Kirottu 3: Paholaisen vallassa | The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: Michael Chaves
Pääosissa: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O'Connor,
Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard, John Noble, Eugenie Bondurant,
Shannon Kook, Ronnie Gene Blevins, Steve Coulter, Vince Pisani
Genre: Kauhu, Mysteeri, Jännitys
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Loistavan ensimmäisen Kirottu-elokuvan ja hienon ensimmäisen jatko-osan Kirottu 2:n jälkeen oli aika suunnata katseet trilogian päättävään Kirottu 3: Paholaisen vallassa -osan pariin. Kirottu 3: Paholaisen vallassa on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka toimii jo kahdeksantena osana Kirottu-elokuvauniversumissa. Elokuvasarja on onnistunut lyömään itsensä vakuuttavasti läpi varteenotettavana kauhuelokuvasarjana, vaikka pari lipsahdustakin on vuosien mittaan myös todistettu.

Elokuvan ohjauksesta vastaa kyseiseen elokuvauniversumiin lukeutuvan Itkevän naisen kirous -elokuvan ohjannut yhdysvaltalainen Michael Chaves, jolla on nyt ensimmäinen kunnollinen näytön paikka isojen poikien kerhossa. Miehen ensimmäinen elokuva jakoi rajusti katsojien mielipiteet, kun taas kriitikot olivat täysin armottomia sen suhteen. Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että elokuvassa oli paljon potentiaalia, oli miehellä vielä pitkä matka ohjaajien kultakerhoon.
 

Michael Chaves yllättäen nimitettiinkin kolmannen Kirottu-elokuvan ohjaajaksi, kun aiemmat osat ohjannut James Wan astui sivuun ottaakseen päätuottajan roolin ruuhkautuneen aikataulunsa vuoksi. Modernin kauhun kärkinimiin kuuluva australialainen selkeästi näki jotain nuoressa valokeilaan nousevassa ohjaajassa, sillä hän päätti antaa nuorukaiselle elämänsä mahdollisuuden ohjata yhden suurimmista ja tärkeimmistä osista koko elokuvasarjassa - etenkin näin jatkoa ajatellen. Onnistuiko Michael Chaves vakuuttamaan James Wanin ja Kirottu-kannattajat varteenotettavuudestaan?

Kuten edellisissäkin arvosteluissa mainitsinkin, ensimmäinen Kirottu-elokuva nostatti katsojien odotusarvoja huimasti mainostaessaan tarinansa perustuvan tositapahtumiin. Sama päti myös ensimmäiseen jatko-osaan, joka osoittautui saavansa jopa enemmän odotuksia osakseen edeltävän osan yllättäessä jokaisen suosiollaan. Nyt kun vuorossa on jo kolmas Kirottu-elokuva, ovat odotuksetkin nousseet hurjan korkealle. Siitä huolimatta pieni pelko lopputuloksesta oli jatkuvasti läsnä, sillä ohjaajan ruorissa oli tällä kertaa suhteellisen kokematon nimi.
 

Elokuva perustuu oikeisiin tutkimusmateriaaleihin paranormaaleista tapauksista, joita sitten pyrittiin parhaansa mukaan yhdistelemään yhteneväksi tarinakaareksi. Käsikirjoituksesta vastasivat tällä kertaa elokuvasarjan isoin vaikuttaja James Wan, sekä David Leslie Johnson-McGoldrick. Ohjaajan ja toisen käsikirjoittajan vaihtuminen näkyy elokuvasta suhteellisen selkeästi. Kun ensimmäiset Kirottu-elokuvat seurasivat samankaltaista tarinakaavaa, erottuu kolmas osa hienosti edukseen tuoreehkolla lähestymistavallaan konseptiinsa.

Seuraamme elokuvassa, kuinka Ed ja Lorraine Warren pyrkivät häätämään vahvan riivaajahengen Glatzelin perheen nuorimmasta David-pojasta suorittamalla manauksen heidän kotonaan. Manauksen epäonnistuttua, Debbie-tyttären poikaystävä Arne Johnson ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja kutsuu demonin omaan kehoonsa pelastaakseen pojan hengen. Tilanne rauhoittuu ja riivaajasta ei tunnu olevan enää tietoakaan. Eräänä päivänä Arnen tila heikkenee huomattavasti ja mies murhaa yllättäen oman vuokranantajansa. Hänet pidätetään ja kuuluisa oikeusistunto on valmis alkavaksi. Sen aikana mies väittää, että paholainen sai hänet tekemään niin.


Kirottu 3: Paholaisen vallassa on kieltämättä hyvin kiehtova elokuva perimmiltään. Ei ainoastaan, että se tuntuu ottavan aivan uudenlaisen suunnan tarinassaan, mutta lähestymistapa konseptiin on paljon avoimempi aiempiin osiin verrattuna. Kun ensimmäiset Kirottu-elokuvat keskittyivät enemmän suurissa taloissa riivaaviin poltergeisteihin ja vahvaan perhedynamiikkaan, kolmas osa pyrkii avartamaan kokonaiskuvaa lisäämällä tapahtumapaikkoja runsaasti enemmän ja keskittymällä paljon keskeisemmin paranormaalien tapahtumien johtamaan rikostutkintaan.

Tarinassa Glatzelin perheeseen kohdistunut epäonnistunut manausyritys alkaa kaatamaan domino-palikoita kontrolloimattomasti eteenpäin. Yksi asia johtaa toiseen ja sillä tavalla elokuva rakentuukin perimmiltään. Mikä tästä lähestymistavasta tekee kuitenkin hiukan epätasaisemman aiempiin osiin verrattuna, on sen laaja variaatio genrejä ja tyylejä, joita ohjaaja pyrkii parhaansa mukaan yhdistelemään. Tämän vuoksi elokuva saattaa tuntua joissain kohdin turhan suureelliselta ja sekavahkolta kokonaisuudelta aika ajoin.


Elokuva alkaa hyvin vahvalla kohtauksella, joka onnistuu vaikuttavasti upottamaan katsojan Kirottu-elokuvien efektiivisemmän materiaalin keskelle. Pääsemme toden teolla alusta asti suoraan asiaan ja se tempaakin katsojan moitteettomasti mukaansa. Valitettavasti elokuva tarjoaakin parastaan heti kättelyssä, minkä vuoksi muu materiaali ei enää tunnukaan yltävän vahvan aloituksen tasoon kertaakaan kestonsa aikana. Tunnelmallisesti elokuvassa on yleistä se, että jännityksen rakentaminen on huolliteltua ja erityisen efektiivistä, mutta itse säikäytykset jäävätkin lopulta hiukan vaisuiksi toteutuksiksi.
 
Kirottu 3: Paholaisen vallassa tarjoilee ajoittain hyvin painostavan tunnelman, mielenkiintoisen tarinan ja visuaalisesti miellyttävän kokemuksen, joita voi vain Kirottu-elokuvien äärellä kokea, mutta sen massiivinen konsepti ja vaelteleva tarinankerrontatyyli saattaa jättää hieman pinnallisen kokonaiskuvan erikoislaatuisista tapahtumista. Elokuvalla on paljon mielenkiintoisia ideoita, joita seurata, mutta niiden käyttäminen kontekstissa jääkin useasti vain puolitiehen, minkä vuoksi kokonaisuus tuntuu useasti vain ajelehtivan eteenpäin vailla sen kummoisempaa päämäärää.


Toki, ainahan sitä voi argumentoida sillä, että tällä rakenteellisella ratkaisulla pyritään korostamaan tilanteen mysteerisyyttä, mutta jos elokuva ei tiedä mihin suuntaan sen kuuluisi edetä ja minkälainen se perimmiltään haluaa olla, ei se voi koskaan merkata mitään hyvää. Tarinallisesti elokuvassa on turhan paljon muuttujia, jotka vaikuttavat toisiinsa vain pinnallisella tasolla. Täyteen ahdettu tarina ei täten anna elokuvalle tarpeeksi aikaa hengittää ja muovautua käänteiden jäljiltä, minkä vuoksi se tuntuukin epätavanomaisen muuntautuvalta ja jokseenkin epätasapainoiselta kokonaisuudelta.

Vaikka elokuvassa onkin jonkin verran rakenteellisia ongelmia, onnistuu se loistavasti vangitsemaan Kirottu-elokuville tavanomaisen tunnelman näytölle. Myös visuaalisesta näkökulmasta katsottuna Kirottu 3: Paholaisen vallassa -elokuva tuntuu jopa poikkeuksellisen omaperäiseltä ja pirteältä tuotokselta. Elokuvassa käytetään paljon elokuvasarjalle tavanomaisia esteettisiä ratkaisuja, jotka erottavat sen muista nykypäivän kauhutuotannoista. Se on myös perimmiltään erityisen kokeilunhaluinen teos luonteeltaan. Sen lisäksi elokuva osaa yllättää muutamilla miellyttävillä viittauksillaan Manaaja- ja Hohto-elokuviin, joiden aikana hymy on todellakin herkässä.
 

Ohjaaja Michael Chaves pyrkii kertomaan tarinansa mahdollisimman monipuolisella ja omaperäisellä tavalla. Vaikka se ei ihan aina osukaan nappiin toteutuksensa puolesta, voi mahtipontista ja rohkeaa tyyliä todellakin arvostaa näin katsojan näkökulmasta katsottuna. Roolisuoritukset ovat elokuvassa hyvin vakuuttavia. Uskaltaisin väittää, että Patrick Wilson ja Vera Farmiga tekevät parhaat roolisuorituksensa elokuvasarjassa tässä elokuvassa ja se johtuukin siitä, että se keskittyy niin keskeisesti heidän hahmoihinsa ja heidän emotionaalisiin koettelemuksiinsa. Heidän lisäkseen The Haunting of Hill House -sarjasta tuttu lapsinäyttelijä Julian Hilliard osaa yllättää omistautuneisuudellaan.
 
Kirottu 3: Paholaisen vallassa on hyvä kauhuelokuva, joka pitää sisällään paljon kiehtovia ideoita ja vakuuttavaa visuaalista silmää. Vaikka tarinallisesti elokuvassa onkin parantamisen varaa, pystyn varmuudella sanomaan, että se onnistuu viihdyttämään katsojaa pitkin kestoaan. Vaikka näemmekin parhaat hetket jo ensimmäisen kolmanneksen aikana, ajaa se kokonaisuutenakin asiansa astetta heikompana osana. Pakkohan se on myös mainita, että eroten edeltävistä osista, tämä elokuva ei onnistu tarjoamaan ikonista demonia tai antagonistia, joka erottuisi edukseen. Sellainen on kyllä mukana, mutta Valakin tasoista vaikutusta se ei kuitenkaan koskaan onnistu katsojaansa tehdä.
 

Parhaimmillaan elokuva todellakin yltää loistavien edeltäjiensä tasolle, mutta yhtenäisenä kokonaisuutena se jää kyllä valitettavasti niiden varjoon. Toivottavasti Warrenien tarinat eivät tähän vielä lopu, sillä potentiaalia olisi vieläkin vaikka mihin saavutuksiin. Nyt kun pääsimme näkemään sen, että elokuvasarja voi tarvittaessa muuntautua monenlaisin tavoin, on mielenkiintoista nähdä, minkä sortin kauhuelokuvia tulemme vielä vuosien saatossa kyseisessä elokuvauniversumissa näkemään. Kirottu-elokuvasarja edelleenkin puksuttaa menemään massiivisella suosiollaan, enkä yhtään ylläty, jos se jatkaa lennokasta voitonkulkuaan 2020-luvun loppuun asti.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.6.2021
Lähteet: kansikuva www.filmikamari.fi, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit