The Suicide Squad: Suicide Mission | The Suicide Squad (2021) - arvostelu

 

Ohjaus: James Gunn
Pääosissa: Idris Elba, Margot Robbie, John Cena, Daniela Melchior,
Joel Kinnaman, David Dastmalchian, Viola Davis, Sylvester Stallone,
Peter Capaldi, Michael Rooker, Juan Diego Botto, Joaquín Cosío,
Jai Courtney, Pete Davidson, Nathan Fillion, Flura Borg
Genre: Toiminta, Komedia
Kesto: 2 tuntia 12 minuuttia

Warner Bros. Pictures on valmis pyytämään anteeksi Iskuryhmä X:ään pohjautuvasta edellistä elokuvaansa Suicide Squadia, joka sai murskavastaanoton sekä kannattajilta, että kriitikoilta julkaisunsa alla vuonna 2016. Nyt studio päätti kokeilla konseptia uudestaan uusilla näyttelijöillä ja uudella tekijätiimillä. The Suicide Squad: Suicide Mission on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Disneyltä potkut saanut yhdysvaltalainen ohjaaja James Gunn.
 
Marvelin loistavan Guardians of the Galaxy -elokuvankin ohjannut ohjaaja oli kyllä looginen valinta kyseisen tuotoksen ohjaajaksi. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat toiveikkaat, mutta ollakseni täysin rehellinen kanssanne, oli minulla myös pieni pelko lopputulosta kohtaan, sillä se olisi voinut helposti muodostua puhtaaksi kopioksi ohjaajan edellisestä supersankarihitistä. Oliko Iskuryhmä X:ssä vielä potentiaalia menestyksekkääseen elokuvaan vai oliko idea jo loppuun kulutettu toisen yrityksen jälkeen?


Belle Reven vankilassa pidetään pahimpia superroistoja, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa vapaudensa vuoksi. Useammin vangit joutuvat värvätyksi supersalaiseen ja hyvin salamyhkäiseen ryhmään nimeltä Iskuryhmä X, joka lähetetään kentälle suorittamaan valtion itsemurhatehtäviin luokiteltuja operaatioita. Tällä kertaa ryhmä lähetetään raskaasti aseistettuna Corto Maltesen syrjäiselle, vihollisia kuhisevalle saarelle, joka pitää sisällään massiivisen salaisuuden.

James Gunnin The Suicide Squad: Suicide Mission voisi pahimmassa tapauksessa pistää viimeisenkin naulan Iskuryhmä X:n arkkuun elokuvien osalta. Niin hän tekeekin, mutta hieman erilaisella tavalla kuin mitä katsojina ehkä luulisimme ennakkoon. Elokuva nimittäin yllättää suurimmankin skeptikon omaperäisellä ja yllättävän syväluotaavalla toteutuksellaan. Ottaen huomioon, että se käsittelee suurimpia rikollisia, jotka yhdessä muodostavat itsemurhatehtäviin spesialisoitua taisteluryhmää, saamme yllättävän paljon elokuvasta irti, sekä emotionaalisesti, että viihteellisesti.


Elokuva avaa yllättävän mukaansatempaavalla kohtauksella, joka esittelee katsojalle Iskuryhmä X:n uusimmat värväykset. Uuteen operaatioon on värvätty kahden joukkueen verran rikollisia, joiden on tarkoitus tunkeutua Corto Maltesen saarelle. Ensimmäiseen iskuryhmään kuuluvat joukkoa johtava Joel Kinnamanin esittämä eversti Rick Flag, Margot Robbien esittämä mielipuolinen Harley Quinn, Michael Rookerin esittämä kivikasvoinen Savant, Pete Davidsonin esittämä pahaenteinen Blackguard, Jai Courtneyn esittämä vekkuli Kapteeni Bumerangi, Nathan Fillionin esittämä raajojaan irroitteleva T.D.K., Flula Borgin esittämä keihäsmies Javelin, sekä Sean Gunnin esittämä iljettävä Kärppä.

Toiseen iskuryhmään taas kuuluvat mukaan pakotettu Idris Elban palkkatappaja Bloodsport, John Cenan isänmaallinen Rauhantekijä, Sylvester Stallonen esittämä sympaattinen haimies Nanaue eli King Shark, David Dastmalchianin esittämä Polka-Dot-Man, sekä Daniela Melchiorin esittämä Rotanpyytäjä II. Iskuryhmä X -hankkeen takana toimiva Viola Davisin esittämä armoton Amanda Waller toimii omassa suojassaan ohjeistavana osapuolena, joka ohjaa operaatiota ja seuraa sen kulkua etäällä. Odotetustikin operaatio lähtee heti alussa käsistä. Kuten elokuvan slogankin ''älä kiinny liikaa'' viittaakin, iskuryhmän jäsenten kohtalot ovat rajuja.


The Suicide Squad: Suicide Mission on jopa yllättävän mukaansatempaava ja viihdyttävä kokonaisuus, joka ei ainoastaan yllätä omaperäisyydellään, mutta joka tällä kertaa toimiikin ihka oikeana elokuvana edeltäjäänsä verrattuna. Vaikka se onkin täynnä vauhtia, raakuutta, ruutia ja tiukkoja käänteitä, on tuotos poikkeuksellisen syväluotaava ja laadukas kokonaisuus. James Gunn osaa selkeästi ohjata suuria ryhmäkokonaisuuksia, joita tähdittävät tarkoin valitut näyttelijät. Roolitukset ovat elokuvassa nimittäin jälleen kerran ''warnerbrosimaiseen'' tapaan liki täydelliset.
 
Vaikka elokuvan slogan kehottaakin muuta, investoidumme sen tarjoamiin hahmoihin yllättävänkin helposti ja etenkin heidän samaistuttavan hölmöihin ja inhimillisiin piirteisiin. On vaikea pitää elokuvan sloganista kiinni, kun ohjaaja yrittää parhaansa mukaan pelata nappulansa omaa pyyntöään vastaan. Siksi mielestäni se toimiikin niin nerokkaana markkinointikikkana. Odotat välittäväsi vähän elokuvan tarjoamista hahmoista, mutta osa niistä saavat niin hyvää kohtelua ohjaajalta, ettei heihin voisi olla rakastumatta.


Vaikka Iskuryhmä X:n jäsenet ovatkin pahoja ihmisiä monestakin syystä, heidän karismaansa tai sympaattisuuttaan ei voi viedä heiltä pois. On mielenkiintoista myös nähdä, kuinka erilaiset mielenterveysongelmat ja traumaperäiset stressihäiriöt määrittelevät hahmojen olemuksia, päätöksiä ja toimia elokuvan aikana. Vaikka he omaavatkin poikkeuksellisia voimia ja mahdollisuuksia, ovat hahmot siitä huolimatta inhimillisiä tapauksia perimmiltään. Kyllä, myös Nanaue, eli King Shark. Elokuvasta on vaikea valita yhtä suosikkihahmoa, sillä kaikki tuntuvat tekevän loistavaa työtä niiden kanssa.
 
Nostaisin kuitenkin muutaman tapauksen esille, jotka mielestäni onnistuivat elokuvassa parhaiten. Ehkä sympaattisimpana hahmona toiminut King Shark on massiivinen ja ilkeältä näyttävä haimies, joka kuitenkin yllättää lapsenomaisella ja yksinkertaisella olemuksellaan. Ystävien perässä hamuilevan Nanauen pelastajaksi ilmestyy Rotanpyytäjä II, joka taas toimii elokuvan sieluna ja ryhmän avainpelaajana. Harley Quinn näyttäytyy jo kolmatta kertaa DC-elokuvien maailmassa viiden vuoden sisään ja ihan ymmärrettävästikin.
 

Nainen ei ainoastaan muistuta ulkonäöllisesti rakastettua hahmoa, mutta myös käyttäytyy samalla hullunkurisella ja mielipuolisella tavalla. Rauhantekijä vaikuttaisi ainakin ulkonäkönsä perusteella olevansa yksi naurunalaisimmista hahmoista elokuvassa, mutta mies toden teolla yllättää kovapintaisella ja armottomalla asenteellaan. Polka-Dot-Man on elokuvan humoristinen piristysruiske elokuvassa, vaikka hänen traumaattiset kokemukset nojaavatkin oman äidin tekosiin. Tämän vuoksi mies näkeekin välillä kauhistuttavia heijastumia äidistään muista hahmoista.

Elokuvan tarina on pienimuotoisuudestaan ja yksinkertaisuudestaan huolimatta hyvin laadukasta seurattavaa monestakin näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, ettei se piittaa ylilyövyydestään tippaakaan, mutta ohjaaja myös luo hyvin omalaatuisen ja uniikin tunnelman kannattelemaan elokuvaa eteenpäin. On mielestäni myös hienoa huomata, ettei yksikään DC- tai Marvel-elokuva muistuta The Suicide Squad: Suicide Missionia perimmiltään, vaikka toki vaikutteita on otettukin monenlaisista ideoista.


Elokuva turvautuu useasti musiikkinsa voimaan tunnelmansa luomisessa, mutta siitä huolimatta se osaa myös ajoittain hidastaa tahtiaan ja antaa hahmojen itse tuoda omaa inhimillisyyttään emotionaalisen materiaalin muodostamiseksi. James Gunn osaa keskittyä myös oleellisiin asioihin, kuten hahmoihin ja itse tarinaan, mikä esimerkiksi edellisestä elokuvasta käytännössä puuttui täysin. Räjähtävän energinen toiminta välittyy näytölle kuin suoraan sarjakuvien sivuilta konsanaan, eikä raakuutta olla säästelty, mikä tuo aivan oman lisänsä jo valmiiksi armottomaan kokonaisuuteen.
 
Välillä materiaali on vain nopeatempoista ja raakaa mättämistä, kun taas joskus ohjaaja nojaa artistisesti upeisiin visuaalisiin ratkaisuihin tuodakseen taianomaista symboliikkaa näytölle katsojan pureskeltavaksi. Tematiikka nojaa vahvasti poliittisiin seikkoihin, joita tämä iskuryhmä lähtee paljastamaan. Poliittiseen kuosiin istutettu tarina pitää sisällään ihmiskauppaa, sieppauksia, laittomia testejä ja vaarallisia tutkimustöitä. Vaikka tämä kuulostaisikin varsin vakavahkolta ja painostavalta keskittymisen kohteelta, onnistuu James Gunn niin sanotusti pukemaan sen loistavasti koomiseen ja kevyehköön takkiin.


The Suicide Squad: Suicide Mission on räjähtävä, raaka, rivo, naurettava, mutta efektiivinen elokuva, joka pitää huolen siitä, että tavallinenkin katsoja saa elokuvasta paljon monipuolista materiaalia irti. Vaikka elokuvan materiaali ja hahmot nojaavatkin vahvasti katsojan omaan sarjakuvatietämykseen, onnistuu James Gunn esittelemään suojattinsa vailla sen suurempia ongelmia. Elokuva on täynnä vauhtia, sydäntä ja vaarallisia käänteitä, jotka varmasti jättävät jälkeenpäin jokaikiselle katsojalle vähintäänkin hymyn huulille. Loistava elokuva, joka tuo vakuuttavasti sarjakuvamaisella tavalla Iskyryhmä X:n takaisin valkokankaille. Samalla se on Wonder Womanin lisäksi ehkä paras elokuva, joka on muutamaan vuoteen tullut DC:ltä.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.8.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit