Captain Marvel (2019) - arvostelu


Ohjaus: Anna Boden, Ryan Fleck 
Pääosissa: Brie Larson, Samuel L. Jackson
Genre: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Kesto: 2 tuntia 3 minuuttia

Ollakseni täysin rehellinen kanssanne, en ollut kovin innoissani uudesta Marvel-tuotoksesta ihan vain sen takia, etten vain yksinkertaisesti tiennyt hahmosta oikeastaan yhtään mitään ennakkoon, vaikka muutamia yksityiskohtia tietenkin olin jossain kuullut mainittavan Captain Marvelista. Hän vain sattuu olemaan suhteellisen isossa roolissa (oletetusti) kuukauden päästä julkaistavassa Avengers: Endgamessa, minkä vuoksi ajattelin käydä katsastamassa tämän välietapin lämmittelyksi ennen varsinaista eeppistä loppupläjäystä!

Lähdin liikenteeseen hyvin avoimin ja vastaanottavin mielin. Toivoin näkeväni edes jotain erilaista hyvin ennalta-arvattavaan Marvel-formulaan ja tietyn sortin uniikkiutta kokonaisuutta naisellisen tähtivoiman saattelemana. Valitettavasti tämä pätkä ei eroa edellisistä tuotoksista ollenkaan kun puhutaan tarinankerronnasta, huumorista tai muista hyvin keskeisissä asemissa olevista yksityiskohdista.

Lukuunottamatta sen hyvin epäordinaarista, sekavaa ja hyvin hyppivää ensimmäistä kolmannesta elokuva alkoi kääntymään kohti sitä tuttua MCU-linjausta, joka toi elokuvaan sen toivotun ja kaivatun selkeyden sekä rakenteellisen stabilisuuden. Vaikka tämä toivottu kontrolli saatiinkin ennen pitkää kuntoon, se ei oikein onnistunut tuomaan mitään uniikkia pöytään oikein millään osa-alueella.


Enemmän tai vähemmän aloin siinä puolivahingossakin tunnistamaan hyvin isoja yhtäläisyyksiä muihin "elokuvatontteihin", joita oli tähän jollain tapaa tuotu maskeerattuna koristeellisen pinnan alle. Mielestäni itse musiikin käyttötapa, varsinaiset musiikkiraidat sekä pari hyvin kyseenalaista ohjaajan kohtausten rakentamisratkaisua olivat aivan järkyttävän ilmiselviä, kun ne sattuivat vain osumaan oman tarkan silmän ja korvan eteen. En voinut olla huomaamatta niinkin selkeitä yhtäläisyyksiä.

Esimerkiksi yhdessä tietyssä "avaruussukkula takaa-ajossa" minulle tuli heti sellainen olo ihan kuin olisin ollut katsomassa viimeisintä Star Wars spin-offia oudosti sijoitettuna Marvel Cinematic Universeen. Mikä sitten teki kohtauksesta niin ilmiselvän adaptiokopion mielestäni? Varmaan ihan sanomattakin selvää, että kyseiset avaruussukkula takaa-ajot olivat yksi selkeä yksityiskohta itsessäänkin ja sen lisäksi olikin sitten hyvin tuttu orkesteripainoitteinen sävellystyyli, joka muistutti kovasti legendaarisen John Williamsin tuotoksia tähtien välisessä sodankäynnissä vuosien takaa! Sanokaa mitä sanokaa, mutta se oli aivan ilmiselvää!


Tarpeeksi negatiivisuutta tätä elokuvaa kohtaan. Täytyy kyllä sanoa, että olin hyvin yllättynyt, että Captain Marvel kuitenkin toimi kokonaisuudessaan ihan mairittelevasti, vaikka olisi kyllä ehdottomasti voinut olla alussa paljon selkeämpi alustamisessaan, paremmin rakennettu ja tahditettu kohtauksiensa kanssa. Päähahmot tuntuivat tarpeeksi uskottavilta ja he saivat oloni tuntumaan turvalliselta, jotta voisin jollain tavalla investoituakin heihin ihan leffan jatkoakin ajatellen. Brie Larson oli myös oikein mainio omassa roolissaan, mutta varsinaiset valopilkut olivat ehdottomasti Samuel L. Jackson (Nick Fury) ja Ben Mendelsohn (Talos / Keller), jotka erottuivat osakseen hyvin mukaansatempaavilla karismoillaan.

Komedia oli suurimmaksi osaksi osuvaa, mutta kyllä kuitenkin parin tietyn one-linerin aikana joutui vähän ''facepalmata'' väkisinkin, sillä välillä meno muuttui liian siirappiseksi jopa minun makuuni. Pakko kyllä myös mainita kuinka upeaa työtä nuorennus-efektien luojat tekivät kokonaisuudessaan Nick Furyn ja Agentti Coulsonin kohdalla.


Normaalisti sitä huomaa kyllä milloin on käytetty konetekniikkaa pintakaivertamisessa ja milloin ei, mutta tässä tapauksessa sitä ei meinannut edes huomata tai oikeastaan sen vain unohti heti alun jälkeen kun näimme hahmot ensi kertaa. Minä en tuntenut tarvetta edes etsimällä etsiä vikoja siinä, kun eivät muutenkaan paljastaneet niitä ollenkaan elokuvan aikana. Aivan mahtavaa duunia siltä puolelta!

Tykkäsin myös erityisesti kuinka tässä elokuvassa yhdisteltiin MCU-jatkumoita keskenään niin nätisti ja selkeyttivät tiettyjä universumin rakenteellisia asioita, jotka olivat jääneet muun varjoon aiempien elokuvien kustannuksella. Saimme myös kauan odotettuja vastauksia isoimpiin kysymyksiimme, jotka jäivät syystä tai toisesta häiritsemään pitkän matkan aikana. Kuinka Nick Fury menetti silmänsä? Mistä tesserakti tuli? Se on käytännössä kaikki vinkattuna tässä elokuvassa.


Kokonaisuudessaan Captain Marvel oli hyvin turvallinen toteutus, joka alun kompasteluista huolimatta onnistui ainakin viihdyttämään suurimmaksi osaksi. Olen erittäin iloinen, että saimme tämän järkyttävän voimakkaan naishahmon edustamaan Marvelin naissankareita ja toimimaan (oletetusti) villinä korttina Avengersin ensi kuun eeppisessä lopetuksessa - Endgamessa! Saas nähä miten siinäkin sitten käy. Jääkää myös ehdottomasti katsomaan vielä mid- ja end-creditit, sillä siellä saattaa olla jotain hyvin innostavaa, jos ei sitä jo Infinity Warin aikana bongannut jostain syystä!

Viimeiseksi haluan sanoa vielä, että se alun Marvel-logon manipulaatio sekä toiseksi viimeinen cameo tämän elokuvan aikana olivat kyllä tosi lämminhenkisiä kunnianosoituksia viime vuoden puolella edes menneelle luojalegendalle Stan Leelle! Niin sydäntäsärkevää, mutta niin upeaa samaan aikaan! May he rest in peace!
Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 15.3.2019
Lähteet: kansikuva ja elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit

Lähetä kommentti