Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3 | Spider-Man 3 (2007) - arvostelu

 

Ohjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Topher Grace,
Thomas Haden Church, James Franco, Bryce Dallas Howard, Rosemary Harris,
J. K. Simmons, James Cromwell, Theresa Russell, Dylan Baker, Bill Nunn
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 2 tuntia 19 minuuttia

''Whatever comes our way– whatever battle is raging inside us, we always have a choice. My friend Harry taught me that. He chose to be the best of himself. It’s the choices that make us what we are... and we can always choose to do what's right.''

Loistavan ensimmäisen ja erinomaisen toisen Hämähäkkimies-elokuvan jälkeen oli aika edetä elokuvatrilogian päättävään osaan, joka oli ainakin itselleni nuoruudessa hyvin lähellä sydäntä. Kaksi ensimmäistä elokuvaa onnistuivat muuttamaan käsityksemme supersankarielokuvista 2000-luvulla, joten oli sanomattakin selvää, että Sam Raimin viimeisin Hämähäkkimies-elokuva kohtasi massiivisia odotuksia sekä kannattajien, että studion puolesta. Valitettavasti tuotantoprosessi ei ohjaajan odotuksia kokonaisuudessaan täyttänyt studion väkinäisten väliintulojen seurauksena.

Hämähäkkimies on sarjakuvakustantamo Marvel Comicsin luoma supersankarihahmo, joka on ymmärrettävästikin onnistunut löytämään tiensä miljoonien ja miljoonien lasten sydämiin ympäri maailman omalaatuisen, mutta inspiroivan kaksoiselämänsä vuoksi. Tässä vaiheessa molemmat Hämähäkkimies-elokuvat olivat onnistuneet löytämään paikkansa 2000-luvun vaikuttavimpien supersankarielokuvien joukosta, minkä vuoksi sen suosiota ei voinut enää kieltää. Onnistuiko Sam Raimi niputtamaan elokuvatrilogiansa järkevästi loppuun vai alkoiko mopo lähtemään jo käsistä?


Kaksoiselämänsä vihdoin kontrolliin saanut Tobey Maguiren esittämä Peter Parker nauttii monipuolisesta arjestaan opiskelijanerona ja ystävällisimpänä supersankarina Hämähäkkimiehenä New Yorkin ytimessä. Hänellä ja Kirsten Dunstin esittämällä Mary Jane Watsonilla on ollut hyvin läheiset välit jo jonkun aikaa. Tämän vuoksi Peter on päättänyt kosia tätä viettääkseen loppuelämänsä onnellisesti yhdessä rakkaimpansa kanssa. Tyyni ilma alkaa kuitenkin muuttumaan astetta pahaenteisemmäksi, kun odottamattomat ongelmat kasaantuvat kontrolloimattomasti miehen ympärille vaarallisen symbiootin lailla.
 
James Francon esittämä Harry Osborn sai taas vihdoin tietää mysteerisen Hämähäkkimiehen henkilöllisyyden. Tämä tieto on näkyvästi vaikuttanut mieheen etenkin henkisellä tasolla, sillä kyse on kuitenkin hänen läheisimmistään. Isänsä kuolemasta kaunaa kantava mies päättää käyttää tämän kehittämää voimakasta taisteluseerumia tehostaakseen mahdollisuuksiaan uutta arkkivihollista vastaan. Hän on vihdoin onnistunut pääsemään yli tästä haalimastaan paljastuksesta ja tähtäämään määränpäänsä kohti toivottua maalia. Aina isänsä varjossa eläneen Harryn on aika nousta uudeksi Menninkäiseksi, mutta onko hänestä kuitenkaan kokonaan pahantekijäksi?


Vaikka Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3 -elokuva onkin hyvin tärkeä osa lapsuuttani, voin näin kokeneempana katsojana jo sanoa, että se osaa olla kaikista hyvistä piirteistään huolimatta järkyttävän täyteenahdettu ja ailahteleva kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Trilogian päättävä osa koostuu nimittäin hyvin monesta tärkeästä ja suuresta tarinakaaresta, jotka alkavat pidemmän päälle häiritsemään toinen toistaan negatiivisella tavalla. Syvyyttä haettaessa elokuva muuttuu nopeasti pieneksi sekasotkuksi, joka ajaa kyllä asiansa efektiivisen viihdyttävyytensä voimin, mutta kärsii omista rakenteellisista päätöksistään pidemmässä juoksussa.

Ei ainoastaan, että elokuva yrittää ujuttaa suuren katalogin merkityksellisiä hahmoja yhteen nippuun, mutta se pyrkii myös pitämään sitä jatkuvasti muuntautuvaa pakettia epätoivoisesti kasassa. Siinä on kieltämättä paljon potentiaalia konseptinsa puolesta, mutta materiaalia tuntuu olevan sen verran paljon, ettei sitä kaikkea saada liukenemaan yhteen tarpeeksi jouhevasti. Elokuvan tarina etenee järkyttävällä kiireellä eteenpäin. Vaikka se tuntuukin hyppelevältä luonteeltaan, osaa se olla myös hyvin viihdyttävää seurattavaa kaiken kaikkiaan. Vaikka rakenteellisesta näkökulmasta katsottuna elokuva hakeekin aina parastaan, ei se aiempien osien tasolle yllä sitten millään.


Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3 -elokuvassa on nimittäin yksi kriittinen ongelma, mikä todellakin vaikuttaa sen tarjoaman tarinan syvyyteen, sen jouhevuuteen ja täsmällisyyteen - sen jakautunut keskittyminen käänteentekevimpiin yksilöihin. Toki Peter, Harry ja Mary Jane luovat oman efektiivisen kolmiodraamansa, joka pitää elokuvaa pystyssä, mutta elokuvan uudet tulokkaat valitettavasti risteävät toistensa kanssa hieman kömpelömmin. Thomas Haden Churchin esittämä Flint Marko, eli Hiekkamies, - ja Topher Gracen esittämä Eddie Brock, eli Venom, eivät sulaudu yhteen kovin mairittelevasti, kun tarinaa lähdetään puimaan auki.
 
Molemmat toimivat kyllä loistavasti omina lisäyksinään kokonaisvaltaisemman tarinan kannalta, mutta niiden tuoma yhdistelmä tekee elokuvasta valitettavan ailahtelevaisen ja epätasaisen vastaanotettavan. Uskaltaisin jopa väittää, että jos toinen hahmoista olisi jätetty suosiolla odottamaan vuoroaan seuraavaan mahdolliseen jatko-osaan, olisi tämän elokuvan jälki voinut yltää jopa erinomaisten edeltäjien tasolle. Sam Raimi nimittäin joutuu nyt väkisin yhdistelemään molempien hahmojen tarinakaaria Peter Parkerin tarinakaarta tukeviksi osapuoliksi, minkä vuoksi lopullinen materiaali saattaa tuntua jokseenkin pinnalliselta ja ylikuormitetulta perimmiltään.


Eeppisyyttä ei elokuvasta tosin puutu. Ei ainoastaan, että elokuva onnistuu vihdoin täyttämään visuaaliset tarpeensa monimutkaisten ratkaisujenkin myötä, mutta niillä päästään todellakin mässäilemään pitkin elokuvaa. Elokuvan tarjoama maailma myös vaatii investointia ja se näkyy selkeästi lopullisessa jäljessä. Vaikka yksittäiset efektiokonaisuudet saattavatkin pistää silmään ikävällä tavalla, on suurin osa niistä hyvin vaikuttavalla tasolla. Elokuvan sävellykset ovat siirtyneet legendaarisen Danny Elfmanin kultaisista käsistä vain astetta tuntemattomammalle Christopher Youngille, joka onnistui kieltämättä yllättämään kaikki upealla työpanoksellaan.
 
Jos saisin itse valilta lempisävellykseni koko elokuvatrilogiasta, niin se kuuluisi mitä luultavammin tähän elokuvaan. Vaikka tunnusmusiikki onkin Elfmanin käsialaa, tuo Young omaa dramaattisempaa piristettä lisäämään sen vaikuttavuutta entisestään. Ohjaajana toimiva Sam Raimi onnistuu sen lisäksi myös yllättämään katsojat paljon avarammalla lähestymistavallaan konseptiinsa ja sen rajuilla tunnelmanvaihdoksilla. Tarvittaessa elokuva taitaa dramaattisen esillepanon, mutta toimintaa ja ''tahatonta'' huumoria siitä ei todellakaan puutu. Raimi tuntuu oikein leikittelevän humoristisilla lisäyksillään, joista osa osuu mainiosti maaliinsa ja osa taas saa katsojan kuin katsojan tuntemaan järkyttävää myötähäpeää.


Spider-Man 3 - Hämähäkkimies 3 on asiansa ajava lopetus muuten erinomaiselle supersankaritrilogialle, joka onnistui julkaisuaikoinaan ylittämään kaikkien katsojien odotukset eeppisyydellään ja järjettömän massiivisella skaalallaan. Ei ainoastaan, että Sam Raimi muutti sarjakuvasovituksien tulevaisuutta omalla tunnollisella jäljellään läpi Hämähäkkimies-elokuvatrilogian, mutta hän toi supersankarivillityksen vihdoin kirkkaimpiin parrasvaloihin kaikkien tahojen saataville. Vaikka nämä elokuvat pitävätkin tärkeitä elämänoppeja nuoremmille katsojille, saivat kokeneemmatkin katsojat paljon irti monipuolisesta ja -ulotteisesta materiaalista.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 29.9.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit