Scream 2 (1997) - arvostelu

 

Ohjaus: Wes Craven
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette,
Sarah Michelle Gellar, Jamie Kennedy, Laurie Metcalf, Elise Neal,
Timothy Olyphant, Jerry O'Connell, Liev Schreiber
Genre: Kauhu, Mysteeri
Kesto: 2 tuntia
 
Erinomaisen ensimmäisen Scream-elokuvan jälkeen oli aika edetä elokuvasarjassa eteenpäin ja katsastaa ensimmäinen jatko-osa. Erikoista kuin onkin, olen nähnyt vain kaksi Scream-elokuvaa elämäni aikana: ensimmäisen ja neljännen. Vaikka juonikuviot ovatkin nyt vuosien varrella selvinneet artikkeleita lukiessa, oli mielenkiintoista nähdä itse omin silmin, miten tarinaa vietäisiin eteenpäin ja millä tavalla konseptia lähdettäisiin tällä kertaa vääntämään enemmän solmuun. Nyt oli siis vihdoin aika myös selvittää ne puuttuvat yksityiskohdat elokuvasarjasta. Scream 2 on vuonna 1997 ensi-iltansa saanut satiirinen kauhuelokuva, joka toimii suorana jatkona loistavalle ensimmäiselle osalle.
 

Ohjaajaksi palaava Wes Craven pääsi heti edellisen elokuvan tehtyään takaisin ratsuille jatkamaan tarinaa eteenpäin ja nopeaa toimintaa häneltä vaadittiinkin, sillä ensimmäinen jatko-osa ilmestyi vain vajaan vuoden jälkeen edeltäjän ensi-illasta. Odotukseni elokuvaa kohtaan olivat hyvin toiveikkaat, vaikka tiedostin samalla myöskin sen, että edeltävän osan suosioon olisi vaikeaa yltää. Oliko Scream 2 -elokuvasta haastamaan menestyksekästä edeltäjäänsä vai kompastuiko itseironisesti itse epäonnistuneiden ensimmäisten jatko-osien kiroukseen?
 
Jatko-opiskelemaan lähtenyt Sidney Prescott luulee, että häntä järkyttäneet murhat ja traumaattiset tapahtumat olisivat jääneet jo historiaan, mutta mitäpä vielä. Hänen kokemustensa pohjalta tehty Stab-elokuva villitsee elokuvateattereissa ympäri maata, minkä vuoksi mediahuomiokin on alkanut jälleen kerran kasvamaan pilviin. Tilannetta ei helpota myöskään se, että Ghostface-asuun pukeutuva kopiomurhaaja päättää jatkaa edeltäjänsä työtä uudella paikkakunnalla. Kun historia pelottavasti toistaa itseään, Sidney, kunnianhimoinen toimittaja Gale Weathers ja apulaissheriffi Dewey Riley joutuvat keskelle nokkelaa juonikuviota, jossa kukaan ei ole turvassa - edes epäilyiltä.
 

Scream 2 aloittaa tarinansa kahden opiskelijan riskialttiilla murhalla, jotka tapahtuvat uuden kauhuelokuvan ensi-illassa. Tuohon aikaan ensimmäistä Scream-elokuvaa syytettiin väkivallan romantisoimisesta, mistä ohjaaja Wes Craven näppärästi ottikin kopin jatko-osaansa varten. Ottaen huomioon, että elokuvan on tarkoitus olla satiirinen visio slasher-elokuvista, päättää ohjaaja näpäyttää arvostelijoidensa suuntaan häiikäilemättömällä tavalla. Seuraamme kahden opiskelijan illanviettoa, kun he päättävät mennä elokuvateatteriin katsomaan Stab-nimistä kauhuelokuvaa, jonka antagonistina toimii mustaan kaapuun ja hyytävään valkeaan naamioon pukeutuva murhaaja.
 
Elokuvan levittänyt tuotantoyhtiö päättää lahjoittaa teatterikatsojille omat Ghostface-asut kiitoksen merkiksi ja voi pojat, kuinka viisas tämä päättäjä on ollutkaan tämän neronleimauksensa kanssa. Ilta näyttäisi alkavan ihan lupaavasti yleisön ottaessa kaiken irti näkemästään, mutta tilanne lähtee nopeasti lapasesta, kun oikea murhaaja päättää aloittaa oman ''taiteilijan työnsä'' poeettisesti näyttämön kupeessa. Mainostempaukseksi puukotuksia luulevat katsojat huomaavat kuitenkin pian, ettei kyseessä ollut mikään rauhanomainen akti, vaan kylmäverinen murha, joka nostaa Ghostfacen legendan takaisin kaikkien huulille.
 

Toimittajat ottavat tapahtumasta salamannopeasti kopin ja tieto uudesta Ghostface-murhaajasta alkaa leviämään kampukselta kampukselle. Ei siinä kauaa mene, kunnes aiemmat murhat eturivistä todistanut Sidney saa tietää asiasta. Takaisin traumojensa keskelle ajautunut nainen joutuu jälleen kerran katsomaan olkansa yli, sillä kopiomurhaajan motiivit ovat alkuun ensimmäisen murhaajaparin tapaan hyvin epäselvät. Sidney kuitenkin tiedostaa sen, että hänen kannattaa olla varuillaan, sillä jos historia on opettanut jotain ajan kanssa, niin ainakin sen, että se toistaa itseään jatkuvasti.
 
Hänen alustavat epäilyksensä alkavat nousemaan nopeasti pintaan, kun äitinsä murhasta väärin tuomittu Cotton Weary vapautuu vankilasta. Kuuluisuutta kaipaava mies toimii toimittaja Gale Weathersin kanssa tämän unelman täyttämiseksi. Heidän kahden ja Sidneyn tiet risteävät jälleen kerran, kun Ghostfacen legenda alkaa terrorisoimaan kaupunkia. Sidney on nykyään suhteessa opiskelijaystävänsä Derek Feldmanin kanssa. Edelliset juonikuviot kokenut nainen nostaa ymmärrettävästi epäilyksensä poikaystävänsä suuntaan, joka taas yrittää vakuuttaa tätä syyttömyydestään.
 

Elokuvan tarina on edeltäjäänsä verrattuna hitusen pidättäytyneempi ja hahmovetoisempi kokonaisuus kaiken kaikkiaan. Se pyrkii keskittymään enemmän Woodsboron tapahtumiin liittyvien tahojen tarinakaariin ja heidän kyhäilemään ''whodunnit''-asetelmaan. Vaikka asetelma ja konsepti vieläkin seuraavat samankaltaista lähestymistapaa, tuntuu Scream 2 erilaisemmalta elokuvalta edeltäjäänsä nähden, enkä ole ihan siitä, onko se välttämättä hyvä asia. Edeltäjä erottui joukosta häikäilemättömästä ja jopa aggressiivisen itseironisesta lähestymistavastaan, kun taas tämä elokuva tuntuu perimmiltään paljon rauhallisemmalta ja traditionaalisemmalta kauhukokonaisuudelta.
 
Toki ohjaaja edelleenkin naureskelee slasher-elokuvien kliseille ja leikittelee omaperäisellä konseptillaan, mutta jonkin sortin into tästä elokuvasta tuntuu joka tapauksessa puuttuvan. Voiko olla, että alle vuodessa kyhätty jatko-osa on yksinkertaisesti jäänyt aikansa luoman paineen alle vai alkoivatko ideat vain yksinkertaisesti loppumaan tekijätiimiltä? Tiedä häntä. Se täytyy kuitenkin mainita, että vaikka elokuva ei ylläkään laadullaan edeltäjänsä tasolle, ajaa se asiansa ensimmäisenä jatko-osana tarpeeksi moitteeettomasti. On nimittäin miellyttävää seurata, kuinka Sidney yrittää päästä mysteerin ytimeen heti kättelyssä, mutta huomaakin pian, ettei tapahtumat seuraakaan identtistä kaavaa.
 

Vaikka Scream 2 onkin asiansa ajava jatko-osa erinomaiselle edeltäjälleen, tuntuu se hieman ristiriitaiselta kokonaisuudelta monestakin näkökulmasta katsottuna. Omaperäinen konsepti pitää edelleenkin katsojan kiinnostuksen yllä, mutta ei enää ihan samalla tavalla kuin ennen. Tunnelmallisesti elokuva jää hieman yksitoikkoiseksi ja vaisuksi muutamia intensiivisiä kohtauksia lukuunottamatta, mikä vaikuttaa elokuvaan ehdottomasti negatiivisella tavalla. Huumori ei enää osu maaliinsa yhtä efektiivisesti, minkä vuoksi kokemus vesittyy loppua kohden ikävästi.
 
Tarinaa jatketaan eteenpäin järkeenkäyvällä tavalla, juonenkäänteet osaavat yllättää ja Ghostfacen vähäisempikin läsnäolo auttaa elokuvaa pysymään rajan paremmalla puolella. Ottaen huomioon, että ensimmäisillä jatko-osilla on tapana tähdätä aina suurempaan ja mahtipontisempaan, tuntuu Scream 2 jäävän rannalle näistä odotuksistaan. Elokuva on juonikas ja kekseliäs yksityiskohtiensa kanssa, mutta lopputulos ei kuitenkaan päätä huimaa sen kummemmin. Elokuva on tasoltaan hyvin verrattavissa esimerkiksi Halloween-elokuvasarjan ensimmäiseen alkuperäiseen jatko-osaan, jota samat ongelmat pidättelevät aisoissa.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.10.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
 

Kommentit