Vihreä maili | The Green Mile (1999) - arvosteluOhjaus: Frank Darabont
Pääosissa: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse,
Bonnie Hunt, James Cromwell, Patricia Clarkson,
Sam Rockwell, Michael Jeter
Genre: Rikos, Draama, Fantasia
Kesto: 3 tuntia 9 minuuttia

Stephen Kingin fanina olin hyvin kiinnostunut kyseisestä teoksesta ennakkoon, mutta en ollut saanut mahdollisuutta katsastaa sitä missään vaiheessa aiemmin. Rehellisesti sanoen en oikein tiennyt mitä odottaa siltä alustavasti, mutta Rita Hayworth - Avain pakoon (The Shawshank Redemption) elokuvan lailla odotin jotain hyvin laadukasta sekä erityislaatuista tältä arvostetulta teokselta.

Taivas varjele kuinka tunnelmallinen elokuva tämä olikaan. Tarinankerronta oli rakastettavan miellyttävää tässä tunteiden räväkän villissä vuoristoradassa. Se sitoi katsojan tunnepainoitteisesti tarinaan sillä tavalla, että katsojasta itsestään tuntui kuin olisi itse ollut osa tarinaa hengittäen sisään tätä dramaattisen kaunista satua.


Elokuvahan on järkyttävän pitkä, joten siinä oli tietenkin iso tylsistymisen ja pitkäveteisyyden riski olemassa, etenkin kun tapahtumapaikkana suurimmaksi osaksi toimi niin sanotusti yksi "seisova" vankilaympäristö. Yllätyksekseni olin hyvin hereillä ja keskittynyt tarinaan alusta loppuun asti eikä missään vaiheessa minulla käynyt mielessänikään, että elokuva olisi jaaritellut paikallaan liikaa, sillä Frank Darabont teki tapahtumapaikasta hyvinkin tapahtumarikkaan ympäristön, joka osasi yllättää monin tavoin.


Hahmot oli tuotu näytölle erittäin laadukkaalla tavalla ja suurimpina oljenkorsina toimivat hahmojen väliset kemiat sekä heidän luoma moniuloitteinen ilmapiiri. Roolisuoritukset olivat henkeäsalpaavia, etenkin Michael Clark Duncanin ällistyttävä roolisuoritus John Coffeynä. Kyseinen roolisuoritus oli erittäin uskottavan koskettava,  minkä vuoksi voin varmana väittää, että kyseessä olisi yksi elokuvahistorian parhaimmista roolisuorituksista kautta aikain, mutta siitähän voi tietenkin olla montaa mieltä.

Ottamatta mitään pois keneltäkään muulta näyttelijältä, kuten Tom Hanksiltä, joka myös toi erittäin vakuuttavan vankilavartijahahmon tarinaan, John Coffey oli avain elokuvan onnistumiseen. Hänen mukanaan tuli mysteerisen tietämätön ilmapiiri, jossa hyvin selittämättömiä asioita tapahtui hyvästä tahdosta, mutta ne silti osasivat hirvittää ajoittain, sillä emme enää osanneet odottaa mitä muuta selittämätöntä seuraavaksi voisi tapahtua hänen psyykkisten lahjojen tuottamana.


Frank Darabont tiesi tasan tarkkaan miten saada katsojan keskittymisen itse hahmoihin ja heidän vastoinkäymisiin pitäen heidät tunnepitoisesti sidottuna tarinaan vaadittavalla tavalla. Myös ennalta mainitut paranormaalisuus ja mysteeriset tapahtumat toivat tarinaan kiehtovuutta ja ikään kuin tietynlaista tiedostamattoman pelkoa. Hahmojen kasvutarinat olivat niin korkeatasoisia, että pystyin välittämään heistä, elokuvan lopputuloksesta ja johdetusta draamasta mitä tämän pitkän ajan mittaan tuli koettua.


On pakko kyllä mainita, että toinen aikaisemmin mainittu Frank Darabontin adaptaatio Stephen Kingin Rita Hayworth - Avain paosta oli miltein virheetön, mutta se ei aivan samalla tasolla koskettanut tunnetilojani kuin Vihreä maili teki, jonka vuoksi tämä tuntuikin jollain tavalla miellyttävämmältä kokemukselta, ottamatta toiselta osa-puolelta mitään pois tietenkään.

Vihreä maili on ällistyttävä adaptaatio Stephen Kingin luomasta tarinasta, joka oikeasti pisti katsojansa tunteet koetukselle pomputtelemalla moraalisia ihmisyyteen liittyviä keskinäisiä kysymyksiä meidän pureskeltavaksi. Tämä elokuva on yksi niistä harvoista, joka sai minut pitkästä aikaa päästämään kyyneliäkin useampaan otteeseen, mikä on kyllä merkillistä, sillä en kovin useasti availe kyynelkanaviani elokuvia katsellessani. Se on kyllä selkeä merkki elokuvan laadukkuudesta. Tämä on ehdoton katsottava vankilatarina jokaiselle, joka nauttii erinomaisesta tarinankerronnasta ja haluaa tuntea jotain elokuvan aikana. Aivan kertakaikkisen mahtava kokonaisuus!Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 22.3.2019
Lähteet: kansikuva ja elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com 

Kommentit

 1. Upea filmi, mutta King/Darabont-vankilajutuista peukutan itse enemmän Rita Hayworthia. :)

  VastaaPoista
 2. Ymmärrettävästi! Minulle tämä oli paljon emotionaalisempi elokuvana kuin Avain pakoon, mutta molemmat ovat kyllä lähes täydellisiä elokuvia kokonaisuudessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin upea ja täydellinen leffa. Kuuluu top femmaan 😍

   Poista
  2. Se on kyllä yksi parhaimpia omillakin listoillani!

   Poista

Lähetä kommentti