Resident Evil | Kausi 1 (2022) - arvostelu

 

Luoja: Andrew Dabb
Pääosissa: Lance Reddick, Ella Balinska, Adeline Rudolph,
Tamara Smart, Siena Agudong, Paola Núñez, Mpho Osei Tutu,
Anthony Oseyemi, Marisa Drummond, Lea Vivier
Genre: Toiminta, Kauhu, Scifi
Jaksoja: 8

Capcomin luoma Resident Evil -videopelisarja kuuluu ehdottomasti selviytymiskauhupelien aatelistoon, joten sen suosiota on turha yrittää edes kyseenalaistaa. Vaikka itselleni se tulikin enemmän tutuksi vasta 2010-luvun loppupään julkaisujen myötä, on kokemusta alkuperäisistä videopeleistä kertynyt lapsuuden aikana jossain määrin. Nyt kun suosio on taas lähtenyt uuteen nousuun Resident Evil -videopelisarjan viimeisimpien osien myötä, alkavat studiot ja striimauspalvelut kiinnostumaan kyseisestä konseptista entistä enemmän.
 
Kannattajan näkökulmasta katsottuna en voisi olla tyytyväisempi, mutta varsinaisen materiaalin laadusta voi olla kuitenkin montaa mieltä. On uskomatonta ajatella, että Resident Evilistä on ehditty tehdä 2000-luvun jälkeen jo seitsemän näyteltyä elokuvaa, kolme animaatioelokuvaa, sekä yksi animaatiosarja - lukuunottamatta epävirallisia lyhytprojekteja. Siitä huolimatta yksikään niistä ei ole onnistunut yltämään vaaditulle tasolle laatunsa puolesta. Silti tätä paperilla yksinkertaista konseptia yritetään lypsätä kuiviin parin vuoden välein vailla kunnollista takaisinmaksua.


Hyvin ''omaperäisesti'' nimetty Resident Evil -sarja on vuonna 2022 julkaisunsa Netflix-striimauspalvelussa saanut kahdeksan jakson pituinen tuotos, jonka luojana toimii yhdysvaltalainen Andrew Dabb. Kun projektista ilmoitettiin alkuun, olin hieman yllättynyt, sillä samasta konseptista oli jo tekeillä elokuva - Resident Evil: Welcome to Raccoon City. Olin kuitenkin avoin sarjamuotoon muutetusta ideasta ja lähdinkin katsomaan sitä toiveikkaana silmät kiiluen horisonttiin etsien parempaa tulevaisuutta. Oliko Netflix juuri se, mitä konsepti tarvitsikin vai joutuvatko kannattajat pettymään taas pahemman kerran?

Umbrella Corporation -yhtiössä työskentelevän tohtori Albert Weskerin neljätoistavuotiaat kaksoset, Billie ja Jade, ovat syntyneet kyseenalaisissa olosuhteissa. Pitääkseen tyttäristään huolta, päättää isä ottaa vastaan johtoaseman suovan työnimikkeen yhtiön sisällä. Eriskummallisen perheen elämä muuttuu kuitenkin radikaalisti, kun he muuttavat Albertin työn perässä firman maille - New Raccoon Cityyn. Tutkiessaan perheensä taustoja, Billie ja Jade törmäävät yllättäen synkkään menneisyyteensä, sekä Umbrella Corporationin vaiettuihin salaisuuksiin, joiden huhuiltiin olevan pelkää humpuukia.


Netflixin Resident Evil -sarja on kiehtovasta asetelmastaan huolimatta jopa yllättävän kaukana siitä, mitä videopelit perimmiltään edustavat. Vaikka ensimmäiset jaksot ovatkin vielä siedettäviä ailahtelevasta materiaalistaan ja toteutuksestaan huolimatta, jättää sarja nopeasti katsojan kylmäksi luokattoman teennäisellä ja melodramaattisella luonteellaan. Ei ainoastaan, että mopo lähtee niin sanotusti täysin lapasesta, mutta kontrolloimattoman sekavan tarinan seuraaminen alkaa tuntumaan enemmän työnteolta kuin millään tasolla mukaansatempaavalta viihteeltä. Tämän vuoksi katsojat tulevat katsastuksensa aikana luultavasti harkitsemaan sarjan loppuun katsomista uudemman kerran - enkä edes liioittele.

Sarjan perimmäinen rakenne on ensimmäinen hälyttävä merkki katastrofista, joka vaanii kulman takana. Seuraamme tarinaa nimittäin kahdesta näkökulmasta katsottuna, joiden välillä on noin neljäntoista vuoden ero. Ei siinä vielä mitään. Jos tekijät ovat osaavia, voi tämänkin riskialttiin lähestymistavan hyödyntää viisaasti tarinankerronnallisesta näkökulmasta katsottuna. Ainoa ongelma on kuitenkin se, ettei Resident Evil -sarjalla tunnu olevan sellaista tekijää. Se ei ainoastaan hyppelehdi aikakausien välillä, mutta tekee sen sekavalla tavalla. Menneisyys ja nykyhetki eivät nimittäin eroa millään tavalla esillepanonsa puolesta, minkä vuoksi katsojana saattaa ajoittain unohtaa, että mitä vuotta tarinassa edes eletään.


Lähestymistapa luo toisenkin kriittisen sudenkuopan käsikirjoittajille, sillä tiedostamme nykyhetken tapahtumien perusteella, mitä menneisyydessä on tapahtunut ja mihin tarinakaaret tulevat hahmot viemään. Tämä syö ikävällä tavalla sitä kaivattua intensiteettiä, joka voisi ehkä jossain määrin herättää materiaalin tasapaksusta horroksestaan takaisin henkiin. Sarja ei siis tunnelmallisesti onnistu ollenkaan tempaamaan katsojaa mukaansa tai nostamaan jännitystasoja omasta tahdostaan, mikä on kieltämättä sääli. Se ei kuitenkaan ole se syy, miksi Resident Evil ei toimi edes alkutekijöissään. Ongelma on se, että nimeä ja muutamaa yksittäistä viittausta lukuunottamatta sarja ei ole Resident Eviliä nähnytkään.

Alkuun sitä katsojana ajattelee, että onpas mielenkiintoinen valinta ajankohdalle ja asetelmalle. Mitä pidemmälle sarjassa kuitenkin edetään, sitä absurdimmaksi ja idioottimaisemmaksi materiaali muuttuu. Käänteitä revitään lonkalta kuin omenoita puusta konsanaan ja käsikirjoituksen maalaisjärjellinen olemus alkaa tuntumaan yhä etäisemmältä konseptilta jakso jaksolta. Käsiteltävät hahmot tuntuvat alkumetreillä hyvin yksiulotteisilta tahoilta, joiden yhtenevää tarinaa seuraamme hyvin kiirehtivällä tavalla jaksojen läpi. Tämä johtaa siihen, ettemme onnistu luomaan pitäviä emotionaalisia siteitä hahmoihin, minkä vuoksi emme välitä näytöllä tapahtuvasta juuri ollenkaan.


Jos sarjan ensimmäinen puolisko on siedettävällä tasolla, niin jälkimmäinen varmistaa ainakin sen, että viimeisenkin toivon rippeen laadukkaasta sarjasta voi jättää unholaan. Käsiteltävät hahmot alkavat tekemään aivan järkyttäviä valintoja ja ratkaisuja, joiden päällimäinen tarkoitus on luoda väkinäistä epäjärjestystä. Katsojalta vaaditaan täydellistä heittäytymistä, jotta materiaali oikeasti saisi tämän vakuuttuneeksi varteenotettavuudestaan. Tämä nurinkurinen mentaliteetti ei vakuuta, vaan vieraannuttaa katsojan lopullisesti sarjasta. Ottaen huomioon, että se yrittää tosissaan ottaa itsensä vakavasti, tulee se ulos enemmänkin tragikoomisena ja jopa melodramaattisena saippuaoopperana kuin minään muuna.

Sarjalla on yksi hyvä asia tarjottavanaan ja se on korruptoituneen lääketeollisuuden kritisoiminen. Korporatiivisen tason välinpitämättömyys ja epäeettisyys ovat tärkeässä osassa sarjan temaattista ydintä, jotka kommentoivat - ainakin jollain tasolla - oikean elämän lääkebisneksen ikäviä varjopuolia. Hyväntekijöiden lailla maailma on pullollaan kieroutuneitakin ihmisiä, jotka miettivät korkeintaan vain omaa napaansa. Etiikat tai muutkaan kirjoittamattomat inhimillisyyttä edustavat säännöt eivät näihin tahoihin päde, vaikka julkisuudessa he pukevatkin ''maskin'' päälle pitääkseen hyvän imagon yllä. Monet näistä kieroutuneista sieluista pitää mielessään hyvätahtoisia ideoita, jotka kuitenkin tekevät paljon hallaa muille.


Kiehtovaa ja verrattavissa olevaa tematiikkaa lukuunottamatta sarjalla ei ole paljoakaan muuta tarjottavanaan. Materiaali tuntuu valitettavan inspiroimattomalta ja mitäänsanomattomalta, vaikka Resident Evil -videopelisarja pitäisi sisällään vaikka kuinka paljon toimivia tarinakaaria ja konsepteja. Teknisestä näkökulmasta katsottuna sarja on parhaimmillaan keskitasoista suorittamista ja pahimmillaan rikollisen huonoa. Vaikka tapahtumapaikat ovatkin ajatuksen tasolla asiansa ajavia, monet niistä jäävät poikkeuksellisen sieluttomiksi. Efektityöskentely on surkuhupaisaa. Elukat näyttävät kuin 2000-luvun videopeleistä konsanaan, mikä ei todellakaan auta uskottavuuden herättelemisessä.
 
Vaikka syyt pitäisikin luultavasti laittaa aliarvioidun budjetin piikkiin, olisi pitänyt tekijöiden mielummin miettiä aiemmin näitä ylilyötyjä ideoita, joita he tuntuvat heittelevän aina lonkalta, kun mahdollisuus sen sallii. Sarjan musiikkivalinnat ovat itsenään ihan hyviä kuunneltavia, mutta ne eivät istu sarjaan sitten alkuukaan. Netflixin Resident Evil -sarja on suoraan sanottuna pyhäinhäväistys videopelisarjalle, jolla ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa. Ei ainoastaan, että se tuntuu käyttävän suosittua konseptia vain ronskisti hyväkseen, tuntuu sillä olevan myös liikaa liikkuvia osia, eikä tarpeeksi aikaa niiden käsittelemiseksi. Toiseen tuotantokauteen kehdattiin vielä viitata viimeisessä jaksossa, mutta tämä projekti pitää hukuttaa mielestäni heti paikalla historiaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 14.7.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit