West Side Story (1961) - arvostelu

 

Ohjaus: Jerome Robbins, Robert Wise
Pääosissa: Richard Beymer, Natalie Wood, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris,
Simon Oakland, Ned Glass, William Bramley, Susan Oakes, Jose De Vega,
Tucker Smith, Tony Mordente, Eliot Feld, Gina Trikonis
Genre: Musikaali, Romantiikka, Draama
Kesto: 2 tuntia 33 minuuttia

''I felt, I knew something never before was going to happen, had to happen.''

West Side Story on vuonna 1961 ensi-iltansa saanut menestyksekkääseen samannimiseen Broadway-musikaaliin perustuva elokuvasovitus, jonka ohjauksesta vastaavat Jerome Robbins ja Robert Wise. Musikaalin luojat olivat ottaneet vahvasti vaikutteita William Shakespearen ''Romeo ja Julia'' -näytelmästä, jonka maailmankuulua tarinaa he yrittivät modernisoida tuon ajan maailmaan sopivammaksi. Vaikka West Side Story -näytelmä kuuluukin nykyään kaikkien aikojen suurimpiin musikaaleihin, ei se alkuun ollut kovin kummoinen hitti Broadwayllä.

Vasta vuonna 1961 ilmestynyt elokuvasovitus nosti kiinnostuksen taivaisiin ja sai ihmiset ryntäämään teattereihin katsomaan alkuperäistä näytelmää. West Side Story -elokuva onnistui haalimaan itselleen vakuuttavat kymmenen Oscar-palkintoa mukaan lukien, parhaan elokuvan, ohjauksen, kuvauksen ja musiikin pystit. Odotukseni teosta kohtaan olivat siis odotetustikin korkeahkot, vaikka pienellä varauksella lähdinkin katsomaan sitä lopulta. Onko West Side Story maineensa arvoinen mestariteos vai onko aika tehnyt sille jo hallaa?


Taistelu New Yorkin läntisen kaupunginosan herruudesta on jatkunut jo tovin kahden jengin välillä. Jets on eurooppalaisia sukujuuria omistava nuorisojengi, jota johtaa ronski ja sivistymätön Riff. Sharks taas on puertoricolaisia sukujuuria kumpuava veljeskunta, jonka johtohahmona toimii kuumakallena tunnettu Bernardo. Pienen korttelin herruudesta ratkaisevaa katutappelua suunnittelevat jengit saavat itselleen suuremman syyn välienselvittelyyn, kun jetsiläinen herrasmies Tony rakastuu yllättäen sharksilaiseen kuvankauniiseen Mariaan.

Elokuva alkaa tunnelmallisella alkusoitolla, joka valmistelee katsojan kuin katsojan tulevaa koitosta varten. Kun liikkuvat kuvat alkavat vihdoin pyörimään näytöllä, hyppäämme suoraan asiaan New Yorkin läntisen kaupunginosan ytimeen, jossa meitä odottaa hyvin mukaansatempaava avauskohtaus. Tämä avauskohtaus alustaa vakuuttavasti itse asetelman ja antaa katsojalle heti kättelyssä selkeän kuvan siitä, minkälaiseen monikulttuuriseen ja räjähdysherkkään ympräristöön tarina perimmiltään sijoittuu.


West Side Story lähestyy konseptiaan traditionaalisen musikaalin tavoin, kuten sen kuuluukin. Moniulotteista ja ajatuksia herättävää tarinaa viedään eteenpäin monipuolisten musiikkinumeroiden säestyksellä ja se, jos mikä, toimiikin koko elokuvan vetovoimaisimpana tekniikkana pitkin kestoaan. Tarina on sujuvaa seurattavaa alusta asti ja tarinankerronta erottuu puolekseen omaperäisellä lähestymistavallaan. On upeaa nähdä, kuinka mestarillisesti musiikkinumerot ja säestykset vievät elokuvaa ja sen tarinaa eteenpäin.

Ei ainoastaan, että turhilta selitteleviltä dialogeilta ja pysähdyksiltä vältytään hienosti mukaansatempaavan luonteen myötä, mutta tarina pitää kaikki tärkeimmät yksityiskohdat ja elementit istutettuna taianomaisen audiovisuaalisen toteutuksen sisällä, joka vangitsevalla unenomaisuudellaan saa lähes jokaisen taiteellisen sielun hymyilemään leveästi. Odotetustikin elokuva ei välttämättä sovi ihan jokaiseen makuun ja se on ihan ymmärrettävää. Vaikka musikaalielokuvat eivät olisikaan välttämättä niitä kaikkein mielekkäimpiä kokemuksia, voi joka ikinen taho varmasti löytää itselleen jotain arvokasta vastaanotettavaa niistä.


Elokuva on loistava sekä tarinallisesta, että teknisestä näkökulmasta katsottuna. Ei ainoastaan, että materiaali vangitsee mukaansatempaavuudellaan ja pitää pakkansa vakuuttavasti tasapainossa alusta loppuun asti, mutta toteutus on ensiluokkaista roolisuorituksista musiikkinumeroihin ja lavastuksista puvustuksiin. Musiikki kulkee poikkeuksellisen upeasti käsi kädessä itse tarinan kanssa, minkä vuoksi elokuva tuntuukin tunnelmansa puolesta satumaisen aidolta ja sydämelliseltä vastaanotettavalta.
 
Teos on kyllä pitkä, mutta se käyttää kaiken aikansa nerokkaasti hyväksi tarinansa kertomiseksi ja moniulotteisten hahmojensa avaamiseksi. Teemat ovat pinnan alla hyvin vaativia ja totisia, vaikka elokuva pukeekin ne yllättävän toimivasti pramean iloisen ulkokuoren sisälle. Vaikka West Side Storyn julkaisusta on jo tovi kulunut, ovat käsiteltävät aiheet jopa yllättävän ajankohtaisia edelleenkin. Elokuva käsittelee nimittäin vahvasti rivien välistä paistavaa rasismia, virkavallan korruptoituneisuutta ja väkivaltaisuutta, sekä sosiaalityön varjoisempia puolia.


West Side Story on vanhanaikainen rakkaustarina kahdesta ihmisestä, jotka kaikkia odotuksia vastaan löytävät toisistaan elämänkumppanin. Vaikka tämä suhde onkin poikkeuksellisen nopeasti etenevä ja epärealistisen satumainen, on siinä paljon samaistuttavia seikkoja, joita voi etenkin kokeneempana katsojana omasta oikeasta elämästään löytää. Rakkaus ei katso ihonväriä, kulttuuria tai eriäviä maailmankuvia. Elokuva tekeekin hyvin selväksi sen, että vaikka etniset taustat ja erilaiset kasvatusmallit ehkä integroidusti loisivatkin erimielisyyksiä edustajien välille, olemme kaikki ihmisiä, jotka tuntevat, kokevat asioita yhteisessä maailmassamme.

Elokuva on mestarillisen kaunis ja vangitseva elämys, joka osaa miellyttää katsojaansa mukaansatempaavalla rakkaustarinallaan ja taianomaisella tunnelmallaan. ''Romeo ja Julia'' -tarina on onnistuttu istuttamaan hyvin nerokkaalla tavalla modernimpaan ympäristöön keskelle korruptoitunutta ja myrkyllistä yhteiskuntaa. West Side Story on ehdoton klassikko omassa lajityypissään, eikä mikään ihme, että sitä pidetäänkin niin korkeassa arvossa maailmalla jo monen vuosikymmenen ajan. Elokuvassa kuullut kappaleet tulevat myös varmasti jäämään katsojan päähän soimaan pitkäksikin aikaa, joten varautukaa siihen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 1.12.2021
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit