Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Jeff Rowe
Pääosissa: Nicolas Cantu, Shamon Brown Jr, Brady Noon,
Micah Abbey, Ayo Edebiri, Jackie Chan, Ice Cube, Maya Rudolph,
John Cena, Seth Rogen, Rose Byrne, Giancarlo Esposito
Genre: Animaatio, Toiminta, Seikkailu
Kesto: 1 tunti 39 minuuttia

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat, eli englantilaisittain Teenage Mutant Ninja Turtles on konsepti, joka on varmasti tullut tutuksi elämässä kaikenikäisille liikkuvien kuvien rakastajille. Vaikka nimikkohahmot saivatkin ensimmäisen maailmanlaajuisen levityksensä sarjakuvamaailmasta, löivät ne itsensä läpi valtavirtaseurantaan viimeistään vuonna 1987 alkaneen Turtles - mutanttikilpikonnat -animaatiosarjan avustuksella. Pienenä lapsena muistan katsoneeni kyseistä sarjaa jatkuvalla uudelleenkelauksella dubatun VHS-kasetin voimin, enkä tuntunut koskaan väsyväni siihen.

Satojen sarjakuvien, muutaman animaatiosarjan ja kuuden elokuvan jälkeen pääsemmekin tähän päivään, jolloin otamme käsittelyyn uuden Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem -elokuvan. Ollakseni rehellinen kanssanne, odotukseni uutta visiota kohtaan olivat varautuneet. Tämä toki johtuu siitä, että aiheeseen uppoutuvat elokuvat ovat olleet aina enemmän tai vähemmän pettymyksiä. Säästän alkuperäisen trilogian kuitenkin tältä väitteeltä, sillä siihen en koskaan päässyt käsiksi nuorempana ja vanhemmalla iällä en ole välittänyt tarpeeksi katsoakseni sitä läpi.


Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut animaatioelokuva, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Jeff Rowe, joka taas on tullut monille varmasti tutuksi Netflixin vuonna 2021 julkaistusta menestyksekkäästä Mitchellin perhe ja koneiden kapina -animaatioelokuvasta. Kun ensimmäiset markkinointimateriaalit julkistettiin, saivat ne osakseen paljon ylistäviä ja epäileviä sanoja. Itse päätin kuitenkin pysytellä taka-alalla asian tiimoilta ja odottaa vain elokuvan julkaisua. Onko Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem se elokuva, joka saisi vihdoin kaikki kannattajat tyytyväisiksi?

TCRI-yhtiön johtaja Cynthia Utrom lähettää iskuryhmänsä ottaakseen piiloutuneen tutkija Baxter Stockmanin huostaansa, joka on luonut laboratoriossaan epätavanomaisen mutageenin. Operaatio menee kuitenkin pahasti metsään räjähdyksen vuoksi, jonka seurauksena Stockman kuolee ja mutageeni valuu New Yorkin viemäriverkostoon. Viisitoista vuotta myöhemmin mutageenin seurauksena mutatoituneet kilpikonnaveljekset Leonardo, Raphael, Michelangelo ja Donatello elävät isänsä Mestari Tikun kanssa kaupungin viemäriverkostoissa toiveissaan integroituminen ennakkoluuloiseen ihmismaailmaan.


Kuten mainitsinkin alkuun, en odottanut elokuvalta mitään, sillä aiemmat adaptointiyritykset ovat yleisimmin pettäneet kuin yllättäneet positiivisesti. Samaan aikaan olin toiveikas siitä, että tämä voisi olla ensimmäinen mahdollinen osuma. Oliko se? Ehdottomasti! Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem on elokuva, joka ei ainoastaan vie konseptia modernisoidumpaan suuntaan, mutta vastaa kuvaustaan täydellisesti. Seuraamme tarinassa "oikeita" teini-ikäisiä mutanttininjakilpikonnia, jotka keskustelevat ja käyttäytyvät teinien lailla.

He ovat vielä kokemattomia, alttiita virheille ja seikkailunhaluisia, mutta sitähän teini-ikä perimmiltään onkin. Vaikka elokuva nojaakin vahvasti nykyteinien naurettavaan slangiin ja vitseihin, onnistuu se silti viihdyttämään moitteettomasti ja välittämään sen tutun tunteen, johon pystyy jokainen aikuinenkin tavalla tai toisella samaistumaan nuoruuteen peilatessa. Tarinahan ei paperilla kovinkaan maailmanmullistavia asioita tee tai kaavoja uudelleenkirjoita, mutta se onnistuu erinomaisesti keskittymään rakastettuihin hahmoihin paneutuneemmalla ja välittävämmällä asenteella tuoden paljon lisäarvoa kokonaiskuvaan.


Hyväksyntä on asia, jota ihmiset tiedostamattaankin toivovat elämänsä aikana. Olkoot kyse sitten vanhempien hyväksynnästä tai kenen tahansa muun, haluamme kuulua joukkoon ja integroitua yhteiskuntaamme toivomallamme tavalla. Elokuvassa kilpikonnaveljekset haluavatkin elää tavallista elämää ihmisten keskellä, mutta koska vastapuoli ei ole kovin innokas ajatukselle äkkinäisistä muutoksista, joutuvat he piilottelemaan Mestari Tikun sääntöjen rajoissa turvallisten viemäriverkostojen varjoissa. Ymmärrämme täysin sekä Mestari Tikun, että kilpikonnien näkökulman asiaan, vaikka maailmankuvat eroavatkin rajusti toisistaan.

Ennakkoluulot ovat toinen asia, johon elokuvan tarina nojaa vahvasti temaattisesta näkökulmasta katsottuna. Yleisimmin ne kohdistuvat ulkonäköön, minkä kautta saammekin alustavan ensivaikutelmamme jostakusta. On täten ihan ymmärrettävää, miksi ihmiset alkaisivat pelkäämään mutanttieläimiä ensimmäiseltä istumalta. Nämä ennakkoluulot rikotaan kuitenkin teoilla, joita kilpikonnaveljekset lähtevätkin havittelemaan kuumeisesti saadakseen hyväksyntänsä. On hienoa nähdä myös, miten hahmot muovautuvat tarinan aikana ja löytävät kultaisen keskitien yhteisen määränpään saavuttamiseksi.


Teknisestä näkökulmasta katsottuna elokuva on upeaa seurattavaa. Ei ainoastaan, että animaatiotyyli säväyttää rosoisuudellaan ja ikään kuin ''viimeistelemättömällä'' kädenjäljellään, mutta sen yksityiskohtainen ja kokeilunhaluinen luonne herättää maailman vaikuttavalla tavalla eloon. Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia aloitti muutamaa vuotta takaperin animaatiotyylin liikkeen, jota monet muut studiot ovat yrittäneet sittemmin viedä ja muovata omaan suuntaan. Tämäkin elokuva on ottanut siitä inspiraatiota, mutta onneksemme se kuitenkin välttää suoraa kopioimista omaperäisen visionsa korostamiseksi.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem on loistava elokuva, joka ei ainoastaan onnistu tuomaan konseptinsa vaikuttavalla tavalla näytölle, mutta temaattisesti taklaa hyvin ajankohtaisia ja yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita kestonsa aikana. Näyttelijät antavat parastaan ja se välittyy myös valkokankaille luontevalla tavalla. Kemiat osuvat ihastuttavalla tavalla nappiin, eivätkä pienet konseptuaaliset muutoksetkaan häiritse välttämättä suurempaakaan kannattajaa. Lopputekstikohtaus viittailee jo lupaavalla tulevalla ja uskoisinkin, että tällaisella asenteella voisi tästä elokuvasarjasta saada jotain pidempiaikaistakin aikaiseksi.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 11.8.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit