No One Will Save You (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Brian Duffield
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Elizabeth Kaluev,
Zack Duhame, Lauren L. Murray, Geraldine Singer, Dane Rhodes,
Daniel Rigamer, Evangeline Rose, Dari Lynn Griffin
Genre: Kauhu, Scifi, Jännitys
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia

On elokuvia, joista mainostetaan kaikki mehut ulos onnistumatta itse toteutuksessa ja sitten on niitä tapauksia, jotka tulevat minimalistisesti kuvaan ja aivan puskista yllättäen omaperäisellä laadukkuudellaan. Hulu-striimauspalvelun alkuperäiselokuvana toimiva No One Will Save You on vuonna 2023 julkaisunsa saanut kauhupainoitteinen tieteisfiktio, jonka ohjauksesta vastaa yhdysvaltalainen Brian Duffield. En tiennyt kyseisestä tuotoksesta paljoakaan ennakkoon. Ollakseni rehellinen kanssanne, halusinkin pitää asian niin.

Pelkkä juliste sai minut jo nimittäin kiinnostumaan siitä ja se riitti minulle. En myöskään tohtinut lukea turhaan uutisia aiheesta tai muuta siihen liittyvää pitääkseni ennakko-odotukseni realistisina, vaikka maailmalla elokuva onkin saanut hyvin nostetta alleen julkaisunsa alla. Elokuva syntyi ohjaajan vuonna 2021 väsätystä spekulatiivisesta käsikirjoituksesta, jonka 20th Century Fox -tuotantoyhtiö päätti hankkia omiin nimiinsä rahoittaen projektin kauttaaltaan. Kuten mainitsinkin jo, vastaanotto on ollut pääosin positiivista, minkä vuoksi olikin kiinnostavaa nähdä minkälaisesta teoksesta olisikaan kyse.


Äitinsä kuoleman jälkeen Brynn Adams on muuttunut vetäytyneemmäksi ja omiin oloihinsa takertuvammaksi tapaukseksi. Vaikka hän yrittääkin tavoitella itselleen onnellista sosiaalista elämää, tuntuvat muut ihmiset kuitenkin karttavan tätä ajatusta. Käsistään taitava nainen viettää aikaansa ommellen mekkoja asiakkailleen ja rakentaen pienoismallia kaupungistaan pitkäjänteisempänä projektinaan. Eräänä yönä hän herää syrjäisessä omakotitalossaan ja kuulee epämääräisiä ääniä alakerrasta. Tutkiessaan asiaa lähemmin hän havahtuu varsin yllättävään näkyyn, joka tulisi muuttamaan hänen elämänsä kertaheitolla.

Sokkokatsastus saattoi kuin saattoikin olla todella hyvä ratkaisu tämän elokuvan tapauksessa. No One Will Save You on nimittäin jopa yllättävän epätavanomainen teos, joka ei ainoastaan onnistu vakuuttamaan varteenotettavuudellaan ja syvällisyydellään, mutta joka todella leikittelee kokeilunhaluisella ja ennalta-arvaamattomalla luonteellaan. Elokuva alustaa asetelmansa esittelemällä Kaitlyn Deverin esittämän päähahmon - Brynnin. Pääsemme ensimmäisen kolmanneksen aikana todella väkevästi käsiksi siihen minkälaisesta ihmisestä on kyse ja mitä mieltä muut ovat hänestä pienessä kaupungissa.


Varsinaisia syitä sivuutuksille ja epäröiville katseille emme alkuun saa, mikä luo hyvin kiehtovan mysteerin Brynnin ympärille. Vaikka nainen vaikuttaakin päällepäin varsin miellyttävältä ja mukavalta tapaukselta, tuntuu tämä taustalla häärivä seikka jatkuvasti kummittelevan katsojan takaraivossa estäen täydellisen luottamuksen. Kysymyksiä nousee pintaan ja vastaukset putoilevat pikkuhiljaa tarinan edetessä. Mikä kiehtovinta, ohjaaja Brian Duffield antaa katsojalle kaiken vapauden ja rauhan rakentaa kokonaiskuvaa päässään antamistaan vihjeistä, sekä yksityiskohdista.

Ennakko-odotuksillakin leikitellään myös aika railakkaaseen tahtiin. Vaikka monet tilanteet vaikuttaisivatkin alkuun hieman itsestään selviltä ja kliseisiltä, päättää elokuva kääntää konseptinsa päälaelleen enemmän kuin kerran sekoittaakseen pakkaa entisestään. Sitten kuin salamana kirkkaalta taivaalta ei-toivottu vieras päättää tulla kaiken lisäksi kuokkimaan naisen jo valmiiksi ristiriitaista arkea, joka ei enempää ongelmia kylläkään kaipaisi. Tästä lähteekin liikkeelle varsin syvällinen ja henkilökohtainen tarinakaari, joka todellakin leikittelee katsojan tunteilla ja odotusarvoilla lähes viimeiseen kohtaukseen asti.


Elokuva kertoo tarinansa käytännössä pelkästään visuaalisia elementtejä hyväksikäyttäen. Dialogi on nimittäin jätetty lähes täysin pois kokonaiskuvasta, mikä mielestäni jopa korostaa tarinan väkevää sanomaa ja sen tunnelmallista puolta. Ei ainoastaan, että materiaali nojaa täten luonnollisesti ''näytä, älä kerro'' -tarinankerrontatyyliinsä, mutta äänimaailma tuntuu pelaavan huomattavasti suuremman roolin kokonaisvaltaisessa mittakaavassa. Hienointa tässä on se, että ohjaaja tietoisesti myös tekee elokuvan konseptista astetta tulkinnallisemman vastaanotettavan.

Vaikka tarinan perimmäinen sanoma onkin hyvin selkeä, jättää se muutamia lankoja tarkoituksella roikkumaan mahdollista spekulaatiota varten. Väkevän audiovisuaalisen toteutuksen lisäksi elokuvan onnistuminen nojaa vahvasti myös päähahmoa esittävän Kaitlyn Deverin työn laatuun. Nainen ottaa haasteesta kopin ja nöyryyttää sitä päämääräisellä työpanoksellaan. Ei ainoastaan, että hän saa hahmosta irti poikkeuksellisen paljon syvyyttä ja tunnetta, mutta hänen roolisuorituksensa vakuuttavuus korostuu mikroskooppisista ilmeilyistä ja yleisestä kehonkielestä, jotka saavat kohtauksen kuin kohtauksen elämään. 


Visuaaliset efektit ajavat mainiosti asiansa, vaikka keinotekoisuuden toki huomaa selkeästi. Materiaali on kuitenkin näyttävää seurattavaa, eikä suurempia haasteita karteta vain varmistelemisen toivosta. Sanotaanko näin vielä loppuun, että vaikka tarinan lopetus jättääkin tavallaan tyytyväiseksi, tuntuu sen loppumaton luonne hieman jaarittelevalta. Etenkin, kun ottaa huomioon, että vahvempi lopetus olisi saatu lyötyä lukkoon jo pari kohtausta aiemmin. Tässä muodossaan sen sanoma tuntuu nimittäin vähän kärsivän pituuden kasvaessa ja vaikutuksen lieventyessä. Siitä huolimatta se toimii tällaisenaankin.

No One Will Save You on yllättävän miellyttävä ilmestys, jonka varteenotettavuutta ei voinut ennakkoon edes arvata. Signs- ja Hiljainen paikka -elokuvia paikoitellen muistuttava teos onnistuu kuin onnistuukin leikittelemään katsojan odotuksilla ja tunteilla pitkin kestoaan. Pelottavuus ei välity näytölle graafisella toteutuksellaan, vaan vaativalla tematiikallaan, joka otsikon muistuttamaa sanomaa hyväksikäyttäen osuu todellakin maaliinsa. Elokuva on monella tapaa miellyttävä, jännittävä ja emotionaalisella tasolla tuskallinen sisältönsä puolesta, eikä sen omaperäistä yhdistelmää kannata todellakaan aliarvioida.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 3.10.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit