Chaos Walking (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Doug Liman
Pääosissa: Tom Holland, Daisy Ridley, Demián Bichir,
David Oyelowo, Kurt Sutter, Cynthia Erivo, Bethany Anne Lind,
Mads Mikkelsen, Nick Jonas, Ray McKinnon
Genre: Seikkailu, Fantasia, Toiminta
Kesto: 1 tunti 49 minuuttia

Tällä kertaa otamme käsittelyyn järkyttävässä tuotantohelvetissä pyristellyn elokuvan, joka näyttäisi vihdoin saavan maailmanlaajuisen julkaisunsa. Chaos Walking on dystopinen toimintaelokuva, jonka ohjauksesta vastaa Doug Liman. Herran tuotannosta vain Edge of Tomorrow -elokuva erottuu osakseen, mutta muuten ohjaaja on itselleni täysin tuntematon tapaus. Chaos Walking perustuu Patrick Nessin menestyneeseen samannimiseen kirjatrilogiaan - tarkemmin sen ensimmäiseen ''The Knife of Never Letting Go'' -osaan. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat kieltämättä hyvin alhaiset, mutta onnistuiko se kuitenkin yllättämään varteenotettavuudellaan?

Lähitulevaisuuden maailmassa Todd Hewitt löytää metsästä mysteerisen lentoaluksellaan pakkolaskun tehneen tytön Violan. Viola huomaa yllätyksekseen laskeutuneensa planeetalle, josta kaikki naiset ovat kadonneet. Jäljelle jääneet miehet ovat puolestaan altistuneet ''meluksi'' kustutulle voimalle, joka paljastaa miesten pienimmätkin ajatukset ääneen kaikkien kuultaville. Viola huomaa pian, että miesten hallitsemassa maailmassa hänen henkensä naisena on vaarassa. Todd päättää auttaa Violaa pakenemaan ja kaksikon pakomatka käynnistää tapahtumaketjun, joka paljastaa uuden yhteiskunnan synkimmät salaisuudet.


Ihmisten ajatusmaailma on hyvin mielenkiintoinen ja laaja käsite. Kuulemme ajatuksiamme päässämme jatkuvalla syötöllä päivästä toiseen ja päätämme itse, mitä haluamme tuoda esille muiden kuultaville. Nykymaailmassa joudumme kuitenkin olemaan varovaisempia ajatuksiemme kanssa, sillä kun paljastamme niitä esimerkiksi tunteiden tuoksinnassa muille ihmisille, voi niiden vuoksi joutua hyvin epämiellyttäviin ja ikäviin tilanteisiin. Sananvapaus on nimittäin vuosien varrella muuttunut pelkäksi veteen piirretyksi viivaksi, mutta ajatuksemme pysyvät kuitenkin aina omantakeisina.

Mitä jos eläisimme maailmassa, jossa ajatusten kontrolloiminen olisi mahdotonta? Mitä jos kaikki ajatuksemme kaikuisivat muiden kuultaville ilman, että voisimme tehdä asialle mitään? Olisimme kirjaimellisesti ''käveleviä kaaoksia'' ja tähän aspektiin konsepti suurimmaksi osaksi perustuukin. Seuraamme elokuvassa Tom Hollandin esittämää Todd Hewittiä, joka asuu adoptiovanhempiensa kanssa Prentisstown-nimisessä kylässä.


Nuori mies on vasta hiljattain onnistunut kiinnittämään kylän pormestarin, Mads Mikkelsenin esittämän David Prentissin, huomion oman ''melunsa'' omaperäisen kontrolloimisensa avulla. Maailmassa, jossa kaikki ajatukset tulevat väkisin esiin, on jokaisen keksittävä tapa hiljentää sitä aina aika ajoin. Todd tekee sen toistelemalla jatkuvasti omaa nimeään, mutta kuten tiedämmekin, ajatukset poukkoilevat siitäkin huolimatta paikasta toiseen - etenkin tiukan paikan tullen.

Eräänä päivänä vaellellessaan lähimaastossa, nuori miehenalku löytää romuttuneen aluksen, jonka raunioista Daisy Ridleyn esittämä Viola paljastuu. Miesten täyttämässä kylässä ei naisia olla pitkään aikaan nähty, joten sellaisen näyn ilmestyminen tyhjästä nousee suureksi huoleksi kyläläisten keskuudessa. Kun Todd vihdoin huomaa pormestari David Prentissin ja muiden kyläläisten salailevan jotain häneltä, päättää nuori mies auttaa Violaa pakenemaan selvitäkseen ehjin nahoin.


Elokuvan konsepti on kieltämättä hyvin mielenkiintoinen perimmiltään, mutta toteutus tuntuu hiukan kehnohkolta. Vaikka elokuva pyrkiikin parhaansa mukaan luoda massiivista maailmaa lähitulevaisuuden ympärille, jää se lopulta hyvin pintapuoliseksi raapaisuksi. Chaos Walking tuntuu olevan yksi niistä konsepteista, jotka toimisivat luultavasti sarjamuodossa paljon paremmin kuin elokuvan. Se johtuukin siitä, että maailma pitää sisällään paljon asioita ja yksityiskohtia, jotka eivät kuitenkaan koskaan saa tarpeeksi perusteellista kohtelua.

Tämän vuoksi elokuva ei onnistu oikein missään vaiheessa imaisemaan katsojaa mukaansa, vaikka sen tarjoama maailma vaikuttaakin perimmiltään mielenkiintoiselta ja temaattisella tasolla poikkeuksellisen ajankohtaiselta. Alustus itsessäänkin kiirehtii järkyttävästi asetellessaan pelinappuloita laudalle, eikä tarinan eteneminenkään vaikuta kovin vangitsevalta näin katsojan näkökulmasta katsottuna. Tarinassa kyllä tapahtuu paljon, mutta itse viihdearvo pysyy valitettavan alhaisena pitkin elokuvan kestoa, mikä mielestäni syökin mielenkiintoiselta konseptilta paljon.


Saamme onneksi edes jonkin sortin käsityksen siitä, miten ihmiset ovat uudelle planeetalle päätyneet ja miten tilanne on siellä eskaloitunut, sillä se historia tuntuu kiinnostavan katsojaa paljon enemmän kuin se, mitä näytölle on lopulta tuotu esille. Elokuvan teemat ovat hyvin ajankohtaisia ja tärkeitä koettavia, mutta kun ne ajoittain tuntuvat vain saarnaavan aiheesta, alkaa niidenkin käsitteleminen lopulta vain turhauttamaan katsojaa. Chaos Walking on elokuva, joka pitää sisällään mielenkiintoisia ideoita, mutta ei oikein onnistu koskaan yltämään potentiaaliinsa.
 
Vaikka tarina onkin suhteellisen selkeä kokonaisuus, ei se ailahtelevuutensa vuoksi onnistu herättämään katsojassaan oikein minkäänlaisia tuntemuksia. Olen myös ymmärtänyt, että elokuva ottaa paljon vapauksia alkuperäismateriaalinsa suhteen, mikä saattaa kirjasarjan kannattajia ehkä ihmetyttää. Sanotaanko nyt näin, että Chaos Walking on yksi niistä elokuvista, joka ei välttämättä kokeneempia elokuvaharrastajia vakuuta, mutta joka saattaa kuitenkin menestyä nuorten keskuudessa oikein mainiosti. Itselleni elokuva oli oikeastaan juuri sitä, mitä odotin, mutta monelle odottavalle taholle se saattaa kuitenkin tuottaa pettymyksen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.5.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit