Air (2023) - arvosteluOhjaus: Ben Affleck
Pääosissa: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman,
Marlon Wayans, Chris Messina, Chris Tucker, Viola Davis,
Matthew Maher, Julius Tennon, Tom Papa, Joel Gretsch
Genre: Draama, Urheilu
Kesto: 1 tunti 51 minuuttia

''You asked me what I do here. This is what I do. I find you players, and I fucking feel it this time. Yeah. Okay, it's risky. When you were selling sneakers out of the back of your Plymouth, that was risky. It took balls. I mean, that's why we're all here. Don't change that now.''

Ben Affleck. Tämä nimi on tullut varmasti tutuksi jokaiselle liikkuvan kuvan suurkuluttajalle enemmin tai myöhemmin. Vaikka mies ei olekaan legendastatusta itselleen vielä nikkaroinut Hollywoodissa, on hänen filmografiastaan nostettavissa monia huippuluokan suorituksia, joista voi olla ylpeä. Julkisuuden ylä- ja alamäet kokenut näyttelijä, sekä elokuvaohjaaja on löytänyt jalansijan sekä kameran edessä, että sen takana. Ura jatkuu vahvana myös tätä nykyä erilaisten projektien muodossa. Tällä kertaa suurennuslasin alle valikoituu Warner Bros. Picturesin levittämä Air-elokuva.

Air on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut urheiludraama, jonka ohjauksesta vastaa Ben Affleck. Elokuva kohdistuu vuoteen 1984, jolloin Nike ei ollut vielä samanlaisessa asemassa kuin nykyään urheilupiireissä. Käsittelyyn otetaankin yksi kaikkien aikojen kiinnitys, joka nosti firman lyhyessä ajassa maailman huipulle. Paperilla tuotos voisi helposti jäädä mitäänsanomattomaksi ja luonnollisestikin ennalta-arvattavaksi, mutta usko tekijöihin on kuitenkin sen verran vahva, että siitä voisi jopa jotain laadukasta odottaa. Onko Air hyvä elokuva?


Vuonna 1984 Oregonissa, Yhdysvalloissa toimiva Nike-yhtiö on sulkemassa koripallokenkäosastoaan laskevan myyntikehityksen vuoksi. Vastauksena tähän markkinointijohtajana toimiva Robby Strasser ja toimitusjohtajana toimiva yrityksen perustaja Phil Knight antavat koripallokykyjen etsijälle Sonny Vaccarolle tehtäväksi löytää pelastava enkeli nuoren edustajan muodossa, joka voisi estää osaston lopettamisaikeet. Vuoden 1984 NBA Draft -valintakierroksen kurkistaessa kulman takaa alkavat paineet kasaantumaan kestämättömiksi, minkä vuoksi Nike kuohuu sisältäpäin etsiessään pakkomielteisesti mahdollisia oljenkorsia.

Muut vaihtoehtoja harkitsevat tahot eivät usko voitokkaaseen lopputulokseen selaillessaan nuoria tulokaskoripalloilijoita, mutta Sonny Vaccaro päättää ottaa ohjat väkisinkin omiin käsiinsä lyömällä Niken historian hurjimman idean pöytään. Johtoporras ei tätä ideaa ota kovin mielekkäästi vastaan, koska se voisi koitua koko osaston kohtaloksi. Vaccaro on kuitenkin vakuuttunut siitä, että Niken pitäisi tavoitella Michael Jordania, jota hän pitää sukupolvensa suurimpana ja erikoislaatuisimpana lahjakkuutena. Kun vastassa ovat markkinoita johtava Converse ja nuorukaista puhutteleva Adidas, muuttuu pelaajan tavoittelu todelliseksi taisteluksi.


Urheiluelokuvat ovat aina olleet minulle miellyttäviä tuttavuuksia sekä nuoruudessani, että nykyäänkin. Urheilutaustan omaavana tahona ei voi muuta kuin ihailla itselleni tutuksi tulleen joukkueurheilun tuomaa mielihyvää ja motivaatiota, joka on kieltämättä auttanut elämässä monessa keskeisessä asiassa. Nike on merkkinäkin poikkeuksellisen tuttu tapaus, vaikka en kaikkia yksityiskohtia yrityksen historiasta tiedäkään. Michael Jordanin tarinan tuntee kuitenkin hyvin moni ja tuon legendaarisen nimen luultavasti jokainen hengittävä taho, mutta Niken mammuttimaiseen värväykseen johtavia tekijöitä ei niinkään. Air päättääkin ottaa käsittelyyn kyseisen tarinan, joka muutti brändin ainiaaksi.

Seuraamme elokuvassa Niken koripallokenkäosaston avaintekijöitä ja työntekijöitä, jotka lähtisivät altavastaajan asemassa määrätietoisesti ja pelottomasti taistelemaan tulevaisuudestaan kuin Goljattia vastaan konsanaan. Matt Damonin esittämä Sonny Vaccaro on koripallo-osaston kykyjenetsijä, joka alkaa turhautumaan työryhmänsä jatkuvaan avuttomuuteen ja epäammattimaisuuteen. Hän ilmaiseekin asiasta kollegalleen Jason Batemanin esittämälle Robby Strasserille, joka ottaa kritiikin rennosti vastaan, mutta vaatii mieheltä positiivisia tuloksia tulevalta valintakaudelta. Sonny lähteekin tekemään taustatyötä edustajan valintaan liittyen ja havahtuu todellliseen löytöön, joka voisi muuttaa yrityksen suunnan kertaheitolla.


Valitettavasti tämä vaihtoehto meinaisi suurta uhkapeliä ja investointia, johon Ben Affleckin esittämä yrityksen osaomistaja Phil Knight ei ole valmis lähtemään omilla eväillään. Tilanne elää mielenkiintoisella tavalla rakentaen kohti jo entuudestaan tiedettyä, mutta vähintäänkin tyydyttävää lopputulosta kohti, joka ei petä. Ottaen huomioon, että elokuvan konsepti on jo pääpiirteiltään uskollinen tositapahtumille - pieniä dramatugisia lisäyksiä ja muutoksia lukuunottamatta - on vaikea ennakoida, että kuinka jouhevasti ja osuvasti käänteet saadaan niputettua kokonaiskuvaan nähden. Yllätyksekseni elokuva ei jää kuitenkaan vaan ennalta-arvattavaksi ja vääjäämättömäksi lopputuloksen odottamiseksi.

Air ei ainoastaan yllätä mukaansatempaavuudellaan, mutta se osaa myös viihdyttää monella tapaa katsojaa kuin katsojaa. Draamapuoli on vakuuttavasti rakennettu alusta asti, eikä naseva komediakaan petä odotuksia. Käänteet tuntuvat parhaimmillaan huojentavilta tutusta konseptista ja sen todentuntuisista tapahtumista huolimatta. Hahmoista saa jopa yllättävän hyvän otteen alusta asti, eikä yksikään tunnu jäävän osittaisesta karikatyyrisyydestään huolimatta turhaksi puupökkelömäiseksi näytön täytteeksi. Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuvassa ei ole mitään kriittistä moitittavaa. Kuvaus vakuuttaa laadukkuudellaan, eikä leikkaus tunnu liian turruttavalta tarinan edetessä kohti kliimaksiaan.


Toiveikkaisiin odotuksiin nähden Air onnistuu vakuuttamaan varteenotettavuudellaan. Vaikka elokuva ei onnistukaan mitään tavanomaisesta poikkeavaa tai ylivertaista repimään taskuistaan, tarjoaa se miellyttävän kokemuksen katsojalle siitä huolimatta pätevän tarinan ja käsikirjoituksen muodossa. Näyttelijät odotetustikin vakuuttavat rooleissaan ja heillä on selkeästi ollut hauskaa keskenään kuvauksissa, sillä intohimo välittyy näytön toiselle loistavasti. Sanotaanko näin, että muihin urheiluelokuviin verratessa Air on mainio lisäys kokoelmaan ja vaikka se ei ihan huipulle yllä toteutuksessaan, antaa elokuva hyvän syyn olemassaololleen.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 16.4.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit