Eteenpäin | Onward (2020) - arvosteluOhjaus: Dan Scanlon
Pääosissa: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus,
John Ratzenberger, Tracy Ullman, Mel Rodriguez,
Octavia Spencer, Ali Wong, Lena Waithe
Genre: Animaatio, Seikkailu, Komedia
Kesto: 1 tunti 42 minuuttia

Pixar. Tämä mieltäjärisyttävän upea studio, joka keskittyy pääosin tietokoneanimaatioelokuviin, jotka ovat ihastuttaneet maailmaa lukuisilla nimikkeillään Toy Storystä Ihmeperheeseen ja Rottatouillesta Inside Outiin. Pixar-elokuvissa on myös se upea aspekti, että vaikka ne ovatkin perimmiltään animaatioelokuvia, ne sopivat iästä ja sukupuolesta riippumatta tarkoitettuja jokaikiselle ihmiselle. Nämä hyvin samaistuttavat ja moniuloitteiset tarinat yhdistävät maailmaa ja näyttävät, että tuiki tavallisesta ideasta ja konseptista voi aina saada paljon enemmän irti, kun käyttää syviä teemoja ja fantastista mielikuvituksellisuutta hyväksi.


Eteenpäin-elokuvan taustatarina on surullinen, mutta sydäntä lämmittävä tapaus. Elokuvan ohjaajana toimii Dan Scanlon, joka on aiemmin ohjannut vain yhden elokuvan - Monsterit-yliopiston, joka sekin kuuluu Pixarin laajaan filmografiaan. Eteenpäin-elokuvan innoittajana toimivat Scanlonin isän jättämät äänileikkeet, joista veljekset saivat kuulla vasta kasvettuaan teini-ikäisiksi. Viestien pohjalta Dan päätti kirjoittaa hyvin henkilökohtaisen tarinan perheestä, sen merkityksestä ja rakkaan henkilön kuoleman käsittelemisestä. Pixar otti ideasta kopin ja päätti näyttää vihreää valoa tuotannolle. Loppu onkin historiaa.

Kun teini-ikäiset Lightfootin haltijaveljekset Ian ja Barley saavat yllättäen mahdollisuuden viettää vielä yhden päivän edesmenneen isänsä kanssa, he lähtevät suorittamaan eriskummallista tehtävää Barleyn päheällä Guinevere-pakettiautolla. Jokaisn kunnon seikkailun tapaan matkan varrelle osuu taikaloitsuja, arvoituksellisia karttoja, ylittämättömiä esteitä ja mielikuvituksen rajoja rikkovia löytöjä.


Heti alkuun on kyllä pakko mainita, että Pixar osaa kyllä asiansa. Nämä monimutkaiset ja taianomaiset maailmat, joita he luovat kerta toisensa jälkeen, jättävät aina jotain pohdittavaa ja mietittävää. Tässä elokuvassa maailmankuva heijastaa omaa maailmankuvaamme omasta elämästämme, sen teknologista kehitystä ja sen aiheuttamia seuraamuksia. Maailma on ollut aina täynnä taikaa ja lumoa, mutta itse aika ja kehittäjien palava tahto helpottaa elämää on saanut maailman muuttumaan turhan yksinkertaiseksi - vaikka se ei sitä todellisuudessa olisikaan.

Eteenpäin-elokuvassa maailma oli ollut aikoinaan taianomainen ja täynnä luonnollista kauneutta. Kukkuloilla velhot loihtivat ja yksisarviset hurjastelivat ilmojen halki, mutta ajan mittaan teknologia on kuitenkin ottanut ohjat ja muuttanut ympäristönsä jossain määrin aneemiseksi - jopa sieluttomaksi. Myyttiset olennot ovat hankkineet työpaikan ja samaistuttava asetelma maailmassa heijastaa vahvasti omaamme.


Elokuvan tarina käsittelee pääosin Lightfootin haltijaveljeksiä Tom Hollandin esittämää Iania ja Chris Prattin esittämää Barleytä, jotka saavat lahjan edesmenneeltä isältään. Perheen äiti on pitänyt isän käärityn lahjan monien vuosien ajan piilossa ja luvannut miehelleen antavansa sen eteenpäin vasta, kun pojat kasvavat teini-ikäisiksi. Avattuaan lahjan pojat saavat yllättäen tietää, että heillä on mahdollisuus tuoda isänsä päiväksi takaisin elävien kirjoihin.

Ian on älykäs, mutta vaatimaton haltija, joka etsii vielä kutsumustaan ja paikkaansa maailmassa. Hänen vanhempi veljensä Barley taas on ylienerginen historioitsija, joka rakastaa kaikkea historiaan ja mytologiaan liittyvää. Ianilla ei ole realistista muistikuvaa isästään, vaikka onkin ihaillut tätä koko ikänsä. Barley taas on viettänyt paljon aikaa hänen kanssaan ennen aikaista poismenoaan. Molemmilla on kuitenkin roihuava palo saada nähdä hänet vielä viimeisen kerran. Isän kaipuu motivoi veljeksiä aloittamaan fantastisen seikkailun, joka pistää lähes täysin toisistaan eroavat veljekset saman mahdollisuuden ja päämäärän äärelle.


Matkan varrella veljekset yrittävät käsitellä omia tunteitaan samalla oppien toisistaan lukuisia asioita seikkailullaan. Elokuva vakuuttavasti nostaa esille sekä teini-iän, että perhe-elämän suurimpia kysymyksiä ja teemoja, joiden pohjalta se rakentaa tämän hyvin varteenotettavan ja samaistuttavan kokonaisuuden. Kaiken fantastisuuden ja taianomaisuuden läpi kurkkii perheen merkitys, joka on aina kaikki kaikessa olkoot ajat suotuisia tai vaikeita. Perhe on ainakin yleisimmissä tapauksissa aina läsnä ja tukena, vaikka kuinka hankalaksi tilanne saattaisikin käydä.

Elokuva on jopa yllättävän mukaansatempaava ja emotionaalisesti latautunut kokonaisuus, joka ei pelkää ottaa esille vaativia teemoja käsiteltäväkseen. Heti alusta asti elokuva tuntuu ottavan katsojastaan napakan otteen ja upottaa tämän hyvin moderisoituun fantasiamaailmaan, jossa investoidumme täysillä kahden veljeksen unohtumattomaan seikkailuun. Vaikka toisessa kolmanneksessa matka tuntuukin ajoittain hiukan menettävän hohtoaan vahva lopetus varmistaa sen, ettei kokonaisvaltainen kokemus kärsi pienistä kaavamaisuuksista ja juoniaukoista.


Uskoisin, ettei ketään varmaan yllätä, että hyvin osuvan emotionaalisen ja dramaattisen materiaalin lisäksi komedia on suuressa osassa elokuvaa. Eteenpäin-elokuva osaa olla hyvin nerokas tapaus, joka ei ainoastaan onnistu naurattamaan katsojaa mielin määrin ja saamaan alahuulen väpättämään surusta, mutta se myös ihanasti muuttaa hyvin realistisen maailman takaisin fantastiseksi luvatuksi maaksi. Seikkailun aikana kasvavat panokset ovat suuret ja käsiteltävän aiheen merkitys päähahmoille on massiivinen.

Kuten olen jo muutamaankin otteeseen maininnut, Eteenpäin-elokuva on erityisen toimiva ja samaistuttava tarina perheestä ja sen merkityksestä, joka saa ikään katsomatta katsojan kuin katsojan investoitumaan kahden veljeksen silmiä avaavaan seikkailuun. Roolisuoritukset ovat erittäin vakuuttavia ja uskottavia, minkä vuoksi normaalisti hyvin tunnistettavia näyttelijä-ääniä ei tunnu elokuvassa erottavan hahmoistaan ollenkaan. He onnistuvat sulautumaan rooleihinsa mahtavasti.


Visuaalisesti elokuva osaa olla monipuolinen ja miellyttävä kokemus kaiken kaikkiaan, vaikka mitään rajoja rikkovaa materiaalia Pixar ei lähdekään taklaamaan ainakaan teknisestä näkökulmasta katsottuna. Tarina osaa olla paikoitellen hiukan kaavamainen, mutta siitäkin huolimatta elokuvan sydämellinen ja katkeransuloinen luonne jättää sekä perheen nuorimmat, että vanhemmat tyytyväisiksi kokonaisvaltaisesta kokemuksestaan.


Kirjoittaja: Ilja Malakeev, 2.3.2020
Lähteet: kansikuva www.impawards.com, elokuvan tiedot www.imdb.com, traileri www.youtube.com

Kommentit