottaa itsensä kyllä hyvin vakavasti ja se näkyy materiaalissa. Osittain konseptin suhteen tehdyt muutokset ovat toimivia omaperäisemmän lähestymistavan vaatiessa niitä, mutta taas osittain ne yllättävät ylilyövyydellään ja tahattomalla koomisuudellaan. Mushu-lohikäärme on jätetty kokonaan pois elokuvasta vaativamman ja ''realistisemman'' lähestymistapansa vuoksi, mikä käy kyllä järkeen, vaikka materiaali ei kuitenkaan näitä tuntemuksia suoranaisesti välitä näytön toiselle puolelle. Piirretyn ikoniset kappaleet vesitetään uudelleenfilmatisoinnissa täysin hyvin unohdettavien sävellyksien muotoon, eikä visuaalinen komeuskaan tunnu olevan kovin kestävää isommissa mittakaavoissa.


Roolisuoritukset ovat asiansa ajavia ja suurimmaksi osaksi uskottavia, mutta kun elokuvan käsikirjoitus ja rakenteelliset yksityiskohdat ovat niin pinnallisella tasolla, eivät elokuvan hyvät puolet onnistu erottumaan kaiken negatiivisen alta. Mulan on hyvin toimintapainoitteinen kokonaisuus, joka on selkeästi ottanut vaikutteita aasialaisista kamppailulajeista ja niitä käsittelevistä toimintaelokuvista. Nämä yliluonnollisuuksien rajamailla hamuilevat kohtaukset ovat elokuvan parasta antia sekä hyvässä, että pahassa. Ne osaavat ajoitain tarjota miellyttäviä taistelukoreografioita ja ajoittain tahattoman naurettavia hetkiä.

Mulan on omaperäisestä lähestymistavastaan huolimatta valitettavan pinnallinen ja keskinkertainen elokuva. Leijonakuninkaan tapaan Mulan sortuu sieluttomuuteen ja tyytyy näyttävään tyyliin sisällön sijasta. Elokuva ei ole missään nimessä Disneyn huonoin näytelty uudelleenfilmatisointi, vaikka selkeästi heikoimpiin kuuluukin. Täytyy antaa kyllä pisteet elokuvantekijöille siitä, että lähtivät rohkeasti kokeilemaan jotain uutta, mutta kun lopputulos on tämänkaltainen, ei tuoreuskaan unohdettavaa elokuvaa pelasta ahdingolta. Mielestäni Disneyn kannattaisi helpon rahan sijasta keskittyä uuteen alkuperäiseen tuotantoon, sillä tällainen onneton lypsäminen vain satuttaa brändiä ja sen imagoa yhä enemmän ja enemmän.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 7.12.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Hyvä arvostelu! Olen samaa mieltä erityisesti siitä, että käsikirjoituksessa oli kyllä jotain pahasti vialla. Tämän leffan näkeminen vei kyllä aika pahasti toivoani disneyn tulevia remake-elokuvia kohtaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Sama täällä! Alkaa jo toivo hiipumaan niiden osalta, vaikka olenkin aina ollut avoin kyseiselle ajatukselle. Jos homma ei toimi, ei sitä pidä väkisinkään puskea eteenpäin. Kaikki studiot eivät valitettavasti sitä ymmärrä, kun dollarin setelit pomppivat silmien edessä!

      Poista

Lähetä kommentti