Sound of Metal (2019) - arvostelu

 

Ohjaus: Darius Marder
Pääosissa: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci,
Lauren Ridloff, Mathieu Amalric, Domenico Toledo, Chelsea Lee,
Shaheem Sanchez, Chris Perfetti, Bill Thorpe, Michael Tow, Tom Kemp
Genre: Draama, Musiikki
Kesto: 2 tuntia

Seuraavaksi luvassa olisikin ulkomailla Amazon Prime -alkuperäiselokuvana tunnettu Sound of Metal, jonka olemassaolosta kuulin vasta hiljattain. Sound of Metal on Darius Marderin ohjaama draamaelokuva, jota tähdittävät Nightcrawler-elokuvasta tuttu Riz Ahmed ja Ready Player One-elokuvassa esiintynyt Olivia Cooke. Teos on saanut elokuvafestivaaleilla paljon huomiota erinomaisista roolisuorituksistaan ja hyvin omaperäisestä äänimaailmastaan. Kiinnostukseni nousi sen jälkeen, kun perehdyin elokuvan taustaan enemmän. Tuotanto on itsessäänkin ollut sen verran erikoinen prosessi, että siitä voisi luultavasti vetää monenlaisia johtopäätöksiä ennakkoon.
 

Alunperin uutisoitiin, että Fifty Shades -elokuvasarjasta tuttu Dakota Johnson ja tuntemattomampi miesnäyttelijä Matthias Schoenaerts esittäisivät päärooleja elokuvassa. Riz Ahmed ja Olivia Cooke liittyivät kuitenkin lopulta projektiin mukaan ohjaaja Darius Marderin päästäessään alkuperäiset päärooliehdokkaansa pois muihin maisemiin. Elokuvaa kuvattiin vain neljän viikon ajan ja Riz Ahmed joutui toden teolla valmistautumaan rooliaan varten opetellessaan puolisen vuotta rumpujen soittoa, sekä amerikkalaista viittomakieltä. Nyt onkin aika nähdä, että onko Sound of Metal maailmanlaajuisen ylistyksensä ansainnut vai onko se vain tarpeeksi erikoinen herättääkseen kriitikoiden huomion?

Ruben Stone ja Lou Berger matkustavat ympäri Amerikkaa keikkaillen loputtomalla kiertueellaan. Heidän musiikkinsa on kovaäänistä, vimmaista ja intohimoista. Yhden keikan jälkeen Rubenin korvissa vinkuu ja hänen kuulonsa huononee nopeasti. Uusi, järkyttävä tilanne saa Rubenin ahdistuksen partaalle ja menneisyyden vanhat paheet alkavat jälleen houkuttamaan. Lou löytää hänelle eristyksissä olevan hoitokodin, jota johtaa omalaatuinen veteraani Joe. Joen ankaran kurin alla alkaa Rubenin hiljainen tutkimusmatka omaan sisimpään, mutta siltikin rakkaus musiikkiin ja kaipuu aikaisempaan elämään pysyy vahvana Rubenin mielessä, minkä vuoksi mies tekeekin kaikkensa päästäkseen takaisin tutuille raiteilleen.


Sound of Metal on kuin onkin hyvin kiehtova tapaus kaiken kaikkiaan. Seuraamme sen aikana metalliyhtyeen rumpalistia, Riz Ahmedin esittämää Ruben Stonea, joka menettää yllättäen kuulonsa. Soittamisesta ja kommunikoimisesta tulee täten astetta hankalempaa, eikä mies vähävaraisempana pysty välttämättä tehdä asialle mitään hetkessä. Olivia Cooken esittämä Lou Berger onnistuu tuttunsa kautta järjestämään väliaikaisen paikan Rubenille kuurojen hoivakodista, jossa hänen olisi määre hahmottaa eteen tupsahtaneet ongelmat ja mukautua tilanteeseen vaadittavalla tavalla.

Elokuva ei aikaile tarinansa kanssa, vaan katsoja heitetään heti kättelyssä syvimpään päätyyn keskelle eskaloituvaa tilannetta. On hienoa nähdä, että ohjaaja Darius Marder onnistuu alusta asti tempaamaan mukaansa hyvin kaoottisella käänteellään, joka asettaa katsojan päähahmon tavoin hyvin ahdistavaan ja epätavalliseen tilanteeseen vastaanottamaan huonoja uutisia. En tiennyt konseptista sen taustatietoja enempää, minkä vuoksi itse tarina pysyi visusti salassa paljastuksilta. Hyvin pian minulle selvisi, että elokuva olisi täysin erilainen kuin mitä odotin sen olevan otsikon perusteella ja hyvä niin!


Sound of Metal on hyvin omaperäinen ja kekseliäs elokuva kokonaisuudessaan. Sinä käytetään lukuisia mielenkiintoisia artistisia, sekä rakenteellisia ratkaisuja, jotka määrittävät elokuvalle täysin omalaatuisen luonteen. Tarinan aikana käsitellään hyvin vaativia teemoja, joihin monet voivat varmasti helposti samaistua, vaikka eivät välttämättä potisikaan samanlaisia ongelmia alkuunkaan. Käänteentekevä muutos elämässä asettaa ihmisen yleensä hyvin turvattomaan paikkaan etsimään selviytymiskeinoja ja mahdollisia toimintakaavoja, jotka sattaisivat helpottaa arkea tuntuvasti.

Ruben ajautuu hyvin tukalaan tilanteeseen, joka pakottaa häntä muuttamaan tuttuja toimintamalleja ja rutiineja elämässään. Nyt kun hän on kuuro, on musiikkiura aikalailla vaipunut toiveajattelun puolelle, vaikka kuinka karulta se kuulostaakin. Toki, mies pyrkii parhaansa löytämään mahdollisia ratkaisuja jatkaakseen intohimonsa äärellä, mutta kun este on näin massiivinen, täytyy hänen löytää jotain muuta pärjätäkseen raa'assa maailmassa yksin. Ruben joutuu vastoin tahtoaan hyväksymään kuurojen hoivakodin tarjouksen ja aloittaakin kuntouksensa pian saapumisensa jälkeen.


Elokuva käsittelee tärkeitä teemoja elämästä ja sen tärkeydestä. Vaikka se osaakin potkia monella tapaa ja poikkeuksellisen kovaa myös, antaa se kuitenkin jokaisen määritellä elämänsä omien valintojensa perusteella. Tarina käsittelee myös hyvin keskeisesti vammaisten oikeuksia, sekä mahdollisuuksia, joita yhteiskunnassa vähätellään ajoittain turhan näkyvällä tavalla. Elokuva muistuttaa katsojia siitä, että vaikka on olemassa monenlaisia terveydellisesti rajoittuneita tai estyneitä ihmisiä, ei nämä rajoitukset tee heistä yhtään sen arvottomampia. Ihmisten kuuluisi arvostaa sekä itseään, että muita näistä rajoituksista huolimatta. Emme nimittäin välttämättä tiedä tarinaa pinnan alla.

Sitä aina ajattelee alkuun, että raha muuttaisi kaiken paremmaksi, vaikka näin asia ei yleensä olekaan. Toki, se voi helpottaa elämää monella tavalla, mutta onnellisuutta ja varmuutta siitä ei mahdolliselta varallisuudelta kannata kuitenkaan odottaa. Pitää vain osata arvostaa sitä, mitä itsellään on ja etenkin sitä, mitä rahalla ei mistään saa. Rubenia esittävä Riz Ahmed tekee elämänsä merkittävimmän roolin ja mies onnistuu todellakin heittäytymään hahmonsa vietäväksi. Olivia Cooken roolisuoritus toimii oivana tasapainona Riz Ahmedin poikkeuksellisen aistikkaalle suoritukselle, eikä muutkaan sivuhahmot tunnu epäonnistuvan omissa rooleissaan.


Elokuva on siitä mielenkiintoinen tapaus, että se on täysin erilainen kokemus kuin mitä siltä voisi ennakkoon odottaa. Itse jätin trailerin sikseen ja päätin mennä elokuvaan ikään kuin sokeana konsanaan, minkä vuoksi se osasikin yllättää omaperäisyydellään niin efektiivisesti. Kuvittelin metallimusiikin pauhaavan jatkuvasti jossain muodossa pitkin elokuvaa, mutta konseptia lähestytäänkin paljon dramaattisemmasta näkökulmasta katsottuna. Vaikka odotinkin paljon musiikkipainoitteisempaa materiaalia, elokuva onnistuu välittymään hyvin varteenotettavana draamaelokuvana.

Sound of Metal on hyvin kekseliäs ja omaperäinen elokuva, joka todellakin yllättää varteenotettavuudellaan. Ei ainoastaan, että äänimaailma on poikkeuksellinen tyyliltään, mutta se onnistuu kertomaan samalla oman tarinansa välittäen myös päähahmomme sisällä pauhaavia tunteita vaikuttavasti näytön toiselle puolelle. Elokuva ei pelkää ottaa vaativia teemoja käsiteltäväksi, vaan pyrkii väkevästi avaamaan niitä katsojan pohdittavaksi pitkin kestoaan.
 

Riz Ahmed tulee varmasti olemaan ehdolla parhaan miespääosan palkinnosta, enkä yllättyisi jos hän myös voittaisi muutaman pystin mennessään. Olen hyvin yllättynyt, jos elokuva ei saa tunnustusta palkintogaaloissa erinomaisesta äänenkäsittelystään, sillä se, jos mikä, on todellakin upeaa seurattavaa. Amazon Prime -alkuperäiselokuvaksi Sound of Metal on poikkeuksellisen laadukas elokuva koettavaksi, enkä ylläty yhtään, jos se pysyy pidemmänkin aikaa vuoden listojen kärkikahinoissa, sillä onhan se loistava kaikin puolin. Suosittelen ehdottomasti katsomaan kyseisen elokuvan valkokankaalta, jos se vain on mahdollista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.1.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit