Sonic the Movie 2 | Sonic the Hedgehog 2 (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Jeff Fowler
Pääosissa: Ben Schwartz, Jim Carrey, Idris Elba,
James Marsden, Colleen O'Shaughnessey, Tika Sumpter,
Natasha Rothwell, Adam Pally, Shemar Moore, Lee Majdoub
Genre: Toiminta, Seikkailu, Komedia, Perhe
Kesto: 2 tuntia 2 minuuttia

Videopeliystävät pääsivät noin pari vuotta takaperin järkyttymään toden teolla, kun odotetun Sonic the Movie -elokuvan ensimmäinen traileri julkistettiin yleisölle. Brutaalin kritiikkivyöryn saaneet tekijät päättivät hyvin nopeasti uuden julkistuksensa jälkeen muuttaa päähahmon ulkonäköä niin sanotusti ''alkuperäismateriaaliystävällisemmäksi''. Hahmon uusi representaatio miellytti katsojia ja aikaisempi katastrofi jätettiin sen myötä unholaan. Nyt onkin aika sitten jatkaa elokuvasarjaa ensimmäiseen jatko-osaan, jonka olisi määre avartaa käsiteltävää maailmaa entisestään.

Sonic the Movie 2 on Paramount Picturesin tuottama komediapainoitteinen toimintaelokuva, joka perustuu SEGA-videopeliyhtiön talismaaniseen siniseen vauhtisiiliin - Soniciin. Elokuvan ohjauksesta vastaa ensimmäisestä osastakin tuttu yhdysvaltalainen Jeff Fowler. Ensimmäinen elokuva vaikka olikin vain asiansa ajava ja jokseenkin viihdyttävä kokonaisuus, odotukset toista elokuvaa kohtaan olivat kieltämättä ristiriitaiset. Jatko-osa nimittäin alkaa avartamaan maailmaa isolla kädellä lisäten kannattajien suosikkeja  mukaan rinkiin, ettemme tiedä onko se välttämättä hyvä juttu vai eikö. Kestääkö vauhtisiilillä tossut määränpäähän asti?


Kahdeksan kuukautta on ehtinyt kulua tohtori Robotnikin kukistamisesta ja Tom Wachowski hänen vaimonsa Maddien kanssa päättävät adoptoida Sonicin perheeseensä. Siili tuntuu nauttivan vauhdintäytteisestä elämästään Seattlen kaupungissa pysäytellessään pikkurikollisia. Tom pitää tätä kuitenkin holtittomana toimintana ja pyytää Sonicia säästämään omaperäisiä voimiaan oikeaa hetkeä varten. Siili päättää ottaa neuvosta vaarin ja harjoittaa vastuullisuuttaan pitäessään yksin huolta kodistaan vanhempien ollessa sukulaisten häätilaisuudessa.
 
Kuin tilauksesta konsanaan Sonic törmää vapaapäivänään todelliseen yllätykseen, kun hänen uusi arkkivihollisensa palaa takaisin maapallolle haavittelemaan historiallista kristallia, joka huhujen mukaan tarjoaa kantajalleen ennennäkemättömiä voimia. Tutulla paluumuuttajalla on myös lyömättömän nyrkin omaava apuri, joka on tullut selvittelemään ristiriitaisia sukukiistoja. Sonicin on löydettävä itsestään uusia puolia ja voimia kukistaakseen määrätietoisen Ivo Robotnikin uudemman kerran. Löytyykö siniseltä vauhtisiililtä vaadittavat resurssit vai alkaako vastapuoli olemaan pikkuhiljaa etulyöntiasemassa?


Jeff Fowler ja kumppanit tuovat valkokankaille todellisen jymypaukun uuden hahmokirjon ja miellyttävän vastakkainasettelun muodossa, joka saa varmasti jokaisen Sonic-kannattajan vähintäänkin innostuneeksi. Elokuva on jälleen kerran jopa yllättävän halittu ja kontrolloitu kokonaisuus, joka ottaa kaiken irti ajastaan ja samalla muistaa pitää vastuullisesta viestistään kiinni kaiken eeppisen toimintansakin keskellä. Vaikka joissain aspekteissa edeltäjä tuntuukin olevan parempi, toisissa jatko-osa ottaa selkeästi voiton. Eli aikalailla katsojan omasta preferenssistä kiinni, että kummasta elokuvasta pitää enemmän.

Ben Schwartzin esittämän Sonicin tarinakaari on elokuvassa hyvin yksinkertainen ja selkeä perimmiltään. Siinä keskitytään temaattisesti pääosin vastuullisuuteen, sekä aikuistumiseen, jota vauhtihirmun lapsenmielinen ja holtiton huvittelu tasapainottaa toimivasti. Sonic on kaupungin pelastamisen jälkeen nauttinut omankädenoikeuden harjoittamisesta kaikki yöt ja päivät. Ajan kanssa hän huomaa kuitenkin, että hänen räikeille voimilleen ja holtittomalle olemukselleen on sopiva aika ja paikka tarjolla - eikä jokaisen pikkurikollisen nappaaminen tuota muuta kuin harmia.


Elokuva on rakenteellisesti paljon suoraviivaisempi ja hyppelevämpi luonteeltaan, minkä vuoksi tuntuukin, että juoksisimme Sonicin vauhtia tarinassa eteenpäin. Emme todellakaan saa kaikista hahmoista kunnollista otetta, mikä on toki ymmärrettävää suuren hahmokaartin kasvamisen myötä. Jostain on pakko leikata ja sitä tekijät yrittävätkin parhaansa mukaan toteuttaa pitääkseen lopputuloksen siedettävän pituisena. Elokuva on muutenkin kahden tunnin mittainen kokonaisuus, joten ylimääräinen materiaali tulee tuntumaankin juuri siltä - ylimääräiseltä.

Jeff Fowler onnistuu kuitenkin suurimmaksi osaksi saksimaan turhat lisäykset pois, vaikka ylitäyttöä tuntuukin olevan tietyissä kohdissa. Jos jossain elokuva onnistuu upeasti, niin kiehtovan Sonic-maailman avartamisessa. Historia pitää sisällään mielenkiintoisen alkuasetelman, mikä on sittemmin alkanut kiristymään ajan kanssa räjähdysherkäksi. Tämä taustatarina tuo mytologiaan sitä vaadittavaa syvyyttä ja omaperäistä perspektiiviä, joka antaa monelle käsiteltävälle hahmolle oman uskottavan inhimillisen motiivinsa. Fantasiapainoitteisuus välittyy jatko-osan myötä myös paremmin esille, mikä on miellyttävää nähdä näin katsojan näkökulmasta katsottuna.


Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva tekee mielestäni pienoisen parannuksen edeltäjäänsä verrattuna. Vaikka visuaalisia efektejä käytetäänkin paljon ankarammalla kädellä, tuntuu laatukin olevan tällä kertaa jatkuvasti läsnä, mikä on helpottavaa huomata. Visuaalisesti elokuva onnistuu myös näyttämään mielenkiintoiselta ja monimuotoiselta, minkä vuoksi sitä katsellessa ei katsojan tarvitse pelätä tylsistymistä. Näyttelijät palaavat rooleihinsa vakuuttavalla tavalla ja uusia hahmoja esittävät tahot tuntuvat löytävän vaadittavan yhtenäisen aallon muiden esittäjien kanssa.

Sonic the Movie 2 on ensimmäisen elokuvan tapaan asiansa ajava kokonaisuus, joka yllättää eeppisyydellään ja monimuotoisuudellaan, vaikka sortuukin ajoittain hyvin ennalta-arvattaviin ja laiskoihin ratkaisuihin tilanteen eskaloituessa. Jim Carrey varastaa show'n pidättäytyneemmällä roolisuorituksellaan, jonka aikana hän ei enää leikittele ylilyövästi tohtori Robotnikin hahmollaan, vaan pikemminkin antaa vakavemman pohjan rakentamiselle. Elokuvalla on selkeä viesti välitettävänään, joka ajoittain tuntuu kuitenkin katoavan tutkasta materiaalin revitellessä rajojaan. Siitä huolimatta tuotos on viihdyttävä, vauhdikas ja sopiva koko perheen vastaanotettavaksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 1.5.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit