Hawkeye | Kausi 1 (2021) - arvostelu

 

Luoja: Jonathan Igla
Pääosissa: Jeremy Renner, Hailee Steinfeld, Vera Farmiga,
Tony Dalton, Alaqua Cox, Linda Cardellini, Fra Fee, Aleks Paunovic,
Simon Callow, Clayton English, Florence Pugh, Vincent D'Onofrio
Genre: Toiminta, Komedia
Jaksoja: 6

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainoitteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta. Nyt on kuitenkin aika kääntää katseet seuraavan sarjan pariin.


Hawkeye on vuonna 2021 julkaisunsa saanut Disney+ -alkuperäissarja, joka toimii Marvel Cinematic Universen neljännen vaiheen viidentenä televisiosarjana aikajatkumossa. Se perustuu Stan Leen ja Don Heckin luomaan Haukansilmä-hahmoon. Sarjan luomisesta ja käsikirjoituksesta vastaa itselleni täysin tuntematon Jonathan Igla - ohjaustiimistä taas yhtä tuntematon Rhys Thomas, joten on vaikeaa sanoa, mitä sarjalta voisi ennakkoon odottaa. Lähdin katsomaan sitä avoimin ja toiveikkain mielin.

Haukansilmänä tunnettu Clint Barton valmistautuu palaamaan perheensä luokse joulunviettoa varten, mutta tämä törmääkin sattumalta ei-toivottuihin ongelmiin, jotka pidättelevät häntä vielä hetken New Yorkin keskiössä. Mies tapaa nuoren jousiampujan ja ihailijansa Kate Bishopin, jonka perhe on joutunut keskelle rikollisten juonittelua. Auttaessaan Katea, Clint tapaa menneisyytensä haamuja ajalta, jolloin hän piti yllään Roninin pukua. Onko asetelma liian sotkuinen selvittelylle vai saako mies yliotteen tilanteesta?


On ollut hienoa huomata, että Marvel Studios, Kevin Feige ja kumppanit ovat antaneet pienemmille ja sivuun sysätyille hahmoille uusia mahdollisuuksia universumin syventyessä yhä pidemmälle kohti seuraavia käänteentekeviä seikkailuja. Sarjojen puolella tällaisia mahdollisuuksia ovat saaneet muun muassa Wanda Maximoff, Vision, Haukka, Talvisotilas ja Loki. Elokuvien puolella taas Musta Leski. Trendiä jatkaa pitkään sivusta avustanut Haukansilmä, joka saa vihdoin oman näytönpaikkansa.

Verrattuna aiempiin Marvel Cinematic Universe -sarjoihin, Hawkeye erottuu eniten joukosta ehkä maanläheisyytensä puolesta. Vaikka kyseinen maailma onkin pullollaan mitä hurjimpia supersankareita ja -roistoja, sarja painottuu pääosin pelkästään tavanomaisiin ihmisiin, jotka ovat helposti verrattavissa oikeaan elämään. Toki taidot eivät ole samalla tasolla, sillä jotkut hahmoista ovat eläneet lapsuutensa läpi harjoitellen erilaisia taistelutekniikoita, mutta idean puolesta on helpompi samaistua ninjoihin ja erilaisiin tarkka-ampujiin, kuin lasereita ampuviin miljonääreihin ja taikamoukareita heilutteleviin jumaliin.


Seuraammekin sarjan aikana hyvin epätavallista parivajakkoa, johon kuuluvat Kostajiin lukeutuva Jeremy Rennerin esittämä Clint Barton, eli Haukansilmä, sekä tätä kannattava nuori jousiampujalupaus Hailee Steinfeldin esittämä Kate. Clint on kaiken kokenut ja nähnyt veteraanisankari, joka alkaa olemaan ehtoopuolella urallaan. Mies haluaa vain viettää rauhallista aikaa perheensä kesken, mutta ajautuu yllättäen keskelle kytevää vastakkainasettelua, johon hänen menneisyytensä vahvasti liittyy.
 
Kate taas on nuori opiskelija, joka on hyvin tunnettu ongelman aiheuttajana ja tarkasta sihdistään jousiampumisen kannalta. Hän pääsee joululomille ristiriitaisissa tunnelmissa hajoitettuaan koulunsa korvaamattoman kellotornin maan tasalle. Kotona odottaa monta odottamatonta yllätystä, minkä seurauksena Kate päättää tutkiskella asioiden taustoja. Tämä tutkinta päättyy kuitenkin huonosti, sillä hän joutuu keskelle rikollisliigan suunnitelmaa. Samalla hän onnistuu vetämään Clintin soppaan mukaan.


Mustan pörssin huutokaupassa myydyt tarvikkeet ja asusteet herättävät Haukansilmän huomion, sillä hän ajatteli menneisyyteen haudattujen tietojen olevan jo turvassa urkkijoilta. Tavaroiden anastamisreissu muuttuu nopeasti selviytymistaisteluksi, kun venäläinen rikollisliiga huomaa aikeet. Clintin ja Katen on lyöttäydyttävä yhteen selvittääkseen sotkun mahdollisimman nopeasti. Se tuntuu kuitenkin olevan helpommin sanottu kuin tehty, sillä parivaljakko joutuu ottamaan todellista osumaa onnistuakseen yhteisessä operaatiossaan.

Hawkeye on asiansa ajava supersankarisarja, joka pitää katsojan mainiolla tavalla kiinnostuneena pitkin kestoaan. Vaikka kovin erikoisia eivät tarinalliset viritykset välttämättä olekaan, tarjoaa se paljon kiehtovia ideoita ja siteitä Marvel Cinematic Universen kokonaisvaltaiseen tarinakaareen. Kuten mainitsinkin aiemmin, sarja on hyvin maanläheinen ja kevytmielinen perimmiltään, vaikka vaativimpiakin teemoja siinä ajoittain käsitelläänkin ohimennen.
 

Hahmoihin pystyy samaistumaan emotionaalisella tasolla moitteettomalla tavalla, mikä helpottaa sarjaan investoitumista huomattavasti. On myös positiivista huomata, kuinka hahmot kasvavat tarinan edetessä. Yhteistyö alkaa hioutumaan uomiinsa, eikä tarinan yllätyksetkään petä. Sanoisin, että sarja on miellyttävää seurattavaa alusta loppuun asti, mutta jotkut käänteet ovat liian helposti arvattavissa, minkä vuoksi jännitys hieman laimenee loppua kohden. Onneksi hahmojen suunnalta tulee pari auttavaa käsiparia tuomaan loppukliimaksiin tunnetta ja vauhtia.
 
Lämmintä joulutunnelmaa tarjoava Hawkeye on Marvel Cinematic Universe -sarjoista ehkä se heikoin tähän mennessä, mutta se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että se olisi missään nimessä huono. Toki se ei mitään taivasta rikkovaa tarjoa materiaalinsa puolesta, on sillä kerrottavanaan oikein mielenkiintoinen sivutarina, joka täyttää universumin aukkoja efektiivisesti. On kiehtovaa myös nähdä jatkossa, että missä yhteydessä pääsemme todistamaan Katen ja Clintin yhteistyötä elokuvien maailmassa, sillä potentiaalia olisi tästä jatkaa vaikka mihin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 5.2.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit