Gran Turismo (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Neill Blomkamp
Pääosissa: Archie Madekwe, David Harbour, Orlando Bloom,
Darren Barnet, Geri Halliwell, Djimon Hounsou, Takehiro Hira,
Josha Stradowski, Daniel Puig, Maeve Courtier-Lilley
Genre: Elämäkerta, Urheilu, Draama
Kesto: 2 tuntia 15 minuuttia

Urheilun ja liikkuvien kuvien taiteen lisäksi olen kuluttanut paljon aikaa elämässäni videopelien ja niiden mielenkiintoisten tarinoiden äärellä. Sain tarhaikäisenä ensimmäisen PlayStation-pelikonsolini, jonka laitoin aina mielelläni päälle, kun se aika viikosta tuli viikonloppuna vastaan. Vuosien varrella olen pysynyt Sonyn menestyksekkäässä junassa kyydissä missaten vain PlayStation 2 -pelikonsolin julkaisun, jolle meillä ei ollut tuolloin käyttöä. Videopelejä on tultu testailtua laidasta laitaan, vaikka ne merkittävimmät kokeilut sattuivatkin alkamaan 2010-luvun puolessa välissä.

Ajopelit tulivat minulle tutuiksi kuitenkin jo aikaisessa lapsuudessani, jolloin innostuin pelaamaan Need for Speed -videopelejä päivät pitkät. Niistä merkittävimmät suurkulutukseen joutuneet osat olivat Need for Speed III: Hot Pursuit ja Need for Speed: Underground 2. Lojaalisuuteni pelisarjaa kohtaan oli rikkoutumatonta, minkä vuoksi en koskaan uppoutunut esimerkiksi kilpailevaan Gran Turismo -videopelisarjaan. Tutustuin siihen kyllä, mutta ne kokeilut jäivät lopulta vähäisiksi. Nyt onkin aika sitten siirtyä videopelimaailmasta liikkuvien kuvien puolelle, kun vuoroon asettuu Gran Turismo -elokuva.


Kun kuulin elokuvasta ensimmäistä kertaa, olin kieltämättä kiinnostunut siitä. En tosin ollut ihan varma siitä, minkälaisen lähtökohdan tekijät päättäisivät ottaa sille, mutta onneksemme se selvisikin pian. Konseptin keskipisteenä on nimittäin yksi moottoriurheilun inspiroivimmista ja uskomattomimmista tarinoista 2010-luvulta. Brittiläisestä Jann Mardenboroughista tuli Nissanin ja PlayStationin järjestämän vuosittaisen GT Academy -kilpailun voittaja vuonna 2011, mikä mahdollisti hänen osallistumisensa erilaisiin ammattilaiskisoihin. Unelma kävi toteen ja mies on ajanut siitä lähtien erilaisissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Gran Turismo -elokuvaa yritettiin saada liikkeelle jo vuonna 2013, mutta projekti pistettiin lopulta jäihin monen vuoden pohdiskelun tuloksena. Vuonna 2022 sille näytettiin kuitenkin yllättäen vihreää valoa ja tuotanto lähtikin rullaamaan nopeatempoisesti kohti maaliviivaa. Elokuva purkitettiin kuukaudessa ja projektin viimeistelyn aikana ei suuria ongelmia tuntunut ilmenevän. Gran Turismon vastaanotto on ollut pääosin positiivista, vaikka se ei paikoitellen painavaa kritiikkiä pystynytkään karistamaan takapuskuristaan. Onnistuiko elokuva lopulta vakuuttamaan vai oliko se liian tuttu ja turvallinen ilmestys?


Markkinointijohtaja Danny Moore matkustaa Japaniin ehdottaakseen hyvin rohkeaa kokeilua, joka voisi avata moottoriurheilun ovet monelle taitavalle Gran Turismo-nimisen kilpa-simulaattoripelin lahjakkuudelle. Esityksen jälkeen Nissanin moottoriurheiluosasto päättää hyväksyä tarjouksen ja perustaa yhteistyössä PlayStationin kanssa vuosittaisen GT Academy -kilpailuleirin, jonka ajatuksena on valita joukosta paras amatöörikuski kisaamaan ammattilaissarjoihin. Moore tarjoaa entiselle huippukuljettajalle ja nykyiselle mekaanikolle Jack Salterille mahdollisuutta kouluttaa kyseisiä simulaattoripelaajia haasteeseen.

Ontuvasta skeptisyydestään huolimatta mies päättää hyväksyä tarjouksen ja ottaa paikan vastaan. Samaan aikaan teini-ikäinen Gran Turismo -videopelin ratoja päivittäin kuluttava vähittäiskaupan työntekijä Jann Mardenborough haluaa tulla kilpakuljettajaksi entisen jalkapalloilija-isänsä paheksunnasta huolimatta. Eräänä päivänä poika saa tietää, että hänet on valittu ainutlaatuiseen karsintakilpailuun, jonka palkintona on GT Academyyn liittyminen. Tiukan kisan päätteeksi Jann ohittaa ruutulipun ensimmäisenä, mutta edessä on vielä kuitenkin monta petollista mutkaa ja vaativaa haastetta ennen kuin hän pääsee käsiksi unelmaansa.


Gran Turismo on elokuva, joka vastaa lukuisia muita lajityyppinsä edustajia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se voisi silti toimia sellaisenaan yksittäisenä miellyttävänä kokemuksena. Elokuva alustaa asetelmansa vauhdikkaalla tavalla aikailematta liikaa sen syvällisempiin dramaturgisiin yksityiskohtiin. Seuraamme tarinassa Archie Madekwen esittämää Jann Mardenboroughia, opintonsa kesken jättänyttä miehen alkua, joka on päättänyt pistää uskomattoman unelmansa täytäntöön. Djimon Hounsoun esittämä Steve-isä ei kuitenkaan tätä tulevaisuuden kuvaa ota vastaan kovinkaan mairittelevasti.

Kuin salamana kirkkaalta taivaalta Jannin eteen avautuu mahdollisuus, joka voisi muuttaa koko elämän kertaheitolla ja siitä hän päättääkin ottaa tiukan kopin. Vaikka tarinallisesti elokuva pyrkiikin parhaansa mukaan nitoa lihaa luidensa ympärille, tuntuu kokonaiskuva jokseenkin pinnalliselta ajankin karttuessa. Tämä taas johtuu siitä, että tarina etenee hyvin nopeatempoisella otteella, minkä vuoksi käsiteltävät hahmot tai heidän väliset merkitykselliset hetket eivät saa tarpeeksi aikaa ja tilaa hengittää rauhassa asettuakseen kunnolla osaksi kokonaisuutta. Näitä hetkiä on kyllä tarjolla ja niitä yritetään korostaa, mutta niiden vaikutus jää lopulta jossain määrin lepsuksi.


''Rääsyistä rikkauksiin'' -tarinat ovat useimmiten inspiroivia ja nostattavia tapauksia, vaikka omaperäisyys saattaisikin niistä tätä nykyä jo puuttua. Gran Turismossa ohjaaja Neill Blomkamp pelaa korttinsa hyvin turvallisesti ja päättää olla yrittämättä liikoja tarinansa suhteen, minkä huomaa kyllä kilometrienkin päähän. Elokuva on kieltämättä ennalta-arvattava ja monella tapaa geneerinen, mutta se paikkaa pienet vajaavaisuutensa mukaansatempaavalla luonteellaan ja hyvin vaikuttavalla audiovisuaalisella toteutuksellaan. Koska teos perustuu samalla videopeliin, on pakko nostaa esille sen aikaansaannokset myös sillä osa-alueella. 

Ei ainoastaan, että se onnistuu istuttamaan videopelisarjasta tutut yksityiskohdat luontevasti näytölle katsojien vastaanotettavaksi, mutta itse toteutustapa yllättää omaperäisyydellään. Saamme hyvin tuttavallisen sukelluksen Gran Turismon virtuaaliseen simulaattorimaailmaan pienten lisäysten avustuksella, jotka tuntuvat ihan kuin olisimme itse keskellä videopelin luomaa maailmaa. Ajokohtaukset ovat aistikkaita ja adrenaliinitäytteisiä perimmiltään, eikä niiden luomasta äänimaailmasta voi valittaa alkuunkaan. Moottoreiden murinat ja hevosvoimien aiheuttamat paineaallot tuntee sisukaluissaan asti, mikä taas aiheuttaa ajoittain jopa euforisia tuntemuksia katsojassa.


Gran Turismo on asiansa ajava elokuva, joka kaikessa tavanomaisuudessaankin ja ennalta arvattavuudessaankin viihdyttää vauhdikkaalla materiaalillaan. Vaikka tarinallisesti se seuraakin hyvin kaavamaista tietä, onnistuu se paikkaamaan pinnallisuutensa eeppisellä audiovisuaalisella toteutuksellaan, joka korostaa ajokohtausten iskevää adrenaliiniryöppyä. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan mainiosti, joten siihen ei koko paletti onneksi tule missään nimessä kaatumaan. Elokuvan sanoma on kuitenkin kaikessa kliseisyydessäänkin merkittävä. Unelmat on tehty saavutettaviksi, joten ottakaa mahdollisuuksistanne kiinni ja tehkää niistä totta!


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.8.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit

  1. Teetkö arvion siitä lapua 1976 leffasta. Tulee siis ensi-iltaan nyt perjantaina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En vielä. Jos arvostelen sen, niin menee kyllä myöhemmälle ajankohdalle.

      Poista

Lähetä kommentti