Love, Death & Robots -sarjan parhaat jaksot

 

Nyt kun olen katsonut ja arvostellut kaikki suositun Love, Death & Robots -sarjan tuotantokaudet, on aika pistää parhaat jaksot järjestykseen. Sarjan rakenne on siitä mahtava valinta tekijöiltä, että katsojana voi tarvittaessa valita halutut jaksot katsottavaksi ja silti pysyä sarjan kärryillä moitteettomasti. Se mahdollistaa myös tämän listauksen tekemisen, sillä jaksot eivät ole suorassa yhteydessä toisiinsa muutamia yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta. Odotin sarjalta kiehtovia ja omaperäisiä ideoita. Niitä onneksi myös sainkin. Mitkä ovat mielestäni sarjan parhaat jaksot?


10. ALL THROUGH THE HOUSE




Lapsukaiset haluavat nähdä vilauksen pukista jouluaattona ja hiipivät hiljaa alakertaan törmätäkseen epätavanomaiseen näkyyn. Jakso yllättää mukaansatempaavalla luonteellaan, joka johtaa poikkeuksellisen kieroutuneeseen käänteeseen. Mitä jos kilttinä oleminen on lapselle välttämättömyys? Paljastusten myötä ei voi olla miettimättä, että mitä tapahtuisi tuhmille lapsille, jotka sattuvat yllättämään pukin työn touhussa. Jakso tuntuu kuin Tim Burtonin -ohjekirjasta konsanaan - lievien Stranger Things -vaikuitteiden sivelemältä kokonaisuudelta. Yksinkertainen idea, joka on myös toteutettu efektiivisellä tavalla.



9. THREE ROBOTS: EXIT STRATEGIES




Kolme robottia ihmettelee ihmiskunnan viimeisiä yrityksiä tulevaisuutensaa pelastamiseksi. Kyseinen jakso toimii ikään kuin jatko-osana ensimmäisen tuotantokauden ''Three Robots'' -nimiselle jaksolle, joka toi kieltämättä yllättävän realistisen veikkauksen ihmiskunnan turmiollisesta tulevaisuudesta. Jakso on odotetustikin kevytmielinen luonteeltaan, mutta painava kontekstiltaan ja teemoiltaan. Se kommentoi humoristisella otteella ihmisten epäreiluja luokkaerotteluja, sekä heidän silmitöntä takertumista kehittelemäänsä teknologiaan, jotka menevät ikään kuin evoluutiossa ohi ihmisistä. Materiaali on hauskaa pohdintaa hypoteettisesta tulevaisuudesta, jossa ihmiset ovat pyrkineet pelastamaan itsensä omilta vihamielisiltä luomuksiltaan.



8. THE SECRET WAR




Puna-armeijan eliittiyksiköt taistelevat epäpyhää pahuutta vastaan Siperian muinaisissa metsissä. Jakso on kuin erinomaisen sota-aiheisen animaatioelokuvan loppuhuipennus, joka yllättää eeppisyydellään ja silmää hivelevällä sinemaattisuudellaan. Sodan julmaa jälkeä ei kaunistella, eikä kainostella materiaalin puolesta, vaan kaikki raakuudet näytetään hyvin yksityiskohtaisesti näytöllä. Alkuasetelma jättää kysymyksiä ilmoille, joihin olisi mielellään voinut olla jonkin sortin viittauksia jakson aikana, mutta tämä mysteerisyys jättää katsojan mielikuvitukselle tilaa muodostaa omia teorioita tapahtuneesta. Ei ainoastaan, että jakso on yksi sarjan  parhaiten animoiduista, mutta mysteerinen ja vaativa ilmapiiri imaisee katsojan mukaansa vaivattoman helposti.



7. BEYOND THE AQUILA RIFT




Reitiltä eksyneen avaruusaluksen miehistö herää syväunesta ja yrittää selvittää, miten kauas he ovat ajautuneet kodistaan. Teknisesti sykähdyttävä jakso on sarjan parempia kokonaisuuksia, jotka tuntuvat erottuvan puolekseen näyttävyytensä ja painostavan mysteerinsä puolesta. Se onnistuu tempaamaan mukaansa ja tarjoaakin jännittävän tarinan, joka paljastuukin jopa kauhistuttavan yllätykselliseksi loppua kohden. Shokkiarvo tarjoaa jaksolle oman lisämausteensa, mutta onneksi myös tarina itsessäänkin seisoo vankasti omilla jaloillaan. Fotorealistinen tuotanto yllättää myös poikkeuksellisella varteenoteettavudeellaan, josta ei voi todellakaan valittaa.



6. SONNIE'S EDGE




Robottiotteluiden maanalaisessa maailmassa Sonnie on lyömätön ohjaaja, joka saa eteensä vaikeimman vastuksensa koskaan. Jaksossa käsitellään vahvoja teemoja sukupuolirooleista, sekä showbisneksen järjestelmällisestä korruptiosta. Myös toksisen maskuliinisuuden suuntaan näpäytetään jopa yllättävän vakuuttavalla tavalla. Käsiteltävät hahmot onnistuvat herättämään kyberpunk-maailman uskottavalla tavalla eloon, eikä värimaailmakaan vähempää tarjoa. Tarina on rakennettu mukaansatempaavalla tavalla ja loppuhuipennus yllättää monimuotoisuudellaan, vaikka osittain ennalta-arvattava onkin perimmiltään. Kokonaisuutena jakso on kuitenkin yksi niistä ensimmäisistä tapauksista, jotka nostattivat odotuksiani sarjaa katsoessa yhä korkeammalle.



5. JIBARO




Kuuro ritari ja myyttinen seireeni kietoutuvat tappavaan tanssiin. Vaarallinen suhde tulvii verta, kuolemaa ja yllättäviä rikkauksia. Jakson toteutustyyli on hyperaktiivinen ja räikeä luonteeltaan, minkä vuoksi se ei tule välttämättä miellyttämään kaikkia katsojia. Se erottuu kuitenkin puolekseen omaperäisyydellään ja vahvoilla teemoillaan, jotka tulevat varmasti vetämään keskustelua suuntaan, jos toiseenkin. Jakso kommentoi rakkauden ja pelon välisen rajan minimalistisuutta, sekä ihmisen ahnehtivan luonteen oikeutettuja seurauksia. Ironia ja oikeudenmukaisuus ovat jakson valttikortteja - lopputulos onkin hyvin näyttävä spektaakkeli.



4. BAD TRAVELLING




Vierailla vesillä seilaavan laivan miehistön jäsen tekee sopimuksen syvyyksien hirviön kanssa. Tämä on yksi sarjan parhaimmista jaksoista. Se ei ainoastaan kerro mielenkiintoista tarinaa, mutta sen painostavan hypnotisoiva tunnelma on käsinkosketeltavaa vastaanotettavaa. Mytologia on syvällisen kiehtovaa ja tapahtumat tuntuvat niin sanotusti seilaavan sulavasti laineilla kohti upeaa lopetusta. Päähahmon kohtaamat dilemmat ovat poikkeuksellisen vaativia, minkä vuoksi hänen on tehtävä monia käänteentekeviä ja rohkeita ratkaisuja selvitäkseen ehjin nahoin todellisesta pinteestä. Katsojana sitä antaa tarinan viedä mennessään ja niin se lopulta tekeekin miellyttäen samalla kaikkia aisteja kestonsa aikana.



3. POP SQUAD




Liikakansoitusta vastaan taisteleva poliisi painiskelee työnsä inhimillisen puolen kanssa. Jakso käsittelee armottoman vakavia teemoja itse inhimillisyydestä moraaliin, jotka osuvasti löytävät erinomaisesti maaliinsa. Trauma voi muuttaa ihmistä rajulla kädellä avaten samalla silmät karulle ympäröivälle maailmalle. Seuraammekin päähahmon havahtumista todellisuuteen, jonka aikana hän kyseenalaistaa työnsä oikeudenmukaisuuden ja pahuuden. Hitaasti palava tarina hypnotisoi mukaansa ja herättää vahvoja tunteita katsojassa, vaikka alkuun ei tuntuisikaan, että jakso pitäisi pintaansa loppuun asti. Konsepti on sen verran kiehtova, että se voisi toimia jopa videopelin muodossa. Upeita ideoita ja näkemyksiä se voisi pitää myös sisällään enemmänkin avartaessaan ympäristöään.



2. THE WITNESS




Nainen näkee raa'an murhan ja pakenee tappajaa surrealistisen kaupungin kaduilla. Jaksolla on poikkeuksellisen mukaansatempaava ja kutkuttava asetelma, joka vie katsojan yhä syvemmälle ja syvemmälle trippaavaan kaninkoloon. Sen syvyydestä paljastuu yllätyksellinen metakonsepti, joka leikittelee katsojan odotuksilla johtaen tämän esimerkillisesti harhaan. Kolmiulotteinen sarjakuvamainen animaatiotyyli korostaa yksityiskohtineen vaikuttavasti jakson luomaa mysteeriä ja surrealistisuutta, jotka yhdessä luovat hyvin kieroutuneen ja vuoristoratamaisen katselukokemuksen. Vaikka tyyliin onkin totuttelemista, hyvin nopeasti sen vauhtiin pääsee käsiksi, jonka jälkeen loppumatka on vain silkkaa taidetta.



1. ZIMA BLUE




Kuuluisa taiteilija Zima muistelee menneisyyttään ja nousuaan maineeseen ennen viimeisen teoksensa paljastamista. Jakso edustaa sekä Love, Death & Robots -sarjan, että animaation mestarillista mukautuvaisuutta, jota katsoja toivookin näkevänsä tämän sortin antologiasarjassa. Se osaa olla hyvin filosofinen ja ulottuva tematiikaltaan, joka uhkuu myös poikkeuksellista omaperäisyyttä. Ihmisen halu tähdätä ylemmäs ja pyrkiä täydellisyyteen jatkaa matkaansa koko ajan kehityksestä huolimatta. Tarina käsittelee vahvasti myös elämän tarkoitusta ja sen monimuotoista luonnetta. Ei ainoastaan, että jakso yllätti varteenotettavuudellaan, mutta se onnistui vetämään maton täysin alta tarinankerronnallisesta näkökulmasta katsottuna. Lyhyessä ajassa on tehtävä niin paljon, että katsoja saataisiin koukkuun, mutta harvemmin sitä näkee yhtä hiottua timanttia kuin tämä jakso, jolle haluaisi antaa enemmänkin aikaa vain, jotta voisi kokea lisää. Kevyesti sarjan paras jakso!



Love, Death & Robots on jaksottaisesta ailahtelevuudestaan huolimatta todistanut olevansa erittäin uniikki ja puhutteleva sarja. Black Mirrorin tapaan se pyörii vahvasti kehittyneen teknologian, sekä omaperäisten tulevaisuuden kuvien ympärillä. Vaikka emme välttämättä tunnistaisikaan käsiteltävää ympäristöä näytöllä, ovat vaativat ja ajatuksia herättävät teemat, kuin myös ideat poikkeuksellisen kiehtovaa vastaanotettavaa. Sarja tarjoaa rutkasti materiaalia lajityypistä toiseen, eikä yksikään jakso tunnu muistuttavan toista juuri mistään näkökulmasta katsottuna. Teknisestä näkökulmasta katsottuna se vakuuttaa sykähdyttävillä toteutustavoillaan, sekä esillepanoillaan.
 
Ei ole sattumaa, että Netflix on päättänyt pitää sarjan jatkuvassa tuotannossa, sillä tämän sortin kokonaisuuksia ei paljoa näe - etenkään näin menestyvässä mittakaavassa. Toki, se ei sovi kaikille, vaikka kaikille löytyisikin jotain katsottavaa, mutta ainakin alalla on olemassa loistavia tekijöitä, jotka yrittävät tehdä jotain uutta ja puskea kehityksessä eteenpäin materiaalinsa puolesta. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mitä Love, Death & Robots -sarjalle tulee tapahtumaan tulevina vuosina, sillä potentiaalia on hurjasti tarjolla. Aika sen näyttää, mutta toistaiseksi sarjan parhaimmat jaksot ovat tässä, kunnes lisää materiaalia julkaistaan.

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 28.5.2022
Lähteet: kansikuvat www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com

Kommentit