Ghosted (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Dexter Fletcher
Pääosissa: Chris Evans, Ana de Armas, Adrien Brody,
Mike Moh, Tate Donovan, Amy Sedaris, Lizze Broadway,
Mustafa Shakir, Anthony Mackie, John Cho, Sebastian Stan
Genre: Toiminta, Komedia, Romantiikka
Kesto: 1 tunti 56 minuuttia

Ghosted on vuonna 2023 julkaisunsa Apple TV+ -striimauspalvelussa saanut romanttinen toimintakomedia, jonka ohjauksesta vastaa loistavasta Rocketman-elokuvastakin tuttu brittiläinen Dexter Fletcher. Kyseinen tuotos on yksi niistä tapauksista, joihin törmäsin yllättäen viime vuoden vaihteessa. Katsastuslistoille se löysi tiensä jo pelkän näyttelijäkaartinsa perusteella, joka piti sisällään varsin mehukkaita nimiä. Kuinka se pärjäsi sitten käytännössä?

Sanotaanko alkuun näin, etten katsonut elokuvaa vielä silloin, kun se sai julkaisunsa. Jostain syystä katsastus tuntui siirtyvän koko ajan eteenpäin ja eteenpäin vailla sen ihmeellisempää syytä. Olikin kiehtovaa seurata, kuinka maailmalla kuhistiin siitä ja kutsuttiin yhdeksi vuoden huonoimmista julkaisuista. Jätin sisällön itselleni siitä huolimatta täydelliseksi mysteeriksi ja päätin hypätä sokeasti roihuavan hälinän keskelle. Oliko se sen arvoista?


Loman tarpeessa rypevä Sadie tapaa washingtonilaisilla maanviljelijämarkkinoilla Cole-nimisen myyjän, joka päättää pienen nahistelun päätteeksi pyytää naista ulos. Kaksikko viettää miellyttävän ja tapahtumarikkaan päivän keskenään kulminoiden sen yölliseen rakastelevaan painimittelöön. Palattuaan takaisin kotiinsa Cole kertoo tapahtumista perheelleen. Vaikka vanhemmat ovatkin innoissaan lupaavista merkeistä, väittää miehen pikkusisko, että nainen välttelee tätä viestien perusteella.

Tavallisesti jatkaisin tarinan puimista vielä tilkan pidemmälle, jotta siitä saisi paremman kokonaisvaltaisen käsityksen, mutta tällä kertaa jätän sen kuitenkin tekemättä. Haluan nimittäin antaa teille mahdollisuuden samanlaiseen elokuvaelämykseen, minkä itse sain sokeasti sen armoille hypänneenä. Tiedättekö sen tunteen, kun jonkin sortin mediaa kutsutaan pelkästään tuotteeksi? Se ikään kuin naamioidaan tiettyyn muottiin ja annetaan ymmärtää, että kyseessä on vakavasti otettava asia?


Ghosted putoaa poikkeuksellisen hyvin juurikin tuohon kategoriaan sekä sisällöllisestä, että tuotannollisesta näkökulmasta katsottuna. Mikä siinä sitten mättää? Ei hätää, minä kerron. Lähdetään liikkeelle vaikka alustuksesta, joka juostaan läpi vailla minkäänlaista huolellisuutta tai innovatiivisuutta. Elokuva alkaa ikään kuin romanttisena ''komediana'', joka sitten yllättäen muuttuukin käänteiden siivittelemänä joksikin odottamattomaksi ilmestykseksi.

Seuraamme elokuvassa Chris Evansin esittämää Colea, joka on juuri entisestä kumppanistaan eronnut maanviljelijämies. Hän on perheläheinen ja jossain määrin muottiinsa muovautunut tapaus, joka ei mielellään kokeile mitään uutta tai irtaudu rutiineistaan. Cole on takertuvampi tapaus, eikä hän flirttailun merkeistä tunnu ymmärtävän paljoakaan. Vastapuolena asetelmassa toimii Ana de Armasin esittämä Sadie, joka tuntee olonsa yksinäiseksi poikkeuksellisen ''liikkuvan'' työnkuvansa vuoksi.


Tämä on kaikki tieto mitä saamme kättelyssä, eikä siinä mitään. Se riittää alustavasti, jonka pohjalta elokuva voisi kantaa hedelmää myöhemmässä vaiheessa. Valitettavasti mitä pidemmälle ''tarinassa'' etenemme, sitä raivostuttavammiksi ja uskomattomammiksi käsiteltävät hahmot muuttuvat. Ei ainoastaan, että he todellakin yllättävät toinen toistaan typerimmillä maneereillaan ja selittämättömillä ratkaisuillaan, mutta heidän persoonallisuutensa tuntuvat olevan kuin tietokoneen määrittelemiä konsanaan.

Tämä johtuukin siitä, että koko elokuvan käsikirjoitus tuntuu perimmiltään kuin tekoälyn ensimmäiseltä luonnostelmalta. Vaikka päällepäin voisikin sanoa, että tapahtumat vievät hahmoja eteenpäin, tarjoaa tarina uskomattoman paljon tasapaksua tyhjyyttä, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Ei ainoastaan, että monet kohtauksista tuntuvat tarpeettomilta ja päämäärättömiltä, mutta suurin osa niistä ei tuo kokonaiskuvaan juuri minkään sortin lisäarvoa, minkä vuoksi sitä vain jatkuvasti ihmettelee näkemäänsä.


Monesti tapahtumat vain tapahtuvat tapahtuakseen, eikä varsinaisia selityksiä tai syitä sille tunnu katsojana koskaan saavan. Toki, voihan sitä päätellä asioita mielessään, mutta jos minkään sortin indikaatiota ei anneta uskotun oletuksen suuntaan, on vaikea uskotella itselleen, että se mitä olemme mielessämme päätelleet, on haettu tarkoituksellisesti tekijöiden puolesta. Epäilen nimittäin vahvasti, että tämä olisi pintaansa syvällisempi projekti, jolla on oikeasti jotain sanottavanaan.

Itseironisesti elokuvan sanoma ei ohjaudu hahmoihin, tarinaan tai teemoihin, vaan itse kokonaiskuvaan, joka vain korostaa tuotoksen todellista tarkoitusperää. Elokuva on tehty ''kulutettavaksi'' - taustahälinäksi, joka laitetaan päälle vain sen vuoksi, ettei siihen tarvitsisi keskittyä sen koommin. Miksi Ghosted sitten oli yksi katsotuimmista uutuuselokuvista julkaisunsa alla? Huikean näyttelijäkaartinsa vuoksi tietenkin. Tuollaisella vetovoimalla voisi repiä vaikka mantereet paikoiltaan halutessaan.


Todisteet löytyvät valitettavasti näytöltä. Elokuva on rakennettu todella ailahtelevalle alustalle, johon ei käytetä aikaa juuri ollenkaan. Asioita tapahtuu ja tilannetta eskaloidaan eskaloimisen vuoksi. Tämän vuoksi Ghosted tuntuukin perimmiltään vain ylivenytetyltä Saturday Night Live -sketsiltä tai poikkeuksellisen kalliilta mainospätkältä. Valitettavasti komediansa puolesta tarjonta onkin sitten jotain ihan muuta. Vierailevia tähtiä on liuta määrä, mutta varsinaista käyttöä ei heillekään tunnu tekijät keksivän.

Jos haluatte elokuvan katsoa viihtyäksenne, niin tämä tasapaksu kaksituntinen saattaa tuntua todella raastavalta, mutta jos laitatte sen vain taustalle pyörimään, niin kyllä se varmaan sitten paikoitellen onnistuu herättämään kiinnostuksenne. Nyt on vain todettava, että käy sääliksi mukana olleita tahoja, sillä suurin osa heistä eivät materiaalinsa puitteissa pysty tehdä asialle mitään, vaikka yrittäisivätkin tosissaan. Koska elokuva ei ole hauska, viihdyttävä tai edes alkukantaisesti järkeenkäyvä, on siitä vaikea keksiä mitään positiivista sanottavaa.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 13.11.2023
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit

  1. Your post is a beacon of brilliance! Insightful, well-crafted, and thoroughly engaging. Thank you for sharing your perspective with us.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti