Next Goal Wins (2023) - arvostelu

 

Ohjaus: Taika Waititi
Pääosissa: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana,
David Fane, Rachel House, Beulah Koale, Will Arnett, Elisabeth Moss,
Uli Latufeku, Chris Alosio, Semu Filipo, Ioane Goodhue
Genre: Komedia, Draama
Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

Next Goal Wins on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut komediapainotteinen urheiludraama, jonka ohjauksesta vastaa uusiseelantilainen Taika Waititi. Se pohjautuu vuonna 2014 julkaistuun samannimiseen dokumenttielokuvaan, jossa hollantilais-yhdysvaltalainen jalkapallovalmentaja Thomas Rongen ottaa kontilleen Amerikan Samoan maajoukkueen, jota pidetään kansainvälisellä tasolla maailman huonoimpana jalkapallojoukkueena kautta aikain.

Kuten monet tietävätkin jo, elämäni elokuvien ulkopuolella nivoutuu hyvin keskeisesti jalkapallon ympärille. Olen pelannut sitä jo noin kahdenkymmenenviiden vuoden verran ja olen seurannut sitä kuumeisesti vähintäänkin yhtä pitkään, joten pystyn näkemään tämän sortin elokuvat sekä samaistuttavammassa, että ristiriitaisemmassa valossa. Se taas johtuu suurimmilta osin omakohtaisista kokemuksista, joita olen pelaajana itsekin todistanut vastaavanlaisissa tilanteissa ja eturivistä.


Seuraamme tarinassa Michael Fassbenderin esittämää hollantilais-yhdysvaltalaista jalkapallovalmentajaa, Thomas Rongenia, joka on heikon menestyksensä ja kyseenalaisen käytöksensä vuoksi jouduttu erottamaan U-20 Yhdysvaltojen maajoukkueen peräsimestä. Johtoporras antaa hänelle kuitenkin uuden mahdollisuuden Amerikan Samoan maajoukkueen päävalmentajana, jonka kautta mies voisi palata takaisin tositoimiin tulevaisuudessa. Valitettavasti tehtävä osoittautuukin astetta haastavammaksi, kun kyseessä on yksi kaikkien aikojen huonoimmista jalkapallojoukkueista.

Taika Waititi on elokuvaohjaaja, joka on onnistunut sekä säväyttämään, että pettämään filmografiallaan. Vaikka alkuun vaikuttikin siltä, että mies on tuomassa elokuviin tietynlaista omaperäisyyttä ja viatonta miellyttävyyttä, on ajan kanssa tyyli alkanut enemmän turruttamaan kuin kehittymään syventyessään. Tämä tietyn sortin uupumus voi olla tietenkin vain muista ongelmista johtuvaa, joka on sittemmin konkretisoitunut suuremmaksi päänvaivaksi, mutta puolustuksekseni olen kuullut, että moni muukin katsoja tuntee samoin, kun kyse on Taika Waititista.


Lähdin tämän vuoksi katsomaan elokuvaa pienellä varauksella, vaikka yritinkin pitää mieleni avoinna mahdolliselle positiiviselle yllätykselle. Onnistuiko Next Goal Wins -elokuva vakuuttamaan minut taas ohjaajan varteenotettavuudesta vai oliko se turha toivo? Jos rehellisiä ollaan, niin ei. Elokuva ei onnistunut vakuuttamaan suoranaisesti, mutta siitä huolimatta se ajoi kyllä asiansa omassa kontekstissaan. Vaikka se osaakin olla paikoitellen viihdyttävä kokemus, jää siitä valitettavasti vain luita käteen näin jälkeenpäin mietittynä.

Tämä johtuu siitä, että Next Goal Wins on vain pinnallisesti toimiva kokonaisuus, jonka konsepti voisi kulminoitua paljon merkityksellisempään ja täyttävämpään elämykseen. Jotkut voisivat sanoa, että minun ei pitäisi ottaa asioita niin tosissaan, kun kyse on elokuvista ja jalkapallosta, mutta se on astetta vaikeampi tehtävä, kun koko elämä kulminoituu vapaa-ajalla näihin kahteen aktiviteettiin. Tarina alustetaan hyvin suoraviivaisella tavalla ja alkuasetelma vaikuttaa ainakin päällepäin kiehtovalta mahdollisuudelta.


Pääsemme alustavasti kiinni vastakkainasetteluihin ja haasteisiin, joiden kimppuun päähahmona toimiva Thomas joutuu itsensä heittämään. Vaikka mies lähteekin toteuttamaan ihmettä vastahakoisesti ja pakon edessä, valmistelee se hyvin tuttavallisen altavastaajakonseptin suoraviivaisen tarinansa kertomiseksi. Urheiluelokuvia ei pidetä yhtä korkeassa arvossa kuin esimerkiksi puhtaita draamaelokuvia ja se johtuu siitä, että suurin osa niistä seuraa lähes identtistä tarinakaavaa, jota on vain höystetty tilkan eriävillä yksityiskohdilla. 

Joukossa on muutamia todella vaikuttavia nappisuorituksia, joita ei voi kyseenalaistaa, mutta muutoin materiaali kiertää kieltämättä samanlaista kehää vailla sen merkittävämpää kehitystä. Tämän vuoksi on katsojana vaikeampi investoitua autenttisesti näytöllä tapahtuvaan, sillä tiedämme tasan tarkkaan mihin suuntaan tarina lähtee seuraavaksi nojaamaan eskaloituessaan kohti ennalta-arvattavaa kliimaksia. Toki, kaikki lajityypin edustajat kierrättävät yksityiskohtia jatkuvasti, koska uutta on tätä nykyä haastavampaa materialisoida.


Se mikä erottaa jyvät akanoista on se tapa, joilla näitä elementtejä lähdetään toteuttamaan ja niiden vaikutusta korostamaan. Jos niitä käytetään vain täytteenä, tulevatkin ne olemaan vain geneeristä täytettä. Jos niitä taas lähdetään syventämään omaperäisemmällä tavalla, voi niistä mahdollisesti saada jotain merkityksellisempää ja vaikuttavampaa irti. Tässä elokuvassa ohjekirjaa seurataan aika tiiviisti pitkin elokuvaa, eivätkä yksityiskohdat juurikaan erotu puolekseen, minkä vuoksi niistä on vaikea saada mitään konkreettista irti käytännössä.

Jos jotain positiivista pitäisi elokuvasta sanoa vaihteeksi, niin nostaisin ehdottomasti sen veikeän tunnelman ja muutaman yksittäisen hienovaraisen lisäyksen, joiden kautta konsepti tuntuu saavan edes jotain valoa tunnelinsa päähän. Materiaali osaa olla viihdyttävää seurattavaa. Kun komedia osuu maaliinsa, se puree väkevästi. Kaikki vitsit eivät kuitenkaan saa samanlaista efektiä aikaiseksi, mikä on toki ihan odotettavaa. Päähahmo ei alkuun vaikuta kovinkaan erikoiselta, mutta kun loppua kohden saamme syyn siihen miksi hän käyttäytyy niin arvaamattomasti, ymmärrämme yskän täysin.


Next Goal Wins on elokuva, joka aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Vaikka materiaali itsessään osaakin viihdyttää veikeällä ja leikkisällä luonteellaan, tuntuu se liiankin itsestään selvältä ja ennalta-arvattavalta perimmiltään toimiakseen kovinkaan muistettavana elämyksenä. Jalkapallo jää kokonaiskuvassa vääjäämättömästi taka-alalle, mikä olisi ihan ymmärrettävää, jos hahmot ja tarina pitäisi sisällään enemmän potkua, sekä emotionaalista latausta. Valitettavasti tässä muodossaan elokuva jää kuin jääkin liian pinnalliseksi erottuakseen joukosta positiivisesti.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 8.1.2024
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, www.youtube.com


Kommentit