The Matrix (1999) - arvostelu

 
 
 
Ohjaus: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Pääosissa: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving,
Joe Pantoliano, Marcus Chong, Matt Doran, Belinda McClory, Julian Arahanga,
Anthony Ray Parker, Gloria Foster, Paul Goddard, Robert Taylor
Genre: Toiminta, Scifi
Kesto: 2 tuntia 16 minuuttia
 
''What you know you can't explain, but you feel it. You've felt it your entire life, that there's something wrong with the world. You don't know what it is, but it's there, like a splinter in your mind, driving you mad.''
 
The Matrix on yksi 2000-luvun taitteen merkittävimpiä elokuvia, joka edelleenkin inspiroi elokuvantekijöitä ympäri maailmaa sekä filosofisen konseptinsa, että ennennäkemättömän teknisen toteutuksensa puolesta. Ei ainoastaan, että se häikäisi katsojat omaperäisyydellään ja itsevarmalla mahtipontisuudellaan, mutta se vaikutti elokuvateollisuuteen hyvin keskeisellä tavalla. Elokuvan tekeminen vaikutti aluksi liian isolta riskiltä studion näkökulmasta katsottuna, mutta Wachowskin sisarukset Lana ja Lilly - jotka olivat tuolloin vielä veljeksiä - saivat vakuutettua työnantajansa riskin ottamisesta.
 
The Matrix -elokuvasta tuli kuin tulikin jättimenestys lippuluukuilla ja jälkeenpäin se toimi ensimmäisenä merkittävänä DVD-formaatin julkaisuna koskaan nostaen senkin suosion pilviin. Olen aina pitänyt The Matrix -elokuvatrilogiasta, vaikka vanhemmalla iällä onkin tullut huomattua, että jatko-osat eivät kovin kummoisia ensimmäiseen osaan verrattuna olekaan. Vaikka rakastankin kyseistä elokuvaa, olen jokaisella uusintakatsastuksella pelännyt sen vaikutuksen hälvenevän - ja jokaisella kerralla olen saanut huomata, että tuo on ollut ihan turhaa. Onko moderniksi mestariteokseksi kuvailtu The Matrix massiivisen tittelinsä todella ansainnut?
 

Neo-koodinimellä tunnettu tietokoneohjelmoija Thomas A. Anderson saa yllättäen purra kynsiään jännityksestä, kun Trinitynä tunnettu hakkeri onnistuu murtautumaan tämän tietokoneelle. Trinity pyytää viestien välityksellä Neoa tapaamaan neon-värien täyttämässä baarissa kertoakseen tälle jotain poikkeuksellista. Epäröivä mies päättää hetken mietinnän jälkeen ottaa uskon hypyn tuntemattomaan tapaakseen hakkerin kasvotusten. Paikan päällä Trinity kertoo elämän pettävästä luonteesta ja salaperäisen Morpheuksen halusta tavata Neon kasvotusten.
 
Mestarihakkerina tunnetulla Morpheuksella on nimittäin hyvin erikoislaatuinen tarjous tarjottavanaan Neolle, jonka hyväksymällä mies pääsisi tarkoin varjellun Matrixin saloihin käsiksi. Ennen valintaa tämä kertoo Matrixista pintapuolisesti ja keskustelee Neon kanssa elämän filosofisista yksityiskohdista herättääkseen tämän mielenkiinnon. Tarjolla on kaksi pilleriä, joista sininen palauttaa miehen takaisin vanhaan elämäänsä ja punainen, joka avaa ovet hänen elämänsä painavimpien kysymysten vastauksien äärelle. Onko mies valmis ottamaan riskin kallisarvoisen tiedon vuoksi?
 

Voin heti kättelyssä kyllä sanoa, että The Matrix on poikkeuksellinen elokuva, joka ansaitsee kaiken ylistyksensä alusta loppuun. Vaikka teos ei välttämättä ihan jokaisen makuun istuisikaan, täytyy jokaisen itseään kunnioittavan katsojan todeta se, että se on yksi modernin ajan vaikutusvaltaisimmista ja omaperäisimmistä teoksista, mitä on tarjolla. Enkä puhu pelkästään nojaten omaan mielipiteeseeni, vaan ihan yleiselläkin tasolla se tarjoaa paljon uraauurtavia ja poikkeuksellisia asioita ja toimintatapoja elokuvanteossa, joita yritetään nykyään toistaa taukoamatta siinä onnistumatta.
 
Elokuvan tarina on poikkeuksellisen mysteerinen ja moniulotteinen kokonaisuus, joka tempaa katsojan kevyesti mukaansa, vailla ongelmaa. Trinityn sanoja lainaten ''kysymys ajaa meitä eteenpäin'' ja tämän teoksen tapauksessa ne ajavatkin sitä hyvin merkittävällä tavalla. Wachowskin sisarukset nimittäin heittävät meidät kylmän viileästi keskelle ankeaa ja oikukasta maailmaa, joka alkaa kohtaus kohtaukselta avartumaan yhä mahtipontisemmaksi ja ajatuksia herättävämmäksi kokonaisuudeksi. Heti alusta asti kysymykset vyöryvät mielemme perukoille ja saavat meidät kiinnostumaan konseptin filosofisesta puolesta.
 

Teknologia oli 2000-luvun taitteessa suuressa nousujohteisessa kehityksessä puhelimien ja erilaisten tietokoneiden ryömiessä markkinoille ihmisten käytettäväksi. Jyrkän kehityksen seurauksena he pääsivät internetin ihmeelliseen maailmaan tutkimaan omatoimisesti tietämystään elämästä ja sen todellisuudesta. Jotkut tahot ovatkin tulleet vuosien vieriessä siihen tulokseen, että eläisimme jonkin sortin simulaatiossa, josta vastuun kantaa joku tai jokin selittämätön asia. Tässä elokuvassa siihen seikkaan paneudutaankin huolellisemmin ja annetaan yksi mahdollinen versio todellisuudesta.
 
Vaikka konsepti kuulostaisikin alkuun hieman huvittavalta tapaukselta, on siinä paljon uskottavia ja samaistuttavia piirteitä oikeaan elämään verratessa, jotka saavat varmasti jokaikisen katsojan ihon kananlihalle enemmän tai vähemmän. Kysymys motivoi ja ajaa ihmisiä elämässä eteenpäin. Vastauksia haikaileva taho saa lopulta aina tietää vastauksensa, vaikka tämä ei sitä välttämättä koskaan huomaisikaan suoraan nenänsä edessä. Elokuvassa Neoa ajaa elämässä vain yksi kysymys: ''Mikä on Matrix?''
 

Tarinassa, jossa valinnat ratkaisevat tilanteen eskaloitumisen ja lopullisen kohtalon, on mahdollisuuksia tarjolla monia. Nämä ''valitse kahdesta vaihtoehdosta'' -asetelmat saavat katsojan mielikuvituksen laukkaamaan onnesta, sillä alamme mielessämme kysyä yhä enemmän ja enemmän kysymyksiä vaihtoehtoisista todellisuuksista ja niiden mahdollisuuksista. Morpheus tarjoaa Neolle pillereiden muodossa mahdollisuuden palata takaisin onnettomaan elämäänsä tai sitten vastauksia elämän suurimpiin kysymyksiin. Vaikka ei olekaan vaikeaa päätellä kumman pillerin mies lopulta valitsee, piilee molempien vaihtoehtojen takana omat kiehtovat tarinat.
 
Keanu Reevesin esittämä Neo on sosiaalisesti sisäänpäin kääntynyt introvertti, joka elää kyseenalaista kaksoiselämää. Aina olkansa yli vilkuillut mies epäröi omia ratkaisujaan suuresti varmistaakseen turvallisuutensa tilanteessa kuin tilanteessa. Siitä huolimatta hän tekee itsesuojeluvaistoaan laiminlyövän päätöksen ottaakseen todellisen uskon loikan tuntemattomaan, josta ei olisi enää paluuta. Laurence Fishburnen esittämä Morpheus taas on salaperäinen mestarihakkeri, joka uskoo Neon olevan Matrixin ''valittu''. Hän on etsinyt tätä taukoamatta päättääkseen Matrixin aiheuttaman keinotekoisen orjuuden lopullisesti.
 

Carrie-Anne Mossin esittämä Trinity toimii taas Morpheuksen uskollisena oikeana kätenä, joka ei käskyjä kyseenalaista, eikä haasteista kieltäydy. Heittäytymisensä ja passiivis-aggressiivisen luonteensa vuoksi nainen on poikkeuksellisen luotettava ja aikaansaava tapaus kaiken kaikkiaan. Hugo Weavingin esittämä erikoisagentti Smith toimii kolmikon suurimpana uhkana, jonka päämäärä on pitää Matrixin palaset pystyssä ja ongelman aiheuttajat poissa kuvioista. Vaikka ruutuaikaa ei välttämättä ihan hurjasti hänellä olekaan tarjolla muihin näyttelijöihin verrattuna, toimii mies mielestäni yhtenä kaikkien aikojen ikonisimpana antagonistina koskaan elokuvahistoriassa.
 
Teknisestä näkökulmasta katsottuna The Matrix -elokuva on uraauurtava mestariteos, joka kestää aikaa edelleenkin häkellyttävän hyvin. Vaikka elokuvan julkaisusta onkin jo toistakymmentä vuotta, tuntuu omaperäinen ja huolellinen toteutus kantavan edelleenkin arvokasta hedelmää. Ei ainoastaan, että elokuvan visuaalinen ilme ja mutkikkaat efektikokonaisuudet etsivät vertaistaan, mutta sen mahtipontiset toimintakohtaukset ja syvälliset filosofiset teemat antavat maailmalle aivan omanlaisensa mausteen. Värimaailma pitää sisällään usvamaisen vihertävän värikoodauksen, joka erottuu puolekseen dramaattisella kontrastipainoitteisuudellaan ja mieleenpainuvat sävellykset tuovat oman eeppisen lisänsä tunnelmaan.
 

The Matrix on mestarillinen scifipainoitteinen toimintaelokuva, joka ei ainoastaan häikäise laadukkaalla toteutuksellaan, mutta tempaa katsojan kuin katsojan mukaansa kiehtovan ja ajatuksia herättävän maailman keskelle. Nykypäivän elokuvat voivat vain kiittää Wachowskin sisaruksia tästä neronleimauksesta, sillä ilman tätä teosta olisi moni muukin elokuva jäänyt tekemättä. Warner Bros. Pictures -tuotantoyhtiön ottama uskon hyppy tuotti hedelmää ja vielä millä tavalla. Ei mikään ihme, että kyseistä elokuvaa pidetään modernin ajan mestariteoksena, sillä se tarjoaa enemmän kuin tarpeeksi syitä olla elokuvahistorian merkittävimpien teosten keskustelussa mukana.
 

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.12.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, niin kyllä tulee maanantaina tai tiistaina!

      Poista

Lähetä kommentti