Kirottu | The Conjuring (2013) - arvostelu

 

Ohjaus: James Wan
Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor,
Ron Livingston, Shanley Caswell, Hayley McFarland, Joey King,
Mackenzie Foy, Kyla Deaver, Shannon Kook, John Brotherton
Genre: Kauhu, Mysteeri, Jännitys
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Tällä kertaa otamme käsittelyyn elokuvan, joka onnistui herättämään kauhun genren uudelleen henkiin ja nostamaan sen takaisin valtavirtaelokuvien kuluttajien ulottuville. Kirottu on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastasi ensimmäisestä Saw-elokuvasta tuttu australialaisohjaaja James Wan. Kyseinen elokuva on The Conjuring -elokuvauniversumin ensimmäinen elokuva, joka menestyi maailmalla erityisen hyvin saaden kriitikoilta poikkeuksellisen lämpimän vastaanoton ja nimityksen kaikkien aikojen tuottavimpien kauhuelokuvien keskuuteen.

Kirottu nostatti katsojien odotusarvoja myös huimasti mainostaessaan tarinansa perustuvan tositapahtumiin. Tuotantoon valmistauduttiin huolellisesti demonologin Ed Warrenin ääniraitoja kuunnellen, sekä yliluonnollisten entiteettien tutkijaa Lorraine Warrenia haastatellen erikoisiin tapauksiin liittyen. Näiden kutkuttavien todisteiden ja lausuntojen pohjalta käsikirjoittajat Chad Hayes, sekä Carey W. Hayes lähtivät muovailemaan tarinaa julkaisukelpoisemmaksi kokonaisuudeksi. Loput onkin sitten historiaa.


Pahaa-aavistamaton perhe muuttaa Harrisvillessä sijaitsevaan maalaistaloon ja uusi luku elämässä näyttäisi alkavan valoisasti, kunnes tontilla alkaa tapahtumaan selittämättömiä asioita. Alkuun kaikki vaikuttaa vain sattumalta, kunnes tapaukset alkavat kohdistumaan pienimpiin perheenjäseniin. Vanhemmat Carolyn ja Roger Perron päättävät pyytää Warreneilta apua ja tutkijat pian huomaavatkin, että taloa terrorisoi demoninen riivaaja. Pariskunta tekee kaikkensa auttaakseen perhettä, mutta onko se tarpeeksi?

Elokuva alustaa asetelmansa esittelemällä katsojalle tarinan keskiössä operoivan Warrenin pariskunnan - Vera Farmigan esittävän Lorrainen, sekä Patrick Wilsonin esittämän Edin. Warrenit ovat 1960-luvulta lähtien olleet tunnettuja arvostettuina yliluonnollisten entiteettien tutkijoina, jotka pyrkivät auttamaan ihmisiä selittämättömien tapahtumien keskellä skeptisen yhteisön kyseenalaistaessa jatkuvasti heidän toimiaan taustalla. Epätavanomainen työ tuo tullessaan myös ristiriitaisen maineen, joka selkeästi häiritsee heitä.
 

Siitä huolimatta pariskunta pyrkii parhaansa mukaan auttamaan ihmisiä hädässä, vaikka ajoittain joutuvatkin itse vaaratilanteisiin. Lorraine on lahjakas selvänäkijä ja Ed on kirkon tunnustama demonologi, jotka yhdessä onnistuvat käsittelemään tapauksia tehokkaasti omaperäisten tulkintojen ja taitojen avustuksella. Tuhansien tapausten joukossa yksi on kuitenkin ollut niin pahansuopa, että he eivät olleet koskaan törmänneet vastaavaan ja tämä elokuva käsittelee juurikin tätä tapausta. 

Seuraamme elokuvassa kahta näkökulmaa - perheen ja Warrenien - jotka yhdistyvät nopeasti alustuksen jälkeen yhdeksi hyvin moniulotteiseksi ja vapaasti hengittäväksi kokonaisuudeksi. Kohtalon yhdistämänä Warrenit lähtevät auttamaan perhettä, joka alkaa kokemaan selittämättömiä ja pelottavia asioita uudessa kodissaan. Pikkuhiljaa tutkijapariskunta huomaa osuneensa kultasuoneen, kun perhettä riivaava demoni alkaa käymään aggressiivisemmaksi.


Kirottu-elokuva on hyvin arvostettu modernin kauhun edustaja, joka onnistui kuin onnistuikin tuomaan uutta eloa jo väsyneeseen genreen vakuuttaen katsojat samalla siitä, että kauhun mahdollisuudet eivät ole vielä kadonneet. Vaikka yksittäisiä positiivisia yllätyksiä 2010-luvun vaihde onnistuikin tarjoamaan, yksikään kauhuelokuva ei tuolloin onnistunut yltämään Kirotun massiivisen vaikutuksen tasolle. Mutta mikä tekee Kirotusta niin suositun kauhuelokuvan?

Ei ainoastaan, että tarina yllättää mukaansatempaavuudellaan, mutta se onnistuu vakuuttavasti tarjoamaan sen, mitä katsojat ennakkoon elokuvalta toivoivat - painostavan pelottavan tunnelman. Vaikka elokuva nojaakin vahvasti reaktiopainoitteiseen kauhuun, onnistuu se hyödyntämään myös painostavaa tunnelmaansa jännityksen nostattamiseksi ja sen ylläpitämiseksi. Elokuva tarjoaa myös hyvin samaistuttavan Perronin perheen näytölle, tehden konseptista samalla paljon inhimillisemmän kuin mitä siltä tavallisesti voisi odottaa.


Mikä Kirotusta tekee niin poikkeuksellisen, on sen huolellinen ja hyvin syväluotaava tarinankerrontatyyli, joka saa hahmot tuntumaan inhimillisemmiltä, sekä heitä ympäröivän ympäristön samaistuttavan uskottavalta. Voisin jopa väittää, että jokainen ihminen on joskus elämänsä aikana kokenut jotain epätavallista, mille ei ole koskaan löytynyt rationaalista selitystä. Tämä voi olla pelottava ääni komerosta tai takin mysteerinen putoaminen henkarilta, joka on onnistunut antamaan keskushermostollemme käskyn lähettämään kylmiä väreitä pitkin selkäämme.

Elokuva onnistuu uskottavasti ja samaistuttavasti välittämään näitä pelottavia tuntemuksia katsojalleen painostavan tunnelmansa ja upean äänieditoimisensa voimalla, joka ajaa katsojan kuin katsojan paranoian partaalle. Emme ainoastaan pelkää hahmojemme puolesta, mutta samalla myös itsemme joutuessamme turvattoman olon saartamiksi. Pelko tiedostamattomasta on aina ollut ihmisille suuri pala purtavaksi, sillä emme aina pysty käsittämään kaikki epätavanomaisia tapahtumia ja sattumia ympärillämme. Voimme aina spekuloida ja tutkia, mutta yliluonnollisuuksiin emme pysty vielä saamaan sitä tarvittavaa varmuutta, mikä saattaisi poistaa tämän kytevän pelon kokonaan takaraivostamme.


Tuotannollisesti elokuva on hyvin miellyttävää seurattavaa. Ei ainoastaan, että kuvaus on monipuolista ja aistikasta koettavaa, mutta ohjaaja James Wan onnistuu käyttämään hyväkseen monia omaperäisiä lähestymistapoja visualisoidakseen pelottavan ilmapiirin ja perheen kokeman psykologisen taakan näytölle katsojan koettavaksi. Tämä kokeileva toteutustyyli mahdollistaa myös sen, että elokuva tuntuu mielenkiintoiselta ja jopa yllättävän arvaamattomalta. Vaikka säikäytykset itsessään nojaavatkin vahvasti ääniefekteihin, ovat ne painoarvoltaan paljon vaikuttavampia kuin monen muun vastaavanlaisen elokuvan yritykset.

Kirottu on modernin kauhun suurimpia onnistujia ja syystäkin siitä on tullut maailmanlaajuinen hitti. Vaikka toki elokuva onkin ottanut paljon vaikutteita ja inspiraatiota kauhuklassikoista ja muista legendaarisista kauhutarinoista, onnistuu se silti seisomaan omilla jaloillaan luoden ainutlaatuiselta tuntuvan yhdistelmän. Elokuva on vangitseva, pelottava ja tavanomaista syvällisempi kokonaisuus, joka onnistuu vakuuttavasti tarjoamaan kauhun kannattajille lukuisia kutkuttavia hetkiä kestonsa aikana.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 11.5.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit