Evil Dead Rise (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Lee Cronin
Pääosissa: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies,
Gabrielle Echols, Nell Fisher, Richard Crouchley, Mirabai Pease,
Anna-Maree Thomas, Jayden Daniels, Billy Reynolds-McCarthy
Genre: Kauhu
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia

''Mommy's with the maggots now.''

Vuonna 1981 ensi-iltansa saanut Evil Dead - kauhun riivaamat -elokuva onnistui kuin onnistuikin nousemaan kaikkien aikojen suosituimpiin ja menestyksekkäimpiin kauhuelokuviin katsojien keskuudessa. Sam Raimi näki suuren menestyksen myötä potentiaalin elokuvasarjaan, jota lähdettiinkin lopulta toteuttamaan omaperäisellä ja mieleenpainuvalla tavalla. Alkuperäinen trilogia tarjosi laidasta laitaan viihdettä sekä kauhun, että komedian saralla, mistä se erottuikin vakuuttavasti puolekseen muista kauhuelokuvasarjoista. Ensimmäinen osa näytti sen, että kuka vain voisi nousta varjoista huipulle ''nollabudjetilla'' paneutuneen asenteen ja kovan työnteon tuloksena.

Ensimmäinen jatko-osa lähti kokeilemaan rajojaan komediapainotteisempaan suuntaan tuoden myös samalla psykologisia teemoja sekoitukseen mukaan. Trilogian päättävä osa taas nojasi koko painollaan hyperaktiiviseen komediaan ja kevytmielisyyteensä. Neljänteen osaan viitattiin vahvasti vaihtoehtoisen loppukohtauksen muodossa, mutta sitä ei koskaan lopulta tapahtunutkaan. Kaksikymmentäyksi vuotta myöhemmin konsepti palasi takaisin valkokankaille uusintafilmatisoinnin muodossa, joka tituleerattiinkin tuohon aikaan kaikkien aikojen verisimmäksi elokuvaksi - syystäkin. Konseptia kokeiltiin myös sarjojen maailmassa nimimerkillä Ash vs Evil Dead, joka on jatkunut jo kolmen tuotantokauden verran.


Itselleni Evil Dead -elokuvat ovat olleet positiivisia yllätyksiä kukin tavallaan. Ensimmäinen osa yllätti omaperäisellä ja inspiroivalla toteutuksellaan, kun taas toinen mielipuolisella ja innoittavalla sekoilullaan. Kolmas osa teki mielenkiintoisen matkan menneisyyteen ja uusintafilmatisointi revitteli verisyydellään. Nyt onkin sitten aika edetä elokuvasarjassa eteenpäin. Evil Dead Rise on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, jonka ohjauksesta vastaa The Hole in the Ground -debyyttielokuvastaan tuttu irlantilainen Lee Cronin. Herra ei minulle entuudestaan ole tuttu, vaikka ohimennen olenkin kuullut lupaavia asioita hänestä. Onnistuuko mies vastaamaan kannattajien korkeisiin odotuksiin vai onko kyseessä liian sitkeä pala purtavaksi?

Pitkän keikkareissun jälkeen roudarina toimiva Beth päättää pistäytyä vanhemman sisarensa Ellien luona, jolla on vaikeuksia kasvattaa kolmea lasta yksin pienessä Los Angelesissa sijaitsevassa asunnossaan. Kahden toisistaan vieraantuneen sisaruksen jälleennäkeminen muuttuu kuitenkin yllättäen todelliseksi selviytymistaisteluksi, kun yksinhuoltajaäidin talon syvyyksistä löytyy ränsistynyt kirja, jonka sisältö päästää irti ihmisiä riivaaman demonin. Tästä alkaa perheenjäsenten raaka kamppailu elämästä ja kuolemasta, jonka aikana he joutuvat kohtaamaan painajaismaisen version toisistaan. Onnistuuko Beth pysäyttämään esihistoriallisen voiman ja pelastamaan rakkaimpansa varmalta turmiolta?


Tämä vuosi on ollut elokuvien saralla hyvin erikoinen tapaus monestakin näkökulmasta katsottuna. Ottaen huomioon, että mielipiteet asioihin tuntuvat jatkuvasti menevän yhä enemmän ja enemmän molempia ääripäitä kohden, on vaikea sanoa, että onko jokin todella sitä miltä se päällepäin näyttäisi. Evil Dead Rise -elokuva on saanut ennen ensi-iltaansa hurjat kehut kriitikoilta ja testikatsojilta, mikä kieltämättä pelotti näin ennakkoon ajateltuna. Teoksen oli määre alun perin rantautua HBO Max -striimauspalvelun alkuperäiselokuvaksi, mutta poikkeuksellisen positiivisen ennakkopalautteen vuoksi se onnistui ansaitsemaan paikkansa valkokankailla. Hyvä niin, sillä tuotantoyhtiöt ovat alkaneet miettimään nykyään enemmän kotikatsomoiden palvelemista kuin elokuvateatteriohjelmistoaan.

Evil Dead Rise ei välttämättä elokuvateollisuutta pelasta, mutta se tarjoaa ehdottomasti yhden viime vuosien parhaimmista kauhuelämyksistä. On yllättävää sanoa näin, mutta niin se vain onnistui yllättämään varteenotettavuudellaan. Seuraamme tarinassa Lily Sullivanin esittämää Bethiä, bändin avustushenkilöä, joka päättää pitkän keikkakiertueen päätteeksi käydä tapaamassa sisartaan Alyssa Sutherlandin esittämää Ellietä. Tämä taas pyristelee tosissaan saadakseen elämänsä haltuun kolmen lapsen yksinhuoltajaäitinä ja isän lähdettyä pois kuvioista. Rahahuolien turmelemana Ellie päättää muuttaa muualle stabilisoidakseen tilanteen, mutta ikävä yllätys odottaa heitä jo nurkan takaa.


Ellien lapset: Morgan Daviesin esittämä Danny, Gabrielle Echolsin esittämä Bridget ja Nell Fisherin esittämä Kassie joutuvat vain hyväksymään tilanteen ja toimia äitinsä tukena parhaansa mukaan. Evil Dead Rise aloittaa taipaleensa varsin lupaavalla kohtauksella, joka todellakin onnistuu virittämään katsojan tulevaa koitosta varten. Alkuun kohtaus tuntuu irralliselta, mutta onneksi loppuun mennessä sen merkitys korostuu. Tämän jälkeen elokuva alkaa alustamaan viisipäistä perhettä ja heidän nykyisiä elämäntilanteitaan. Pääsemme helposti käsiksi siihen, miksi esimerkiksi sisarukset ovat vieraantuneet ajan kanssa ja minkälaisia jännitteitä se on heidän välilleen aiheuttanut. Opimme myös lapsista jonkin verran, kuten myös samassa kerroksessa asuvista naapureista, mikä tuo oman syvyytensä miljööhön.

Ympäristö itsessäänkin kiehtoo omaperäisyydellään. Ei välttämättä kauhun genren mittapuulla, mutta Evil Dead -elokuvasarjan näkökulmasta katsottuna. Ottaen huomioon, että aiemmat elokuvat ovat enemmän tai vähemmän sijoittuneet metsän keskellä lymyilevään ränsistyneeseen mökkiin, on hienoa nähdä, että konseptia kokeillaan myös ison kaupungin pilviä hipovissa rakennuksissa vaihteeksi. Tämä tuo mukanaan monia lupaavia mahdollisuuksia, joita käyttämällä tunnelmaa voitaisiin kiristää poikkeuksellisen tiukaksi paketiksi. Rakenteellisesti elokuva pyrkii ja onnistuukin kertomaan hahmovetoisen tarinan, jota lähdetään viemään rajusti vasempaan. Sanotaanko näin, että sitten kun tilanne tosiaan lähtee lapasesta, niin se todella lähteekin käsistä - positiivisella tavalla.


Evil Dead -elokuville tyypilliseksi tullut komedia on tässäkin tuotoksessa läsnä, vaikka se ei yhtä suurta roolia pelaakaan loppupeleissä kuin alkuperäisessä trilogiassa. Ohjaaja Lee Cronin ottaa elokuvansa nimittäin vakavasti, minkä vuoksi se tuntuu hyvin painostavalta ja varteenotettavalta kokonaisuudelta. Siitä huolimatta, että pääpaino keskittyykin kauhuun, onnistuu elokuva tarjoamaan yllättävänkin toimivia komediapainotteisia hetkiä keskellä todellista sekasortoa, mikä saa katsojan kuin katsojan varmasti kikattamaan istuimessaan absurdin luonteensa vuoksi. Komedia toimiikin teoksessa hyvänä kontrastina tapahtumille ja ensisijaisena kevennystekniikkana tunnelmalle, joka olisi muussa tapauksessa saattanut olla turruttavan yksitoikkoinen.

Nyt on sitten hyökättävä sen huoneen norsun kimppuun. Onko Evil Dead Rise puhdasta kidutuspornoa vai onko tehostetulla raakuudella todella tarkoituksensa ja paikkansa kokonaiskuvassa? Vaikka trailerin perusteella sitä ei välttämättä uskoisi, mutta kyllä sillä on oma paikkansa elokuvassa. Toki ratkaisut ovat radikaaleja ja loppua kohden ne radikalisoituvat entisestään, mutta sen efektiivinen vaikutus antaa kokonaisuudelle kieltämättä lisäarvoa. Juustoraastimesta tatuointikoneeseen nämä toisiaan hurjemmat välineet löytävät tiensä näytölle ja varsin painostavalla tavalla. Vaikka jännitystasot ovat jo valmiiksi korkealla ikivanhan ja vaarallisen demonin myötä, tuntuvat nämä lisäykset tuuppaavan kohtaukset ajoittain jopa euforisiin korkeuksiin.


Teknisesti elokuva vakuuttaa monimuotoisuudellaan ja epätavanomaisuudellaan. Vaikka Evil Dead -elokuville tyypilliset visuaaliset ratkaisut ovatkin läsnä ikään kuin nostalgian havinana, eivät ne tunnu vievän kaikkea huomiota itseensä. Ohjaaja on nimittäin hyvin kokeilunhaluinen ratkaisujensa puolesta, mikä antaakin elokuvalle ihan oman identiteettinsä aiempiin osiin verrattuna. Myös Stephen McKeonin musiikki tuo elokuvalle vaadittavaa aavemaisuutta ja painoarvoa, jotka nostavat tiivistunnelmaiset kohtaukset omalle ansaitulle jalustalleen. Visuaaliset efektit toimivat tuotoksessa asiansa ajavasti, vaikka jotkut ratkaisut vaativatkin enemmän hienosäätöä. Myös asianmukaiset maskeeraukset yllättävät varteenotettavuudellaan ja uskottavuudellaan.

Evil Dead Rise on loistava kauhuelokuva, joka arvostaa miellyttävästi menneisyyttä ja tuo oman vakuuttavan panoksensa jo entuudestaan mielipuoliseen konseptiin. Teos taitaa tarinankerronnalliset yksityiskohtansa moitteettomasti, vaikka pari yksittäistä ratkaisua tuntuvatkin toimivan vain eskaloimisen työkaluina. On hienoa myös nähdä, kuinka ohjaaja pyrkii syventämään mytologiaa entisestään rikkomatta aiemmin rakennettua. Evil Dead Rise on raaka, armoton ja fantastinen elokuvakokemus, joka saa katsojan kuin katsojan varmasti pureskelemaan jäljelle jääneitä kynsiään. Toivonkin, että Lee Cronin saisi vielä jatkaa konseptin parissa parin osan verran. Jos ne toimisivat esimerkiksi omina itsenäisinä tarinoina niin sanotusti samassa universumissa, eikä osana yhtä jatkumoa. Potentiaalia olisi nimittäin taas vaikka mihin.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 4.4.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit