Nuori Hannibal | Hannibal Rising (2007) - arvostelu

 

Ohjaus: Peter Webber
Pääosissa: Gaspard Ulliel, Gong Li, Dominic West,
Rhys Ifans, Kevin McKidd, Richard Brake, Stephen Martin Walters,
Ivan Marevich, Aaran Thomas, Helena-Lia Tachovska,
Genre: Kauhu
Kesto: 2 tuntia 1 minuuttia

Pätevän Hannibal-trilogian jälkeen oli aika edetä elokuvasarjassa eteenpäin ja kääntää katseet vielä pidemmälle menneisyyteen Nuori Hannibal -elokuvan tapahtumiin, jotka toimisivat verenhimoisen ja oikukkaan sarjamurhaajan Hannibal Lecterin varsinaisena alkuperätarinana. Alunperin yhtenäiseksi trilogiaksi tarkoitettu elokuvasarja sai kuitenkin uuden osan ja perimmäiset syyt sen olemassaololle olivat kieltämättä törkeät.
 

Nuori Hannibal perustuu kirjasarjan luojan Thomas Harrisin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi vain pari kuukautta ennen elokuvan julkaisua. Elokuvaoikeudet tuolloin omistanut Dino De Laurentiis tiesi menettävänsä oikeudet, ellei hän saisi aikaiseksi uutta elokuvaa konseptiin liittyen. Hän päätti painostaa kirjailijaa kirjoittamaan uuden kirjan konseptin pohjalta, jotta mies saisi sovitettua sen elokuvamuotoon. Elokuvan tuotantoprosessi ei siis todellakaan luvannut hyvää.

Odotukseni elokuvaa kohtaan olivatkin hyvin alhaiset. Voiko realistisesti puhuen järkyttävällä kiireellä ja törkeiden syiden pohjalta tehdystä elokuvasta saada edes positiivista palautetta takaisin? Alustavasti - ei todellakaan. Vaikka elokuvasarjan muut osat saivatkin suurimmaksi osaksi vain positiivista palautetta, Nuori Hannibal erottui joukosta hyvin selkeästi. Se lytättiin täysin sekä kriitikoiden, että kannattajien keskuudessa, mutta johtuiko se vain De Laurentiisin ahneudesta vai oliko elokuva muutenkin huono?


On vuosi 1944, jossa toinen maailmansota jyllää armottomasti. Kahdeksanvuotias Hannibal Lecter asuu perheensä kanssa aatelisukunsa omistamassa linnassa Liettuassa, josta he joutuvat äkkinäisesti pakenemaan sodankäynnin lähestyessä metsän laitamilla sijaitsevaan mökkiin. Perheen suunnitelmat muuttuvat täysin, kun traagiset käänteet jättävät nuoren Hannibalin sodan keskelle yksikseen. Selviydyttyään hirveistä tapahtumista, poika päättää jatkaa elämäänsä kehittäen itseään, kunnes hänelle avautuu mahdollisuus lähteä omalle kostoretkelleen.

Jos jotain täytyy elokuvasta sanoa alkuun, niin ehdottomasti sanoisin sen, että sen ensimmäiset viisitoista minuuttia ovat vielä jollain tasolla lupaavaa seurattavaa. Saamme hyvin selkeän käsityksen siitä, minkälaiset traumat ovat vaikuttaneet Hannibal Lecterin psyykkisyyteen ja tehneet hänestä lopulta sen hirviön, jonka tunnemme nykyään. Vaikka elokuva tuntuukin alusta asti epätasaiselta ja kiirehtivältä tapaukselta, osaa se siitä huolimatta herättää katsojan mielenkiinnon kiehtovan konseptinsa puolesta - ainakin alkumetreillä.


Gaspard Ullielin esittämän Hannibal Lecterin menneisyyttä lähestytään kuin antisankarin historiaa konsanaan. Se pitää sisällään kunnollisen ja rakastavan perheen, joka viedään häneltä kylmäverisesti sodan keskellä. Arpeutuneet traumat edelleenkin kummittelevat mielen perukoilla painajaisten muodossa, eikä Hannibal sen vuoksi tunnu saavan kaipaamansa rauhaa sielulleen moneen vuoteen. Onnekseen hän pääsee takaisin tavallisen elämän pariin muutettuaan Ranskaan leskeytyneen tätinsä luokse, joka opettaa hänelle miekkataistelua ja oman energiansa oikeanlaista kanavoimista.

Hannibal päättää lähteä opiskelemaan lääketiedettä, jossa hän osoittautuukin poikkeuksellisen lahjakkaaksi. Vaikka nuoren miehen elämä onkin palannut raiteilleen, hänen sisällään kiehuu ikävät muistot, jotka ajavat tämän sitten ensimmäistä kertaa kaidalle tielle. Ensimmäinen veriteko ei herätä Hannibalissa syyllisyyden tunnetta, vaan puhdasta ylpeyttä ja itsevarmuutta, jota hän lähtee kokeilemaan säännöllisemmin. Nyt kun paluu takaisin tavallisen elämän äärelle on mahdotonta, päättää Hannibal käyttää uusia tietojaan ja taitojaan hyväkseen kostaakseen perheensä kohtalon.


Vaikka ohjaaja Peter Webber yrittääkin pohjustaa nuoren saalistajan elämää perusteellisesti, on tarinan tasapainotus täysin kadoksissa. Tarinankerronta on ensimmäisiä minuutteja lukuunottamatta aivan järkyttävän nopeatempoista ja vähäpätöistä seurattavaa. Elokuvalla ei tunnu olevan tarpeeksi tilaa hengittää ja kehittyä omalla nojallaan, vaan se nojaa hyvin keskeisesti yksittäisiin tapahtumiin, joiden yhdisteleminen yhdeksi luontevaksi kokonaisuudeksi on melkeinpä mahdotonta tällaisella lähestymistavalla.

Katsojan näkökulmasta katsottuna elokuvan käsikirjoitus tuntuu elävän aivan omaa elämäänsä pitkin kestoaan, vailla yhtenäistä ohjausta ja määränpäätä. Ihan kuin siihen oltaisiin keksitty lisää materiaalia lennosta lisäillen samalla myös mitä huvittavampia yksityiskohtia. Vaikka käsikirjoituksessa saattaisikin olla hieman potentiaalia ajatuksen tasolla, on lopputulos kuitenkin varsinainen pannukakku. Hannibalin tausta kiinnostaa kovasti, mutta se, mitä sille tehdään elokuvan aikana - ja miten se tehdään, on luokatonta perimmiltään.


Elokuva yrittää herättää katsojassaan ikäviä tuntemuksia rikkomalla hyvän maun rajoja materiaalinsa suhteen, mutta rehellisesti - se ei onnistu siinä alkuunkaan. Hannibal Lecterin hahmo on siitä kiehtova perimmiltään, että hänen sairaan psyykkeen ja toimintojen välinen raja on kuin veteen piirretty viiva. Emme koskaan osaa arvata, mitä hänen päässään liikkuu ja mitä hän todellisuudessa suunnittelee, vaikka tyhjällä katseellaan ja kivikasvoisilla piirteillään ajoittain vihjaileekin mahdollisia lopputulemia.
 
Tässä elokuvassa Hannibalilla ei ole samanlaista pelottavaa karismaa, joka herättäisi katsojassaan jännitystä pelkällä tyhjällä katseellaan tai tarkoin valikoiduilla sanoillaan. Hän vain tuntuu imitoivan hahmoa parhaansa mukaan, tuoden vain astetta ilmaisevamman version nuoresta kannibaalista näytölle. Nuori Hannibal on kuin onkin luokaton ja väkisin väännetty pannukakku, joka on raaka kuin Hannibalin saaliskin tuoreeltaan. Ei ainoastaan, että tarina on käytännössä vailla punaista lankaa, mutta konseptia lähdetään operoimaan erilaisella lähestymistavalla, mikä ei herätä katsojassa juuri minkäänlaisia tunteita.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 23.6.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit