Barbarian (2022) - arvostelu

 

Ohjaus: Zach Cregger
Pääosissa: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long,
Matthew Patrick Davis, Richard Brake, Kurt Braunohler, Jaymes Butler,
J. R. Esposito, Kate Bosworth, Sophie Sörensen, Will Greenberg
Genre: Kauhu, Jännitys
Kesto: 1 tuntia 42 minuuttia

Barbarian on elokuva, joka ei ennakkoon herättänyt sen kummallisempaa kiinnostusta minussa. Kun rapakon takaisen ensimmäisen ensi-illan jälkeen alkoivat kuitenkin suuret kehujen vyöryt saavuttamaan muuta maailmaa, rupesi mielenkiinto luonnollisesti nousemaan uteliaisuudesta. Päätin kuitenkin jättää taustatutkimukset vähemmälle, jotta saisin kokea elokuvan ikään kuin ''sokeana'' osapuolena ja vailla ulkopuolista vaikutusta. Barbarian on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Zach Cregger. Herra ei ole minulle tuttu sitten alkuunkaan, minkä vuoksi olikin vaikea arvioida sitä, mitä tuleman pitäisi. 
 
Cregger sai inspiraationsa tuotokseensa Gavin de Beckerin kirjoittamasta ''The Gift of Fear'' -tietokirjasta, joka käsittelee jokaisen ihmisen luottamuksellista suhdetta sisimpiin vaistoihinsa. Kirjassa opitaan tunnistamaan erilaisia ''punaisiksi lipuiksi'' nimitettyjä varoitusmerkkejä ja ennaltaehkäisemään väkivallan esiasteita elämän sosiaalisissa kanssakäymisissä - ja kuinka mahdolliset traumat ja haittavaikutukset vältetään näkemällä tilanteet astetta varovaisemmassa valossa. Se rohkaisee naisia luottamaan intuitioonsa huomioiden alitajuntaisesti näitä hälyttäviä merkkejä, joita syntyy heidän päivittäisessä vuorovaikutuksessaan miesten kanssa.
 

Ohjaaja päätti kirjan pohjalta kirjoittaa yhden kolmekymmentäsivuisen kohtauksen, joka sisälsi mahdollisimman monta kirjassa opetettua merkkiä. Tästä prosessi lähtikin pikkuhiljaa etenemään. Cregger mainitsi ennen elokuvansa julkaisua, että sen käsikirjoittaminen ei ollut helppoa, sillä hän halusi kiertää kaukaa kaikkia lajityypille tavanomaisia ennalta-arvattavia piirteitä. Vaikka ideoiminen takkuilikin jonkin verran, onnistui hän lopulta pistämään homman pakettiin varsinaisia kuvauksia varten. Tässä sitä nyt sitten ollaankin. Onko Barbarian tosiaan ylistävät kehunsa ansainnut vai kaatuiko elokuva omaan yliyrittelijäisyyteensä?

Työhaastatteluun valmistautuva Tess Marshall varaa itselleen väliaikaisen vuokra-asunnon Detroitista, joka sijaitsee keskellä ränsistynyttä naapurustoa. Paikalle tultuaan hän huomaa kuitenkin, että talossa asuu jo nuori mies nimeltään Keith Toshko, joka vuokrasi samaisen asunnon toisen airbnb-palvelun kautta. Kun ulkona riehuu myrsky, eikä hotellimajoituksia ole enää tarjolla, joutuu Tess hyväksymään miehen tarjouksen jäädäkseen yöksi taloon. Pienen alkukankeuden jälkeen jännite kaksikon välillä hellittää otettaan ja he viettävät mukavan illan yhdessä tutustuen toisiinsa ennen nukkumaanmenoa. Herättyään keskellä yötä epämääräiseen ääneen Tess huomaa makuuhuoneensa oven olevan auki. Kuka on vilkuillut häntä unissaan ja miksi?


Barbarian on elokuva, joka yllättää positiivisesti yksinkertaisella ideallaan. Vaikka materiaali lähteekin ajan kanssa kaartamaan rajusti vasempaan, on alustus varsin kiehtova sellaisenaankin. Asetelma itsessään ei vaikuttaisi päällepäin kovin erikoiselta tai rajoja rikkovalta tapaukselta, mutta mitä pidemmälle kohtausta viedään eteenpäin, sitä koukuttavammaksi ja kiehtovammaksi se muuttuu perimmiltään. Jo avauskohtauksesta saakka elokuva vakuuttaa moniulotteisuudellaan ja kutkuttavuudellaan. Seuraamme sen aikana, kuinka kaksi täysin tuntematonta ihmistä joutuvat tekemään pakon edessä kompromissin ja viettämään illan poikkeuksellisen jännittyneissä tunnelmissa.

Ollakseni rehellinen kanssanne, toimisin Bill Skarsgårdin esittämän Keithin tapaan ihan samalla tavalla kyseisessä tilanteessa. En voisi elää sen asian kanssa, että olisin kohdellut toista kaltoin pelkän väärinymmärryksen takia. Miehenä minut on myös kasvatettu olemaan kunnioittava ja herrasmiesmäinen - etenkin naisia kohtaan. Nykymaailmassa tämä voi joidenkin mielestä kuulostaa täydelliseltä hutulta, mutta en ymmärrä, miksi kukaan ilman järkevää syytä toimisi eri tavalla. Toki, maailma on muuttunut ja se, mikä oli ennen tavanomaista ja vieraanvaraista, pidettään nykyään epäilyttävänä ja johdattelevana. Sille asialle ei voi mitään, minkä vuoksi on vain edettävä mukana. Onhan se kuitenkin varman päälle pelaamista.


Molempien näkökulmasta katsottuna kyseinen vastakkainasettelu herättää kieltämättä paljon ihmetystä ja varovaisuutta. Toinen kutsuu tuntemattoman ihmisen yöpymään luokseen, kun toinen taas menee yöpymään täysin ventovieraan luo. Riskitekijöitä on monia ja sitä ideaa ohjaaja pomputtaakin silmiemme edessä taidokkaasti. Hitaan alun jälkeen jää lopulta rikkoutuu ja molemmat osapuolet nauttivat toistensa läsnäolosta. Kun elokuvan ensimmäinen käänne tapahtuu, alkavat myös epäilykset nousemaan pinnalle. Barbarian on siitä kiehtova elokuva, että se johdattelee mielellään katsojaa harhaan luodakseen lisää jännitettävää. Ei ainoastaan, että näillä ajatuksilla leikitellään oivasti elokuvan aikana, mutta nuppia aletaan todellakin kääntämään efektiivisesti kaakkoon.

Yksi asia johtaa toiseen, emmekä ole aina varmoja siitä, että mihin elokuva meidät seuraavaksi veisi. Zach Cregger ottaa hyvin kiehtovan asenteen tariansa kertomiseksi. Ei ainoastaan, että konsepti hyötyy hurjasti hitaasti palavasta luonteestaan, mutta se tapa, millä tapahtumat etenevät, on poikkeuksellisen viihdyttävää seurattavaa sivusta katsottuna. Tämä tapa muistuttikin minua erikoisesti The Descent - loukussa -elokuvasta, joka käytti myös samoja piirteitä ja artistisia ratkaisuja hyväksi konseptinsa eloonherättämiseksi. Käsiteltäviä hahmoja kohdellaan jopa yllättävän hyvin elokuvan aikana. Tämä johtuukin pääosin huolellisesti kyhätystä käsikirjoituksesta, joka antaa heille aikaa ja tilaa hengittää omillaan ennen kuin tapahtumien on edettävä aikajanallaan.


Myös uskottavat roolisuoritukset pitävät huolen siitä, etteivät hahmot jää sieluttomiksi karikatyyreiksi. Saamme elokuvan aikana hyvän käsityksen siitä, minkälaisista hahmoista on perimmiltään kyse ja miksi he ovat joutuneet moiseen soppaan. Konseptin kokonaiskuva uhkuu ihailtavaa syvyyttä, joka tarjoaa niin paljon lisäarvoa kokemukselle. Elokuva ei ole kuitenkaan täydellinen - ei missään nimessä. Vaikka materiaali muuten onnistuukin vakuuttamaan laadukkuudellaan ja omaperäisellä luonteellaan, on siinä muutamia yksittäisiä ratkaisuja ja lisäyksiä, jotka eivät oikein istu kokonaiskuvaan. Enempää paljastelematta ohjaaja olisi voinut ehkä yhden - jos toisenkin - kohtauksen leikata pois muuttamatta teosta juuri millään tavalla.

Mikä onnistui yllättämään minut täysin elokuvassa, oli sen poikkeuksellisen monipuolinen ja vivahteikas visuaalinen ilme. Ei ainoastaan, että kuvaus on ajoittain mestarillista, mutta tietyt artistiset ratkaisut jäävät upeasti mieleen kummittelemaan. Ottaen huomioon, että elokuvan budjetti oli lähes mitätön studioelokuvaksi, on mieletöntä huomata, kuinka paljon laadukasta materiaalia on siitä onnistuttu puristamaan kaikesta huolimatta. Huolellinen kädenjälki pitää huolen siitä, että jokainen kuva tuntuu merkittävältä. Vaikka tapahtumat näytöllä eivät aina ehkä sitä vaatisikaan, tuntuu visuaalisesta toteutuksesta vastaava ryhmä lyövän kaiken likoon maailman eloonherättämiseksi.


Barbarian on loistava kauhuelokuva, joka ei ainoastaan onnistu yllättämään monimuotoisuudellaan, mutta tarjoaa paljon miellyttäviä yllätyksiä ruuvia kiristäessään. Se käsittelee myös rivien välistä ihmisten käyttäytymismalleja ja psykologiaa kiehtovalla tavalla herättäen samalla monia yhteiskunnallisia kysymyksiä katsojan pohdittavaksi. Materiaali on laadukasta seurattavaa, eikä harhaanjohtava tarinakaan kylmäksi jätä. Elokuva yrittää parhaansa mukaan välttää kliseisimpiä ratkaisuja, vaikka hyppysäikäytyksien kohdalla pari heikompaa nähdäänkin. Zach Cregger onnistuu kuitenkin yllättämään teoksellaan ja toivon herran jatkavan samalla tiellä jatkossakin, sillä nämä epätavanomaiset konseptit tuntuvat tämän perusteella varsin luontevilta käsitteiltä hänen käsissään.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 19.10.2022
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit