Ms. Marvel | Kausi 1 (2022) - arvostelu

 

Luoja: Bisha K. Ali
Pääosissa: Iman Vellani, Matt Lintz, Yasmeen Fletcher,
Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Saagar Shaikh, Laurel Marsden,
Azhar Usman, Rish Shah, Arian Moayed, Alysia Reiner
Genre: Komedia, Toiminta, Seikkailu
Jaksoja: 6

Marvel Cinematic Universe -elokuvasarjan leviäminen sarjojen puolelle Disney+ -striimauspalveluun onnistui jopa yllättävän vakuuttavasti WandaVisionin pyyhkäisten skeptiset ajatukseni kertaheitolla pois mielestäni. The Falcon and The Winter Soldier onnistui vakuuttamaan mielenkiintoisella toimintapainoitteisella vakoojatarinallaan ja Loki avasi ovet kokonaiselle jaetulle multiversumille tulevaisuuden kannalta. What If...? näytti minkälaisia virityksiä voitaisiin tulevaisuudessa nähdä multiversumin avartuessa, Hawkeye miellytti kevyen maanläheisellä joulutarinallaan ja Moon Knight säväytti mytologisesti rikkaalla konseptillaan.


Tällä kertaa sukellamme kuitenkin seuraavan luvun pariin, kun vuoroon asettuu ehkä astetta tuntemattomampi hahmo valtavirtaseuraajille - Kamala Khan, eli Ms. Marvel. Ms. Marvel on vuonna 2022 julkaisunsa saanut supersankarisarja, joka toimii seitsemäntenä alkuperäissarjana Marvel Cinematic Universe -aikajanalla. Sarjan luojana toimii brittiläispakistanilainen Bisha K. Ali, joka työskenteli esimerkiksi Loki-sarjan parissa pienessä roolissa. Vaikka hänen uransa ei olekaan kovin kummoinen toistaiseksi ollut paperilla, on kiehtovaa nähdä, miten nainen selviytyy vaativasta näytönpaikastaan. On siis aika katsoa, että onnistuuko Ms. Marvel pitämään yllä Marvel-sarjojen pääosin voittoisaa linjaa vai alkaako taso pikkuhiljaa laskemaan?

Pakistanilaisia sukujuuria omistava kuusitoistavuotias Kamala Khan on Kostajia - ja etenkin Carol Danversia, eli Neiti Ihmettä - ihannoiva teinityttö, joka pyhittää elämänsä koulunkäynnille ja supersankareihin liittyvään toimintaan. Eräänä päivänä hän saa käsiinsä isoäitinsä lähettämän majesteettiselta näyttävän rannerenkaan, joka osoittautuukin joksikin muuksi kuin mitä hän odotti sen alunperin olevan. Yllättäen hän pääsee itse maistamaan supersankarina olemista, mikä tuo luonnollisesti omia mutkia matkaan. Kamala oppii ajan kanssa paljon uutta mysteerisestä menneisyydestään ja rannerenkaan tärkeydestä. Vaikka elämä ei aluksi vaikutakaan kovin ihanteelliselta supervoimien kanssa, yrittää hän löytää sopivan tasapainon tavallisen perhe- ja supersankaripuuhia täyttävän teinielämän välillä.


Ihan alkuun on pakko todeta, että se mitä Marvel Cinematic Universe on saanut aikaiseksi noin viidentoista vuoden aikana, on uskomatonta monella tapaa. Vaikka kaikki elokuvat ja sarjat eivät olekaan olleet mestarillisia tai loistavia edes omassa genressään, on pakko nostaa hattua Marvelille ja etenkin Kevin Feigelle siitä, että minkälaisen vaikutuksen tämä universumi on saanut aikaiseksi pop-kulttuuriin ja elokuvateollisuuteen. Ajan kanssa Disney ja Marvel ovat päättäneet toden teolla luoda jotain ennennäkemätöntä ja uskomatonta, mutta uudet tuulet alkavat jo puhaltamaan, enkä ole ihan varma siitä, että pysyykö menestys yhtä nousujohteisena kuin aiemmin.

Tämä johtuukin siitä, että materiaalia alkaa tulla niin nopeaan tahtiin liukuhihnalta, ettei sen vaikutus ole enää lähellekään samanlainen kuin ennen vanhaan. Puhun nyt siis ihan omasta puolestani. Olen aina ollut kiinnostunut näistä projekteista ennakkoon, mutta Ikuisuus-saagan loputtua monet viimeisimmät lisäykset alkavat tuntumaan suoraan sanottuna vedeltä. Laatu alkaa kärsimään jonkin verran kohonneen lypsämistahdin vuoksi, mikä on sääli huomata. Aikaa on kuitenkin vielä kääntää kurssi parempaan. Toivottavasti tämä on vain ohimenevä tunne, sillä jos meno jatkuu samanlaisena, alkavat varmasti vannoutuneetkin kannattajat huomaamaan näitä asioita punaisten aurinkolasienkin läpi.


Käännetään nyt katseet Ms. Marvel -sarjan suuntaan. Seuraamme Iman Vellanin esittämää Kamala Khania, joka on nörttimäisellä pinnoitteella ja yli-innokkaalla lisukkeella koristeltu värikäs persoona. Tyttö rakastaa supersankareita ja kaikkea heihin liittyvää. Vapaa-aika meneekin suurimmaksi osaksi ystävien, perheen ja supersankarien äärellä. Hän tekee myös videoita YouTube-videopalveluun supersankareihin liittyvistä uutisista ja teorioista, sekä seuraa monia samaan kategoriaan uppoavia sisällöntuotttajia mielikseeen. Vaikka Kamala ei koulussa kuulukaan suosituimpien opiskelijoiden joukkoon, on hän onnistunut löytämään itselleen pari rakasta ystävää, joiden kanssa hän jakaakin samaistuttavia mielenkiinnon kohteita.
 
Tyttö asuu nelipäisessä amerikkalaispakistanilaisessa Khan-perheessä, johon kuuluvat perheen kultapoikana tunnettu Saagar Shaikhin esittämä Aamir, poikkeuksellisen seurallinen Mohan Kapurin esittämä isä Yusuf, sekä ylihuolehtiva Zenobia Shroffin esittämä äiti Muneeba. Kireän ilmapiirin omaava perhedynamiikka on yllättävän realistista seurattavaa näin katsojan näkökulmasta katsottuna. Etenkin kun itse tulen itämaisesta kulttuurista, voin moneen seikkaan ja käyttäytymismalliin samaistua moitteettomasti. Eräänä päivänä äiti Muneeba tuo kotiin paketin Kamalan isoäidiltä, joka on lähettänyt lukuisia perhekalleuksia ja muistoesineitä kotimaastaan. Tavaroiden seasta tyttö löytää erikoisen rannerenkaan, joka kiinnittää tämän huomion.


Supersankarin alkuperätarinaa voi lähestyä monella tapaa, joista osa toimii hyvin ja osa taas hieman heikommin. Ms. Marvelin tapauksessa voin sanoa, että lähestymistapa on alkuun varsin toimiva, mutta mitä pidemmälle etenemme tarinassa, sitä laiskemmaksi ja inspiroimattomaksi se alkaa muuttumaan. Ajatus siitä, että supersankareita koko elämänsä jumaloinut tyttö saa mielettömät voimat käyttöönsä, on hyvin miellyttävä tapa tuoda katsojia lähemmäs päähahmon tarinaa. Pystymme jollain tavalla samaistumaan siihen, miten hän reagoi muutokseen ja sen tuomaan vastuuseen. Valitettavasti sen jälkeen kehityskaari alkaa keulimaan turhan räväkästi ja lyhyen harjoittelusession jälkeen hän onkin jo melkein mestarillinen niiden käsittelemisessä, mikä on huvittavaa perimmiltään.

Tarina itsessäänkin kulkee erikoisesti pitkin kestoaan. Aluksi luonnollisesti keskitymme Kamalaan ja häntä ympäröiviin yksityiskohtiin. Alustus rakennetaan ensimmäisen kahden jakson aikana nopeatempoisella otteella, kunnes sarjan puolessa välissä keskittyminen kääntyykin pääpainoitteisesti mytologiseen historiaan ja Khan-perheen mysteerisiin sukujuuriin. Tämän jälkeen viimeinen jakso nitookin sitten tapahtumat suhteellisen asiansa ajavalla tavalla yhteen. Tarinassa on paljon potentiaalia, sillä se tarjoaa alustavasti lukuisia kiehtovia teemoja ja ideoita, joista kuitenkin vain osa viedään loppuun asti. Sarja onnistuu kuitenkin miellyttävällä tavalla esittelemään pakistanilaiselle kulttuurille tavanomaisia piirteitä sekä visuaalisesti, että tunnelmallisesti.


Vaikka Ms. Marvel ei mitään elämää mullistavaa tarjoakaan materiaalinsa puolesta, on siitä nostettavissa monia positiivisia asioita. Konsepti itsessään vaikuttaa alkutekijöiltään omaperäiseltä Marvel Cinematic Universe -tarinalta, johon monet voivat samaistua syystä tai toisesta. Sarja miellyttää pääosin miellyttävällä keveydellään ja mukaansatempaavuudellaan, vaikka rakenteellisesti sillä onkin paranneltavaa etenkin tarinankerronnallisesta näkökulmasta katsottuna. Vaikka näyttelijät ajavatkin suurimmaksi osaksi asiansa rooleissaan, vie nimikkohahmoa esittävä Iman Vellani kevyesti pidemmän korren muista. Debytoivaksi näyttelijäksi hän vakuuttaa ensiesiintymisellään. Vaikka Ms. Marvel jääkin Marvel Cinematic Universe -sarjojen häntäpäähän laadussaan, löytyy siitäkin varmasti jokaiselle jotakin miellyttävää.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.8.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit