The Boys | Kausi 3 (2022) - arvostelu

 

Luoja: Eric Kripke
Pääosissa: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty,
Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capone, 
Karen Fukuhara, Jensen Ackles, Nathan Mitchell, Colby Minifie
Genre: Toiminta, Komedia, Rikos
Jaksoja: 8

Supersankarituotannot ovat löytäneet vihdoin vankan paikkansa liikkuvien kuvien katalogista, eikä loppua tunnu näkyvän lähimaillakaan. Vaikka Marvel ja DC Comics porskuttelevatkin menemään paalupaikoilla supersankarimarkkinoilla, ovat muutkin ''sarjakuvatallit'' alkaneet löytämään tiensä valtavirtayleisön eteen. Yksi näistä yllättäjistä on toistaiseksi Amazon Prime -striimauspalvelun lippulaivasarjana toimiva The Boys. The Boys on Wildstorm-kustantajan aloittama ja Dynamite Entertainmentin viimeistelemä sarjakuvakokonaisuus, joka julkaisi sarjakuviaan kuukausittaisella syklillä vuodesta 2006 vuoteen 2012 asti.
 
Hävyttömästä, raa'asta, mutta nerokkaasta materiaalistaan tunnettu The Boys löysi oman kulttiseurantansa, vaikka jäikin selkeästi tuntemattomammaksi osapuoleksi jättikustantajien varjoon. Vuonna 2008 materiaalista alettiin suunnitella mahdollista elokuvaa, mutta pian aloittamisen jälkeen projekti jouduttiin jäädyttämään taiteellisten erimielisyyksien takia. Vuonna 2016 se sai vihdoin uuden valonpilkahduksen, mutta sarjan muodossa. Yhdysvaltalainen käsikirjoittaja ja tuottaja Eric Kripke palkattiin kapellimestariksi ja sarja löysikin nopeasti paikkansa Amazon Prime -striimauspalvelun ohjelmistosta.
 

Loistavan ensimmäisen ja yhtä vakuuttavan toisen tuotantokauden jälkeen sarjaa jatkettiin kolmanteen kauteen, joka kieltämättä toimii kriittisenä käännekohtana konseptin tulevaisuudelle. Odotukset sarjan kolmatta tuotantokautta kohtaan ovat korkeimmillaan kuin koskaan, mikä tuo luonnollisesti omia paineita yhtälöön. Kaikki aiemmatkin aidat ja epäilyt ylittänyt The Boys palaa kuitenkin itsevarmana uusin kääntein ja lisäyksin, mutta onko sarjalla vielä tarjolla uusia pirullisen upeita ideoita vai alkaako laatu pikkuhiljaa laskemaan ajan myötä?

Stormfrontin kaaduttua taistelussa, päättää Vought-yhtiö sysätä kaikki lepsusti hoidetut operaationsa ja virheensä hänen nimiinsä pitääkseen oman pakkomielteisen imagonsa mahdollisimman puhtaana ''naiivien'' kansalaisten silmissä. Epäilyttävien tapausten lisääntyessä vuoden aikana joutuu yhtiö odotetustikin superihmisten asioihin paneutuvan viraston tarkkailuun, jotka seuraavat sankareita ja heidän toimintaansa tiukalla silmällä. Voittamattomalta paperilla näyttävä supersankarikokoonpano joutuu toden teolla varomaan jokaista liikettään pysyäkseen kaidalla tiellään. Valitettavasti se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä erimielisyydet ja käänteet alkavat ajamaan Seitsikkoa kohti vääjäämätöntä loppua.


Yhdiste-V ja sen ''kentällä'' suoritettu esittely ajoi Voughtin melkein suohon sotilasoperaatioiden sekoilujen myötä, minkä vuoksi he päättivätkin korjata tilanteen lakaisemalla suurimmat virheensä maton alle kansan tietämyksen ulottumattomiin. Imagostaan viimeiseen asti kiinni pitävä Vought päättää palata nyt takaisin juurilleen ja ylläpitää jossain määrin valheellista kuvaa turvallisesta maailmasta, jossa supersankarit ovat aina läsnä ja valmiina auttamaan apua tarvitsevia tahoja. Yksitoikkoisen näyttelyn puolelle menevät haastattelut ja tv-vierailut alkavat käymään pikkuhiljaa Seitsikon jäsenten hermoille, mikä taas vaikuttaa odotetustikin heidän hyvinvointiin negatiivisella tavalla.

Giancarlo Espositon esittämän Vought-johtajan Stanford Edgarin ja Seitsikon keulakuvana toimivan Antony Starrin esittämän psykopaattisen Homelanderin välit ovat tulehtuneet pahasti. Jatkuvien selkkauksien oikominen on käynyt Stanin hermoille, minkä vuoksi muutoksia aletaan tekemään positiivisen imagon säilyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Homelander ei näistä uusista tuulen puuskahduksista luonnollisesti pidä, sillä hän kärsii niiden myötä suuresti. Jumalhahmona itseään pitävä mies alkaa menettämään otettaan itsestään ja ympärillä tapahtuvista muutoksista, mikä vie hänen hahmonsa hyvin kiehtovalle polulle.


Vaikka Homelander voisikin helposti muuttua yksitoikkoiseksi hahmoksi tarinan edetessä, onnistuvat tekijät kaivamaan hänestä paljon uusia piirteitä esille, jotka vain korostavat tämän moniulotteisuutta ja ennalta-arvaamatonta luonnetta. Teräsmiestä imitoiva ''isänmaallinen'' sankari on edelleen parasta laatua, mitä sarja on tuonut näytölle. Jack Quaidin esittämä Hughie taas on työskennellyt jo jonkun aikaa superihmisten asioihin paneutuvan viraston riveissä langettaessaan voimien väärinkäyttäjille käänteentekeviä haastoja lain nimissä. Hän haluaa pitää superihmiset kontrollissa, mutta samaan aikaan elää ristiriidassa auttaessaan Karl Urbanin esittämää rääväsuuta, Billy Butcheria. Billy taas hautoo kostoa entisen vaimonsa kuolemasta, johon Homelander oli osallisena.
 
Hänellä on kyllä selkeä määränpää, mutta ei yhtä selkeää ratkaisua sen saavuttamiseksi, minkä vuoksi hän ajautuukin poikkeuksellisen impulsiivisiin ratkaisuihin. Tomer Caponen esittämä Frenchie joutuu painiskelemaan menneisyytensä kanssa, joka alkaa saavuttamaan häntä salakavalalla tavalla. Erin Moriartyn esittämä Annie, eli Starlight, joutuu kuvaannollisesti palavalle taistelutantereelle noustessaan yllättäen Homelanderin aisapariksi Seitsikon johtoon. Vastakkainasettelut ovat edelleenkin varsin väkeviä ja dilemmat poikkeuksellisen vakuuttavia painoarvollilsesta näkökulmasta katsottuna. Käsiteltävät hahmot joutuvat kolmannella tuotantokaudella todella ahtaalle yrittäessään kääntää peliä hyväkseen, joka taas muuttuu jatkuvalla syötöllä muuttaen asetelman dynamiikkaa ja etulyöntiasemia taukoamatta.


The Boys -sarja ei edelleenkään petä materiaalinsa puolesta. Tarinaa viedään oivallisella tavalla eteenpäin syventyen yhä enemmän ja enemmän itse hahmoihin ja heidän eriäviin maailmankuviinsa. Suurilla egoilla ja luonteenpiirteillään erottuvat hahmot tempaisevat katsojan kuin katsojan mukaan korruptoituneen superihmisten täyttämän maailman keskelle seuraamaan hyvin epätavanomaista shakkipeliä, joka kehkeytyy todelliseksi jännitysnäytelmäksi. Ei ainoastaan, että sarjan rivous ja raakuus kukoistaa nerokkaalla ylilyövyydellään, mutta vastaavanlaisia näkyjä ja kuvia ei voi olla enää näkemättä. Jo ensimmäisen jakson aikana tapahtuu jotain, mitä en olisi koskaan uskonut näkeväni juuri minkään sortin sarjassa. On siis sanomattakin selvää, että se yllättää edelleenkin omaperäisyydellään ja uskaliaisuudellaan.
 
On myös upeaa seurata, kuinka vaivattoman helpolta Eric Kripke kumppaneineen saavat materiaalin näyttämään. Se ei nimittäin tunnu juuri missään vaiheessa väkinäiseltä puskemiselta, vaan se pikemminkin koukuttaa katsojan täysin mukaansa kiehtovilla vastakkainasetteluillaan, silmiä avaavilla teemoillaan, sekä hävyttömän railakkaalla esillepanollaan. Sarja ottaa myös vahvasti kantaa puolueelliseen mediaan, joka näyttää joko vain omaa agendaa tukevan puolittaisen totuuden tai sitten propagandamaisen valheen uutisoidessaan tapahtumista. Näitä konsteja käytetäänkin sitten hyväksi hyvin vakuuttavin tavoin, jotta tietoa vastaanottavat tahoja kontrolloitaisiin ja manipuloitaisiin erilaisiin toimiin. On myös kiehtovaa huomata, että sosiaalisen median voimaa korostetaan sarjan aikana, sillä onhan se oikeassakin elämässä varsin oivallinen työkalu individuaaliselle informoimiselle.


The Boys -sarjan kolmas tuotantokausi jatkaa siitä, mihin edellinen kausi jäi. Voitokas putki jatkuu kolmannen kauden läpi vailla sen suurempia ohilyöntejä, mikä on harvinaista herkkua etenkin sarjojen maailmassa, jossa pitkäjänteisyys alkaa yleisimmin näihin aikoihin rakoilemaan. Vaikka tuotantokausi pitääkin sisällään valtavasti käsiteltäviä asioita ja risteäviä tarinakaaria, onnistuvat tekijät pitämään ihailtavan tasapainon yllä sekä rakenteellisesta, että tunnelmallisesta näkökulmasta katsottuna. Uudet lisäykset rikastavat maailmaa entisestään ja syvetävät konseptin kokonaiskuvaa merkittävällä tavalla. Jensen Acklesin esittämä Ben, eli Soldier Boy, toimii erinomaisena lisänä sarjaan, joka tuntuu jatkuvasti vain kasvavan kasvamistaan. Onkin kiehtovaa nähdä, mihin suuntaan The Boys tullaan vielä viemään, sillä tällaisella jäljellä mahdollisuuksia on vielä vaikka mihin urotekoihin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.8.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit