Monster Hunter (2020) - arvostelu

 

Ohjaus: Paul W. S. Anderson
Pääosissa: Milla Jovovich, Tony Jaa, Ron Perlman, Tip Harris,
Diego Boneta, Meagan Good, Josh Helman, Jin Au-Yeung, Hirona Yamazaki,
Jannik Schümann, Nanda Costa, Nic Rasenti, Aaron Beelner
Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Kesto: 1 tunti 43 minuuttia

Videopeleihin perustuvat elokuvat, Milla Jovovich pääosassa ja omantakeiset artistiset vapaudet toteutuksen suhteen? Kuulostaako tutulta? Kyllä! Tällä kertaa otamme käsittelyyn Paul W. S. Andersonin uuden Monster Hunter -elokuvan. Monster Hunter perustuu löyhästi Capcom-videopeliyhtiön samannimiseen videopelisarjaan, joka on myös saanut vuosien varrella oman anime-sarjan, mangan ja keräilykorttipelin. Konseptin suosion suuruudesta ei siis ollut kahta sanaakaan.

Itselleni kyseinen videopelisarja ei ole tullut kertaakaan vastaan edes ohimennen, vaikka pelejä pelailenkin konsoleilla. Toivoin elokuvan tuovan valoa itselleni tuntemattomaan maailmaan ja ehkä jopa innostamaan minua perehtymään kyseiseen videopelisarjaan. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat kuitenkin hyvin matalat ja se johtuu siitä, ettei ohjaaja ole onnistunut vielä vakuuttamaan minua minkään muun suhteen kuin vilkkaan mielikuvituksen. Tekikö Monster Hunter muutoksen tähän normiin?


Maailmamme taustalla piilee toinen maailma täynnä voimakkaita ja vaarallisia hirviöitä, jotka hallitsevat valtakuntaansa verenhimoisella hurjuudellaan. Kapteeni Artemis ja hänen taisteluyksikkönsä eksyy tähän mielipuoliseen maailmaan sattumalta armottoman ukkosmyrskyn yllättäessä heidät kesken operaation. Järkytyksekseen he huomaavat joutuneensa vihamielisten hirviöiden keskelle vailla tilanteeseen sopivaa taistelukalustoa.

Hurjan selviytymistaistelun keskellä he törmäävät yllättäen salaperäiseen ''Metsästäjään'', joka ainutlaatuisten taitojensa ansiosta osaa selviytyä järkälemäisten hirviöiden aiheuttamista hengenvaarallisista tilanteista. Erimielisyyksien ja epäilysten saattelemana Artemis lyöttäytyy yhteen taitavan selviytyjän kanssa pelastaakseen maailman täystuholta. Onnistuvatko he kukistamaan verenhimoisimmat hirviöt varmistaakseen rauhan maailmojen välillä vai ovatko voimat yksinkertaisesti liian massiiviset pysäytettäviksi?


Ohjaajana Paul W. S. Anderson on hyvin tunnettu ylilyövistä konsepteistaan ja pinnallisista tarinoistaan. Toki, mies on onnistunut saamaan elokuvillaan valtavan kulttimaisen kannattajakunnan, joka rakastaa hänen suoraviivaisia tarinoitaan, mutta kovin paljon arvostusta ei Anderson ole kuitenkaan saanut esimerkiksi kriittisestä näkökulmasta katsottuna. Monster Hunter onkin yksi niistä elokuvista, joilta ei välttämättä kannata odottaa varteenotettavuutta, mutta jotka saattavat viihdyttää välinpitämättömän räjähtävällä luonteellaan.

Elokuva on konseptiltaan hyvin mielikuvituksellinen ja monella tapaa ylilyövä kokonaisuus. Se ei aikaile alustuksensa puolesta ollenkaan, vaan hyppää suoraan leijonan kitaan mahtipontisen toiminnan kimppuun. Elokuva onkin hyvin toimintapainoitteinen ja -voittoinen kokonaisuus kaiken kaikkiaan, mikä on hyvin tyypillistä Paul W. S. Andersonin ohjaustyylille. Vaikka se onkin hyvin vauhdikas ja räjähtävä materiaaliltaan, osaa se välillä tarjota myös yksittäisiä miellyttäviä hetkiä käsiteltävien hahmojen välillä.


Seuraamme elokuvassa Milla Jovovichin esittämää kapteeni Artemista, joka joutuu yllättäen hirmuisen ukkosmyrskyn alle taisteluyksikkönsä kanssa kesken etsintäoperaation. Tämä myrsky ei kuitenkaan ole mikään tavallinen sellainen, vaan se toimii portaalina tuntemattomaan maailmaan, joka kumpuaa järkälemäisiä vaaroja. Ikään kuin turistina ulkomailla, joutuu Artemis ennennäkemättömien koettelemusten riepottelemaksi etsimään tietään takaisin kotiin.
 
Tehtävästä tulee kuitenkin astetta hankalampaa, kun kartoittamattoman maailman massiiviset asukit ilmestyvät kuokkimaan odottamatonta seikkailua. Jos jotain positiivista täytyy Paul W. S. Andersonista sanoa, niin sanoisin ehdottomasti sen, että mies osaa keksiä mielipuolisia ideoita elokuviaan varten. Vaikka ne eivät useasti olisikaan kovin järkeenkäyviä tai loogisia, onnistuvat ne herättämään älyttömämmätkin maailmat eloon.


Katsojina joudumme kapteeni Artemisin tapaan seuraamaan tuntemattoman maailman vaarallisia antimia oppien samalla pikkuhiljaa itse ympäristöstä ja sen asukeista. Tarinallisesti elokuva on hyvin primitiivinen ja pinnallinen perimmiltään. Vaikka elokuvass välillä tuleekin vastaan lupaavia hetkiä hahmojen tarinakaarien suhteen, niihin ei oikein paneuduta sen enempää, minkä vuoksi emme välitä juuri mistään näytöllä tapahtuvasta.

Asioita tuppaa tapahtumaan, eikä uudesta maailmasta saa kovin selkeää kokonaiskuvaa alkuunkaan. Monia tärkeitä yksityiskohtia oiotaan tyhjänpäiväisen toiminnan mahdollistamiseksi ja vaikka elokuva ajoittain viihdyttääkin ylilyövällä hilpeydellään, ei se jätä katsojalle mitään erikoista käteen jälkikäteen. Tuotannollisesti elokuva yllättää mahtipontisuudellaan. Vaikka ohjaaja onkin tunnettu vastaavanlaisista konsepteista ja ideoista, tuntuu Monster Hunter ottavat kaiken irti budjetistaan, vaikka tarinalliset meriitit jäisivätkin hyvin ohkaisiksi.


Vaikka elokuvan maailma onkin mielenkiintoinen, jää siitä jälkeenpäin hyvin sekava ja epämääräinen suuhun. Kysymyksiä tuntuu syntyvän kymmenkertaisesti enemmän kuin mitä saamme vastauksia takaisinpäin, minkä vuoksi on vaikea investoitua elokuvan tarjoamaan maailmaan sen enempää. Massiiviset efektikokonaisuudet osaavat yllättää näyttävyydellään, mutta samaan aikaan esimerkiksi vihreän kankaan käsittely on aika ajoin alkeellisella tasolla.

Monster Hunter on hyvin tyypillinen Paul W. S. Anderson -elokuva, joka keskittyy enemmän toimintaan ja visuaaliseen esillepanoon kuin itse sisältöön. Vaikka elokuva onkin konseptiltaan ihan mielenkiintoinen, jää se vähän unohdettavaksi näin jälkeenpäin katsottuna etenkin laiskan käsikirjoituksen puolesta. Olisin mielelläni toivonut enemmän tietoa maailmasta ja sen estetiikasta, joka jää näillä eväillä hyvin ohkaiseksi. Monster Hunter -elokuva on hyvin pinnallinen katsaus fantastiseen maailmaan, joka jättää myös toivoa jatko-osan suhteen. Epäilen kuitenkin, että tulemme sitä koskaan saamaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 31.3.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit