Mortal Kombat (1995) - arvostelu

 

Ohjaus: Paul W. S. Anderson
Pääosissa: Robin Shou, Linden Ashby, Bridgette Wilson,
Cary-Hiroyuki Tagawa, Christopher Lambert, Talisa Soto, Trevor Goddard, Chris Casamassa, François Petit, Tom Woodruff Jr., Kevin Michael Richardson, Frank Welker
Genre: Toiminta, Fantasia
Kesto: 1 tunti 41 minuuttia

Seuraavaksi onkin aika palata pitkästä aikaa videopeleihin pohjautuviin elokuviin, kun vuoroon astelee vuonna 1995 julkaistu Mortal Kombat. Mortal Kombat on toiminta-fantasiaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa Paul W. S. Anderson. Ohjaaja ei ole kovin kummoisia elokuvia tehnyt, mutta mies on vakuuttavasti löytänyt itselleen oman vannoutuneen fanikuntansa. Itselleni Mortal Kombat -videopelit eivät olleet kovin tärkeässä roolissa lapsuudessani, vaikka niiden olemassaolosta tiesinkin jo hyvin varhain.

Ensimmäisestä kyseiseen videopelisarjaan pohjautuvasta elokuvasta kuulinkin vasta myöhemmässä vaiheessa, kun taannoin selailin muita videopeleihin perustuvia elokuvia arvosteltavaksi. Nyt kun Warner Bros. on päättänyt tänä vuonna kokeilla uudestaan suositun konseptin parissa, oli sopiva aika katsastaa myös tämä Paul W. S. Andersonin alkuperäinen näkemys maailmasta. Onko elokuva menestyksestään huolimatta haukkunsa ansainnut vai piileksikö pinnan alla vaikuttava mestariteos?


Mortal Kombat on ikivanha turnaus, jossa eri maailmojen parhaimmat taistelijat taistelevat keskenään voitosta. Tavoitteena on kerätä kymmenen voittoa, jotka mahdollistavat laillisen maailmanvaltauksen voittavalle joukkueelle. Maapallo on vaarassa, sillä Outworldin edustajat ovat onnistuneet nitistämään yhdeksän voittoa peräkkäin maallikoista. Tällä kertaa kohtalo on asetettu maapallon kolmen taitavimman tastelijan harteille.
 
Uskonsa ja tahtonsa kadottanut Liu Kang himoitsee veljensä tappajalle kostamisesta, itsekeskeinen toimintanäyttelijä Johnny Cage taas epäilijöidensä näpäyttämisestä ja huippuagentti Sonya Blade pyrkii viemään oman salaisen operaationsa loppuun. Onnistuvatko taitavimmat maallikkotaistelijat pysäyttämään Outworldin viheliäisimmät taistelijat Mortal Kombat -turnauksessa ja varmistamaan planeettansa valoisamman tulevaisuuden?


Mortal Kombat on... hyvin erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Sen voin sanoa heti kättelyssä, että hyvin laadukasta elokuvaa ei siltä kannata missään nimessä odottaa. Seuraamme elokuvan aikana kaukaisella saarella järjestettävää turnausta, Mortal Kombatia, joka määrittää ihmiskunnan kohtalon. Pahuuden keisarina tunnettu velho Shang Tsung on yhden turnausvoiton päässä maapallon herruudesta, mutta kun vastaan asettuvat planeetan urheimmat taistelijat, voi tehtävästä tulla astetta hankalampaa.

Rakenteellisesti elokuvalta ei myöskään kannata odottaa kovin erityistä jälkeä, sillä ohjaajalla Paul W. S. Andersonilla on selkeästi ollut tarkoituksena vain miellyttää videopelien kannattajia. Elokuva koostuu käytännössä kokonaan pelkästään hyvin ontosta tarinasta, yksiulotteisista hahmoista, sekä jatkuvista taistelukohtauksista. Ensimmäisen kolmanneksen aikana tulee katsojalle selväksi, ettei kontrollista tai luontevasta tasapainosta olisi tietoakaan.


Poikkelehdimme järkyttävän nopeatempoisen tarinan vietävänä paikasta toiseen alustamatta sen kummemmin käsiteltäviä hahmoja. Saamme toki pinnallisen käsityksen siitä, minkälaisista hahmoista elokuvassa on kyse ja miksi he ylipäätään lähtevät taistelemaan maailmanvalloitusta vastaan, mutta kovin pitävää sidettä emme heihin saa luotua oikein millään tasolla. Vaikka Mortal Kombat -elokuva ei välttämättä tarvitsisikaan sen suurempaa pohjustelemista, on sen maailma sen verran kiehtova, että pienempikin sukellus mytologiaan olisi ehkä saanut katsojan investoituneemmaksi ja innostuneemmaksi.

Elokuva onkin suurimmaksi osaksi vain fantasiapainoitteista toimintaa, joka kuvastaa sen ajan Mortal Kombat -pelien yksinkertaisuutta ja tarkoitusta. Peleissä näin ontto sisältö voi ehkä toimia hyvin, mutta elokuvan muodossa voidaan vaatia hiukkasen enemmän taustaakin, mikä saisi katsojan innostumaan kaikesta näytöllä tapahtuvasta. Vaikka panoksena onkin koko planeetta, ei elokuva saa vakuutettua siitä, että kyseessä olisi takapihan tappelurinkiä suurempaa tilannetta kehkeillä. Tämän vuoksi jännitystäkään ei tunnu missään vaiheessa oikein syntyvän.


Turnaus itsessäänkin onnistuu ihmetyttämään suuresti. Elokuvassa ei pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta alusteta sitä, kuinka turnaus käytännössä toimii. Otteluita järjestetään valvotusti ympäri saarta, mutta silti jotkut taistelevat omissa oloissaan keskenään sabotoimistarkoituksessa. Päättyvätkö ottelut tappoon vai voiko ottelun voitta ilman sitä kuuluisaa ''viimeistelyä''. Miten turnauksen tilannetta valvotaan ympäri saarta? Jatkuuko turnaus jatkuvasti keskeytyksittä, kunnes jompikumpi joukkue voittaa vai pitävätkö he taukoja otteluiden välissä?

Näitä kysymyksiä syntyy kymmenkertaisesti enemmän kuin mitä saamme niihin vastauksia elokuvan aikana. Tässä olivatkin van turnaukseen liittyvät kysymykset, mutta todellisuudessa elokuvassa on niitä runsaasti enemmän myös muista yksityiskohdista, jotka jäävät joko unohduksiin tai joihin ei kiinnitetä huomiota ollenkaan. Toki, elokuva pyrkii olemaan enemmän tyyliä kuin järkeä ja se on ihan sanomattakin selvää. Se naurattaa korniudellaan, eikä edes yritä ottaa itseään tosissaan. Itselleni tämä elokuva muistuttaa enemmän ylilyövää komediaa kuin fantasiapainoitteista toimintaa, vaikka sitäkin se onnistuu tarjoamaan mielin määrin.


Teknisestä näkökulmasta katsottuna on myös mainittava, että elokuva on parhaat päivänsä jo pari vuosikymmentä sitten nähnyt, sillä visuaaliset efektit ovat... kammottavat. Julkaisuaikoihin elokuva on ehkä voinutkin olla vakuuttavaa seurattavaa etenkin ensimmäisellä katsastuksella, mutta ei se aikaa ole kestänyt ollenkaan. Fantastisia voimia omaavat hahmot Scorpion, Sub-Zero, Raiden ja Shang Tsung näyttävät osaamistaan elokuvan aikana monella tapaa, minkä vuoksi elokuvan efektityöskentely korostuu entisestään. Pidän kyllä elokuvan ideasta paljon, mutta toteutus ei vain ole ihan sitä, mitä parhaimmillaan tällaiselta elokuvalta voisi odottaa.

Mortal Kombat -elokuva on mielenkiintoisesta konseptistaan huolimatta hyvin heikko kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Järkyttävän kornista ja kevytmielisestä lähestymistavastaan huolimatta ohjaaja Paul W. S. Anderson onnistuu luomaan vauhdikkaan ja jossain määrin viihdyttävän elokuvan, jonka voi hyvällä omatunnolla pistää taustahälinäksi. Vaikka arvosteluni ei välttämättä sellaista kuvaa välittäsikään, pidin elokuvasta - vaikkakin tosin täysin eri syistä. Täytyy seuraavaksi uppoutua jatko-osan pariin, joka on vielä tätäkin hirvittävämpi elokuva. On siis kiehtovaa nähdä, kuinka syvälle voi konseptin kanssa mennä metsään, sillä se ei ole kovin pidetty teos alkuunkaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 23.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit