Luoja: Tatsuki Fujimoto
Pääosissa: Kikunosuke Toya, Tomori Kusunoki,
Shogo Sakata, Fairouz Ai, Kenjiro Tsuda, Mariya Ise,
Karin Takahashi, Taku Yashiro, Shiori Izawa
Genre: Anime, Toiminta, Fantasia
Jaksoja: 12
Anime-elokuvien ja -sarjojen uudehkona ystävänä olen ottanut suositun Crunchyroll-striimauspalvelun enemmän kuin mielelläni vastaan. Siellä katsastuslistaani täyttäessäni törmäsin odotetustikin palvelun vuoden 2022 parhaimpaan tulokassarjaan, joka löysi tiensä nopeasti rajusti kasvaneen jononi ohi. MAPPA-studion Chainsaw Man -sarja perustuu samannimiseen mangasarjaan, joka sai ensiaskeleensa vuodesta 2018 lähtien ja on jatkunut nykypäivään asti.
Alkuperäismateriaali on kerännyt puoleensa valtavasti suosiota osakseen maailmanlaajuisella säteellä, mikä herätti kieltämättä kiinnostukseni. Odotukseni sitä kohtaan olivat kuitenkin varsin neutraalit, sillä en rehellisesti tiennyt mitä siltä voisi edes odottaa ennakkoon. En myöskään tehnyt sen kummallisempaa esisukellusta sarjan konseptuaalisiin yksityiskohtiin tai muihinkaan elementteihin, joten kokemukseni oli kaikesta sivullisesta mylvinnästä riippumaton.
Yakuzalle työskentelevä Denji on nuori kuusitoistavuotias miehenalku, joka jakaa elämänsä moottorisahademoni Pochita-lemmikkinsä kanssa. Hän joutuu selviytymään haastavasta arjestaan tappamalla demoneja ja myymällä niiden ruumiinosia maksaakseen mittavan velkansa pois, jonka hän on perinyt isältään tämän menehdyttyä. Eräänä päivänä pojan vastoinkäymisten täyttämä elämä saa kuitenkin traagisen käänteen.
Denji joutuu yllätyksekseen petollisen Yakuza-klaaninsa tapettavaksi. Tämä ei kuitenkaan toimi kaiken loppuna, vaan päinvastoin. Pochita päättää nimittäin sillä hetkellä tehdä sopimuksen pojan kanssa herättäen tämän takaisin eloon ihmisdemonihybridinä. Näyttävän verilöylyn päätteeksi Makiman johtama demonimetsästäjien organisaatio rekrytoi Denjin ryhmäänsä metsästääkseen voimakkaan ''asedemonin'', jonka tuho on vaikuttanut koko ihmiskuntaan.
Chainsaw Man on animesarja, joka herättää materiaalillaan paljon tuntemuksia - monella tapaa myös ristiriitaisia sellaisia. Ottaen huomioon, etten tiennyt siitä mitään ennakkoon - on yllättävää huomata, kuinka kiehtova ja mukaansatempaava maailma onkaan perimmiltään. Pääsemme katsojina asiansa ajavasti käsiksi käsiteltävään päähahmoon ja hänen idealistisesti romutettuun maailmankuvaansa, joka tuntuu korostavan köyhää elämäntapaa ja jatkuvia vastoinkäymisiä.
Kikunosuke Toyan ääninäyttelemä Denji on merkillinen tapaus kaiken kaikkiaan. Päähahmoksi hänen alustuksensa on kyllä pätevä, mutta hahmosta on kuitenkin vaikea saada kunnolla otetta sarjan aikana sitä pidemmälle. Vaikka teinipojan näkökulmasta katsottuna tietyt ajatusmallit vastaavatkin todellisuutta, eivät hänen päämääränsä tai motiivinsa ole kovinkaan uskottavia. Ne tuntuvat poikkeuksellisen ylikorostetuilta ja absurdeilta luonteeltaan. Tämän vuoksi varsinainen investoituminen usein kääntyy sivuhahmojen puolelle.
Denjin henkinen kasvu tapahtuu kuitenkin rivien välissä, mikä on hyvä asia, sillä pidemmän päälle polkeminen paikallaan voisi osoittautua varsin puuduttavaksi koettavaksi. Sivuhahmot tuovat konseptiin tarvittavaa lisämaustetta, joka pitää asetelman kiinnostavana ja jatkuvasti muuttuvana organismina. Hahmojen välille syntynyt vajaatoimintainen perhedynamiikka luo kiehtovia siteitä heidän välilleen ja antaa monenmoista perspektiiviä ympäröiviin tapahtumiin.
Vaikka maailma onkin fantasiapainotteinen näyttävien elementtiensä puolesta, pystyy sen armoille antautumaan yllättävän hyvin muuten inhimillisten yksityiskohtien säestämänä. Säännöt ovat yksinkertaisia ja helposti seurattavia, eivätkä eskaloimisideat niiden rajoissa riko illuusiota liiakseen vetääkseen katsojan kokonaan pois kokemuksesta. Tarinallisesti sarjalla on paljon käsiteltävänään ja se saattaakin alkuun tuntua yliajavalta vastaanotettavalta.
Ajan kanssa sen hektisyyteen kuitenkin tottuu ja etenkin tuotantokauden toinen puolisko löytää paljon sulavamman tien viedä tarinaa eteenpäin. Teknisestä näkökulmasta katsottuna sarja on näyttävää seurattavaa. En huomannut heti alusta asti, mutta ensimmäisen kolmanneksen jälkeen taustat tuntuivat erottuvan puolekseen selkeästi. Vaikka hahmot itsessään ovatkin yksinkertaisia ja minimalistisia ulkonäkönsä puolesta, ovat miljööt todella realistisen näköisiä parhaimmillaan. Myös kaksi- ja kolmiulotteisuus sulautuu pääosin yhteen loistavasti.
Chainsaw Man -sarjan ensimmäinen tuotantokausi on lupaava aloitus tarinalle, vaikkakin potentiaalia voisi olla paljon enempäänkin. Tämä ristiriitaisuus johtuu enemmänkin tarinan osittaisesta keskittymisen puutteesta, minkä vuoksi taso heittelehtii rajusti jaksojen välillä ja niiden aikana. Toiminnallisesti sarja on eeppistä seurattavaa, vaikka komediapuoli ehkä hakeekin itseään pitkin kestoa. Sillä on kuitenkin paljon positiivisia elementtejä tarjottavanaan, vaikka samaan aikaan muutamat erikoiset konseptuaaliset ratkaisut jättävätkin oudon jälkimaun suuhun.

Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 21.4.2025
Lähteet: kansikuva www.themoviedb.org, sarjan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com
Kommentit
Lähetä kommentti